Simfonia parfumurilor, la elefant.ro – intră în lumea fascinantă a parfumurilor și alege inspirat

Simfonia Parfumurilor

Pentru că „lumea-ntreagă e o scenă”, cum scria William Shakespeare în „Cum vă place” și dacă îi dăm crezare lui Patrick Süskind, autorul celebrului roman „Parfumul”, care ne asigură că „cel care pune stăpânire pe simțul mirosului pune stăpânire pe sufletul omenirii”, atunci te provocăm să ieși din tipare. La elefant.ro, te invităm la un festival special: „Simfonia parfumurilor”. 

Fii un actor așa cum îți place, indiferent de vârstă și de vremuri, și descoperă parfumul potrivit oricărui rol pe care vrei să-l joci: seducătorul misterios, romanticul incurabil, eternul visător ori observatorul discret. Întâlnește-te virtual cu brandurile și colecțiile preferate, află istoria fascinantă a parfumurilor și lasă-ne să te ghidăm cu sfaturi care te vor ajuta să înțelegi perfect subtilitățile parfumului pe care îl vei purta. Totul pentru ca tu să poți compune propria simfonie a simțurilor și emoțiilor. Vino la „Simfonia parfumurilor” și profită de ofertele irezistibile pe care ți le-am pregătit. 

 • Istoria parfumurilor – călătorește în timp, cu elefant.ro
 • Când te întâlnești cu Simfonia parfumurilor, la elefant.ro?
 • Alege inspirat, la Simfonia parfumurilor

Istoria parfumurilor – călătorește în timp, cu elefant.ro

simfonia-parfumurilor-1

Nu trebuie să fii pasionat de istorie, artă sau știință ca să fii vrăjit de povestea uluitoare a parfumurilor, despre care mulți cred că începe în Egiptul Antic și Mesopotamia, în jurul anului 3000 î.Hr. Ei, bine, există dovezi arheologice care demonstrează existența esențelor parfumate cu mult înainte, în vechiul ținut al Chinei de astăzi, undeva pe la 4500 î.Hr. Un pic de mister e binevenit într-o poveste ce se întinde pe parcursul a milenii, nu-i așa? Perfect. Pentru că originea parfumurilor a rămas incertă până în zilele noastre. 

Indiferent de misterul care învăluie începuturile poveștii, primele capitole din istoria fascinantă a parfumurilor s-au scris, totuși, în Antichitate. Mai exact, avem trei repere majore: Egipt, Grecia și Imperiul Roman. Vechii egipteni foloseau uleiuri, rășini și amestecuri parfumate în ritualurile religioase de îmbălsămare și de rugăciuni, ca să comunice cu lumea de dincolo, să câștige bunăvoința și protecția zeilor, ca să purifice trupurile. Cu timpul, în lumea Egiptului Antic, parfumurile nu au mai fost folosite exclusiv pentru practicile sacre, ci au devenit parte a ritualului zilnic de îngrijire. 

Similar celor petrecute în Egiptul Antic, și în Grecia Antică și Imperiul Roman utilizarea parfumurilor a fost mai întâi un atribut al ritualurilor religioase, după care esențele parfumate au început să fie folosite din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi. Romanilor le datorăm o invenție care a pregătit practic terenul pentru designerii din industria parfumurilor de mai târziu: recipientele din sticlă în care erau păstrate parfumurile. Un rol la fel de important în istoria milenară a parfumurilor l-au jucat și arabii, inventatorii alambicului și cei cărora le datorăm răspândirea pe întreg teritoriul european a străvechii arte a distilării. 

Odată cu apusul lumii antice, istoria parfumurilor cunoaște un declin puternic,  în partea de vest a lumii, mai ales în perioada Evului Mediu. În Est, însă, arta folosirii parfumurilor s-a păstrat intactă, mai ales grație arabilor și persanilor, care au dus mai departe știința parfumurilor. Prin schimburile comerciale, parfumurile au fost răspândite în lumea întreagă, în toată această perioadă. 

A fost nevoie să treacă secole bune, pentru ca popularitatea parfumurilor să crească, din nou, în vestul lumii și, mai ales, în Europa. Un reper-cheie din această perspectivă este, desigur, Franța secolului al XVI-lea. La Curtea Regelui Ludovic al XV-lea totul era parfumat, de la mobilă, până la vestimentație și diverse accesorii, precum mănușile. Parfumul era schimbat zilnic, iar esențele cele mai apreciate erau ambra și bergamota. Odată cu inventarea apei de colonie, în Franța secolului al XVIII-lea, industria parfumurilor a cunoscut o linie ascendentă, păstrată până în zilele noastre, creațiile marilor parfumieri devenind accesibile mai multor oameni, nu doar elitelor societății. 

Călătoria noastră în timp continuă și ajungem în secolul al XIX-lea, în care punctăm crearea ingredientelor sintetice și apariția unor nume care au scris istorie: Coty, Guerlain, Roger&Gallet și, bineînțeles, Coco Chanel, ca să dăm doar câteva exemple. 

Este imposibil să nu fi auzit de celebrul parfum Chanel No. 5, dar reține și faptul că odată cu lansarea lui, în 1921, o lume întreagă a recunoscut plusul de valoare pe care îl pot da designerii de parfumuri. Tot la început de secol XX, regăsim inconfundabilele creații Lancôme: Tropiques, Conquete, Kypre, Tendres Nuits şi Bocages, cele cinci parfumuri care au făcut cunoscut brandul Lancôme, în întreaga lume, la doar câteva luni după fondarea acestuia, în 1935.

În America anilor ‘50, găsim un alt reper important în istoria parfumurilor. Estée Lauder a dictat un nou trend, prin Youth Dew: un parfum este o plăcere pentru oricine, zi de zi, și nu este destinat doar ocaziilor speciale, eventual, evenimentelor de lux. Aceasta, pentru ca Franța acelorași ani să dăruiască lumii primul parfum Givenchy. 

Cu toate că există parfumuri de nișă, exclusiviste, special create pentru elite și cei cu resurse financiare consistente, parfumurile sunt astăzi folosite la scară largă. Mai mult decât atât, ele nu mai sunt doar creații ale producătorilor clasici, ci sunt un stil de viață în sine. Nu degeaba mulți designeri de modă și-au pus semnătura pe parfumuri care se potrivesc perfect cu linia vestimentară promovată la un anumit moment, la fel cum vedete hollywoodiene au devenit imaginea unor branduri celebre sau au propriile parfumuri. 

Din această perspectivă, povestea parfumurilor cuprinde pagini care au însemnat adevărate revoluții în industrie. Venind din lumea creativă a modei, cu idei, pe alocuri avangardiste, designeri de renume precum Calvin Klein, Hugo Boss, Gianni Versace, Paco Rabanne,  Dolce&Gabbana sau Carolina Herrera au creat parfumuri statement, care au rămas repere inconstabile în istoria fascinantă a parfumurilor. La „Simfonia parfumurilor”, te întâlnești cu toate aceste branduri și nu numai. 

Când te întâlnești cu „Simfonia parfumurilor”, la elefant.ro?

Răsfață-ți simțurile și urmează-ți cele mai îndrăznețe visuri! În perioada 6-10 aprilie îți dăm întâlnire, virtual, la Simfonia parfumurilor. Pe elefant.ro am pregătit, special pentru tine, un festival al aromelor și stilurilor. 

Lasă-te purtat într-o călătorie unică în lumea parfumurilor și scrie-ți povestea. Fii mereu pe fază și abonează-te la Newsletter, ca să afli primul ce oferte și campanii noi avem pentru tine și cei dragi. Alege parfumurile pe care le adori sau îndrăznește mai mult de atât! Experimentează! Ai curajul să te redescoperi și să încerci arome noi! Stai cu ochii pe noi și pe rețelele de socializare, ca să fii la curent cu noutățile pe care le-am pregătit pentru tine. 

Alege inspirat, la Simfonia parfumurilor 

simfonia-parfumurilor-2

La Simfonia parfumurilor te invităm să descoperi cele mai îndrăgite branduri, colecțiile în trend și îți dezvăluim istoria fascinantă a parfumurilor. 

Totodată, îți dăm sfaturi utile despre notele parfumurilor și felul în care poți purta un parfum cu eleganță, indiferent de ocazie. Totul, pentru ca alegerile tale să fie inspirate și să te reprezinte.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d