Top 3 cărți pentru pasionații de artele frumoase: fotografie, arhitectură, pictură

carti pentru pasionatii de artele frumoase

Pasionații de arte frumoase au fost în reală suferință, în vara aceasta. Călătoriile și expozițiile au fost restricționate sever din cauza epidemiei, astfel că, într-o măsură mult mai mare ca în alți ani, nevoia de carte specializată în aceste domenii a fost mai mare. Editurile au simțit momentul și au scos pe piață ediții care au funcționat ca un veritabil pansament pe rana iubitorilor de frumos. Unele apariții editoriale ale ultimei perioade sunt opere de artă în sine. 

Oricare dintre aceste domenii se poate translata cu succes într-o lucrare tipărită, iar marele avantaj este că te poți întoarce, de fiecare dată când simți nevoia, la bucuria specială pe care o aduc astfel de cărți. 

Clipe memorabile

Tehnologia a transformat fotografia într-un bun de larg consum, dar, cu toate acestea, arta de a vedea, de a surprinde momentul care spune o poveste sau abilitatea de a transforma o imagine într-un manifest a rămas inaccesibilă celor mai mulți dintre noi.

Drept dovadă stau maeștrii fotojurnalismului și colecția de fotografii care impresionează privitorul, adunate în lucrarea „În spatele camerei. Cei mai mari fotojurnaliști ai vremurilor noastre”, realizată de Laura Magni și Marco Santini, cunoscuți jurnaliști italieni. Lucrarea adună cele mai emblematice imagini din secolele XX și XXI și spune povești în cuvinte puține, care cuprind doar ceea ce este esențial, pentru a lăsa imaginea să vorbească. Pasionații și nu doar ei vor descoperi fotografiile de război ale lui Robert Capa, Larry Burrows și George Rodger, dar și minunatele eseuri fotografice ale lui Margaret Bourke-White. Colecția de imagini îi cuprinde pe Sebastiao Salgado, Steve McCurry, Dorothea Lange, dar și imagini umane ale lui Werner Bischof – două secole de istorie imortalizate în imagini.  

Dan Dinescu și Ana Barca publică un album de fotografie care este un elogiu adus celui mai frumos material de pe fața pământului, lemnul, și felului fără egal în care acesta a fost pus în valoare în Maramureș. Lucrarea „Maramureș. Țara lemnului” este o emoție cu miros de lemn crud, doar în alb și negru, pentru a prinde numai ceea ce este esențial. Lucrarea se dorește a fi un tezaur al valorilor autentice, dar din ce în ce mai rare, amenințate de transformările prea rapide către un modernism uniformizant. 

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. În replică, trei editori italieni: Margherita Giacosa, Roberto Mottadelli și Gianni Morelli au adunat „100 de fotografii care au schimbat lumea”, unde au surprins momentele magistrale ale omenirii, de la deschiderea mormântului lui Tutankhamon la primul pas pe Lună, de la primul zbor cu avionul la explozia atomică de la Nagasaki. O grafică excepțională face ca acest album să fie, la rândul lui, unul dintre momentele de excepție – al 101-lea. 

👉 AICI gasesti toate lucrarile de ARTA FOTOGRAFICA

carti arta fotografică

Muzee între coperți

Am experimentat muzeele virtuale, dar cele prinse între coperți rămân cea mai bună alternativă în locul realității. 

Marina Lineares translatează cele mai reprezentative picturi pe care le expune muzeul del Prado din Madrid, într-un album de o claritate perfectă – o selecție atentă a celor mai valoroase lucrări dintre cele peste 8.000 de picturi aflate la del Prado, o veritabilă versiune spaniolă a Luvrului.

Franziska Bolz și albumul lui „Art Africa” aduc un aer proaspăt, la care ai acces de fiecare dată când îl răsfoiești. Pure, inedite, speciale, rafinate și sofisticate, lucrările colecției de artă africană sunt dovada imaginației și potențialului creator uman, care, uneori, depășesc limitele previzibile și trec dincolo de toate barierele posibile. Lucrările din acest album au două elemente în comun: autorii sunt necunoscuți și toate sunt demonstrații fascinante ale artei africane.

Radu Ionescu este autorul unui album dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Ciucurencu. „Albumul Ciucurencu” reprezintă monografia ilustrată a pictorului și reunește 112 reproduceri color și 23 de reproduceri alb-negru, printre care și Jucătoarea de șah, Ana Ipătescu, Epilogul răscoalelor, Olga Bancic pe eșafod.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de ALBUME DE ARTA

Făuritorii

Arhitectura este împletirea perfectă dintre artă și știință. Termenul vine din greaca veche și înseamnă bătrânul făuritor, înțeleptul creator. 

Cele mai mari dintre realizările făuritorilor au fost adunate în cartea lui Will Pryce, „Arhitectura lumii. Capodoperele”. Lucrarea este un studiu ilustrat cu fotografii inedite, realizate de Pryce, cu detalii care pun în valoare momentul de geniu al arhitecților care au imaginat și pus în practică fiecare dintre clădirile cuprinse în această veritabilă enciclopedie. Albumul înseamnă 350 de fotografii, 80 de clădiri și o călătorie prin două milenii de civilizație, de la Sfânta Sofia, din Istanbul, la catedralele Europei, de la Fortul Agra la Taj Mahal, de la Palatul Westminster la clădirea monumentală a Muzeului Guggenheim din Bilbao.

Lucrarea „Biserici fortificate din Transilvania”, a lui Marius Ristea, reușește o abordare diferită a unui subiect generos și dens, dintr-un alt punct de vedere, în care combină inspirat tradiția, ambiția și inovația arhitecturală medievală cu frumosul și utilul. Lucrarea revitalizează subiectul, recapitulează, într-un mod energic, toate informațiile și o așază într-un context larg, nou și inedit, ce reușește să redescopere minunatele construcții fortificate ale Transilvaniei.

Jean-Pierre Isbouts și lucrarea „Lumea Biblică” provoacă la o incursiune în istoria Țării Sfinte – din zorii civilizației umane până în secolul VII d.Hr. Volumul este o prezentare exhaustivă a Orientului Apropiat și face o radiografie a istoriei umane raportate la evenimentele biblice și la o lume condusă discreționar de un singur Dumnezeu, într-o perioadă dominată de politeism. Hărțile, fotografiile și detaliile despre arhitectura construcțiilor din lumea antică fac din acest Atlas ilustrat, după cum este subintitulată lucrarea, o veritabilă călătorie în timp, până la începuturile lumii, abordând o perspectivă echilibrată asupra istoriei regiunii.

👉 AICI gasesti toate lucrarile de ARHITECTURA

Fiecare dintre aceste volume ar trebui să-și găsească loc în bibliotecile particulare ale celor care iubesc și se hrănesc din frumos. Provocatoare și inspiraționale, aceste lucrări sunt, în egală măsură, daruri perfecte, dar și puncte de plecare pentru călătorii imaginare ce pot domoli (sau ațâța) dorul de cele reale. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

1 Comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate

%d blogeri au apreciat: