Top cărți pentru adolescenți

Carti pentru adolescenti

Adolescența este o perioadă de căutare, descoperiri, pierderi și regăsiri. Cititul ajută la regăsirea calmului și dezvoltarea imaginației tânărului. Pe lângă povestea în sine, cărțile oferă lecții de viață care îi ajută să treacă în următoarea etapă de adult. Mai jos, este un top al cartilor pentru adolescenti în limba română și în principalele limbi de circulației internațională.

  • Top cărți în limba română pentru adolescenți
  • Top cărți în limba engleză pentru adolescenți
  • Top cărți în limba franceză pentru adolescenți
  • Top cărți în limba spaniolă pentru adolescenți

Top cărți în limba română pentru adolescenți

Dacă îți dorești să oferi cadou unui adolescent o carte în limba română, este o idee bună să arunci un ochi pe lista de mai jos.

Umbrele care ne despart – Tricia Levenseller

„Umbrele care ne despart” este o carte de Tricia Levenseller, plină de aventuri. Alessandra s-a plictisit să tot aștepte să ajungă la putere. Planul ei este simplu: împrietenirea cu Regele Umbră, căsătoria dintre ei, uciderea lui și tronul pentru ea.

Problema este că nu doar Alessandra încearcă să atenteze la viața regelui: și alții vor puterea. Acum, Alessandra trebuie să îl țină pe rege suficient de mult în viață, pentru a deveni regină. Îi va reuși planul? Este regele chiar așa de cumplit pe cât se spune? Până la sfârșitul cărții, Alessandra va face mai multe descoperiri care o vor determina să își schimbe planurile.

top-carti-adolescenti-2

Prințesa de hârtie – Erin Watt

Cartea „Printesa de hartie” o are în centru pe Ella. Ea este o pragmatică optimistă, care și-a petrecut întreaga viață mutându-se dintr-un oraș în altul, cu mama sa. După decesul acesteia, rămâne singură, însă nu pentru mult timp.

Ea ajunge de la o viață plină de grijile sărăciei, într-un conac condus de cinci frați care o urăsc. Băieții fac tot ce pot pentru a o da afară din „castel”. Rămâne de văzut dacă le va ieși.

top-carti-adolescenti-3

Pactul – Elle Kennedy

„Pactul” lui Elle Kennedy spune povestea lui Hannah Wells, tânără încrezătoare în propriile forțe, cu excepția dragostei. Pentru a putea seduce băiatul drăguț pe care a pus ochii, va trebui să dea meditații căpitanului echipei de hochei.

De cealaltă parte, Garrett Graham își dorește să joace hochei la nivel profesionist, însă, pentru asta, are nevoie de note bune. Iar pentru a-și atinge țelul, trebuie să ajute o brunetă sarcastică să facă un alt băiat gelos. Însă un sărut spontan îi dă viața peste cap. Acum tot ce mai are de făcut este să o convingă și pe Hannah că el este alesul.  

top-carti-adolescenti-4

Vraja corbilor – Margaret Rogerson

„Vraja Corbilor” înseamnă artă, magie și dragoste. Isobel trăiește într-un tărâm fermecat, iar picturile pe care le creează se transformă în realitate. Spiridușii nu pot coace pâine sau scrie, fără a se transforma în praf.

Atunci când Isobel primește prima comandă regală, de la prințul toamnei, Rook, face o greșeală de neiertat. Îi pictează ochii triști, o slăbiciune care ar putea să-i afecteze atât șansele de a ajunge pe tron, cât și viața.

Isobel începe să fie anchetată pentru greșeala sa, însă procesul este pus pe pauză, atunci când atacurile apar din toate părțile. Isobel și Rook trebuie să se alieze, pentru a supraviețui. Alianța lor se transformă în încredere și poate chiar dragoste, un sentiment interzis în lumea magică în care locuiesc.

Ce ar putea picta Isobel, pentru a îmbuna inimile spiridușilor de la curte?

top-carti-adolescenti-5

Povești de seară pentru fete rebele – Elena Favilli și Francesca Cavallo

„Povesti de seara pentru fete rebele” este o carte de povești motivaționale despre 100 de femei extraordinare din trecut și prezent.

Conține 100 de povești despre femei precum Elisabeta I, Serena Williams, Amelia Earhart, Frida Kahlo, Marie Curie sau Coco Chanel. Inventatoare, partizane, astronauți, regine sau prim-miniștri, femeile din trecut și prezent sunt un model de perseverență, generozitate și curaj pentru toți adolescenții.

top-carti-adolescenti-6

George și cheia secretă a universului – Stephen Hawking și Lucy Hawking

„George si cheia secreta a universului” este o carte scrisă de celebrul autor al volumului „O scurtă istorie a timpului”, Stephen Hawking, și de fiica sa, Lucy Hawking.

Cei doi explică, pe înțelesul tuturor, ce este universul: o combinație între știință și roman.

Părinții lui George, sceptici în ceea ce privește tehnologia, își avertizează fiul asupra noilor vecini: omul de știință Eric și fiica sa Annie, care pare a-i călca pe urme.

Însă, la un moment dat, George se împrietenește cu Annie și cu supercomputerul lor, Cosmos. Introdus în lumea științei, va afla despre fizică, timp și univers. Cu ajutorul lui Cosmos, poate călători în alte lumi și vizita o gaură neagră. Problemele apar atunci când alți oameni încearcă să pună mâna pe Cosmos. George, Annie și Eric vor trebui să colaboreze pentru a salva situația.

top-carti-adolescenti-7

Căutând-o pe Alaska – John Green

„Cautand-o pe Alaska” este una dintre cele mai populare cărți ale autorului John Green. Volumul spune povestea lui Miles Halter, poreclit Pudge, care are o viață banală, singurul lucru remarcabil la el fiind faptul că știe care au fost ultimele cuvinte a mai multor personalități din istorie.

Odată ce ajunge la școala cu internat Culver Creek, viața sa capătă o altă turnură. Banalul se transformă în spontan, odată ce o întâlnește pe Alaska Young. Frumoasă, inteligentă, amuzantă, cu probleme, Alaska îl atrage în lumea sa.

top-carti-adolescenti-8

Love&Gelato. Vacanță la Florența – Jenna Evans Welch

Lumea vine în Italia pentru dragoste și înghețată, însă, uneori, descoperă mult mai mult. „Love&Gelato. Vacanta la Florenta” spune povestea unei veri în Toscana.

Lina își petrece vacanța pe meleaguri italiene, deoarece i-a promis mamei sale că va face tot posibilul pentru a-și cunoaște tatăl.

Vara italiană se deschide odată ce Lina începe să citească jurnalul mamei sale din perioada în care trăia în Italia. Fata descoperă povești de dragoste încărcate de romantism, artă și brutării ascunse. La final, descoperă un secret care va schimba totul.

top-carti-adolescenti-9

Mai rece ca gheața – Jennifer Armentrout

„Mai rece ca gheata” este un roman fantastic, scris de Jennifer Armentrout și vândut în peste un milion de exemplare. 

Layla Shaw are o viață dificilă, deoarece poate lua sufletul unei persoane printr-un sărut. Asta înseamnă că nu se poate apropia de prietenul ei cel mai bun, Zayne. În scenă intră și Roth, un demon șiret, care o înțelege mai bine decât oricine și care vrea să o seducă.

Atunci când cei ce trebuiau să o protejeze încep să îi ascundă lucruri, va trebui să își găsească aliați.

top-carti-adolescenti-10

Aristotel și Dante descoperă secretele universului – B.A. Saenz

„Aristotel si Dante descopera secretele universului” este povestea unei prietenii care poate dura o viață.

Aristotel și Dante sau Ari și Dante se întâlnesc la piscină. Dante poate înota, dar Ari nu. Ari e sigur pe el, în timp ce Dante nu știe în ce să creadă. Dante adoră poezia și arta, iar Ari se pierde printre gânduri.

În ciuda diferențelor dintre ei, cei doi băieți se împrietenesc și ajung să descopere o mulțime de lucruri importante, care îi vor ajuta să crească. Problemele sunt la tot pasul, însă, atât timp cât au încredere unul în altul, vor trece peste orice.

top-carti-adolescenti-11

Top cărți în limba engleză pentru adolescenți

Dacă îți dorești ca adolescentul să se bucure de lumi fabuloase și, în același timp, să își extindă vocabularul într-o limbă străină, îi poți lua o carte în engleză. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai populare cărți în limba engleză pentru adolescenți.

The Adventures of Huckleberry Finn – Mark Twain (Aventurile lui Huckleberry Finn)

Cartea „The Adventures of Huckleberry Finn” este o continuare a aventurilor lui Tom Sawyer. Povestea urmărește cu tânăr din secolul al 19-lea, în timp ce coboară pe râul Mississippi.

În drumul său, întâlnește o familie, doi infractori care spun că sunt nobili, și pe mătușa lui Tom Sawyer.

Volumul este ideal pentru tinerii care au citit Robinson Crusoe, Colț Alb sau Insula misterioasă.

top-carti-adolescenti-12

Little Women – Louisa May Alcott (Micuțele doamne)

Generații întregi de cititori s-au îndrăgostit de surorile March, creionate de Louisa May Alcott. Băiețoasa Jo, sensibila Beth, frumoasa Meg și răsfățata Amy își unesc forțele pentru a supraviețui în vremurile Războiului Civil.

Cartea „Little Women” este inspirată din copilăria autoarei, când tatăl ei, aboliționistul Bronson Alcott, își petrecea timpul cu autori precum Emerson, Thoreau și Hawthorne.

În tot acest timp, Louisa se întreținea prin activități casnice precum cusutul și spălarea rufelor. Când poveștile sale au început să fie din ce în ce mai citite, a descoperit că putea câștiga mai bine din scris.

Deși pare copilăresc, Micuțele doamne explorează teme atemporale, precum dragostea, moartea, războiul, pacea și conflictul dintre ambițiile personale și responsabilitățile față de familie.


top-carti-adolescenti-13

Matilda – Roald Dahl

„Matilda” este una dintre cele mai populare cărți ale autorului Roald Dahl. Personajul este o fetiță de cinci ani și jumătate, ce rezolvă probleme de înmulțire cu două cifre și citește rapid Dickens. În plus, colegii de la școală o adoră, deși este tocilară și preferata învățătoarei.

Conflictul din carte apare între Matilda și părinții săi egoiști și directoarea școlii, o fostă campioană la aruncat ciocanul, care aruncă puștii pentru cel mai nesemnificativ motiv, fiind iubitoare precum „un buldozer”. În ajutor îi vin colegii de la școală și Miss Honey, profesoara cea drăguță.

top-carti-adolescenti-14

The Little Prince – Antoine de Saint-Exupery (Micul Prinț)

„The Little Prince” este una dintre cele mai citite cărți, fiind adorată deopotrivă de tineri și de adulți. Volumul te ajută să înțelegi că, atunci când viața este prea dificilă pentru a fi înțeleasă, tot ce îți rămâne de făcut este să te bucuri de misterele pe care ți le oferă.

Puține povești sunt prețuite pe scară largă precum Micul Prinț, iar cartea include și ilustrațiile din varianta originală.

top-carti-adolescenti-15

Black Beauty – Anna Sewell

Cartea „Black Beauty” îl are în prim-plan chiar pe Black Beauty, un cal tânăr, care își petrece zilele înconjurat de prieteni și îngrijit de proprietari.

Când lucrurile se schimbă, începe să constate că nu toți oamenii sunt blânzi, pașnici și buni. Purtat dintr-o mână în alta, Black Beauty vede bucurie și dragoste, cruzime, bogăție și sărăcie, prietenie și greutăți. Oare va regăsi un cămin iubitor?

top-carti-adolescenti-16

Peter Pan – J. M. Barrie

O altă poveste adaptată și readaptată de mai multe ori este „Peter Pan”, a autorului britanic J. M. Barrie.

Peter Pan, un copil năzdrăvan, ce refuză să crească, ajunge în casa familiei Darling, în căutarea propriei umbre. El se împrietenește cu Wendy, John și Michael, pe care îi ajută, cu puțin praf de zâne, să zboare. Alături de Tinker Bell, ajung în tărâmul Neverland, unde îi descoperă pe Băieții Pierduți și pe Căpitanul Hook.

top-carti-adolescenti-17

Gangsta Granny – David Walliams (Bunica gangster)

„Gangsta Granny” este o altă carte semnată de David Walliams. Este o poveste despre prejudecăți și acceptare, liste amuzante și înțelegere.

Personajul principal este Ben, un tânăr obligat să stea cu bunica. Problema principală este că bunica este plictisitoare. Tot ceea ce face este să joace Scrabble și să mănânce supă de varză.

Însă bunica plictisitoare are două secrete: în tinerețe a fost un hoț de bijuterii de faimă internațională și plănuiește să fure Bijuteriile Coroanei, iar pentru asta, are nevoie de ajutorul lui Ben.

top-carti-adolescenti-18

The Perks of Being a Wallflower – Stephen Chbosky (Jurnalul unui adolescent timid)

„The Perks of Being a Wallflower” descrie viața de liceu, cu bune și cu rele. Cartea este scrisă sub formă de scrisori care alternează între ilare și devastatoare. Nu știm cui îi scrie Charlie.

Personajul are dileme între viața pe care o are și modul în care vrea să o trăiască și dorința de a evada în locuri neexplorate. În carte apar noi prieteni, primele întâlniri, dar și primele neînțelegeri în familie.

top-carti-adolescenti-19

Alice’s Adventures in Wonderland & Through The Looking-Glass – Lewis Carroll (Aventurile lui Alice în Țara Minunilor și Alice în Țara Oglinzilor)

„Alice’s Adventures in Wonderland & Through The Looking-Glass” este o carte dublă, care vorbește despre descoperirile lui Alice atunci când ajunge pe meleaguri fantastice, mai întâi în Țara Minunilor și apoi în Țara Oglinzilor.

Însuși autorul, Lewis Carroll, spune că nu știe unde voia să o trimită pe eroină, după ce a căzut prin scorbura iepurelui. Tot Carroll mărturisește că i-a venit ideea poveștii într-o după-amiază călduroasă din 1862, fiind inspirat de micuța sa prietenă, Alice Liddell.

Lumea descrisă de el include elemente fantastice precum un copil transformat într-un porc, o petrecere abandonată și un joc neobișnuit de șah, prin care o fetiță de șapte ani devine regină. Volumul este încărcat cu puzzle-uri, ghicitori și momente de nostalgie, pentru o copilărie ideală.

top-carti-adolescenti-20

Great Expectations – Charles Dickens (Marile Speranțe)

Volumul „Great Expectations”, unul dintre cele mai cunoscute ale autorului britanic Charles Dickens, îl urmărește pe orfanul Pip din copilărie până în primii ani ai maturității, când ajunge să lucreze ca fierar într-un sătuc.

Pip visează să devină gentleman, iar de nicăieri, visul pare a i se fi îndeplinit. Primește o moștenire de la un donator necunoscut și se mută la Londra, unde intră în înalta societate. De aici, lucrurile se complică, iar personajul află că averea nu îți oferă totul și că pierderea sa nu înseamnă neapărat un eșec.

top-carti-adolescenti-21

Top cărți în limba franceză pentru adolescenți

În cazul în care adolescentul preferă cărțile în limba franceză, te poți inspira din lista de mai jos.

Arsène Lupin, Gentleman-Cambrioleur – Maurice LeBlanc (Arsène Lupin, Gentleman-Spărgător)

„Arsène Lupin, Gentleman-Cambrioleur” este răspunsul lui Maurice LeBlanc la seria Sherlock Holmes. De fapt, Arsène Lupin a fost descris drept un hoț plin de el, un Sherlock Holmes al infracțiunilor.

Lupin este un hoț în stil Robin Hood: fură de la bogați corupți și dă și celor săraci. Poveștile din serie sunt o cursă de tip șoarecele și pisica între un detectiv aparent priceput și un hoț inteligent, care este cu doi pași în față.

top-carti-adolescenti-22

Le Tour du Monde en 80 Jours – Jules Verne (Ocolul Pământului în 80 de zile)

„Le Tour du Monde en 80 Jours” debutează cu un pariu pus într-o seară, la club. Phileas Fogg pune pariu cu prietenii săi că poate străbate Pământul în doar 80 de zile.

În zilele următoare, îl ia pe valetul său Passepartout și pleacă spre Strâmtoarea Dover. Cei doi au de străbătut, la foc iute, locuri periculoase și țări exotice, fiind transportați când de tren, când de elefant. Piedicile apar la tot pasul, însă călătoria este contra timp.

top-carti-adolescenti-23

La dame aux camélias – Alexandre Dumas (Dama cu camelii)

„La dame aux camélias” este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale tuturor timpurilor.

Romanul este, de fapt, o tragedie pariziană. Tânărul Armand se îndrăgostește de curtezana Marguerite, iar singurele flori acceptate de aceasta sunt cameliile.

La început, tânăra nu împărtășește sentimentele nutrite de Armand, însă, în timp, și ea se îndrăgostește. Atunci când tatăl lui Armand află de dragostea dintre cei doi, ia măsuri pentru a-i despărți și îi spune Margueritei să nu distrugă perspectivele de viitor ale tânărului.

top-carti-adolescenti-24

Regards sur l’Egypte Ancienne – Raphaël Bertrand (O privire asupra Egiptului Antic)

Cartea „Regards sur l’Egypte Ancienne” îmbină documentele istorice cu scrisorile, autobiografiile și legendele despre Egiptul Antic.

Pe lângă textele fascinante, tânărul cititor se va putea bucura de ilustrații, texte hieroglifice și transliterații.

top-carti-adolescenti-25

Fables et fantaisies d’Édène – Patrick Edène (Fabulele și fanteziile lui Edène)

„Fables et fantaisies d’Édène” include atât fabule, cât și poezii cu idei când subtile, când amuzante ori surprinzătoare, îmbinând bucuria lecturii cu reflecția.

Autorul Patrick Edène este cunoscut și pentru volumele Confidences poétiques (Mărturisiri Poetice) și Messages d’un poète (Mesajele unui poet).

top-carti-adolescenti-26

Top cărți în limba spaniolă pentru adolescenți

Dacă tânărul preferă limba spaniolă sau învață această limbă, îi poți oferi una sau mai multe dintre cărțile de mai jos.

Salvar El Fuego – Guillermo Arriaga (Salvarea focului)

„Salvar El Fuego” este o poveste contemporană, plasată în Mexicul timpurilor noastre. Romanul combină contradicțiile unei țări și pe cele ale naturii umane cu elementele tipice ale unei povești de dragoste.

Marina, o femeie din înalta clasă socială, se îndrăgostește de un bărbat de la celălalt capăt al societății.

Autorul, Guillermo Arriaga, este cunoscut pentru regia filmelor „Babel” și „Rio, I Love You”.

top-carti-adolescenti-27

La memoria de las rosas – David Moraza Sanchez (Amintirea trandafirilor)

„La memoria de las rosas” este o carte bazată pe un joc video, numit „Role of Rose”. Volumul spune povestea lui Jennifer, o tânără de 19 ani, care și-a pierdut părinții într-un accident de avion, apoi și-a petrecut copilăria în orfelinatul Rose Garden, unde puterea era deținută de un grup de copii, numit „Aristocrații Creionului Roșu”.

Spre deosebire de joc, în carte se oferă și un background al personajelor. Aflăm mai multe despre trecutul Oliviei, al lui Eleanor și al lui Wendy. De asemenea, autorul a schimbat numele unor personaje. Astfel, Meg devine Megan, iar Martha și Nicholas devin Marta și Nicolás.

O veste mai bună este că David Moraza Sanchez a scos câteva dintre elementele horror, care îngrijorau autoritățile europene.

top-carti-adolescenti-28

El Hombre Que Fue Sherlock Holmes – Máximo Pradera (Omul care a fost Sherlock Holmes)

„El Hombre Que Fue Sherlock Holmes” este o poveste imaginară a vieții lui Sherlock Holmes. Dacă în seria lui Conan Doyle, aflăm o mulțime de detalii despre cazurile celebrului detectiv, în cartea de față, se oferă informații (imaginare, desigur) despre viața lui Sherlock Holmes.

Povestea debutează cu un apel telefonic, în care unui homeopat ratat i se propune iertarea datoriei pentru pensia alimentară a copilului, dacă îl va găzdui pe fratele fostei soții, un chimist genial, care suferă de depresie și care este obsedat de poveștile lui Conan Doyle.

Acest frate bolnav a fost atât de marcat de Sherlock Holmes, încât crede că este întruchiparea celebrului detectiv.

Naratorul și protagonistul acceptă să locuiască alături de pseudo-Sherlock Holmes și, astfel, devine un pseudo-Watson.

Pe lângă elementele tipice cărților polițiste, autorul Máximo Pradera folosește atât umor, cât și satiră, pentru a-și face cititorii să izbucnească în râs.

top-carti-adolescenti-29

Palmeras de la Brisa Rapida – Juan Villoro (Palmierii din Brisa Rapida)

„Palmares de la Brisa Rapida” este povestea lui Juan Villoro, fiul unui spaniol și al unei mame din Yucatan, plecat să redescopere rădăcinile mayașe și lucrurile rămase de la bunicii săi. Narațiunea este rapidă, amuzantă și inteligentă.

În călătoria sa, autorul întâlnește țânțari, piramide, mâncăruri care provoacă indigestie și vânzători de suveniruri, cu poveștile lor. Drumul este îndulcit de trubaduri, jucătorul de șah care l-a provocat pe Capablanca, un mare șahist cubanez, peisajele spectaculoase și cultura din Yucatan.

top-carti-adolescenti-30

La Historia del Mundo En 25 Historias – Javier Alonso Lopez

Javier Alonso Lopez reunește, în „La Historia del Mundo En 25 Historias”, 25 de povești scurte, despre istoria lumii.

Adolescentul va putea descoperi 25 de povești captivante, care îl vor transpune în cele mai importante evenimente din istoria umanității, din paleolitic până în prezent.

Autorul este un filolog și istoric spaniol, colaborator al unor emisiuni radiofonice pe teme istorice.

Oferirea de cărți adolescenților poate fi dificilă, mai ales dacă nu le cunoști preferințele. Pentru a avea indicii ce cărți să alegi, uită-te în biblioteca sa și, dacă observi că are două cărți dintr-o serie, i-o poți lua pe a treia. De asemenea, dacă nu sunteți apropiați, poți vorbi cu părinții, pentru a vedea ce tip de cărți preferă.

Sursa foto: Shutterstock, Edituri, Elefant

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: