Top cărți bestseller în 2021 

carti bestseller

Cititul dezvoltă imaginația și vocabularul, iar cărțile sunt nelipsite din căminul persoanelor care își doresc să evadeze, să învețe lucruri noi sau poate chiar să avanseze la locul de muncă. În continuare poți citi mai multe despre topul cartilor bestseller din 2021.

  • Top cărți bestseller despre artă
  • Top cărți de memorii și biografii
  • Top cărți de afaceri
  • Top cărți bestseller pentru copii
  • Top cărți de ficțiune
  • Top cărți de istorie
  • Top cărți de psihologie
  • Top cărți de știință

Top cărți bestseller despre artă

Cărțile de artă sunt de mai multe feluri. Pot fi despre istoria culorilor și/sau a tablourilor, cărți-albume de artă și altele. Mai jos sunt trei dintre cele mai populare cărți despre artă din 2021. 

Istoria artei – Stephen Farthing

Stephen Farthing este un pictor și autor de cărți despre istoria artei. Volumul de față face o trecere în revistă a istoriei artei, perioadă cu perioadă până în prezent. Vei trece de la pictură clasică la sculptură, artă conceptuală și performance art. Prin organizarea cronologică vei înțelege cum a evoluat arta în contextul său istoric. 

Cartea „Istoria artei” conține peste 1.000 de ilustrații color ale unor lucrări remarcabile și are o structură logică, fiind ușor de citit. 

Culorile și viața lor secretă – Kassia St Clair

Dacă și tu ești fascinant de culori, probabil că îți vei dori acest volum în bibliotecă. Autoarea țese poveștile din spatele culorilor. Vei putea citi despre galbenul lui Van Gogh, albul infinit al lui Rodin sau albastrul lui Picasso și rozul fluorescent specific generației punk.  

Ultimul Leonardo. Viața secretă a celei mai scumpe picturi din lume – Ben Lewis

Cartea „Ultimul Leonardo” are în prim-plan tabloul Salvador Mundi. Întrebarea la care dorește să răspundă cartea este dacă acesta a fost sau nu pictat de Leonardo da Vinci. Atrași de intrigă, îl urmăm pe autor printre cercetători, restauratori, istorici de artă, regi sau șeici. Toate se îmbină cu o poveste care se întinde pe secole, cu fapte și mituri. 

Top cărți de memorii și biografii

Dacă romanele îți oferă șansa de a-ți imagina o lume cu totul nouă, volumele de memorii și biografiile te ajută să pășești în viața unei alte persoane. 

Spre deosebire de biografii care vorbesc despre viața unei persoane publice, volumul de memorii tratează o parte semnificativă a vieții, un anumit moment sau chiar câteva zile. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare volume de memorii și biografii.

Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonier în lumea dependenței – Gabor Mate

Volumul „Pe tărâmul fantomelor întunecate” este cartea care l-a făcut celebru pe autor, un psihiatru canadian.

Cartea reușește să creeze empatie pentru unele dintre persoanele care suferă cel mai mult, dependenții de droguri. Mai mult, doctorul are o idee interesantă legată de dependență, că orice persoană îi poate cădea pradă, bineînțeles în forme mai ușoare sau mai severe. De asemenea, spune că mediul influențează genetica mai mult decât se credea anterior. 

Terminând cartea, ajungi să vezi oamenii cu alți ochi, să îi vezi nu doar ca persoane definite de adicția lor, ci ca ființe complexe. 

Alegerea – Edith Eva Eger

Cartea este scrisă de o autoare necunoscută înainte de publicarea sa. „Alegerea” este povestea lui Edith, Edie în carte, o adolescentă de 16 ani care a ajuns la Auschwitz. 

După moartea părinților săi, fata a fost forțată să danseze, iar acest lucru i-a adus salvarea; ofițerul nazist Josef Mengele a lăsat-o în viață pentru a-l distra. Fata a fost salvată în 1945 de către soldații americani. După 35 de ani de la finalizarea războiului se întoarce la Auschwitz pentru a-și vindeca rănile și vinovăția de a fi supraviețuit. 

Povestea de viață este remarcabilă, iar autoarea explorează tema persoanei încarcerate în propria minte și oferă câteva sugestii pentru eliberare. 

Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux

Una dintre cele mai populare biografii ale lui Coco Chanel este semnată de Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle, câștigătoare a unui premiu Goncourt.

După alte câteva biografii ale celebrei creatoare de modă, volumul de față o pune pe Coco Chanel în contextul istoriei și creionează o poveste care se întinde pe 70 de ani din secolul XX. O vedem pe Gabrielle Chanel ca fetița unor negustori ambulanți, care a ajuns orfană la o mănăstire din Corrsze. Mai apoi, avea să devină figurantă într-o cafenea frecventată de garnizoană și unde cânta „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadero?“.

În carte citim și despre Coco Chanel, cea care a revoluționat moda. Care a dezbrăcat femeile de corset și de pene și le-a oferit costum, păr bob și parfumul său. 

Pe lângă povestea care curge lin pe pagină, te vei putea bucura și de câteva sute de fotografii cu celebra creatoare de modă. 

carti-bestseller-2

Top cărți de afaceri 

Cititul poate ajuta în afaceri. Personalități precum Warren Buffet, Barack Obama sau Stephen King citesc mult, iar unii chiar spun că cititul i-a ajutat să aibă succes în afaceri. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare cărți de afaceri din 2021. 

Arta negocierii. Tehnicile negociatorului șef FBI. Învață de la cel mai bun cum să ieși învingător din orice negociere – Chris Voss și Tahl Raz

Fie că vorbim despre locul de muncă, achiziția unei mașini sau stabilirea chiriei, negocierile fac parte din viață. 

Cartea vorbește despre tehnicile de negociere folosite de Chris Voss, negociatorul-șef al FBI. Acesta povestește despre negocierile purtate pentru a evita jafuri armate în New York și confruntări între clanuri mafiote din Haiti. 

Autorul oferă și sfaturi despre cum poți aplica tehnicile sale de negociere în business, în relația cu partenerul sau în alte domenii importante pentru tine. 

Dragă, unde-s banii? – Adrian Asoltanie

Volumul „Draga, unde-s banii?“ pornește de la una dintre cele mai repetate expresii în cuplu. Poate că ai rostit-o și tu. Chiar și persoanele singure își pun această întrebare când văd câți bani mai au în portofel.

De fapt, se pare că 76% dintre români nu rămân cu bani de la un salariu la celălalt, indiferent de suma câștigată. 

Cartea discută teme precum echilibru și prosperitate. Autorul propune un sistem de organizare în șapte pași pentru a-ți dezvolta o relație sănătoasă cu finanțele tale. Pe scurt, este manualul de educație financiară care îți lipsea. 

Ce este educația financiară … de fapt? De ce bogații devin și mai bogați? – Robert T. Kiyosaki

Poate că numele autorului îți sună cunoscut. Robert T. Kiyosaki a devenit celebru la nivel global după publicarea cărții „Tată bogat, tată sărac”. Autorul american de origine japoneză a crescut în Hawaii. După finalizarea școlii de marină americană a lucrat ca pușcaș marin, apoi a luptat în Vietnam. După război a lucrat în vânzări, iar în 1977 și-a înființat propria companie. Opt ani mai târziu a deschis o afacere cu portofele cu embleme rock-n-roll. În 1994 și-a vândut afacerea și s-a pensionat, la 47 de ani. 

În cartea „Ce este educatia financiara … de fapt?” Kiyosaki spune că educația nu este suficientă pentru a avea succes și că banii trebuie priviți în contextul globalizării și tehnologizării societății. 

Top cărți bestseller pentru copii

Cărțile pentru copii ating inima și îmbină elementele amuzante cu lecțiile de viață. Mai jos sunt câteva cărți populare pentru copii în 2021. 

Bufnița care se temea de întuneric – Jill Tomlinson

Cartea „Bufnita care se temea de intuneric” este o poveste deopotrivă emoționantă și educativă cu și despre animale. 

Bufnița fricoasă este Buf, un pui de bufniță de hambar care seamănă întru totul cu suratele sale, cu excepția unui singur lucru, îi este teamă de întuneric. Expresia sa favorită este „întunericul este urât” și de aceea refuză să meargă la vânătoare alături de părinți. Pentru a-l ajuta să treacă peste frică, mama-bufniță îl sfătuiește să iasă din cuib pentru a vedea dacă întunericul este atât de urât. Buf ajunge în pădure, încă mai are de lucrat la zbor, și vorbește cu persoanele întâlnite despre întuneric. Un băiețel așteaptă lăsarea întunericului pentru a vedea focurile de artificii, cercetașul se bucură de tabără, iar o fetiță îi spune că Moș Crăciun vine doar noaptea pentru a aduce cadouri. Buf înțelege că există mai multe tipuri de întuneric și că trebuie să îl cunoști înainte de a te pronunța dacă este „urât”. 

Micul Prinț – Antoine De Saint – Exupery

Cartea „Micul Prinț” a fost publicată acum mai bine de 75 de ani, iar de atunci a cucerit sufletele a milioane de copii din întreaga lume. Povestea îmbină elementele narative cu filozofia și mitul inițiatic, dezvăluind valori umane și legătura dintre oameni, dorința pentru aventură, toleranța și responsabilitatea.

Volumul începe cu aterizarea de urgență a unui pilot în deșert. Lângă el se află un personaj ciudat care îl roagă să îi deseneze o oaie. 

Pilotul realizează că atunci când evenimentele vieții sunt prea dificile pentru a fi înțelese, tot ce îți rămâne de făcut este să te lași purtat de mister. Așa începe o carte clasică iubită de copii de toate vârstele. 

Ema spune noapte bună – Ioana Chicet-Macoveiciuc

„Ema spune noapte bună” este o carte simpatică, potrivită pentru copii care se lasă greu duși în pat la ora de culcare. Personajul are o energie debordantă, se joacă, iubește, se bucură, însă se desprinde greu de fiecare zi. 

Volumul este scris de Ioana Chicet-Macoveiciuc, o fostă jurnalistă în prezent scriitoare de cărți și blogger. Anterior, a mai publicat 11 cărți pentru copii.  

carti-bestseller-3

Top cărți de ficțiune

Dacă ești amator de volume de fictiune sau dorești să oferi cadou o astfel de carte, poți arunca un ochi pe recomandările de mai jos. Sigur vei găsi o carte pe gustul tău. 

Totul se termină cu noi – Colleen Hoover

„Totul se termină cu noi” este un nou volum de la îndrăgita autoare de cărți New Adult, Colleen Hoover. 

Cartea o are în prim-plan pe Lily Bloom, o tânără care a muncit din greu pentru a avea propria afacere. Odată ce îl cunoaște pe neurochirurgul Ryle Kincaid, viața îi este dată peste cap. Problema este că Ryle face tot posibilul pentru a evita o relație serioasă. 

În acest context, apare și un fost iubit al lui Lily, iar lucrurile se complică. Cartea este o poveste despre iubire și sacrificiu descrisă pătimaș de Colleen Hoover. 

Biblioteca de la miezul nopții – Matt Haig

Matt Haig este cunoscut mai ales pentru cartile sale pentru copii. Acum ne oferă o nouă carte, „Biblioteca de la miezul nopții”.

Această bibliotecă magică, aflată la marginea universului, conține un număr infinit de cărți, iar fiecare spune o poveste care provine dintr-o altă realitate. Dacă o carte spune povestea vieții tale așa cum este ea, o alta descrie cum ar fi viața ta dacă ai lua o altă decizie la un moment dat. Nora, personajul principal, ajunge într-o astfel de bibliotecă și dorește să îndrepte lucrurile care au mers pe o cale greșită. Foarte repede vede că schimbarea unor momente poate transforma definitiv viața. Volumul are un mesaj simplu dar important: să ne bucurăm de fiecare moment al vieții. 

Călători pe o mare de stele – Christopher Paolini

Christopher Paolini este cunoscut mai ales pentru bestsellerul „Eragon”. De această dată revine cu un roman SF care cuprinde numeroase răsturnări de situație.

Dacă anterior narațiunea plutea pe aripi de dragon, acum vei ajunge până la stele. Ideea cartii este una veche și în același timp contemporană, capacitatea omului de a depăși orice obstacol folosindu-se de compasiune. 

Povestea îl urmărește pe xenobiologul Kira Navarez care descoperă urmele unor extratereștri. Pentru a desluși misterul trebuie să ajungă în spațiu. Însă, acolo descoperă mai multe decât se aștepta, iar amenințarea distrugerii este palpabilă. 

Top cărți de istorie

Îți dorești să evadezi și să fii purtat de imaginație în trecut? O carte de istorie poate fi alegerea potrivită. Istoria este complexă și misterioasă, dar fascinantă. 

Pe măsură ce afli mai multe, îți dai seamă că anumite piese de puzzle se potrivesc mai bine, atât în context istoric, cât și în prezent. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare cărți de istorie din 2021. 

Drumurile mătăsii. O nouă istorie a lumii – Peter Frankopan

Peter Frankopan realizează o capodoperă prin „Drumurile matasii”, o adevărată epopee istorică, potrivit ziarului Observer. 

Autorul, istoric de profesie, a făcut o documentare impresionantă consultând documente în limba greacă, latină, franceză, italiană, germană, olandeză, spaniolă, portugheză, arabă persană, aramaică și chineză. 

Cartea discută despre o regiune cu o poveste înfloritoare – din Asia Centrală până în India și China. Aici s-au pus bazele comerțului internațional, politicii și culturii mondiale. 

În analiza lui Peter Frankopan vedem care au fost forțele ce au dus la ascensiunea și decăderea unor imperii, răspândirea bunurilor și a ideilor, dezvoltarea lumii. 

Arabi. 3 000 de ani de istorie a popoarelor, triburilor și imperiilor – Tim Mackintosh-Smith

Cartea „Arabi. 3000 de ani de istorie a popoarelor, triburilor si imperiilor” este o poveste fascinantă a popoarelor arabe și a modului în care limba acestora a influențat o cultură care datează de acum mai bine de 2.500 de ani.

Uneori ajutor, alteori piedică, limba arabă a fost și continuă să fie o sursă de unitate și dezbinare în lumea arabă, iar acest volum ilustrează perfect acest paradox. 

100 de femei afurisite. O istorie – Hannah Jewel

Dacă ai citit și ți-a plăcut cartea „Femei in stiinta. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” probabil că îți va plăcea și volumul „100 de femei afurisite. O istorie”.

Cartea discută despre femeile din istorie care au fost prea „afurisite” pentru vremurile în care au trăit. Majoritatea femeilor din istorie sunt formale și conștiincioase. Adevărul este că multe femei cu realizări excepționale au fost șterse sau puse la marginea istoriei. Volumul de față apare pentru a corecta această problemă. Vorbește despre femeile care au fost considerate nelegiuite la vremea lor, care au scris împotriva bărbaților de la conducere ori s-au împotrivit naziștilor. 

carti-bestseller-4

Top cărți de psihologie

Zona de cărți de psihologie acoperă o plajă largă de subiecte, de la psihologie socială la neurologie, neuropsihiatrie și altele. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare cărți de psihologie din 2021. 

Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns – Gabor Mate

Cartea „Cand corpul spune nu” tratează subiectul profund al efectelor stresului asupra sănătății mintale și fizice. 

Stresul este un simptom al secolului al XXI-lea. Provocat de evenimente exterioare sau interioare, stresul te face să te simți că ai ajuns la capătul puterilor și te determină să iei măsuri pentru a restabili echilibrul. 

Gabor Mate vorbește despre momentele de stres ale pacienților săi, precum și despre consecințele, de multe ori ignorate, ale expunerii constante la stres. 

Ipoteza fericirii: Căutând realități ale prezentului în înțelepciunea trecutului – Jonathan Haidt

Jonathan Haidt este un psiholog, iar în cartea „Ipoteza fericirii” vorbește despre descoperirea sensului vieții printr-o combinație între sfaturile înțelepților și descoperirile psihologiei moderne.

Autorul ajunge la niște concluzii interesante: extrovertiții sunt mai fericiți decât introvertiții, gândirea conștientă este mai puțin importantă decât ai crede, iar virtutea este supraestimată ca răsplată în sine însăși. 

Potrivit lui Jonathan Haidt, similar plantelor care au nevoie de soare, apă și pământ fertil pentru a crește, așa și oamenii au nevoie de iubire, muncă și armonie cu universul sau ceva care este mai presus de ființa umană.

Mindsight. Noua știință a transformării personale – Daniel J. Siegel

Daniel J. Siegel este un cercetător în neuroștiințe și expert în dezvoltarea copilului, scrierile sale despre creier și psihoterapie fiind apreciate la nivel global.

În cartea sa „Mindsight. Noua stiinta a transformarii personale” autorul spune că înțelegerea a ceea ce se întâmplă în creier ne ajută să înțelegem și modul în care interacțiunile de zi cu zi ne afectează la nivel neurologic.

„Mindsight‑ul”, termenul propus de Daniel J. Siegel, definește relația dintre minte, creier și relații. Odată ce energia și informația trec de aceste trei elemente, ajung să le modeleze pe toate. 

Top cărți de știință

O carte bună despre știință te va învăța lucruri noi, dar și să vezi lumea din jur prin alți ochi. Fie că este vorba despre un volum de arheologie care te ajută să înțelegi locul oamenilor în natură, sau cosmologie, pentru a afla de unde a plecat totul, vei căpăta o nouă perspectivă. Mai jos sunt câteva dintre cele mai populare cărți de știință din 2021. 

Dopamina. Despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul și creativitatea – și va hotărî soarta omenirii – Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

Dopamina este o substanță chimică responsabilă cu dorința; ea cere mereu mai mult, dorește surprize și stimulare. Această substanță este și motivul pentru care pornim în atingerea unul țel și reușim. Dar este și motivul pentru care ne asumăm riscuri și pierdem bani sau relații cu persoanele dragi. 

În cartea „Dopamina. Despre cum o singura molecula din creierul nostru controleaza iubirea, sexul si creativitatea” psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long aduc în față o teorie inedită. Potrivit acestora, o parte importantă a vieții noastre are o componentă inedită care poate explica anumite comportamente despre care se credea că sunt separate unele de altele. 

Întrebări precum „De ce geniile suferă adesea de boli mintale?”, „De ce suntem obsedați de un anumit lucru iar după ce intrăm în posesia lui ne plictisim?” sau „De ce nu ne pierdem speranța?” își au răspunsul în dopamină, conform autorilor. 

Răspunsuri scurte la marile întrebări – Stephen Hawking

Așa cum îi spune și numele cartea „Raspunsuri scurte la marile intrebari” dorește să răspundă la unele întrebări care au măcinat omenirea de la începuturile sale. „Există Dumnezeu?”, „Este posibil să călătorești în timp?”, „Vom fi depășiți de inteligența artificială?” etc. Astfel de subiecte sunt tratate în cartea uneia dintre cele mai mari minți ale ultimului secol. 

Marele roman al matematicii. Din preistorie în zilele noastre – Mickael Launay

Matematica a fost folosită din vremuri străvechi pentru a ține socoteala turmelor, pentru a calcula sume de bani în comerț, pentru a trasa drumuri sau pentru a măsura câmpuri. 

În ciuda marilor nume din matematică, adevărații eroi, potrivit autorului Mickael Launay, sunt ideile matematice care se propagă dintr-un secol în altul, se dezvoltă și fac viața mai ușoară. Șirul lui Fibonacci și numărul de aur sunt folosite de sute de ani ca repere pentru a înțelege natura, fizica și chimia. 

Ecuațiile provoacă mintea umană, iar ideea de infinit duce la paradoxuri care ar cauza probleme oricărui matematician. „Marele roman al matematicii” a obținut Premiul Tangente pentru popularizarea matematicii. 

Cărțile bestseller definesc popularitatea, dar și gusturile unei anumite perioade. Ce subiecte sunt „fierbinți”? Cum ne putem înțelege mai bine pe noi înșine și pe cei din jur? Ce măsuri putem lua pentru a face din lume un loc mai bun pentru toată lumea? Astfel de întrebări își pot avea răspunsul în cărți. Tot ce ne rămâne de făcut este să le deschidem. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d