Subiectele extraordinare din cele mai bune cărți SF, care depășesc granițele realității și care lasă întrebări legate de o probabilitate cât de mică de adeverire, sunt pentru mulți o cale de descoperire și destindere. De asemenea, mulți oameni inovatori s-au regăsit în acest gen de literatură, tocmai pentru a observa diverse scenarii, cum ar fi impactul avansat al științei și tehnologiei asupra omenirii și planetei. Dacă te pasionează cărțile SF, ești în locul potrivit.
- Ce este literatura științifico-fantastică
- Descoperă și citește cele mai bune cărți SF
Ce este literatura științifico-fantastică
Literatura științifico-fantastică sau de „anticipație” se numără printre cele mai creative genuri literare, care captivează un public numeros, mulți fiind fani devotați acestui gen aparte de scriere. Multe ecranizări SF populare au la bază, de fapt, cărți științifico-fantastice, unele chiar foarte vechi.
Personajele și societățile din literatura științifico-fantastică sunt atipice, iar majoritatea acțiunilor se produc într-un viitor foarte îndepărtat sau apocaliptic, cu o mică probabilitate de adeverire. Scenele, ideile, acțiunile sunt încadrate în domeniul SF și sunt complet diferite de restul genurilor literare existente. O excepție ar fi cărțile Fantasy, cu unele scene suprapuse, dar care țin de lumea magică, respectiv improbabilă.
Science fiction – scurtă istorie
Odată cu dezvoltarea și evoluția științei, au apărut și primele scrieri science fiction mai ample. Se poate vorbi despre revoluția științifică, în perioada lui Galileo și Newton, ca factor declanșator decisiv al acestui curent literar și cinematografic. Ulterior, revoluția industrială a avut un rol esențial în dezvoltarea genului SF.
Totuși, există și scrieri mai vechi de atât, pe lângă celebrele romane ale lui Jules Verne, considerat precursor al literaturii științifico-fantastice, și anume satira „Istoria adevărată”, de Lucian de Samosata, care este considerată una dintre cele mai vechi opere cu referiri SF, respectiv scene extraterestre.
De ce să citești cărți science fiction
În primul rând, trebuie să alegi cele mai bune cărți SF, pentru a-ți face o idee corectă asupra acestui gen literar creativ. În principiu, cărțile science fiction te conduc către o lume nouă și îți pun serios imaginația la încercare, promovând interesul pentru știință și tehnologie, dusă la extrem, dar și pentru viața extraterestră din Cosmos.
Literatura SF poate veni, totodată, în combinații reușite cu alte genuri literare; astfel, vei găsi cărți science fiction cu diverse subiecte atractive, care să te captiveze cu fiecare pagină parcursă.
Descoperă și citește cele mai bune cărți SF
În continuare, ai un top cele mai bune carti SF, pe care le poți comanda și citi după bunul plac:
„Toate sistemele in alerta” – Martha Wells
Echipa CercetareAux este atacată într-o expediție științifică pe o planetă necunoscută, iar adevărata provocare este dată de robotul AsaSint. El este cel care asigură securitatea echipei, însă apare o problemă stânjenitoare: introvertirea robotului face ca limita dintre anorganic și conștiința umană să pară insesizabilă. Încotro se îndreaptă AsaSint vei putea afla citind această carte SF.

„Metro 2035” – Dmitri Gluhovski
Un roman SF post apocaliptic, după ce al Treilea Război Mondial, prin bombele atomice, a ras omenirea de pe fața Pământului. Supraviețuitorii trăiesc ascunși, cu frica de radiații, prin tunelurile metroului din Moscova. Personajul Artiom nu crede, însă, că la suprafață lumea este cu adevărat pustie. Oare asta să fie realitatea?

„O zi mai lunga decat veacul” – Cinghiz Aitmatov
Amintirile lui Edighei pornesc de la moartea prietenului său, Kazangap. De aici, povestea cu caracter SF se dezvoltă pe două direcții. Una este cea în care câțiva astronauți, într-o misiune comună americano-sovietică, descoperă o civilizație superioară, care ar putea să aducă pacea pe Pământ. Totuși, descoperirea lor este ascunsă, astronauții fiind exilați în Cosmos. Celălalt fir narativ are ca punct de plecare mituri și legende asiatice, readuse în atenția cititorului.

„Orasul si stelele” – Arthur C. Clarke
Un roman science fiction ce reprezintă o versiune extinsă a unei nuvele din anul 1948. Autorul te invită să pășești în Diaspar, singurul oraș rămas pe Pământ, în urma întâlnirii oamenilor cu o rasă avansată, cunoscută sub numele de „Invadatorii”. Orașul este controlat de un „Computer Central”, iar viața aici este una mecanică și sistematizată. Doar că mai există un oraș, complet opus acestuia, iar Alvin, un personaj fără limitări anterioare, este gata să-l descopere.

„Artemis” – Andy Weir
Artemis este primul și singurul oraș de pe Lună, iar viața implică foarte multe piedici și privațiuni, mai ales dacă nu ai un statut financiar important. Visul lui Jazz Bashara este să devină bogată, doar că planul ei este gata să pună în pericol chiar orașul Artemis. Vezi încotro se îndreaptă aceasta, pentru a-și îndeplini visul.

„Orasul scarilor” – Robert Jackson Bennet
Bulikov a cucerit cândva lumea orașelor prin puterea zeilor, însă a devenit, ulterior, un banal avanpost al noii puteri mondiale. Spionul Shara Thivani încearcă să deslușească misterele orașului, într-o carte ce are aproape de toate, de la un iz polițist și thriller până la scene fantastice și filosofice.

„Fahrenheit 451” – Ray Bradbury
Statul interzice cititul și aprobă arderea tuturor cărților din case. În acest fel, cetățenii sunt obligați să trăiască seduși de manipularea mass-mediei și a altor vicii. Guy Montaj nu are nicio problemă să aplice această lege, până când cineva îi povestește ceva tulburător, care îi declanșează îndoiala meseriei pe care o pune în practică de câțiva ani buni. Un roman SF cult, care s-ar putea să-ți placă foarte mult.

„Ciberiada” – Stanislaw Lem
Doi roboți se duelează în realizarea unor aparate ciudate, precum un electrobard care produce poezii, un instrument de dezîndrăgostit sau o mașină ce creează „neant”. Aventurile lor SF, cu o inventivitate uimitoare, acoperă diverse temeri și probleme ale omenirii. Un roman poate ironic, dar care avertizează cumva asupra pericolelor pe care tehnologia avansată le poate aduce omului.

„Minunata lume noua” – Aldous Huxley
Controlarea cetățenilor este dusă la extrem, prin toate pârghiile posibile. Cartea este o combinație între realitatea totalitară și lumea științifico-fantastică. Predicțiile satirice ale lui Adous Huxley au, evident, și un sâmbure de adevăr, iar după ce vei citi cele scrise de acesta, te vei întreba și mai categoric: oare către asta ne îndreptăm?

„Mai puternic, mai iute, mai frumos” – Arwen Elys Dayton
În această carte este atinsă zona crepusculară a științei. Pătrunde într-o călătorie captivantă și terifiantă, prin care poți afla un posibil viitor al umanității! Modul în care explorăm prezentul poate duce la autodistrugere, dar tehnologia și știința pot veni cu soluții avansate, precum modificările genetice. Un roman SF despre pericolul perfecțiunii și efectele lui posibile.

5 dintre cele mai bune serii de cărți SF
Seriile de cărți SF au un succes răsunător pe plan mondial, iar autorii sau moștenitorii drepturilor de autor, în unele cazuri, au dezvoltat firele narative în mai multe volume captivante.
Trilogia „Helliconia” – Brian Aldiss
Trei volume de cărți științifico-fantastice, intitulate „Primavara”, „Vara” și „Iarna”, care dezvăluie o planetă similară Pământului, anume Helliconia. Practic, planeta este personajul în sine al cărților, observată în detaliu de pe stația Avernus. Pe Helliconia anotimpurile sunt incredibil de lungi, cu temperaturi variabile, iar anii se scurg foarte greu. Civilizația regăsită aici se aseamănă cumva oamenilor de pe Pământ și conviețuiește cu o rasă inteligentă – phagorii. Sunt pământenii de pe Avernus simpli observatori ori au un alt scop?

Seria „Dune”- Frank Herbert
O serie celebră, ce a debutat în anul 1965 și care se află printre cele mai bune cărți SF. Seria Dune a câștigat două premii de renume pentru categoria science fiction, Hugo și Nebula. Sunt 6 volume în seria originală: „Dune”, „Mantuitorul Dunei”, „Copiii Dunei”, „Imparatul-Zeu al Dunei”, „Ereticii Dunei” și „Canonicatul Dunei”. După moartea autorului, în 1986, fiul său și autorul SF Kevin J. Anderson au decis să colaboreze pentru o nouă serie de cărți. În Dune regăsești o luptă complexă între casele nobile, care se duelează pentru putere și supremație, într-un viitor îndepărtat al omenirii. Citește și cea mai recentă carte „Dune”, lansată în anul 2021.

Trilogia „Jocurile Foamei” – Suzanne Collins
O trilogie de aventuri science-fiction, unde regula este una simplă și terifiantă: ucide sau vei fi ucis. Scenele se petrec într-un viitor apocaliptic, în care mai mulți tineri sunt aruncați într-o luptă pe viață și pe moarte. La final, va exista un singur câștigător, care rămâne faimos și, cel mai important, viu. Ia parte și tu la cursa pentru supraviețuire, cu mențiunea că va fi greu să te oprești din asta. Cărțile sunt, așadar, în număr de trei: „Jocurile Foamei”, „Sfidarea” și „Revolta”.

Seria „Fundația” – Isaac Asimov
Un adevărat reper al acestui gen literar, care te poartă într-un spațiu cosmic numit „Imperiul Galactic”. Inițial, a fost gândită ca o trilogie, cu volumele „Fundația”, „Fundatia si Imperiul”, respectiv „A doua Fundație”, însă ulterior, au mai fost scrise încă patru volume, conectate printr-o poveste comună. Trilogia inițială este câștigătoare a unui premiu Hugo, pentru Cea mai bună serie a tuturor timpurilor. Pe scurt, este vorba despre un matematician, Seldon, care dezvoltă un conceput numit „psihoistorie”, ce poate ajuta „Imperiul Galactic” să evite declinul.

Trilogia „Furia” – Pierce Brown
„Furia Rosie”, „Furia Aurie” și „Furia Diminetii” sunt cărți SF care fac parte din trilogia-fenomen, scrisă de Pierce Brown. Povestea este construită în jurul ideii că populația viitorului este împărțită în clase, fiecare clasă având o culoare specifică. Personajul Darrow e „Roșu” și lucrează în minele de pe Marte, pentru a face planeta locuibilă. Totuși, el descoperă că oamenii deja locuiesc pe această planetă și, totodată, este ținut captiv, considerat drept sclav, de către conducătoarea „Aurie”. În drumul spre a-și face dreptate, Darrow întâlnește multe situații palpitante.

Vezi și 3 romane SF românești
Chiar dacă nu avem foarte mulți autori români specializați pe acest gen literar și recunoscuți pe plan internațional, ai câteva opțiuni foarte bune și în literatura science-fiction românească:
Trilogia „Abația” – Dan Doboș
Este considerată prima trilogie din SF-ul românesc, fiind premiată în cadrul Premiilor Vladimir Colin și RomCon. Povestea se petrece în anii 2080, când pe Pământ are loc o conflagrație mondială, ce are fundamente religioase, în jurul Ierusalimului. Subiectul este complex, atingând diverse aspecte importante, de la credință și manipulare până la sentimente de iubire și trădare.

„Imparatul Gheturilor” – Ana-Maria Negrilă
Pământul se confruntă cu o nouă glaciațiune, iar cei care supraviețuiesc au condiții extreme de îndurat. În orașul deasupra permafrostului, prevăzătoarea Sich duce o viață liniștită, până când o amenințare vine asupra metropolei în care locuiește. Astfel, Sich iese din anonimat, pentru a încerca să rezolve misterele pericolului care amenință orașul. Romanul „Împăratul Ghețurilor” este câștigător al Premiului Vladimir Colin, în 2008.

„Abraxas” – Bogdan-Alexandru Stănescu
Abraxas, zeul mistic, descuie porțile palatului de oglinzi deformante al realității iluzorii în care trăiește Michi Lucescu. Acesta este izolat de oameni și se lasă purtat de memorie și amintiri pe diferite paliere ciudate, în timp și spațiu. Abraxas este despre viață și moarte, despre rătăciri și regăsiri ale personajului, așa cum, de altfel, se compune și sufletul Omului.

Acum că ai văzut câteva dintre cele mai bune cărți SF, este timpul să-ți comanzi titlurile preferate și să te bucuri de lectură!
Sursa foto: Shutterstock și Edituri
Fara Comentarii