Vinul alb – caracteristici, cele mai cunoscute tipuri și cum le alegi

cele mai cunoscute tipuri de vinuri albe

O regulă deja știută spune că iarna sunt recomandate vinurile roșii, în timp ce vara putem face loc vinurilor albe. Se consumă reci, la temperaturi mai scăzute, chiar de la frigider. Un pahar savurat seara, alături de o friptură condimentată de pește sau pui pot fi ingredientele cheie pentru o cină perfectă. Problema este că rafturile supermarketurilor sunt pline cu nenumărate tipuri de vin alb. Cum le putem alege fără să ne pierdem printre atâtea variante? Ei bine, putem merge la sigur și să începem cu trei dintre cele mai cunoscute tipuri de vin alb. Iată mai multe detalii:

Sauvignon Blanc

vin sauvignon blanc

Cuvântul „sălbatic” definește acest vin. Denumirea de Sauvignon Blanc vine de la cuvântul francez „sauvage”, care înseamnă „sălbatic” și care are legătură cu modul în care a fost descoperit acest vin. Inițial, soiul de struguri Sauvignon Blanc creștea la fel ca o buruiană în regiunea Bordeaux și a fost folosit drept cupajat cu un alt soi de strugure alb, Semillon. Pe lângă Franța, o altă țară care a făcut celebru acest tip de vin este Noua Zeelandă. Sauvignon Blanc-urile din Marlborough se remarcă ușor prin arome intense de citrice, agrișe, căpșune. Un alt aspect care poate defini foarte bine vinul Sauvignon Blanc este aroma de iarbă proaspăt cosită, combinată cu smochine și fagure de miere. Dacă vrei să descoperi toate aceste caracteristici, poți alege vinul, alb, sec, Budureasca Premium. 

👉  Descopera oferta noastra pentru VIN ALB, SEC, BUDUREASCA PREMIUM

Notele puternice de citrice și fructe tropicale oferă vinului prospețime și, în același timp, rafinament, fiind unul dintre vinurile vibrante, răcoritoare şi, mai ales, accesibile.

Cu ce poți asocia vinul alb, sec, Budureasca Premium

Datorită acidității sale vibrante și aromelor ierboase și de fructe tropicale, vinul, alb, sec Budureasca Premium poate fi asociat perfect cu toate tipurile de brânzeturi din lapte de capră, dar și cu fructe de mare, rac, homar, pește (biban, păstrăv, cod). De asemenea, preparatele din pui și curcan pot fi o alegere potrivită pentru vinurile Sauvignon Blanc.

👉 Vezi toata oferta noastra pentru VINURI ALBE BUDUREASCA

Chardonnay

vin chardonnay

Cu un asemenea nume, nu este de mirare faptul că Chardonnay este printre cele mai populare vinuri albe. Oriunde ai călători în lumea aceasta mare, imposibil să nu găsești o persoană care, dintre toate vinurile albe, ar alege Chardonnay fără ezitare. Ce îl face atât de fermecător? Cel mai probabil, mixul dintre notele sale, care ne duc cu gândul la florile de salcâm, vanilie, piersici, migdale sau iasomie și aromele specifice de fructe tropicale, ierburi aromate, fum, pământ, ciuperci și  pepene galben. Un mix atât de variat cu greu poate fi trecut cu vederea. Un astfel de vin cu personalitate este și Lacerta Chardonnay. Cu aromă puternică de citrice, banană și fructe tropicale, culoarea galben-pai și tonurile fine de unt și miez de nucă, vinul Lacerta Chardonnay este genul de alegere care cu greu ne poate dezamăgi. 

👉 Descopera oferta noastra pentru VIN LACERTA CHARDONNAY

Cu ce poți asocia vinul Lacerta Chardonnay

Brânzeturi din familia Cheddar, dar și blue cheese sau Chevre D’Argental din lapte de capră sunt ideale pentru a potența aromele vinului. Desigur, fructele de mare, preparatele din peste, homar, pui, curcan, porc, porumbel sau prepeliță sunt și ele opțiuni potrivite. 

👉 Vezi toata oferta noastra pentru VINURI ALBE LACERTA

Riesling

vin riesling

Cum poate fi altfel decât versatil, un vin care își are originea pe Valea Rinului, în Germania, unde se află majoritatea podgoriilor de Riesling din lume? Acest tip de vin se remarcă printr-o concentrație excelentă de arome fructate, dar și printr-o aciditate naturală ridicată. Un alt atu al acestui soi de struguri este că din Riesling se pot produce atât vinuri dulci, cât și vinuri seci. Dacă vrei să descoperi caracteristicile vinului Riesling, o alegere bună poate fi vinul sec Gitana Riesling. Este un vin proaspăt, elegant, cu note florale intense, cu arome de caise, pere, cu parfum intens de flori și culoare galben-pai.

👉 Descopera oferta noastra pentru VIN ALB, LACERTA CHARDONNAY

Cu ce poți asocia vinul sec Gitana Riesling

Desigur că un vin nemțesc merită să fie asociat cu brânzeturi din aceeași regiune sau din zonele apropiate. Limburger, Hirtenkase, dar și brânzeturile produse în Elveția sunt o bună alegere pentru degustarea vinului Gitana Riesling. Pe lângă acestea, Rieslingul poate fi asociat cu mâncăruri de pește, porc, preparatele picante specifice bucătăriei asiatice și mai ales cu fripturile din piept de rață bine condimentate. 

👉 Vezi toata oferta noastra pentru VINURI GITANA WINERY

Combinându-l cu preparate culinare potrivite, consumându-l cu moderație și integrându-l într-o atmosferă plăcută, vinul alb poate fi ingredientul potrivit pentru o seară liniștită sau pentru o discuție antrenantă alături de prieteni și de cei dragi. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d