În acest articol ți-am pregătit un top cărți de aventură ale căror pagini să le parcurgi cu un interes maxim. Alege-le pe cele mai potrivite stilului tău, fie că vorbim de titluri clasice, care au făcut istorie în literatura universală, fie că poate preferi cărți mai actuale, după care s-au făcut chiar și ecranizări.
- De ce sunt recomandate cărțile de aventură
- Descoperă top 12 cărți de aventură captivante
De ce sunt recomandate cărțile de aventură
Cum să explorezi lumea mai repede și mai confortabil, în fotoliul de acasă sau în șezlongul din grădină, decât cu o carte de aventură bună, în care să faci cunoștință cu personaje inedite și să pătrunzi intens în poveștile lor. De aici, aventurile și multe alte lucruri neprevăzute te vor face să evadezi din cotidian și să-ți însoțești astfel personajele preferate în toate peripețiile. În plus, cărțile de aventură sunt captivante pentru orice categorie de vârstă și chiar te îmbogățesc cu informații grozave din mai multe domenii de interes.
Descoperă top 12 cărți de aventură captivante
Uite lista noastră din care poți alege o lectură din top 12 cărți de aventură captivante pe care să le citești:
„Winnetou” – Karl May
Când vine vorba de cărți de aventură pentru adolescenți, din seria de cărți clasice de citit, eroul Winnetou trebuie să se regăsească negreșit în biblioteca ta. Pătrunde cu ușurință în Vestul Sălbatic împreună cu apașul Winnetou, care trăiește simplu și în armonie cu natura ce îl înconjoară. Anumite conflicte și evenimente neplăcute din viața tribului său îl vor face să se confrunte cu tot felul de situații inedite și palpitante. Din fericire, nu este singur.
Este timpul să faci parte și tu din categoria oamenilor care au descoperit cu sufletul la gură trilogia Winnetou, scrisă de unul dintre cei mai apreciați autori germani, Karl May. Ideală pentru tinerii cititori, dar și pentru adulții care au omis până acum cele 3 volume de cărți cu aventuri.

„Viata lui Pi” – Yann Martel
Cartea „Viața lui Pi”, scrisă de autorul canadian de origine spaniolă Yann Martel, a apărut cu mult înaintea ecranizării filmului și relatează o călătorie epică peste Oceanul Pacific, din care reiese o relație neașteptată dintre un om, Pi Patel, și un tigru bengalez. Cine sunt oare ceilalți pasageri misterioși ai bărcii și cine ajunge, până la urmă, la țărm?
Un bestseller internațional recomandat tuturor celor care vor să se inițieze într-o aventură dramatică ce le va rămâne cu siguranță în memorie.

„Cinci saptamani in balon” – Jules Verne
Jules Verne este, fără îndoială, un scriitor clasic de cărți de aventură, unele chiar cu primele nuanțe științifico-fantastice din istoria literaturii. Titlul „Cinci săptămâni în balon” este primul roman publicat dintr-o colecție impresionantă de alte titluri foarte populare în rândul copiilor și adolescenților, precum „Douazeci de mii de leghe sub mari” sau „Copiii Capitanului Grant”.
În rândurile acestei cărți, vei găsi tot felul de aventuri și întorsături de situație, dar și descrieri tehnice și geografice, așa cum Jules Verne s-a făcut remarcat. Alege să faci parte și tu din echipaj, alături de inventatorul Samuel Fergusson și servitorul Joe.

„Sherlock Holmes si strengarii de pe Baker Street” – Tracy Mack, Michael Citrin
Pentru toți tinerii iubitori de cărți polițiste, pline de scene misterioase și cazuri greu de elucidat, detectivul Sherlock Holmes este partenerul perfect de aventură. Cum nu mai are nevoie de vreo prezentare, este momentul să descoperiți împreună rezolvarea celor mai complicate cazuri care au șocat întreaga lume. Pregătește-te să vezi ce înseamnă ingeniozitatea lui Holmes, în lupta sa cu o organizație criminală periculoasă. Un lucru este cert: Sherlock Holmes este cel mai faimos detectiv pe care omenirea îl poate pune la treabă.

„Hobbitul. O calatorie neasteptata” – J.R.R. Tolkien
Nu părăsim spiritul de aventură, ci doar îl combinăm cu lumea fantasy. „Hobbitul. O călătorie neașteptată” este o carte pe care cu siguranță nu o vei lăsa din mână prea ușor. Vrăjitorul Gandalf și echipajul lui de gnomi perturbă viața liniștită pe care hobbitul Bilbo Baggins o duce. Oare de ce are nevoie de el și ce misiune periculoasă îi propune acestuia? Vândută în milioane de exemplare, cartea este cu siguranță una dintre cele mai îndrăgite lecturi de aventură-fantasy ale secolului în care trăim.

„Moby Dick” – Herman Melville
Unii îl consideră printre cele mai bune romane din lume, alții afirmă că este o capodoperă a literaturii universale. Nu ai cum să apreciezi exact acest titlu de carte, într-adevăr foarte cunoscut, dacă nu parcurgi cu interes aventurile marinarului Ishmael, ce deține rolul de povestitor, care pornește cu căpitanul Ahab într-o călătorie nebănuită pe mare, dar deslușită în cele din urmă. Chiar dacă este o operă literară clasică, cu prima apariție în anul 1851, „Moby Dick” este un roman de aventură în adevăratul sens al cuvântului.

„In inima marii” – Nathaniel Philbrick
Un titlu de carte mult mai actual, care are la bază povestea romanului Moby Dick, este „În inima mării”. O variantă de lectură modernă, ce aduce la cunoștință un subiect celebru și cât se poate de real: vânătoarea de balene și aspectele acestei tradiții în viața maritimă. După ce nava Essex a fost scufundată de un cașalot uriaș, echipajul plutește în derivă în bărci de salvare… Până când, până unde, respectiv ce aventuri îi mai așteaptă, vei afla în cartea scrisă de Nathaniel Philbrick.

„Martianul” – Andy Weir
Ești în căutarea unor lecturi de aventuri science-fiction captivante de la început până la sfârșit? Ei bine, „Marțianul” poate fi exact titlul de care ai nevoie în timpul tău liber. Teoretic, șansele lui Mark de a supraviețui pe Marte, în urma unui eveniment nedorit, sunt imposibile. Însă, rămâne de văzut cum se va descurca și ce deznodământ o să aibă în această situație dificilă. Una peste alta, o poți considera un fel de Robinson Crusoe într-un viitor îndepărtat, fiind o carte ideală pentru tineri și amatori de literatură cu aventuri SF.

„Fata care a imblanzit vantul” – Meg Medina
Din categoria cărților de aventură pentru tineri, care poate fi luată în considerare și de adulți, face parte cu succes și „Fata care a îmblânzit vântul”. Meg Medina, autoarea americană cu origini cubaneze, este apreciată pentru interesul acordat tinerilor, propunând o lectură interesantă care să aducă în fața acestora anumite perspective asupra schimbărilor, sacrificiilor și credințelor pentru o viață mai bună. Vezi cum poate Sonia Ocampo, care pleacă din satul său natal în ciuda unor presiuni false venite din partea localnicilor, să treacă peste diverse evenimente și, totodată, să pornească în căutarea dragostei și să se gândească la un viitor optimist.

„Cei trei muschetari” – Alexandre Dumas
„Toți pentru unul și unul pentru toți!”. În categoria romane de aventură nu puteau lipsi memorabilele peripeții ale lui D’Artagnan împreună cu cei trei muschetari deja faimoși: Athos, Porthos și Aramis. Împreună pornesc într-o serie de aventuri în lanț, din care nu lipsesc umorul și romantismul cavalerilor din Evul Mediu. Este o lectură ușoară, istorică și de aventură, recomandată pentru adolescenții care au înțeles de la părinți că poveștile clasice nu mor niciodată.

„Ascensiunea” – Roland Smith
Toți cei pasionați de ascensiuni montane și explorări prin natură, tineri și deopotrivă adulți, vor descoperi în această carte captivantă multe aventuri provocatoare pe care personajul Peak este pregătit să le înfrunte. Totuși, până la ascensiunea pe muntele Hkakabo Razi, unul dintre cei mai izolați munți din lume, sunt alte pericole aflate în pădurea tropicală pe care trebuie să o parcurgă. „Ascensiunea” este cel de-al treilea roman din seria „Peak”, iar acțiunea poate fi înțeleasă fără a trebui să citești celelalte două volume.

„Batalion de mars” – Sven Hassel
Deși poate avea un impact emoțional în rândul tinerilor, dar și al adulților, cu orori și umor macabru din timpul războaielor, cartea transpune rodul imaginației active a autorului Sven Hassel, ce are o poveste de viață cel puțin interesantă. Prin urmare, cei atrași de astfel de subiecte și ceva mai tari de inimă, pot lectura „Batalion de marș”. Atunci când soldații sunt tratați ca niște animale pe front, acționează întocmai ca acestea. Pe Frontul de Est, din Siberia la Marea Neagră, se pare că viața nu are nicio valoare. Oare când se termină lupta și ce se mai întâmplă între timp?

Descopera si alte carti de aventura captivante
Cum sperăm că te-am inspirat, comandă rapid cartea de aventură pe care vrei să o citești în următoarea perioadă. Bucură-te curând de o lectură captivantă!
Sursa foto: Shutterstock și Edituri
Fara Comentarii