Sfaturi pentru îngrijirea și întreținerea părului blond vopsit sau natural 

Sfaturi pentru ingrijirea parului blond

Este nevoie de multă îndemânare pentru a obține nuanța perfectă de păr blond, un motiv în plus pentru care merită să faci efort pentru ca aceasta să fie păstrată cât mai mult timp. 

Se poate afirma că totul este potrivnic părului blond. Apa, soarele și poluarea aerului îi pot da o tentă neplăcută, cenușie sau un aspect tern, iar coafarea și căldura îl usucă și-l predispun la rupere. Pentru a combate problemele, îți vor fi de folos sfaturile de îngrijire și întreținere pentru părul blond.

Îngrijire pentru păr blond natural

Strategia de îngrijire pentru un păr blond natural impune o atenție suplimentară și are scopul de a-i menține nuanța dată cu generozitate de mama natură. Diferit de părul închis la culoare prin faptul că are un conținut mic sau foarte mic de pigment natural (melanină), părul blond își poate pierde repede strălucirea, devenind fragil și casant, cu tendință accentuată de rupere. Cantitatea redusă de melanină face părul blond, dar și pe cel șaten deschis și roșcat, foarte poros și vulnerabil la factorii agresivi din mediu. 

Mineralele din apă, clorul, razele soarelui, particulele poluante sunt elemente care deteriorează părul blond, provocând decolorarea și uscarea. În consecință, un păr blond natural are nevoie intensă de balsam sau ulei de par special conceput pentru acest tip de păr, care să mențină hidratarea și care să hrănească firul de păr. Balsamul trebuie utilizat de fiecare dată după ce te speli pe cap, iar uleiul mai ales în zilele foarte însorite sau la primul semn de suferință a părului. 

Este la fel de util ca, periodic, să utilizezi o mască pentru păr blond reparatoare, infuzată cu vitamina E, pentru a ajuta părul blond, predispus la rupere, să rămână puternic și cu o nuanță sănătoasă.

ingrijirea-parului-blond-1

Îngrijirea pentru păr blond începe înainte de vopsire

Schimbarea radicală a culorii părului îi poate provoca daune majore. Dacă nuanța naturală a părului este una închisă, cu o concentrație mare de pigment (melanină), decolorarea bruscă pune părul în pericol de rupere și produce despicarea vârfurilor. Soluția este o decolorare treptată, pe parcursul a două luni, cu pauze de 2 săptămâni între faze. În felul acesta, părul va suporta mai ușor decolorarea, care implică obligatoriu utilizarea unor compuși chimici. Totodată,  vei evita acea nuanță neplăcută de portocaliu, pe care o poate căpăta părul decolorat brusc. 

O astfel de abordare impune utilizarea de produse profesionale pentru păr blond, care vor susține sănătatea firului de păr și vor combate efectele depigmentării intenționate, hrănind firul de păr și oferindu-i posibilitatea de a se adapta la pierderea pigmentului. Pe tot parcursul acestei tranziții, este important să utilizezi produsele adecvate de styling și întreținere. 

Plan de îngrijire pentru un păr vopsit blond

Un păr vopsit blond are nevoie de o îngrijire specială, dar și de evitarea unor situații posibile care îl pot deteriora. Respectarea unor reguli va contribui la păstrarea culorii și strălucirii obținute prin vopsire, dar și la sănătatea firului de păr. Poți realiza acest lucru luând în calcul următoarele aspecte: 

 1. Investește într-un filtru de apă pentru a preveni apa dură. Apa dură este încărcată cu minerale, cum ar fi cuprul, clorul, calciul și magneziul. Deși nu este periculoasă pentru sănătatea ta fizică, apa dură poate face ravagii în părul tău și este printre cauzele principale care duc la decolorarea unui păr vopsit blond. O soluție poate să fie clătirea părului cu apă de ploaie, dacă o poți aduna, sau cu apă distilată. 
 2. Limitează spălatul părului la două-trei ori pe săptămână. Indiferent de delicatețea șamponului, acesta descompune și îndepărtează uleiurile naturale și diminuează intensitatea pigmentului folosit la vopsire, iar o spălare frecventă va estompa culoarea. În cazul unui păr gras, sunt bine-venite șampoanele uscate, utilizate alternativ cu spălatul efectiv.
 3. Evită clătirea cu apă fierbinte. Apa fierbinte îți usucă pielea, dar are efect negativ asupra podoabei capilare, deschizând cuticulele părului, ceea ce duce la pierderea culorii. Apa rece, pe de altă parte, face exact opusul – sigilează cuticula și contribuie la păstrarea culorii, adăugând catifelare și strălucire. În consecință, spală-te pe cap cu apă sub 35 de grade Celsius și clătește-te mereu, timp de câteva minute, doar cu apă rece (mai puțin de 20 de grade).
 4. La fel de necesar este să eviți coafarea excesivă a părului folosind căldura. Dacă este nevoie, utilizează întotdeauna un spray de coafat termic și treapta de putere cea mai mică, la uscător și placă. Un truc bun este ca uscătorul sau placa să fie în continuă mișcare, dat fiind faptul că, dacă este concentrată într-un loc, căldura poate provoca daune majore pentru orice tip de păr, dar mai ales pentru părul blond, vopsit sau natural. 
 5. Fugi de acțiunea directă a soarelui. Razele UV nu dăunează doar pielii. De asemenea, ele pot afecta culoarea părului tău blond, mai ales dacă este vopsit. Este un mit ideea că soarele deschide culoarea părului. Un păr vopsit blond în bătaia soarelui va deveni un păr blond cenușiu cu un aspect tern, murdar. Soluția constă în protejarea cu o pălărie de soare sau cu o șapcă și în utilizarea unor soluții speciale de protecție, pentru a preveni deteriorarea provocată de soare.

Alege mereu doar produsele de ingrijire pentru par special concepute pentru părul blond vopsit sau natural. 

ingrijirea-parului-blond-2

Produse profesionale pentru păr blond

Pentru a îngriji corect părul blond, vopsit sau natural, acesta are nevoie, în mod special, de produse cu o compoziție adecvată. Producătorii de cosmetice pentru păr folosesc substanțe care curăță și hrănesc în profunzime podoaba capilară, sigilând cuticulele și contribuind la păstrarea culorii părului blond, vopsit sau natural.

Produsele cosmetice de acest tip sunt vitale pentru un păr blond deschis, dar sunt recomandate și celor care au doar șuvițe de păr blond sau păr blond cu șuvițe. Acestea au rolul de a oferi strălucire și pun în valoare culoarea, întreținând aspectul de blond natural, cu un spectru complet de tonuri.

Este esențială utilizarea întregii game, de la sampon si balsam până la măști protectoare. Alegerea unor șampoane hidratante este esențială pentru părul vopsit, deoarece procedura de decolorare usucă și fragilizează firele de păr. 

Este la fel de importantă folosirea balsamului, în cantitatea potrivită. Un balsam potrivit va oferi strălucire părului, redându-i moliciunea și aspectul strălucitor. La fel ca în cazul părului blond natural, cel vopsit are nevoie de un aport suplimentar de nutrienți aduși din exterior, prin folosirea periodică a unei măști de păr hrănitoare. Aceasta are rolul de a întări firul de păr mai ales spre vârf, unde pierderea de culoare, despicarea și ruperea apar frecvent. 

ingrijirea-parului-blond-3

Alte trucuri pentru părul blond

Sunt câteva alte trucuri utile în îngrijirea și întreținerea culorii aurii a părului, pe care merită să le iei în calcul, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele sunt benefice pentru starea de bine generală. 

Cap de listă este hidratarea corectă, zilnică, deoarece părul sănătos este un păr hidratat. Aceasta se poate face din exterior, dar cu o eficiență redusă, și din interior, cu efect intens. Apa și lichidele pe care le consumi sunt utilizate de organism pentru funcțiile vitale, în timp ce, la nivelul părului și pielii, apa, esențială pentru sănătatea lor, ajunge doar după ce toate celelalte nevoi au fost satisfăcute. Cu alte cuvinte, părul și pielea sunt ultimele care primesc apă. Doar dacă vei bea zilnic suficiente lichide, pielea și părul vor primi ceea ce au nevoie. 

Dieta sănătoasă este o altă condiție. Pentru a susține sănătatea părului, consumul de grăsimi bune este o condiție de care trebuie să ții cont. Peștele gras, fructele oleaginoase, avocado și uleiul de măsline sunt esențiale. 

Întreținerea rădăcinilor este una dintre cele mai bune modalități de a-ți păstra culoarea strălucitoare între sesiunile de salon. Specialiștii recomandă utilizarea unui spray de decolorare a părului. Aplicat pe părul umed, după ce ai folosit șamponul pentru păr blond, în zona de creștere a firului de păr, acesta decolorează bând. Cele mai bune par a fi produsele de iluminare îmbogățite cu mușețel și citrice care, în plus, sporesc strălucirea firului de păr deja vopsit.

Alege cu atenție periile și pieptenii. Părul vopsit blond este mai fragil, astfel că orice agresiune va avea efecte. Folosește perii cu păr natural moale și piepteni din os, care previn electrizarea firelor de păr și care oferă strălucire părului, și utilizează-le cu gesturi blânde. Pentru a-ți aranja părul, degetele și pieptenele rar sunt cele mai bune. 

Deși necesită multă grijă și atenție, părul blond merită toată această bătaie de cap. Lucrurile vor deveni, însă, mai simple, dacă vei alege produsele potrivite, vei cere sfaturi de îngrijire stiliștilor și le vei respecta, penru că, în felul acesta, părul vopsit va arăta sănătos și-și va păstra culoarea pentru mai mult timp. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d