Top cele mai bune parfumuri arăbești 

Cele mai bune parfumuri arabesti

Desprinse parcă din poveștile celor 1001 de nopți, esențele orientale sunt pline de mister și eleganță. Cunoscute și apreciate în toată lumea datorită aromelor senzuale, parfumurile arăbești au mirosuri unice și sunt recunoscute imediat de iubitorii nișei de parfumerie orientală, pentru combinațiile de arome încântătoare, cu note de vanilie, Oud, mosc, ambră, cafea, tutun și notele puternice lemnoase.

Parfumul pe care îl purtăm este un element care ne definește ca personalitate; de aceea, alegerea aromei potrivite se face în acord cu stilul care ne reprezintă. Prezente din ce în ce mai mult pe piața europeană, parfumurile arăbești sunt căutate pentru miresmele fascinante și pentru că fiecare femeie se regăsește în aromele exotice ale misteriosului Orient.

 • Scurtă istorie a parfumului
 • Originea parfumurilor arăbești
 • Cele mai bune parfumuri arăbești
parfumuri-arabesti-1

Scurtă istorie a parfumului 

Cuvântul „parfum” provine din limba latină „per fumus”, care înseamnă „prin fum”. Cuvântul pe care îl folosim și astăzi pentru a descrie amestecul de uleiuri aromatice și compuși aromatici își are originile în regiunea din jurul Romei numită Lazio, însă un lucru mai puțin cunoscut este că parfumul a luat naștere în Orientul Mijlociu, mai exact în Mesopotamia antică și Egipt.

Istoria parfumului se combină cu istoria civilizațiilor antice, fiind, încă din cele mai vechi timpuri, o modalitate de exprimare a personalității și, în anumite culturi, a statutului social. Esențele pure și rare erau destinate, încă din vremea Egiptului antic, celor care puteau procura nu doar extractele prețioase, ci aveau la dispoziție și mijloacele de a le combina în moduri inedite.

Una dintre primele cărți despre arta parfumurilor și metodele de preparare a acestora este „Cartea parfumurilor și distilării“, scrisă în secolul al nouălea, de către un chimist arab. Cartea prezintă peste o sută de rețete pentru uleiuri aromate, balsamuri și ape aromatice. Pe lângă acestea, sunt descrise metode și rețete pentru prepararea parfumurilor și echipamentele necesare pentru a le combina.

Extragerea uleiurilor din flori prin distilare, uleiuri care sunt adăugate în compoziția parfumurilor, este un proces care a fost descoperit de un medic din Orientul Mijlociu. Acest proces străvechi este folosit și în ziua de astăzi, fiind una dintre cele mai frecvente proceduri de extragere a uleiurilor esențiale pentru parfumuri.

Primele materii prime folosite pentru a obține aromele parfumurilor au fost florile, plantele aromatice și rășinile. Descoperirea de noi teritorii de către Marco Polo și Cristofor Columb a însemnat și îmbunătățirea acestor arome, prin adăugarea celor condimentate de scorțișoară, busuioc și vanilie.

În Europa, arta producerii parfumurilor a devenit cunoscută în 1221, la aproape 300 de ani față de Orient. De aceea, parfumurile arăbești sunt cele care stau la baza industriei de parfumerie la nivel mondial.

Moda parfumului s-a dezvoltat cel mai mult în Franța, Ludovic XIV și Ludovic XV fiind consumatori avizi de parfumuri. În perioada lui Napoleon, parfumierii erau extrem de apreciați și micii manufacturieri au devenit mari industriași care produceau cantități mari de parfumuri pentru nobilime.

În prezent, industria parfumurilor este una dintre cele mai puternice la nivel mondial, într-o continuă evoluție, care duce la apariția de noi și noi arome și combinații de esențe.

parfumuri-arabesti-2

Originea parfumurilor arăbești 

Cultura Orientului Mijlociu are în spate o industrie uriașă a parfumurilor. Există variante de parfumuri cu arome absolut fascinante, asociate cu moștenirea vechilor parfumieri și cu poveștile unei culturi ce păstrează tradiția vie.

Cultura islamică a avut o contribuție masivă în dezvoltarea parfumeriei, prin introducerea de noi arome și ingrediente și îmbunătățirea procesului de extracție a uleiurilor esențiale. În vechile practici religioase din Orientul Mijlociu, parfumurile erau foarte des folosite, iar acestea au devenit, în timp, cunoscute și folosite de toată lumea.

Istoria parfumurilor arabești începe cu omul de știință Abu Yusuf bin Ishaaq, care făcea experimente combinând extracte din ierburi și plante, pentru a obține nu doar parfumuri, ci și produse farmaceutice și cosmetice. Arta parfumului a fost continuată și îmbunătățită de Jabir ibn Hayyan, considerat unul dintre cei mai mari contributori ai lumii parfumurilor arăbești. Acesta a perfecționat procesul de producere a parfumurilor arăbești prin distilare, filtrare și evaporare.

Miresmele orientale au ajuns în Europa prin Spania, care se afla sub ocupație islamică, și prin comerțul făcut de către cavalerii cruciați. Ajunse la Londra, aromele orientale erau comercializate de către Ghilda Piperarilor, care vindeau materiile prime cu care se fabricau parfumurile arăbești.

Parfumurile și miresmele îmbietoare orientale au un rol principal în cadrul culturii Peninsulei Arabe. Ingredientele principalele, ambra și Oud-ul folosite încă din vremuri străvechi, sunt folosite și astăzi, iar mirosurile specifice orientale au cucerit întreaga lume.

Parfumurile arăbești sunt caracterizate de mirosul puternic și aromat, având la bază miresmele de iasomie, chihlimbar, mosc și Oud. Acesta din urmă este ușor de recunoscut pentru aroma intensă, iar parfumurile care au ca notă de bază acest ingredient sunt extrem de rezistente. 

parfumuri-arabesti-3

Cele mai bune parfumuri arăbești 

Specificul parfumurilor arăbești este determinat de faptul că aromele care le compun sunt amestecate manual, împreună cu extracte din flori și plante și mirodenii.

Parfumurile arăbești sunt extrem de intense și persistente, așa că este recomandat să nu folosești o cantitate foarte mare. Pentru ca acestea să reziste cât mai bine pe piele, aplică parfumul la încheietura mâinii și în spatele urechii. Acestea sunt puncte de puls care ajută la intensificarea mirosului. Pentru a nu păta hainele și pentru o persistență și mai mare, aplică parfumul înainte de a te îmbrăca.

Unul dintre cele mai căutate parfumuri arăbești, la un preț accesibil, este Ard Al Zaafaram Oud, o reinterpretare modernă a ingredientelor pure originale orientale. Parfumul are note florale de bergamotă, gardenie și iasomie, citrice, lemnoase, Oud, lemn de santal și patchouli și arome condimentate de vanilie și ciocolată amară, care, împreună, creează o experiență olfactivă pătrunzătoare și delicată, în același timp.

Acest parfum este ideal pentru iubitoarele esențelor tradiționale, clasice, și pentru cele care sunt în căutarea unei arome persistente.

Lattafa Oud Mood Reminiscence este o apă de parfum unisex, concepută de unul dintre cei mai cunoscuți producători de parfumuri arăbești din Orientul Mijlociu. Are o persistență de până la 12 ore, cu note lemnoase, condimentate de șofran, portocală și zmeură, caramel, ambră, levănțică, lemn de santal și lemn de cedru.

Este potrivit pentru orice moment al zilei și pentru orice ocazie și este una dintre cele mai frecvente alegeri pentru persoanele care doresc să fie unice, purtând natural luxul accesibil.

Ajmal Aurum este un parfum floral-fructat, creat de casa de parfumuri Ajmal, ce are o experiență de peste 70 de ani în crearea unor arome unice, potrivite oricărei femei, indiferent de stil. Are în compoziție ingrediente naturale, Oud și uleiuri esențiale din plante.

Parfumul Aurum are note de vârf de zmeură și lămâie, note de mijloc fructate de gardenie, floare de portocal și iasomie, iar notele de bază sunt date de extractele din vanilie, ambră, mosc și notele lemnoase. Este un parfum bogat, intens și luxuriant, care te învăluie în arome inedite și combinații de mirosuri care te duc imediat cu gândul la exotismul oriental.

Amouage este una dintre cele mai prestigioase firme de parfumuri arăbești din lume, de nișă, care combină luxul cu parfumeria tradițională arabă. Amouage Dia este un parfum floral, lansat în 2002, care și-a câștigat notorietatea datorită notelor de ciclamă, tarhon, salvie, bujor, floare de portocal, ulei de trandafir turcesc, santal, vanilie și mosc alb, combinate în proporțiile perfecte pentru a oferi o experiență unică.

Amouage Dia este un parfum gândit până la cel mai mic detaliu, cu o aromă orientală delicată, un parfum de nișă, creat pentru iubitoarele luxului și mirosurilor unice.

Indiferent care sunt aromele care te reprezintă și ce preferi în materie de esențe prețioase, parfumeria arabă este cea în care te vei regăsi cu siguranță. Aromele intense și persistente sunt obținute din extracte din plante și esențe lemnoase și sunt combinate astfel încât să ofere experiențe olfactive unice și exotice.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d