Vitamina A: rol, beneficii și întrebuințări

Beneficiile vitaminei A

Vitamina A (sau retinolul) este termenul general, dat unui grup de compuși organici lipofili și nesaturați, din care fac parte retinalul, retinolul și câteva carotenoide (esențial fiind beta-carotenul). Această vitamină are mai multe funcții în organism, fiind importantă pentru creștere, pentru o vedere bună și pentru menținerea sistemului imunitar.

Retinolul este indispensabil vederii, în special celei crepusculare, pentru sinteza glicoproteinelor, contribuind la prevenirea apariției afecțiunilor maligne și a celor cardiovasculare și pentru creșterea și diferențierea țesuturilor în copilărie și în perioada embrionară. Vitamina A are un puternic efect antioxidant, cu rol în formarea leucocitelor și al anticorpilor. Retinolul stimulează producția de colagen, de aceea, este frecvent utilizat în fabricarea produselor de îngrijire a pielii, pentru a estompa semnele de îmbătrânire, cauzate de expunerea la soare și de înaintarea în vârstă.

  • Rolul vitaminei A în organism
  • Cauzele carenței de vitamina A
  • Proprietăți ale vitaminei A
  • Doza recomandată de vitamina A
  • Vitamina A în cosmetică

Rolul vitaminei A în organism 

Corpul nostru are în permanență nevoie de vitamine și minerale, pentru a funcționa corespunzător. În lipsa acestor substanțe, funcțiile principale ale organismului încep să slăbească, iar astfel, apar dezechilibre majore.

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, care se găsește natural în multe alimente și joacă un rol important în menținerea unei vederi sănătoase, susține dezvoltarea adecvată a bebelușilor în uter, ajută la funcționarea normală a organelor interne și a sistemului imunitar. De asemenea, susține buna funcționare a plămânilor, rinichilor și a inimii.

Aportul suficient de vitamina A asigură buna funcționare a întregului organism. Pigmentul responsabil pentru vederea nocturnă, rodopsina, este produs în prezența vitaminei A. De asemenea, aceasta este necesară pentru sănătatea dinților, a unghiilor și a pielii, de aceea, este folosită ca ingredient principal în fabricarea produselor cosmetice.

Vitamina A ne ajută să ținem nivelul colesterolului în limite normale, să stocăm grăsimi și are puternic efect antioxidant. De asemenea, protejează mucoasa digestivă și pe cea bucală și susține sistemul respirator. Vitamina A contribuie la dezvoltarea sistemului osos, ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor și infecțiilor și sprijină vindecarea rapidă a organismului în cazul apariției unor inflamații sau infecții.

Consumul unei doze recomandate de vitamina A contribuie la încetinirea procesului de slăbire a vederii, cauzată de înaintarea în vârstă, ajută la protecția oaselor și ne protejează membrele de accidentări și fracturi.

Cauzele carenței de vitamina A 

Vitamina A este prezentă în mod natural în multe alimente. Putem obține doza recomandată de vitamina A din ficat de vită, anumite tipuri de pește (de exemplu, somonul), din legume cu frunze verzi, cum ar fi morcovii sau broccoli. De asemenea, fructele sunt o sursă bună de vitamina A, mai ales caisele sau mango.

Lipsa vitaminei A din organism se numără printre principalele cauze ale pierderii vederii, mai exact, a scăderii acuității vizuale în condiții de întuneric. Alte semne ale carenței vitaminei A din organism sunt încetinirea ritmului de creștere la copii, uscarea pielii, gingivitele sau infecțiile frecvente.

Carența de vitamina A poate apărea ca urmare a unor afecțiuni inflamatorii, cu impact asupra tractului digestiv. Cantitatea de vitamina A din corp este influențată de anumite afecțiuni prezente în organism, de exemplu, boala celiacă, boala Crohn, deficiența de zinc sau bolile pancreatice. Chiar dacă vitamina A se regăsește într-o mulțime de alimente și suplimente, lipsa acesteia din organism pentru o perioadă îndelungată poate duce la apariția de probleme de sănătate, precum scăderea sau chiar pierderea vederii, infecțiile respiratorii și gastrointestinale sau deteriorarea sistemului imunitar.

Vitamina A contribuie decisiv la repararea celulelor de la nivelul epidermei și ajută la combaterea inflamațiilor în urma unor afecțiuni ale pielii. Lipsa vitaminei A din organism, care rezultăse obține dprintr-o nutritie necorespunzătoare, poate duce la apariția eczemelor și a altor probleme la nivelul tenului. Acestea se manifestă prin uscarea extremă a pielii și inflamație. De asemenea, problemele de acuitate vizuală sunt asociate, în general, cu lipsa vitaminei A. Ochii uscați reprezintă unul dintre primele semne ale carenței de vitamina A. În cazul în care copiii nu primesc o cantitate suficientă de vitamina A, pot apărea probleme de creștere, deoarece această vitamină are un rol major în dezvoltarea corpului uman. Rănile care se vindecă mai greu în urma unei leziuni pot fi asociate cu lipsa vitaminei A. Aceasta susține în mod activ procesul de producere a colagenului, important pentru a avea o piele sănătoasă. 

vitamina-A-mancare

Proprietăți ale vitaminei A 

Pe lângă beneficiile pentru vedere, vitamina A are o mulțime de proprietăți pentru organism. Este esențială pentru alimentația copiilor, pentru dezvoltarea oaselor și dinților în procesul de creștere, este necesară în întreținerea sănătății pielii, a gingiilor și a funcției de reproducere și protejează organismul împotriva radicalilor liberi și infecțiilor.

Vitamina A influențează funcționarea normală a sistemului imunitar. În timpul asimilării retinolului, funcția de protecție a membranelor mucoase este ridicată, iar factorii care afectează sistemul imunitar cresc. Vitamina A protejează împotriva gripelor și infecțiilor tractului respirator și previne apariția infecțiilor la nivelul tractului digestiv și al celui urinar.

Pentru restaurarea completă a țesutului epitelial, din care sunt compuse pielea și membranele mucoase, este nevoie de o cantitate suficientă de vitamina A. Ca urmare, retinolul este inclus în tratamentul celor mai multe boli de piele (acnee, psoriazis etc.). Vitamina A accelerează refacerea pielii, reduce riscul de infecții și stimulează producția de colagen. De aceea, este folosită masiv în cosmetică, fiind baza majorității măștilor pentru ten, care ajută în eliminarea acneei și a apariției ridurilor. De asemenea, este folosită în diferite măști pentru păr, datorită proprietăților de refacere și fortificare a firului de păr.

Influența vitaminei A asupra celulelor epiteliale și membranelor mucoase asigură funcționarea eficientă a plămânilor. De asemenea, această vitamină este necesară și recomandată pentru femeile însărcinate, deoarece oferă o dezvoltare normală a fătului și nutriția corespunzătoare a embrionului.

Vitamina A este un antioxidant puternic, îmbunătățește regenerarea celulară și luptă împotriva radicalilor liberi. Retinolul din compoziția vitaminei A protejează membranele celulare ale creierului de acțiunea radicalilor liberi, chiar și împotriva celor polinesaturați, care sunt cei mai periculoși. În calitate deCa și antioxidant, v. Vitamina A este necesară pentru a preveni bolile de inimă și pe cele care afectează arterele.

Doza recomandată de vitamina A 

Vitamina A poate fi asimilată de organism sub formă de retinoizi, pe care îi găsim din belșug în produsele de origine animală (ficat, icre de sturion, unt, ulei de pește, gălbenuș). De asemenea, aceasta poate fi sintetizată de către organism din carotenoidele prezente în produsele de origine vegetală (dovleac, morcovi, caise, mentă, broccoli, mango, piersici, struguri verzi). Cea mai delicioasă metodă de a obține doza recomandată de vitamina A din produse naturale constă în prepararea de smoothie-uri, care ne ajută să îmbunătățim funcția sistemului imunitar, prin prezența fructelor și legumelor bogate în vitamina A.

Doza zilnică de vitamina A, suficientă pentru funcționarea corespunzătoare a organismului uman, este de aproximativ 800 mcg. Esențială pentru sistemul nostru imunitar și pentru protejarea vederii, vitamina A este, de asemenea, importantă pentru producerea de anticorpi și pentru stimularea sintezei de colagen la nivelul epidermei. De aceea, este vital să oferim organismului aportul necesar de vitamina A, pentru a ne menține starea de sănătate, vederea și protecția împotriva bolilor.    

Este important să nu depășim doza recomandată, deoarece supradozajul sistematic poate duce la apariția insomniilor, vărsăturilor, peeling excesiv al pielii, mărirea ficatului sau migrene. Dozele excesive de vitamina A în timpul sarcinii pot duce la apariția defectelor congenitale ale fătului, așa că este recomandat să iei această vitamină doar la recomandarea medicului care supraveghează sarcina.

vitamina-A-proprietati

Vitamina A în cosmetică 

Vitamina A are un rol antioxidant important în organismul uman, precum și numeroase efecte benefice asupra pielii. De aceea, este folosită frecvent în saloane și este prezentă în compoziția multor produse cosmetice pentru îngrijirea pielii, mai ales datorită efectului anti-îmbătrânire. Vitamina A ajută semnificativ la diminuarea ridurilor fine, la rejuvenarea tenului matur, pentru estomparea vizibilă a petelor pigmentare și pentru a stimula producția și sinteza colagenului.

Vitamina A are numeroase beneficii pentru menținerea unei vederi bune și pentru întărirea sistemului imunitar, însă cel mai frecvent uz este pentru sănătatea și frumusețea pielii.

Retinolul, derivat activ din vitamina A, are efecte evidente asupra ridurilor, prin acțiunea anti-aging de la nivelul pielii. Retinolul stimulează producția de colagen, iar folosit frecvent, în creme, serumuri și loțiuni, pentru o perioadă mai lungă de timp, contribuie la întinerirea vizibilă a pielii. Retinolul reduce inflamația la nivel cutanat, prin reglarea procesului de regenerare a celulelor pielii. Atunci când este folosit pentru tratarea anumitor afecțiuni autoimune, de exemplu, psoriazisul, acesta încetinește procesele inflamatorii și îmbunătățește aspectul pielii.

De asemenea, retinolul din vitamina A este foarte eficient pentru tratarea și eliminarea punctelor negre. Producția de celule noi ale pielii determină împingerea celulelor moarte și uleiurilor afară, deblocând porii. Astfel, se împiedică apariția de noi puncte negre. Prin stimularea regenerării celulare, precum în cazul eliminării punctelor negre, retinolul are capacitatea de a reduce petele pigmentare care apar, în general, din cauza expunerii prelungite la soare, mai ales în intervalul orar nerecomandat, când soarele este foarte puternic.

În cazul în care vitamina A sau retinolul se folosește pentru a trata acneea comedogenică, se diminuează celulele care formează, la nivelul pielii, un strat ce blochează porii și împiedică apariția coșurilor. Prin stimularea procesului de regenerare celulară, retinolul elimină semnele lăsate pe piele de acnee.

vitamina-A-cosmetica

Vitamina A este eficientă pentru a reda pielii aspectul tânăr și pentru a corecta anumite afecțiuni cutanate. De asemenea, are numeroase beneficii pentru păstrarea vederii și pentru susținerea sistemului imunitar. Este important să ții cont de sfatul medicului, privind administrarea vitaminei A, fără efecte adverse.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: