Top filme horror memorabile (ecranizări inspirate de romane celebre)

top filme horror

Un film horror bun te face să simți fiori pe șira spinării, să ai pielea de găină și respirația accelerată. Un film de groază ne permite, spun cei care au analizat reacțiile umane la filmele horror, să pierdem controlul. Persoana de pe ecran urmează să treacă prin momente îngrozitoare și nu avem ce face altceva, decât să ne întoarcem privirea. Mai jos sunt câteva dintre cele mai bune filme horror adaptate după romane, nuvele sau piese de teatru. 

  • Filme de groază vechi
  • Filme horror cu demoni
  • Filme horror cu fantome
  • Filme de groază cu clovni
  • Filme horror cu canibali

Filme de groază vechi

Seara de Halloween sau o noapte de filme alături de gașca de prieteni, obligatoriu cu luminile stinse, se poate transforma în momente tensionate. Chiar dacă popcornul ajunge pe podea la prima sperietură, după fiecare film horror, ai o satisfacție care, în cazul comediilor, de exemplu, lipsește. Astfel, îți satisfaci nevoia de adrenalină stând comod pe canapea.

Multe dintre cele mai bune filme de groază te fac să îți întorci privirea spre colțul dormitorului cu mult după terminarea peliculei. În continuare, poți citi mai multe despre câteva filme horror, bazate pe cărți scrise de maeștri ai genului. 

Jaws (Fălci)

Jaws este unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Steven Spielberg. Apărut în 1975, Jaws este un altfel de horror. Monstrul este un animal care trăiește fără griji în habitatul natural, iar teroarea și vărsarea de sânge pot fi prevenite. 

Filmul este o adaptare a romanului cu același nume, scris de Peter Benchley, și urmărește trei personaje: șeful poliției, un oceanograf și un vânător de rechini. Cei trei pleacă în căutarea marelui rechin alb, o specie imensă, care face ravagii printre cei ce se aventurează în apele oceanului. În urma acestui film, mulți privitori au ales să își petreacă vacanța la mare, cât mai aproape de nisip. 

top-filme-horror-1

Exorcistul (The Exorcist)

Apărut în 1973, Exorcistul este prima producție horror nominalizată la un premiu Oscar pentru cel mai bun film. Pelicula este o adaptare a romanului The Exorcist, al lui William Peter Blatty, care a scris și scenariul pentru film.

Exorcistul spune povestea unei fetițe posedate de o entitate demonică. Mama sa cheamă un preot pentru exorcizare. Momentele de groază și povestea oferă o meditație asupra credinței umane în Dumnezeu și în viață. 

top-filme-horror-2

Păsările (The Birds)

Păsările este adaptarea din 1963, realizată de Alfred Hitchcock, după o nuvela a scriitoarei Daphne du Maurier. The Birds spune povestea unei familii atacate în mod inexplicabil de un stol de păsări violente și agresive. 

Scenariul plasat în California, spre deosebire de Cornwall, în carte, oferă o atmosferă sumbră, tensionată, care se apropie de paranoia. 

În momentul apariției, The New York Times a spus despre acest film horror că îi va speria chiar și pe cei mai curajoși. 

top-filme-horror-3

Psihopatul (Psycho)

Psycho a apărut în 1960, sub bagheta lui Alfred Hitchcock, fără o promovare răsunătoare. Acest lucru a fost intenționat, pentru a crește tensiunea pentru o anumită scenă din film. Astfel, filmul nu a fost promovat înainte de lansare, actorilor care au interpretat personajele principale li s-a interzis să meargă la emisiuni TV pentru promovare, iar criticii l-au văzut în ziua premierei. 

Pentru a amplifica emoțiile simțite la vizionarea filmului, nu ar trebui să ratezi și romanul cu același nume al lui Robert Bloch, inspirația pentru această peliculă. 

top-filme-horror-4

Lumina de gaz (Gaslight)

Lumina de gaz este un film horror cu elemente psihologice, apărut în 1944. Adaptat după o piesă de teatru scrisă de Patrick Hamilton, producția include actori celebri, precum Ingrid Bergman, Angela Lansbury și Charles Boyer. 

Filmul urmărește un cuplu în care soțul își manipulează soția și o face să creadă că își pierde mințile. Acest aspect este doar un paravan pentru a ascunde un secret vital. Pelicula a fost nominalizată la șapte premii Oscar și a primit statueta pentru Cel mai bun film, Cea mai bună actriță (Ingrid Bergman) și Cel mai bun decor.

top-filme-horror-5

Creatura (The Thing)

Creatura este un horror SF, apărut în 1982 și bazat pe nuvela „Who Goes There?”, a lui John W. Campbell Jr. Filmul spune povestea unei echipe de cercetători americani, care investighează în Antarctica o formă extraterestră de viață, poreclită „creatura”, care putea lua forma oricărui muritor. 

Grupul intră frecvent în conflict și este cuprins de paranoia, iar tensiunea crește de la o scenă la alta. 

top-filme-horror-6

Infernul (L’Inferno)

Așa cum îi spune și numele, Infernul este o adaptare după „Infernul” lui Dante, prima parte din Divina Comedie. Filmările au durat peste trei ani, iar rezultatul a fost primul film italian. Apărut în 1911, producția ilustrează destul de realist infernul marcat de suflete moarte, cerberi, șerpi zburători, Satana hrănindu-se cu oameni etc. 

Amatorii de filme horror caută acest film mai ales pentru decorurile spectaculoase, care ilustrează iadul cu violență, sânge și grotesc.

top-filme-horror-7

Casa bântuită (The Haunting)

Apărut în 1963, filmul este o adaptare după romanul „The Haunting of Hill House”, al autoarei Shirley Jackson. Povestea este una pe cât de simplă, pe atât de înfricoșătoare: două femei sunt încuiate (într-o casă bântuită) și privite cum își pierd mințile de frică. Zgomotele neobișnuite și efectele speciale sunt atât de realiste, încât ar fi o idee bună să lași lumina aprinsă. 

Scenariul a fost reluat într-o variantă modernă, în 1999, cu actori precum Liam Neeson, Catherine Zeta-Jones și Owen Wilson, însă nu a avut la fel de mult succes.

top-filme-horror-8

Dracula

Dracula este o adaptare după celebrul roman al lui Bram Stoker, apărut în 1897. Filmul din 1931 îl are în prim-plan pe celebrul Bela Lugosi, un vampir care emigrează din Transilvania în Anglia, unde se hrănește din victime încă în viață. Anterior, Lugosi a mai interpretat rolul lui Dracula, în piese pe Broadway. 

După mai multe adaptări subcalitative, varianta din 1931 a primit aprobarea criticilor și este considerată un clasic al genului. 

top-filme-horror-9

Frankenstein

Frankenstein este un alt film horror, apărut în 1931, care a prins foarte repede la public. Este adaptat după romanul lui Mary Shelley și are în centru pe Henry Frankenstein, un om de știință obsedat, care dezgroapă cadavre, pentru a asambla la loc părți ale corpului. 

După mai multe încercări, ființa creată, monstrul lui Frankenstein, prinde viață și începe să ucidă. Colin Clive joacă rolul lui Henry Frankenstein, iar monstrul este portretizat de Boris Karloff. 

top-filme-horror-10

Diabolicele (Les Diaboliques) 

Diabolicele este un horror psihologic francez, apărut în 1955 și bazat pe romanul „Celle qui n’était plus” (Cea care nu mai era), scris de autorii Pierre Boileau și Thomas Narcejac. În rolurile principale, apar Simone Signoret și Véra Clouzot.

Filmul îmbină elemente de horror și thriller, pentru a descrie planul unei femei și al amantei soțului, care conspiră să îl ucidă. După faptă, corpul dispare și încep să apară tot felul de situații ciudate. 

Les Diaboliques a fost regizat de Henri-Georges Clouzot, care a câștigat drepturile de adaptare în fața lui Alfred Hitchcock; totuși, americanul a fost inspirat de producție pentru filmul său Psycho, apărut cinci ani mai târziu. Chiar și autorul romanului Psycho, Robert Bloch, a făcut public faptul că Diabolicele este filmul său horror preferat.

top-filme-horror-11

Invazia jefuitorilor de trupuri (Invasion of the Body Snatchers) 

Invazia jefuitorilor de trupuri este un horror SF american, apărut în 1956, sub bagheta regizorului Don Siegel. Adaptat după romanul „The Body Snatchers” al scriitorului Jack Finney, filmul se preocupă de invazia extraterestră dintr-un orășel din California.

În mai multe zone din oraș au căzut spori de extratereștri, care încep să crească, producând o ființă care poate copia cu exactitate omul, cu excepția emoțiilor umane. Urmăririle și isteria abundă, iar tensiunea se construiește treptat. 

top-filme-horror-12

Nu privi acum (Don’t Look Now)

Nu privi acum este un film apărut în 1973 și adaptat după nuvela cu același nume, scrisă de către Daphne du Maurier. Actorii Julie Christie și Donald Sutherland portretizează un cuplu care călătorește la Veneția, după un eveniment tragic. 

Pe drum întâlnesc două surori clarvăzătoare, care pretind că vorbesc cu lumea de dincolo. Soțul nu le crede, însă, la scurt timp, începe să vadă lucruri neobișnuite. 

Scenele sunt construite în mod special pentru a schimba percepția asupra personajelor și, în scurt timp, nu mai știi ce se întâmplă. 

top-filme-horror-13

Carrie

Carrie este un clasic al genului horror, adaptat după romanul cu același nume, scris de Stephen King. Apărut în 1976, filmul spune povestea unei adolescente cu puteri telekinetice, care cedează la agresiunile celor din jur și se transformă într-un demon răzbunător.  

Multe reviste de profil consideră această producție ca fiind unul dintre cele mai bune filme horror.

Romanul Carrie este primul din peste 100 de opere ale lui Stephen King, care au fost adaptate pentru marele sau micul ecran. 

top-filme-horror-14

Suspiria

Suspiria este cel mai cunoscut film al lui Dario Argento și îmbină genul horror cu muzica hard rock. Este adaptat după eseul „Suspiria de Profundis”, al lui Thomas De Quincey, apărut în 1845. 

Filmul, apărut în 1977, urmărește o balerină americană ce se alătură unei academii de balet de prestigiu din Germania. În scurt timp, dă peste vrăjitoare, crime și conspirații supranaturale. 

Suspiria este primul dintr-o trilogie horror care mai cuprinde filmele Inferno, apărut în 1980, și The Mother of Tears, lansat în 2007. Pelicula a fost inspirația pentru un film cu același titlu, apărut în 2018, și regizat de Luca Guadagnino.

top-filme-horror-15

Filme horror cu demoni

Filmele horror cu demoni reprezintă o subcategorie foarte căutată de amatorii de filme de gen. Mai jos, este un top al filmelor horror cu demoni, adaptate după cărți.

A noua poartă (The Ninth Gate)

A noua poartă, apărut în 1999, este un horror cu elemente thriller și neo-noir, regizat și produs de Roman Polanski. O coproducție între SUA, Portugalia, Franța și Spania, filmul se bazează pe romanul „The Club Dumas”, al autorului Arturo Pérez-Reverte. 

Scenariul urmărește o carte antică, rară, ce conține secretul pentru a-l invoca pe diavol. Cartea numită chiar „A noua poartă” se crede că este scrisă de însuși Satana. Personajul lui Johnny Depp, specializat pe texte rare, descoperă această carte și începe să se confrunte cu o mulțime de situații violente, mai mult sau mai puțin paranormale.

top-filme-horror-16

Copilul lui Rosemary (Rosemary’s Baby)

Copilul lui Rosemary este un alt clasic al genului, regizat de același Roman Polanski, de această dată, în 1968. Bazat pe romanul cu același nume, scris de Ira Levin, filmul îi are drept protagoniști pe Mia Farrow, John Cassavetes și Charles Grodin. 

Povestea se învârte în jurul unei gravide care se teme că soțul a făcut un pact cu vecinii ciudați, pentru a le da copilul spre a fi sacrificat. În schimb, soțul ar urma să devină un actor celebru. 

Filmul a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar și cu o nominalizare pentru cel mai bun scenariu adaptat. 

Rosemary’s Baby este al doilea din „Apartment Trilogy”, din care mai fac parte „Repulsion” (1966) și „Le locataire” (1976). 

top-filme-horror-17

Ritualul (The Rite)

Ritualul este un horror cu elemente supranaturale, regizat de Mikael Håfström, în 2011. Se bazează pe romanul „The Rite: The Making of a Modern Exorcist” al lui Matt Baglio, carte ce a împrumutat elemente reale la care a luat parte părintele Gary Thomas, un preot american care dorește să se specializeze în exorcism. 

Filmul urmărește evenimentele și posesiunile la care este martor personajul (jucat de Anthony Hopkins), odată ajuns la Vatican.

top-filme-horror-18

1408 

1408 este un horror psihologic, bazat pe nuvela cu același nume a lui Stephen King. În adaptarea cinematografică, apărută în 2007, apar actorii John Cusack și Samuel L. Jackson. 

Filmul urmărește un scriitor care investighează casele bântuite și se cazează în camera 1408 dintr-un hotel newyorkez. Deși sceptic la început, în scurt timp, acesta ajunge să fie captiv în camera de hotel și trece prin evenimente bizare. 

top-filme-horror-19

Exorcistul III

Apărut în 1990, Exorcistul III este o adaptare a romanului cu același nume, al autorului William Peter Blatty. 

Filmul conține unele elemente din primul Exorcist, însă este la fel de înfricoșător și oferă provocări teologice. Dialogul face ca elementele horror să apară la intersecția dintre ideile filmului și imaginația privitorilor. 

top-filme-horror-20

Filme horror cu fantome

Dacă ești amator de filme horror cu fantome, exemplele de mai jos te vor face să te ții cu mâinile de canapea sau de persoana de lângă tine, în timp ce urmărești scenele pline de suspans. 

Femeia în negru (The Woman in Black)

Femeia în negru este o adaptare a romanului cu același nume, scris de Susan Hill. Un tânăr, jucat de Daniel Radcliffe, călătorește într-un sat din Anglia, pentru a încheia afacerile unui client decedat. 

Curând, el află că satul este bântuit de o fantomă, iar atunci când aceasta pune ochii pe el, lucrurile se complică semnificativ și încep să apară tot felul de evenimente bizare. 

Filmul, apărut în 2012, a fost una dintre cele mai de succes producții horror britanice. 

top-filme-horror-21

Transformarea (The Turning)

The Turning este o versiune modernă, apărută în 2020, a povestii cu fantome „The Turn of the Screw” a lui Henry James. 

O guvernantă sosește la o casă unde trebuie să aibă grijă de cei doi copii ai familiei. Curând, întâlnește o fantomă și încep să aibă loc tot felul de evenimente supranaturale.

top-filme-horror-22

Strălucirea (The Shining)

Strălucirea este unul dintre cele mai cunoscute filme horror. Adaptat după un roman scris de Stephen King, filmul a fost regizat de Stanley Kubrick în 1980, iar personajul principal este jucat magistral de Jack Nicholson.

În film, o familie rămâne blocată într-un hotel, iar atmosfera este marcată de fantome „reale” și metaforice. Conflictele în cuplu cresc similar unui vulcan, pe care îl aștepți să erupă din clipă în clipă. 

top-filme-horror-23

Amityville (The Amityville Horror)

Amityville este un horror adaptat după romanul cu același nume, publicat de Jay Anson, în 1977. O familie cu trei copii se mută într-o casă mare, în care a avut loc o crimă. 

Personajele încep să treacă prin tot felul de evenimente inexplicabile, apar manifestări ale unor fantome, iar viața celor din casă începe să fie dată peste cap.

top-filme-horror-24

Filme de groază cu clovni

Filmele horror cu clovni atrag amatorii genului precum un magnet, poate și datorită faptului că, în general, îi asociem cu o situație amuzantă, iar în film, aceștia devin ucigași în serie. Mai jos, sunt două dintre cele mai iubite filme de groază cu clovni, adaptate după cărți. 

Ființa (It)

Filmul It este un horror apărut în 1990, adaptat după romanul cu același nume al autorului Stephen King. Povestea se învârte în jurul unui clovn transformat într-o creatură cunoscută doar sub numele „It”. 

Creatura înfricoșează localnicii și chiar îi condamnă la moarte, pe unii dintre ei. La câțiva ani distanță, crimele încep să se repete, până când un grup de tineri încearcă să îi vină de hac. 

Dacă îți place acest film, probabil te vei bucura/înspăimânta la fel și privind partea a doua a filmului, It: Part II, apărut în 2019. 

top-filme-horror-25

Ceva rău în acest fel vine (Something wicked this way comes)

Something wicked this way comes este o adaptare a unei nuvele scrise de autorul american Ray Bradbury. 

Dacă în alte povești de-ale autorului descoperim nostalgie sau critică socială post-apocaliptică (Fahrenheit 451), în această adaptare, apărută în 1983, ne confruntăm cu teroarea.

Un carnaval grotesc vine în oraș, pentru a fura sufletele privitorilor, iar clovnii joacă rolul principal. Dacă mai trebuie spus, parada aparent plină de voie bună se transformă într-un coșmar. 

top-filme-horror-26

Filme horror cu canibali

Dacă filmele horror cu canibali îți fac pielea de găină, este recomandat să te pregătești. Ți-am pregătit câteva pelicule pe care nu ar trebui să le vezi fără companie sau cu lumina stinsă. 

Tăcerea mieilor (Silence of the lambs)

Tăcerea mieilor este unul dintre cele mai de succes filme horror. Adaptată după romanul lui Thomas Harris, pelicula apărută în 1991 spune povestea unei detective, jucate de Jodie Foster, care trebuie să apeleze la un psihiatru canibal, jucat de Anthony Hopkins, pentru a prinde un criminal în serie, ce folosește pielea femeilor în scopuri bizare.

Filmul a fost premiat cu cinci Oscaruri pentru Cel mai bun film, Cel mai bun director de film, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în rol principal și Cel mai bun scenariu adaptat. Producția a fost urmată de alte două filme cu aceeași temă, însă acestea nu au fost la fel de aclamate. 

top-filme-horror-27

Psihopatul american (American Psycho)

American Psycho a apărut în 2000 ca o adaptare după romanul omonim al autorului american Bret Easton Ellis.

Filmul explorează profunzimea nebuniei și a violenței unei persoane. Personajul principal este tânăr, atrăgător și bine educat, petrecându-și zilele pe Wall Street. Însă, la lăsarea întunericului, atribuțiile sale includ tortura și crima. 

Potrivit criticilor, filmul oferă o imagine deranjant de asemănătoare cu povestea lui Easton Ellis, iar producția horror cu elemente de black comedy a devenit rapid un clasic. 

Filmele horror nu sunt pentru toată lumea, acest lucru este clar. Însă, dacă îți dorești să îți simți inima bătându-ți mai repede în piept, să ai pielea de găină și, eventual, covorul plin de floricele după fiecare scenă intensă, trebuie să vezi filmele de mai sus și să citești cărțile după care au fost adaptate. 

Sursa foto: outnow.ch, iMDB

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: