Top cărți de citit în vacanță

tanar care citeste la malul marii

Ai intrat, în sfârșit, în vacanță, acea ocazie pentru a-ți reîncărca bateriile, departe de viața cotidiană. Însă, pentru a petrece o vacanță relaxantă, ai nevoie să adopți câteva reflexe potrivite. Fă o cură de dezintoxicare digitală și încearcă să-ți petreci concediul doar pentru tine și cei dragi. Un apus de soare frumos, o plimbare interesantă, un platou cu fructe de mare sau chiar o dulce lenevie. Deconectarea de la viața de zi cu zi înseamnă, de asemenea, timp alocat contemplației și plăcerii simple a simțurilor, dar și hobby-urilor, pentru care în mod sigur nu îți găsești întotdeauna vreme în restul anului. Dacă îți place să citești, ai acum ocazia să îți petreci toată ziua lenevind pe un șezlong, cu o carte în mână și un ceai rece sau un cocktail alături. Pentru inspirație, am pregătit mai jos o selecție de cărți din toate genurile, pentru toate vârstele, de la adulți la copii. 

  • Cărți de citit în vacanță, pentru adulți
  • Cărți de citit în vacanță, pentru copii

Cărți de citit în vacanță, pentru adulți

Niciodată, nicăieri, fără cartea mea! Dacă faci parte dintre cei care ar citi oricând și în orice loc, ai mai jos o selecție de cărți – lectură de vacanță, ușoară, dar pasionantă -, pe care le poți strecura în bagaje.

Top 10 cărți pentru vacanță

Mistery, thriller, SF, romantism, vintage – cărțile de mai jos sunt perfecte pentru o siestă lungă, la munte sau la mare. Este momentul cel mai bun să citești și să te deconectezi de la toate problemele cotidiene.

  1. Vara de neuitat. Plaja – Cesare Pavese

Este povestea inocenței pierdute a unei orfane, Ginia, o adolescentă de aproape 17 ani, care locuiește cu fratele ei, Severino, și lucrează într-un atelier de croitorie. Fascinată de prostituata Amelia, Ginia trăiește îndoieli, atracția fructului oprit, sentimente contrastante în fața vertijului vieții de adult. 

  1. “Invazia” – Dean Koontz

Un thriller care te ține cu sufletul la gură, despre un orăşel transformat într-un labirint fantomatic, în care un cuplu trebuie să-şi găsească nebănuite resurse de curaj ca să înfrunte o lume necunoscută şi periculoasă, precum şi pe creaturile care îi pândesc şi îi vânează fără milă.

  1. “Moarte pe Nil” – Agatha Christie

Din binecunoscuta serie “Hercule Poirot” a Agathei Christie, romanul prezintă o crimă ciudată, mulți suspecți și o nouă enigmă de rezolvat pentru detectivul belgian, într-un decor exotic. 

  1. Un an in Provence – Peter Mayle

Povestea unui britanic ce se crede meridional și decide să se mute în Provence. Romanul începe la o masă de prânz, iar la finalul lui, personajele au supraviețuit rafalelor Mistralului, curiozității localnicilor, invaziilor repetate ale unor meșteri și musafiri, dar și numeroaselor ocazii în care s-a mâncat și s-a băut mult și memorabil.

  1. “Pânza de păianjen – Cella Serghi

Pendulând între însoritul Balcic și Bucureștiul interbelic, Diana Slavu își trăiește iubirile cu deznădejde și demnitate, luptându-se să evadeze din pânza de păianjen a unei existențe cenușii. 

  1. “Istanbul” – Orhan Pamuk

Romanul laureatului premiului Nobel pentru literatură, în 2006, prezintă două povești la fel de sinuoase și de cuceritoare: cea a primei jumătăți din viața scriitorului și cea a orașului în care s-a născut și pe care îl cunoaște mai bine ca nimeni altul. 

  1. “Sea and Sardinia” – D. H. Lawrence

Aceasta este o carte despre o călătorie pe care scriitorul englez D. H. Lawrence a făcut-o cu soția sa, Frieda, în 1921, în Sardinia. Deși vizita a fost scurtă, Lawrence a reușit să surprindă esența insulei și a locuitorilor ei, într-un mod recognoscibil și astăzi. 

  1. “Talentatul domn Ripley” – Patricia Highsmith

După o copilărie marcată de moartea părinților și de experiențele traumatizante trăite alături de o mătușă care îl umilește, Tom Ripley devine un tânăr anxios, cu o sexualitate incertă, care își câștigă existența în New York, prin diverse fraude. Atunci când un magnat îl roagă să meargă în Italia, pentru a-l convinge pe fiul său, Dickie, să se întoarcă acasă, el acceptă. Tom este vrăjit de personalitatea lui Dickie, însă fascinația lui se transforma treptat în atașament bolnav. 

  1. Fundatia I. Fundatia – Isaac Asimov

Hari Seldon, întemeietorul psihoistoriei, prezice prăbușirea Imperiului Galactic și instaurarea unei ere de barbarie, care va dura treizeci de milenii. Seldon înființează Fundația Enciclopediei Galactice, a cărei misiune este să salveze cunoștințele a 12.000 de ani de evoluție. Fundația se implică în mersul istoriei, transformând știința în religie, iar savanții în preoți care s-o răspândească în lumile Imperiului.

  1. “Trei într-o barcă” – Jerome K. Jerome

Când J., naratorul, George și Harris, trei orășeni din clasa de mijloc, pleacă împreună cu câinele Montmorency într-o călătorie de plăcere pe Tamisa, cu greu își pot imagina ca aceasta va căpăta proporțiile unei expediții aventuroase, pline de neprevăzut. Umorul spumos transformă “Trei într-o barcă” într-un roman clasic al genului.

Top 3 cărți de tip chick-lit

tanara care citeste la malul marii

Cărțile de tip chick-lit au darul de a însenina ziua și de a induce o stare de relaxare. Sunt o lectură ușoară, plină de umor și, totuși, prezintă personaje și situații cu care te poți identifica. Indiferent că dorești să le citești în vacanță, în weekend ori înainte de culcare, cărțile chick-lit te vor înveseli cu siguranță. Iată trei propuneri pe care să le iei în considerare: 

  1. “Cele două vieți ale Lydiei Bird” – Josie Silver

Lydia și Freddie sunt împreună de mai bine de un deceniu și amândoi cred că dragostea lor e veșnică. Dar el moare, iar Lydia încearcă să revină la normal, inclusiv cu o posibila nouă iubire. I se oferă o șansă extraordinară: de a trăi o viață paralelă, în care nimic rău nu s-a întâmplat, iar ea și Freddie sunt încă fericiți împreună. Lydia trebuie să aleagă: trecutul sau viitorul? 

  1. “Intoarcerea acasa” – Nicholas Sparks

Autor de bestseller-uri, Nicholas Sparks revine cu un roman emoționant, despre un medic militar rănit, Trevor, și două femei ale căror secrete îi vor schimba cursul vieții. Trevor va învăța adevăratul sens al iubirii și al iertării și că, de multe ori, pentru a merge mai departe, trebuie să ne întoarcem la locul în care a început totul.

  1. “Peste cinci ani” – Rebecca Serle

Avocată de succes, Dannie are toată viața plănuită exact, cu un job și un logodnic. Într-o seară, ea adoarme și se trezește în alt apartament, cu alt inel de logodnă pe deget și alături de un bărbat necunoscut. Pe ecranul televizorului vede data: 15 decembrie 2025 – cinci ani în viitor. Viața merge mai departe, până când, peste patru ani și jumătate, bărbatul din vis apare la un colț de stradă.

Top cărți de acțiune și aventuri

Dacă ești pasionat de suspans, aventuri și thrillere, ia aceste cărți la plajă, la piscină, în vacanță ori în excursii. Deși le vei citi cu sufletul la gură, efectul final va fi de distracție și relaxare.

  1. “Convinge-mă!” – Lee Child

Jack Reacher este deja un personaj de legendă, iar pe marile ecrane a fost interpretat de Tom Cruise. De data aceasta, simplul fapt de a coborî dintr-un tren, într-un orășel din America, îl aruncă într-o aventură pe viață și pe moarte. Jack Reacher este un fost ofițer din poliția militară a Armatei SUA, care cutreiera țara, investigând cazuri ciudate și complicate. Și, în principiu, acest lucru dă dependență.

  1. “Rebecca” – Daphne du Maurier

Un roman clasic al literaturii britanice de suspans și mister. Într-o călătorie la Monte Carlo, ca domnișoară de companie a unei doamne bogate, timida eroină se îndrăgostește de un văduv chipeș. Acceptă curând să se mărite cu el, dar, când ajung la Manderley, moșia soțului, acesta pare total schimbat. Naivă, fără prieteni, își dă seama că abia îl cunoaște, iar fiecare colț al conacului este bântuit de fantoma frumoasei sale prime soții, Rebecca. 

  1. “Dune” – Frank Herbert

Un roman recompensat cu premiile Hugo și Nebula, acesta face parte din lista cărților pe care trebuie să le citești într-o viață. Cu o acțiune plasată într-un viitor îndepărtat, într-un imperiu interplanetar, romanul prezintă două clase nobiliare, în lupta pentru supremație. 

Top cărți de dragoste

tanara care citeste pe plaja

Cărțile de dragoste sunt unul dintre puținele genuri care au supraviețuit, în pofida circumstanțelor nefericite din ultimul an. Și nu este deloc surprinzător, pentru că genul romantic are principii esențiale pozitive – o poveste de dragoste centrală și un final satisfăcător din punct de vedere emoțional, acel celebru “Happily Ever After” – un motiv bun să incluzi astfel de cărți în lista ta de lectură pentru vacanță. 

  1. “The Duke and I” – Julia Quinn

Alegerea unui roman favorit din îndrăgita serie “Bridgerton” a Juliei Quinn este o sarcină grea – motiv pentru care a fost aleasă să fie ecranizată de Netflix. Prima carte este specială și introduce cititorul în povestea fascinantă a familiei Bridgerton, relatată pe fundal de Lady Whistledown, această “gossip girl” de epocă.

  1. “Grădina Raiului” – Ernest Hemingway

Publicat prima oară în 1986, la 25 de ani după moartea scriitorului, romanul s-a bucurat de un succes senzațional, ajungând aproape imediat pe lista bestseller din acea perioadă. Îmbinând scene încărcate de erotism, pasaje descriptive și reflecții asupra artei scriiturii, romanul abordează tema pierderii inocenței.

  1. “Love & Gelato. Vacanta la Florenta” – Jenna Evans Welch

O vacanță de vară în Italia devine un periplu de neuitat prin Toscana, în acest roman cu mult romance, mister și aventură. Oamenii vin în Italia pentru două lucruri: “love” (dragoste) și “gelato” (înghețată), i-a spus cineva odată Linei. Dar, uneori, au parte de mult mai mult. Lina își petrece vacanța de vară în Toscana, pentru că a fost ultima dorință a mamei sale, ca ea să vină aici să-și cunoască tatăl. Un secret îi va schimba viața. 

Cărți de citit în vacanță, pentru copii

adolescenta care citeste

Atunci când vine vorba despre citit, nu sunt toți copiii la fel. Unii devorează cărți, alții nu ar deschide nicio copertă. În vacanța de vară, copiii au cel puțin două luni la dispoziție să se odihnească, iar lectura este o modalitate de a învăța într-un mod plăcut, prin intermediul poveștilor. Pentru a-i face pe copiii mai mici să iubească lectura, puteți citi împreună. De asemenea, nu trebuie să forțezi un copil să termine o carte, dacă aceasta nu îi place. Cel mai bine este să o schimbi cu o alta, pe care ați ales-o împreună sau, dacă este mai mare, pe care a luat-o singur din raftul librăriei. Iată o selecție de cărți cu care poți să dezvolți celor mici gustul pentru lectură:

  1. Seria “Petson și Findus” – Sven Nordqvist

Seria este un adevărat fenomen atât în țara natală a scriitorului, cât și în lume. Minunat ilustrate, cărțile cu aventurile bătrânului fermier Pettson și ale tovarășului său, motanul Findus cel vorbăreț, au fost traduse în zeci de limbi. 

  1. “Peter Pan” – J. M. Barrie

“Peter Pan” este o lectură la fel de plăcută pentru cei mari, dar și pentru cei mici. Pentru copii, este o carte de aventuri fantastice cu personaje îndrăgite, precum Clopoțica, Pieile-Roșii și Căpitanul Hook, iar pentru adulți, o ocazie de a retrăi magia copilăriei. 

  1. “Harry Potter și piatra filozofală” – J.K. Rowling

Viața lui Harry Potter se schimbă pentru totdeauna, în ziua aniversării a unsprezece ani, când uriașul Rubeus Hagrid îi aduce o scrisoare și câteva vești uimitoare. Harry Potter nu-i vreun băiat obișnuit: e vrăjitor. O aventură extraordinară stă să înceapă.

  1. “Ghidul micului astronom prin Univers” – Adnan Vasile, Adrian Sonka

Volumul este o introducere în astronomie pentru copii și pentru toți cei care vor să afle mai multe despre Univers. Este o carte bine documentată, dar și cu mult umor și glume “science geek”, adresată cititorilor de toate vârstele, care vor să știe mai multe despre ce se întâmplă în spațiul cosmic.

  1. “Copiii căpitanului Grant” – Jules Verne

Un roman de aventuri, publicat în secolul 19, care rămâne extrem de actual. În cele două volume există câteva dintre temele recurente din romanele lui Jules Verne: căutarea ființei iubite, geografia ca lecție de viața, explorarea ținuturilor necunoscute etc. 

Cărțile sunt una dintre cele mai potrivite modalități de evadare, chiar foarte departe. Sperăm că lecturile propuse mai sus te vor amuza, te vor emoționa și te vor face să călătorești, cel puțin virtual, toată vara.

Sursa foto: Pexels

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: