Filmele, la fel precum poveștile scrise ori spectacolele de teatru, le oferă copiilor lecții de viață, îi ajută să se relaxeze, să se distreze, să râdă și chiar să plângă. În contact cu poveștile în imagini, capacitatea de a gândi și de a analiza a copilului sunt stimulate, la fel și creativitatea și imaginația. În plus, filmele sunt o ocazie bună de a petrece timp de calitate cu părinții sau cu alte persoane dragi. Poți, de exemplu, să organizezi seri de cinema la tine acasă. Nu e nevoie decât să stabiliți împreună ce film veți viziona și să prepari niște floricele de porumb și niște băuturi, iar distracția este garantată. Iată, mai jos, câteva topuri de filme pentru copii, care te pot inspira.
- Topuri de filme pentru copii
- Top cele mai bune filme pentru copii
- Top filme pentru copii de vizionat în familie
- Top filme noi pentru copii
- Top animații – filme clasice pentru copii
Topuri de filme pentru copii
Vizionarea unui film este o modalitate excelentă de a reduce stresul și de a-i ajuta pe cei mici să facă față provocărilor din viața de zi cu zi, de exemplu, examenele de la școală. Pe de altă parte, poveștile sunt utile pentru îmbogățirea vocabularului, în contextul în care pot prezenta situații cu care copiii poate nu s-au confruntat. Deci, este probabil să audă cuvinte noi și să le învețe sensul. Filmele, atunci când sunt traduse, îi pot ajuta pe copii să se exprime mai bine într-o limbă străină. Iată o mulțime de motive pentru care trebuie să îți introduci cât mai repede copilul în cea de-a șaptea artă.
Top cele mai bune filme pentru copii
Copiii pot fi pretențioși în materie de filme, pentru că acestea trebuie să întrunească mai multe criterii, de la personajele cuceritoare la un scenariu interesant, care poate fi urmărit cu ușurință. De asemenea, cele mai bune filme pentru copii trebuie să fie distractive, mai ales în cazul publicului de vârstă mică. Iată ce poți alege:
Cel mai bun musical
„Frozen/Regatul de gheață” (2013); regia: Chris Buck, Jennifer Lee

În acest film Disney, prințesele și surorile Anna și Elsa sunt cele mai bune prietene, până când Elsa, care are puterea de a îngheța totul, o rănește neintenționat pe Anna. De frică să nu mai rănească pe altcineva, Elsa își petrece timpul ascunsă în camera ei. Cu toate acestea, când scufundă, accidental, regatul în iarnă perpetuă și fuge, Anna trebuie să plece într-o aventură îndrăzneață, pentru a o găsi și a salva regatul. Pe parcurs, Anna face echipă cu Kristoff, cu renul acestuia, Sven, precum și cu ridicolul om de zăpadă vorbitor, Olaf. Povestea este despre depășirea provocărilor, dragostea pentru familie și acceptarea de sine. Filmul „Frozen”, premiat cu două Oscaruri, a beneficiat și de o continuare, în 2019, iar în prezent este în pregătire a treia parte.
Cel mai bun film SF
„Wall-E” (2008); regia: Andrew Stanton

Este anul 2700, iar Pământul este acoperit de gunoaie, ca urmare a secolelor de consumerism nesăbuit. Oamenii sunt colonizați în spațiu, dar au lăsat în urma lor o armată de roboți, ca să curețe Terra. La un moment dat, singurul robot activ rămas este micul Wall-E. El se îndrăgostește de Eve, un robot trimis de oameni pentru a vedea cum evoluează operațiunile pe Terra. O poveste emoționantă despre iubire, umanitate, valori și eroi, „Wall-E” merită să fie vizionat la orice vârstă.
Cel mai bun film de acțiune
„The LEGO Movie/Marea aventură LEGO” (2014); regia: Phil Lord, Christopher Miller, Chris McKay

Filmul spune povestea lui Emmet, un muncitor în construcții. El este atras într-o misiune pentru a salva lumea LEGO de un tiran malefic. Pe parcurs, face echipă cu personaje bizare, ca LEGO Batman, pentru a-l învinge pe ticălos. Filmul este distractiv, creativ, vorbește despre conștiința de sine și a fost popular inclusiv în rândul adulților. De asemenea, a dat startul unei francize, cu o mulțime de filme spin-off, pe lângă numeroase colecții de jucării LEGO.
Cel mai bun film fantasy
„Harry Potter and the Sorcerer’s Stone/Harry Potter și piatra filozofală” (2001); regia: Chris Columbus

Acesta este primul film dintr-o serie despre vrăjitori și vrăjitorie, bazată pe romanele scriitoarei britanice J. K. Rowling. După ce un băiețel, Harry Potter (Daniel Radcliffe), află despre adevărata sa identitate și despre puterile sale magice, el va pleca la școala de vrăjitorie Hogwarts. Un film nominalizat la trei premii Oscar, plin de aventuri, cu care a debutat o franciză cu încasări totale de 7,7 miliarde de dolari.
Cea mai bună comedie pentru copii
„Despicable Me/Sunt un mic ticălos” (2010); regia: Sergio Pablos, Chris Renaud, Pierre Coffin

În „Despicable Me”, Gru complotează pentru a fura Luna, într-un efort de a-și revendica titlul de cel mai mare ticălos. Cu toate că personajul principal este unul negativ, filmul este încântător și distractiv, fără pretenții. Minionii stau la baza unei francize de succes pe marile ecrane, dar și pe o mulțime de produse cu imaginea lor.
Top filme pentru copii de vizionat în familie
O seară de cinema acasă este una dintre modalitățile excelente de a petrece timp cu copiii, în familie. În materie de filme pentru copii, poți alege producții clasice, pelicule Disney ori cele mai noi lungmetraje animate – oricare dintre ele va mulțumi pe toată lumea.
1. „E.T. – The Extra-terrestrial/E.T. Extraterestrul” (1982); regia: Steven Spielberg

Povestea filmului este extrem de simplă: un băiat întâlnește un extraterestru și devin cei mai buni prieteni. Băiatul va fi nevoit să își ia rămas bun de la extraterestru atunci când el va trebui să plece acasă. Emoționant, acest blockbuster de familie, cu Henry Thomas și Drew Barrymore, a avut încasări de peste 790 de milioane de dolari și a primit patru premii Oscar.
2. „Star Wars/Războiul Stelelor – Episodul IV: O nouă speranță” (1977) regia: George Lucas

Deși, din punctul de vedere al poveștii, aceasta este partea a patra din nouă, filmul este potrivit pentru a-i introduce pe copiii în universul „Star Wars”. De altfel, pelicula, premiată cu șapte trofee Oscar, este cea care a dat startul unei francize de miliarde de dolari. Eroi atemporali, ticăloși înfricoșători, droizi adorabili și toate misterele Jedi creează o magie care în mod sigur îi va încânta pe cei mici.
3. „Lion King/Regele Leu” (1994); regia: Roger Allers și Rob Minkoff

Un hit la momentul lansării – a fost premiat cu două Oscaruri –, această animație a beneficiat, ulterior, de mai multe remake-uri, inclusiv de unul lansat în 2019, în regia lui Jon Favreau și cu Beyonce pe coloana sonoră. Simba, puiul de leu care ajunge din tânăr pretendent șef peste regatul animalelor, Scar, unchiul ticălos, și Pumba și Timon, prietenii care îl învață ce înseamnă conceptul de „hakuna matata” (fără griji) – personajele din film oferă lecții valoroase despre ce înseamnă să fii tu însuți, despre responsabilități și curaj.
4. „Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring/Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului” (2001); regia: Peter Jackson

Un film pentru copiii mai mari de 12 ani (pentru că are scene de luptă violente și mulți monștri), acesta dă startul unei serii (pentru marele ecran) bazate pe trilogia din anii 1950 a scriitorului JRR Tolkien. În „The Fellowship of the Ring”, spectatorii fac cunoștință cu personajele principale ale trilogiei, precum hobbitul Frodo și vrăjitorul Gandalf, cu Pământul de Mijloc plin de pitici și elfi etc. La fel ca „Războiul Stelelor”, „Lord Of The Rings” pune în scenă un adevărat univers de locuri, personaje, limbi și obiceiuri. Filmul a primit patru premii Oscar, inclusiv pentru imagine și efecte speciale.
5. „Home alone/Singur acasă” (1990); regia: Chris Columbus

De 30 de ani, filmul „Singur acasă” este un must-have de Crăciun. Pelicula a dat startul unei francize, iar cea mai recentă producție, „Home Sweet Home Alone”, va fi lansată anul acesta. Clanul McCallister vrea să își petreacă la Paris Crăciunul, dar îl uită pe micul Kevin acasă. O pereche de hoți a pus ochii pe superba lor casă și, în curând, Kevin este nevoit să se lupte cu Harry și Marv. Cine va câștiga în tot acest război?
Top filme noi pentru copii
Deși situația sanitară la nivel global a afectat funcționarea sălilor de cinema, studiourile de producție nu au stat cu mâinile în sân, astfel încât au fost lansate foarte multe filme noi pentru copii, de la animații la aventuri, musicaluri și remake-uri ale unor pelicule clasice.
1 „Luca” (2021); regia: Enrico Casarosa

Luca și Alberto visează la o viață liberă, cu aventură multă și, mai ales, cu o Vespa pe care să o conducă. Ei încearcă să câștige banii pentru a-și cumpăra un scuter în orașul italian Porto Rosso, dar ascund un secret uriaș, care va scandaliza cetățenii, inclusiv pe noua lor prietenă, Giulia: Luca și Alberto sunt, de fapt, monștri marini.
2. „Paw Patrol: The movie/Paw Patrol: Filmul” (2021); regia: Cal Brunker

O adaptare pentru marile ecrane a serialului animat creat de Keith Chapman, filmul „Patrula catelusilor” vine cu multă acțiune, salvări mai palpitante, vehicule chiar mai performante și un nou membru al patrulei cățelușilor. Totul, într-un oraș în care noul primar a interzis accesul câinilor.
3. „Raya and the Last Dragon/Raya și ultimul dragon” (2021) regia: Carlos López Estrada, Don Hall

Primul film pe care Disney l-a lansat anul acesta a fost animația despre Raya, o aspirantă protectoare a unei mistice Pietre a Dragonului. Atunci când apar probleme în lumea ei, Kumandra, ea trebuie să găsească ultimul dragon rămas în viață, care să ajute la salvarea omenirii.
4. „Vivo” (2021); regia: Jorge Pareja Trigo

O aventură muzicală animată, cu melodii compuse de Lin-Manuel Miranda, premiat cu Tony, Grammy și Pulitzer, „Vivo“ spune povestea unui kinkaju (un animal care trăiește în pădurile tropicale), ce își petrece timpul cântând în piața Havana alături de stăpânul său, Andrés. La scurt timp după ce Andrés primește o scrisoare de la celebra Marta Sandoval, care îl invită pe vechiul ei partener la concertul ei de adio, intervine o tragedie. Acum depinde numai de Vivo să transmită un mesaj pe care Andrés nu a reușit niciodată să-l trimită: o scrisoare de dragoste sub formă de cântec către Marta.
5. „Addams Family Values/Familia Addams 2” (2021); regia: Greg Tiernan, Conrad Vernon, Laura Brousseau

Așa cum nu există Crăciun fără „Singur acasă”, nu poți lăsa să treacă Halloweenul fără un film de groază, iar familia Addams este un personaj colectiv devenit cult. În această continuare a animației din 2019, Morticia și Gomez Addams se simt deranjați de faptul că Wednesday și Pugsley au crescut și nu mai vor să petreacă timp cu restul familiei. Pentru a-și reclădi legăturile de rudenie, familia decide să plece cu rulota lor bântuită într-o vacanță din care nu vor lipsi situații amuzante și personajele bizare, așa cum franciza și-a obișnuit fanii.
Top animații – filme clasice pentru copii
Mai multe studii au demonstrat că acei copii care vizionează filme bune tind să aibă o capacitate mai mare de concentrare, în comparație cu ceilalți. În plus, filmele îi ajută pe cei mici să fie mult mai creativi, să-și ascută simțul observației, precum și simțul critic.
1. „Finding Nemo/Căutându-l pe Nemo” (2003); regia: Andrew Stanton și Lee Unkrich

Unul dintre cele mai frumoase filme ale companiei Pixar din punctul de vedere al imaginii: lumea submarină este un univers uluitor, vast, plin de creaturi de orice formă și culoare. În această lume, un tată disperat, un pește clovn pe nume Marlin, se aventurează pentru a-și găsi fiul dispărut, Nemo. Se asociază cu Dory, un pește chirurg regal suferind de amnezie, și navighează printre rechini, meduze și broaște țestoase, în timp ce Nemo și câțiva „deținuți” planifică o mare evadare dintr-un acvariu de pești, unde au fost puși. Filmul a primit Oscarul pentru cea mai bună animație și a avut și o continuare, „Finding Dory”.
2. „Toy Story/Povestea jucăriilor” (1995); regia: John Lasseter

Acesta este un film despre viața secretă a jucăriilor care prind viață atunci când nu sunt văzute de oameni. Woody, o păpușă-cowboy cu sfori, și Buzz Lightyear, o jucărie care crede că este astronaut adevărat, se luptă să fie preferatul băiețelului care le deține. Cei doi se suportă cu greu, dar, într-o zi, când ajung la capătul răbdărilor, se iau la bătaie. În timpul confruntării, Buzz cade pe fereastră. Woody este acuzat de toate jucăriile că l-a ucis și, simțindu-se vinovat, pornește în căutarea acestuia. Va urma o adevărată aventură care demonstrează ce este prietenia. Animația are un ritm rapid, deci cu siguranță nu va plictisi. Filmul a primit trei nominalizări la Oscar, dar și un premiu special, din partea Academiei Americane.
3. „The Little Mermaid/Mica sirenă” (1989); regia Ron Clements și John Musker

Ariel, fiica cea mai mică a regelui Triton, este nemulțumită de viața în mare și este curioasă să vadă cum trăiesc oamenii. Ignorând avertismentele tatălui ei de a nu se apropia de oameni, ea îl salvează pe prințul Eric de la înec, de care se și îndrăgostește. Acesta nu își amintește cine l-a salvat, ci doar vocea fetei. Pentru a putea fi împreună cu el, Ariel caută ajutor la Ursula, dezlănțuind o reacție în lanț. Filmul este atractiv și datorită coloanei sonore, toate piesele sale fiind, în prezent, clasice. De altfel, a primit două premii Oscar, pentru cea mai bună coloană sonoră și pentru cel mai bun cântec.
4. „Pinocchio” (1940); regia: Ben Sharpsteen și Hamilton Luske

Nu numai că Pinocchio este modalitatea perfectă pentru a învăța un copil că este important să spună adevărul, ci este un film excelent pentru a deschide și colțurile mai întunecate ale imaginației lor. O păpușă din lemn prinde viață și are parte de aventuri, ajungând inclusiv în burta unei balene. Versiunea Disney a basmului italian amestecă imagini neplăcute cu puncte culminante fantastice, care au devenit celebre.
5. „How to Train Your Dragon/Cum să îți dresezi dragonul” (2010); regia: Dean DeBlois și Chris Sanders

Hiccup (Sughiț) nu este un războinic. În comparație cu toți ceilalți din satul său viking, este slab, sarcastic și poate chiar puțin prea inteligent. Dar când Hiccup se împrietenește cu un balaur rănit, Toothless, în loc să-l omoare, schimbă viețile tuturor celor pe care îi cunoaște, pentru totdeauna. Spre deosebire de majoritatea filmelor animate, acest erou nu este invincibil, întrucât chiar și riscurile curajoase au consecințe reale. Filmul este primul dintr-o trilogie.
Divertismentul și relaxarea sunt la fel de importante în viața unui copil ca alimentația echilibrată, starea de sănătate bună și educația. Vizionarea unui film este o activitate cu beneficii multiple pentru copiii noștri, fiind educativă și distractivă, deci apelează la ea cât mai frecvent.
Sursa foto: Shutterstock, Outnow.ch
Fara Comentarii