Top 10 de cărți pe care trebuie să le citești în perioada aceasta și ce vei avea de învățat din fiecare dintre ele

top carti de citit

În contextul în care, în această perioadă, ieșitul din casă nu este o opțiune, una dintre cele mai bune activități pe care le putem face pentru a ne relaxa este lectura. Citind, ne petrecem timpul într-un mod constructiv și uităm de problemele cotidiene.

Dat fiind că, în prezent, mulți dintre noi lucrăm remote, timpul pe care îl alocam drumului de la job și înapoi îl putem dedica acum lecturii. Așadar, acum ai în sfârșit vreme pentru acele cărți de pe noptieră, volume care erau destinate să fie citite în concediu. Și, pe lângă faptul că te relaxează, cititul îți oferă multe alte beneficii.  Mai jos îți prezentăm câteva dintre acestea, dar și 10 cărți pe care trebuie să le citești în această perioadă. 

Beneficiile cititului

Pe lângă faptul că ne relaxează și lectura ne satisfacem nevoile de cunoaștere, cititul ne poartă în diferite timpuri și în diferite locuri, fără să fim nevoiți să ieșim din casă. Iată și alte beneficii ale sale:

Reducerea stresului

Indiferent de cât stresante sunt task-urilor de la job ori problemele cauzate de relațiile personale, totul devine mai frumos odată ce te pierzi într-o poveste fascinantă.

Este aproape imposibil să eviți stresul din viața de zi cu zi, însă prin intermediul cărților poți uita de toate dificultățile prin care treci.

Creșterea IQ-ului

Cititul nu doar că îți îmbunătățește vocabularul, dar contribuie și la creșterea IQ-ului. Așadar, cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât mai mult ești pregătit să faci față noilor provocări.

Îmbunătățirea memoriei

Lectura îți oferă un așa-zis „buton de pauză” pentru a înțelege lucrurile în perspectivă. În plus, atunci când citești trebuie să ții minte personajele, caracteristicile lor, acțiunea, conflictul, iar acest lucru este benefic pentru memorie.

Ajută la o mai bună concentrare

În timpul lecturii, toată atenția ta se focusează pe acțiunea prezentată în carte. Așadar, acorzi atenție detaliilor povestirii și, datorită acestui fapt, nu mai faci și alte lucruri simultan. În timp, acest lucru este benefic și te ajută să te concentrezi mai bine. 

Comparativ cu filmele, unde imaginea îți este prezentată, în cazul cărților tu ești cel care îți creezi propriul film în mintea ta, prin prisma lecturii. Acest lucru îți stimulează imaginația și te ajută să devii mai creativ în viața de zi cu zi. 

Vezi categoria noastra de  ▶️ CĂRȚI DE CITIT ÎNTR-O VIAȚĂ

Trucuri care te vor ajuta să citești mai mult

Dat fiind faptul că cititul ne relaxează și ne oferă numeroase beneficii, este important să ne bucurăm de lectură în fiecare zi. Iată câteva trucuri care te vor ajuta să te organizezi și să ai mai mult timp pentru a citi cărțile preferate:

  • Stabilește-ți un număr minim de pagini de citit în fiecare zi. Asigură-te că nu trece o zi fără să parcurgi ce ți-ai propus.
  • Citește în prima oră după ce te-ai trezit. Dacă ai obiceiul de a accesa rețelele sociale, imediat după ce te-ai trezit, ori în timp ce îți bei cafeaua, înlocuiește această activitate cu lectura.
  • Citește înainte de culcare. Cărțile de ficțiune sau cele de non-ficțiunea te ajută să te relaxezi și să te bucuri de un somn liniștit.
  • Creează un memento care să-ți aducă aminte să citești. La fel cum ai setat un memento pentru un task, fă același lucru și pentru a citi. În acest fel, lectura o să devină un obicei.

10 cărți de citit în această perioadă

recomandari carti de citit

Doctor Jivago – Boris Pasternak

Volumul „Doctor Jivago” face parte din topul cărților care merită citite, mai ales în această perioadă. Este un roman marcant, în care este prezentată umanitatea răvășită de Revoluția rusă. Personajul principal, medicul Jivago, își caută liniștea în Munții Urali, însă, din păcate, nu are partea de ea. Pe front, acesta își întâlnește marea dragoste – pe Lara, însă cei doi sunt despărțiți de evenimente pe care nu le pot controla.

Romanul te transpune în pielea personajelor și te face să conștientizezi că, de cele mai multe ori, este bine să iei lucrurile ca atare.

Despre dragoste și alți demoni – Gabriel García Márquez

Cartea „Despre dragoste și alți demoni” spune povestea tragică a Siervei Maria de Todos los Angeles. Fata este bănuită că ar fi posedată, din cauza comportamentului ei sălbatic. În plus, pentru că în copilărie a fost mușcată de un câine turbat, Sierva este închisă într-o mănăstire pentru a fi exorcizată.

Părintele Cayetano Delaura se îndrăgostește de adolescentă, iar iubirea lui este una împărtășită. Din păcate, cei doi sunt despărțiți, iar Sierva Maria moare de dorul lui Cayetano.

Cartea te învață să apreciezi mult mai mult timpul petrecut alături de oamenii dragi, lucru aproape imposibil în alte perioade.

În căutarea fericirii – Bertrand Russell

În cele două mari părți ale cărții, „Cauzele nefericirii” și „Cauzele fericirii”, Russell abordează teme precum invidia, munca, familia, plictiseala, mânia. Volumul te ajută să te cunoști mai bine și te ghidează pentru a descoperi care sunt lucrurile importante pentru tine. 

Hobbitul – J. R. R. Tolkien

Probabil ai văzut și filmul, însă cartea „Hobbitul” este cu totul și cu totul fascinantă. Mulți critici au comparat-o cu o experiență care merită trăită. Hobbitul, de J.R.R. Tolkien, este povestea unei călătorii care își pune amprenta asupra vieții lui Bilbo Baggins. Chiar dacă trece prin momente dificile, călătoria îi oferă hobbitului prieteni de nădejde.

Cartea îți oferă o lecție despre cum să treci peste greutăți, chiar dacă nu te simți în stare să le faci față.

Marile speranțe – Charles Dickens

Acțiunea romanului „Marile speranțe” urmărește evenimentele care i se întâmplă lui Pip, un tânăr orfan care are parte de o viață tumultoasă. Copilăria sa petrecută în sărăcia, apoi  maturizarea marcată de evenimentele tragice prin care trece – toate acestea își pun amprenta asupra destinului lui Pip.

Romanual include mult mister, dramă dar descrie detaliat și mustrările de conștiință ale personajului principal. Citindu-l vei înțelege că noi, oamenii, avem capacitatea de a ne modifica fundamental condiția, iar acest lucru depinde în primul rând de deciziile pe care le luăm, dar și de felul în care ne comportăm cu ceilalți.

Ciuma – Albert Camus

„Ciuma”, de Albert Camus, este ceva mai mult decât o poveste despre o boală care a decimat populația lumii. Romanul, considerat una dintre cele mai profunde opere ale secolului trecut, prezintă marile catastrofe ale epocii, printre care și ciuma care a devastat Europa secolului XX.

Volumul „Ciuma” îți arată ce înseamnă solidaritatea umană și subliniază faptul că oamenii își conștientizează condiția în situații de viață critice, pe care nu le pot controla.

Micuțele doamne – Louisa May Alcott

Dacă ești în căutarea unui roman care să te țină cu sufletul la gură, „Micuțele doamne” este alegerea perfectă. Surorile March au parte de o viață destul de grea, pentru că tatăl lor nu le este alături o bună perioadă a copilăriei lor, el fiind plecat în război. În ciuda tuturor greutăților, cele patru surori reușesc să rămână unite.

Citind această carte vei înțelege că fericirea nu depinde atât de mult de bani, ci mai degrabă de atmosfera de acasă și de armonia în familie.

Hamlet – William Shakespeare

A fi sau a nu fi… Aceasta-i întrebarea – o frază extrem de cunoscută, la fel ca și numele operei din care face parte: „Hamlet”. Una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale lui Shakespeare este o dramă despre răzbunare, o lectură în care vei descoperi că personajele poartă mereu alte măști, însă nu și Hamlet. De-a lungul întregii piese, personajul principal încearcă convertirea lui din „a părea” în „a fi”.

Cartea este o provocare a cunoașterii și te învață că, mai presus de orice, este important să nu te minți pe tine însuți.

Bun venit printre maimuțe – Kurt Vonnegut

Volumul „Bun venit printre maimuțe” înglobează cele mai bune povestiri ale autorului, despre umanitatea care se avântă singură în cele mai mari și mai incredibile primejdii.

Ce vei învăța din povestirilor lui Vonnegut? Să fii echilibrat. De cele mai multe ori, curiozitatea noastră, combinată și cu doze de lăcomie, ne pune în cele mai neplăcute situații. 

Douăsprezece scaune – Ilia Ilf, Evgheni Petrov

Dacă vrei să citești un roman plin de umor, alege „Douăsprezece scaune”. Lanțul confuziilor pare că nu se mai termină în această carte. Mai exact, personajul principal – Ippolit Matveevici Vorobianinov – încearcă din răsputeri să găsească cele douăsprezece scaune din sufragerie, care au fost confiscate de către Guvern. De ce? Ei bine, de teama bolșevicilor, bijuteriile familiei au fost ascunse exact în acele scaune.

În căutarea pieselor de mobilier, personajul se confruntă cu o birocrație incompetentă și cu indivizi corupți. Volumul este o experiență literară mai mult decât plăcută, care îți va arăta că goana după aur nu este întotdeauna cea mai bună opțiune.

Indiferent de ce se întâmplă în lume în această perioadă, câteva cărți captivante ne pot oferi confort sau o evadare binevenită din cotidian. Lectura ne dă un răgaz și ne ține mintea activă, în contextul în care știrile din social media sau de la TV abundă de subiecte privind infecția cu virusul COVID-19.

 Așadar, acum este momentul potrivit să te așezi în fotoliul preferat și să te relaxezi, citind o carte bună.

Sursa: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: