Crearea unui spațiu în care copilul tău să crească, să se joace și să învețe despre lumea înconjurătoare poate fi o provocare. Când îți imaginezi cum ai vrea să arate camera copilului, mai multe imagini apar în minte: un loc bine organizat, în care toate lucrurile, de la jucării la hăinuțe sunt la locul lor, un loc în care să încurajezi hobby-urile celui mic, un loc practic pentru odihnă și realizarea temelor.
Mai jos, ți-am pregătit un ghid complet pentru amenajarea camerei copilului: de la câteva reguli și sfaturi generale până la particularități care țin de numărul de copii, de dimensiunile camerei, precum și de vârsta piciului tău.
- De ce să ții cont în amenajarea camerei copilului
- Reguli pentru amenajarea camerei copilului
- Amenajarea în funcție de numărul de copii
- Amenajarea în funcție de dimensiunea camerei
- Amenajarea în funcție de vârsta copilului
- Cum alegi spațiile de depozitare
- Ce decorațiuni sunt potrivite pentru camera copilului
- Ce corpuri de iluminat se potrivesc în camera copilului
De ce să ții cont în amenajarea camerei copilului
Cel mai important aspect în amenajarea camerei copilului se referă la siguranță. Copilul trebuie să aibă acces la aer proaspăt, cât mai multă lumină naturală și mobilă confortabilă, care să aibă colțuri rotunjite.
În special dacă ai bebe, este recomandat să instalezi sisteme de siguranță pentru prize, uși, ferestre și pat. Muchiile și colțurile pieselor de mobilier trebuie mascate, pentru protejarea micuțului.
Mai apoi, dacă podeaua este alunecoasă, poți folosi un covor antiderapant sau benzi antialunecare.
Totodată, gândește-te bine la culoarea și materialul covorului. Mai ales dacă piciul petrece mult timp pe jos, este recomandat să alegi un covor moale, cu fire scurte, în orice altă culoare decât alb, pentru a putea fi ușor curățat.
Pentru dormitorul copilului, temperatura optimă este de 20-22 de grade Celsius, de multe ori, o provocare în timpul verii. În ajutor îți vin storurile care se prind direct pe geam. Le poți ridica în primele ore ale zilei și după ora 16.
Pentru a nu fi nevoie să faci schimbări majore odată cu trecerea de la o vârstă la alta, de exemplu, de la grădiniță la școală, este bine să optezi pentru mobilier multifuncțional și durabil, într-o nuanță neutră. Personalizarea poate fi realizată prin stickere decorative, lenjerie de pat multicoloră, personaje animate, eventual desene ale celui mic.
Spațiul de dormit poate fi unul simplu, compus dintr-un pat și o noptieră. Zona trebuie să fie liniștită și relaxantă, perfectă pentru odihnă. Alege un pat rezistent, pe cadru de lemn sau metalic, și o saltea de calitate, eventual ergonomică, pentru un confort ridicat.
Pentru menținerea ordinii în cameră, optează pentru un dulap în nuanțe asemănătoare cu ale patului, în mod ideal culori naturale, pământii. Rafturile permit depozitarea hainelor, iar bara cu umerașe va permite organizarea uniformei, a cămășilor și a pantalonilor/fustelor pentru școală.
Pe lângă zona de odihnă, este indicat să amenajezi și o zonă de studiu/lucru, cât mai aproape de fereastră, pentru ca micul școlar să se bucure de lumina naturală. Biroul trebuie să fie adaptat vârstei copilului, iar scaunul să fie ergonomic, permițând o poziție comodă cu picioarele pe podea. Pentru momentele în care vremea nu o permite sau pentru serile cu teme, este bine să amenajezi și o lampă pentru birou.
Dacă spațiul îți permite, poți amenaja și o zonă de joacă/relaxare. Aici, micuțul tău va putea desena/picta, cânta la chitară, citi, petrece timp cu alți copii etc. Poți așeza un fotoliu comod sau o măsuță cu scaune, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de vârsta copilului.

Reguli pentru amenajarea camerei copilului
Crearea unui dormitor armonios pentru cel mic poate pune probleme. Pentru a limita riscurile, este bine să urmezi regulile de amenajare de mai jos:
- Începe amenajarea prin alegerea pieselor mari de mobilier: patul, dulapul și biroul, dar și a parchetului;
- Stabilește de la început zonele funcționale ale camerei copilului. Dacă ai o cameră mică, zona de odihnă și cea de studiu probabil că vor ocupa întregul spațiu, însă, dacă dispui de mai mult loc, poți amenaja și o zonă de relaxare. Ideea de bază este să amenajezi un dormitor aerisit;
- Alege un pat care să lase suficient spațiu pentru joacă. Dacă ai puțin loc, poți opta pentru un pat rabatabil, care va fi ancorat de perete, în timpul zilei;
- Amenajează o zonă pentru depozitarea jucăriilor. Astfel, dormitorul va fi ordonat și aerisit după fiecare joacă;
- Implică-l pe cel mic în amenajarea dormitorului, mai ales pentru că această încăpere ar trebui să-i reflecte personalitatea.

Amenajarea în funcție de numărul de copii
Amenajarea dormitorului poate fi diferită în funcție de numărul de copii. Dacă ai o cameră generoasă și un copil, amenajarea va fi mai simplă, însă, dacă ai doi sau mai mulți copii, trebuie să cântărești cu atenție dacă anumite piese de mobilier își au locul în dormitorul celor mici.
Amenajarea camerei pentru un singur copil
Dacă dispui de un dormitor mediu spre mare și ai un copil, acest loc va trebui să îndeplinească mai multe roluri: odihnă, relaxare, studiu. De asemenea, va trebui să se plieze pentru transformările care au loc odată ce copilul crește.
Alege piese de mobilier clasice, un dulap și un pat în nuanțe neutre, iar la partea de decorațiuni îl vei putea implica și pe „proprietarul” camerei. Folosește materiale naturale și suprafețe ușor de curățat.
Amenajarea camerei pentru doi sau mai mulți copii
Dacă ai doi copii, este indicat să optezi pentru piese de mobilier ergonomice, paturi suprapuse sau rabatabile și dulapuri cu multe rafturi.
În cazul în care optezi pentru paturi rabatabile, poți lăsa un spațiu de joacă generos în mijlocul camerei. Dacă cei doi au vârste apropiate, îți va fi mai ușor de stabilit zona de joacă, de somn și de lucru.

Amenajarea în funcție de dimensiunea camerei
Poate că îți dorești un pat generos cu baldachin, ca-n povești, și un dressing pe tot peretele, însă, de foarte multe ori, mai ales la bloc, dormitorul este restrâns. Așadar, va trebui să fii creativ și să amenajezi minimalist, limitându-te la lucrurile strict necesare. Mai jos, sunt câteva particularități pentru amenajarea unei camere mici și a unei camere mari.
Amenajarea unei camere mici pentru copii
Dacă dispui de un dormitor mic, va trebui să faci tot posibilul pentru a permite accesul luminii naturale. Aceasta va da impresia de spațiu mare și aerisit.
Mobilierul trebuie să permită mișcarea liberă și să fie ușor accesibil, dispunând de spații de depozitare.
În general, se merge pe culori neutre pentru pereți (alb, crem, galben pal) și pe nuanțe naturale pentru mobilă (maro, gri deschis/închis).
Camera copilului poate fi personalizată prin fotografii, cuvertura de pat colorată, eventual tablouri și 1-2 plante. Dacă astfel de decorațiuni aglomerează camera, poți opta pentru montarea unui tapet multicolor. Acesta va schimba radical încăperea, fără prea mult efort.

Amenajarea unei camere mari pentru copii
Un dormitor generos îți oferă posibilități mai multe de amenajare. Poți alege un pat mare, eventual dispus central, un dressing cu rafturi și bară pentru umerașe.
Dacă îți dorești acest lucru, poți alege culori puternice sau decorațiuni îndrăznețe, care vor scoate această cameră din anonimat.
Amenajarea în funcție de vârsta copilului
Modul de amenajare a camerei copilului depinde, în mod firesc, și de vârsta sa. În general, camera copilului se transformă, odată cu dezvoltarea și creșterea sa. Mai jos, sunt câteva particularități pentru amenajarea camerei bebelușului, a copilului (școlar) și a adolescentului.
Amenajarea camerei bebelușului
Pentru bebeluș, vei avea nevoie de un pătuț, o măsuță de schimbat scutece, un loc pentru alăptat, eventual un fotoliu comod, un dulap pentru hăinuțe și un loc de joacă.
În primul an de viață, puiul tău va avea nevoie de cât mai mult spațiu liber, pentru a învăța să meargă. Dacă locul îți permite, poți amenaja un țarc sau un leagăn.
Tot în această fază, este recomandat să apelezi la sisteme de protecție din silicon, pentru zonele ascuțite ale pieselor de mobilier.
Optează pentru culori calde și liniștitoare, precum cremul, galbenul pal sau lavanda.
Amenajarea camerei școlarului
Odată ce copilul a atins vârsta școlară, va avea nevoie de o zonă special amenajată pentru studiu. Vor fi necesare un birou cu scaun de birou, un laptop, o bibliotecă sau rafturi pe pereți, precum și un loc în care să își pună cărțile și caietele.
Dacă are deja pasiuni sau hobby-uri, poți amenaja un colț al camerei în acest sens.
Amenajarea camerei adolescentului
Camera unui adolescent este mai ușor de amenajat, deoarece, de cele mai multe ori, el se va ocupa de decorațiuni.
Poți înlocui patul cu o canapea extensibilă, pentru a avea mai mult spațiu la dispoziție. Uneori, este nevoie de un birou mai mare, pentru o mai bună organizare a lucrurilor pentru școală.
Lasă suficient spațiu pentru a amenaja o zonă de citit sau pentru ca tânărul să se ocupe de activitățile care îl pasionează.

Cum alegi spațiile de depozitare
Jucăriile, hainele și accesoriile legate de un hobby, de exemplu, pictura, ar trebui să aibă locul lor. Pentru o mai bună organizare, poți folosi și o comodă, rafturi pentru decorațiuni sau cărți, poate chiar și o bibliotecă.
În general, spațiile de depozitare ar trebui să se adapteze la vârsta copilului, la spațiul disponibil și la nevoi.
De exemplu, un copil mic va avea nevoie de un dulăpior pentru haine și încălțăminte, câteva rafturi pe care vor fi cărți de colorat și câteva cutii de depozitare pentru jucării.
Școlarul va necesita un dulap mai generos pentru depozitarea hainelor, a uniformei și a altor accesorii. De asemenea, va avea nevoie de un birou bine compartimentat și de rafturi pentru cărți.
În fine, adolescentul va avea nevoie de un dressing mai mare, eventual prevăzut cu o oglindă, și de mai multe rafturi pentru cărți și decorațiuni.
Ce decorațiuni sunt potrivite pentru camera copilului
În camera copilului, orice poate deveni o decorațiune: jucăriile, ceasurile de perete, mingea de baschet, colecția de mașinuțe de epocă.
Pe lângă acestea, tapetul, tablourile și stickerele decorează frumos orice dormitor pentru copii. Dacă ești curajos, îl poți ruga pe cel mic să decoreze unul dintre pereți. O altă idee este să folosești vopsea cu efect de tablă de scris pentru unul dintre pereți. Pe acesta, copilul va lucra pentru școală sau va putea desena.
Într-un dormitor mic, chiar și o perdea colorată, cu model geometric sau cu dungi, poate schimba aspectul general, făcând camera primitoare și caldă.
Ce corpuri de iluminat se potrivesc în camera copilului
Camera copilului ar trebui să fie iluminată eficient. În primul rând, fă tot posibilul pentru ca lumina naturală să pătrundă cât mai ușor în cameră. Razele soarelui oferă energie și bună dispoziție, fiind indicate atât copiilor, cât și adulților.
Optează pentru o lustră situată central și surse secundare de iluminat. Pentru birou, este indicat să alegi o lampă specială. De asemenea, spoturile luminoase sunt recomandate pentru zona dressingului.
Dacă amenajezi o zonă de lectură, va fi nevoie de un lampadar cu picior lung, iar dacă este suficient spațiu pentru o noptieră, este necesară o veioza.
Amenajarea camerei copilului este un proiect îndrăzneț, ce reunește aspectul util cu relaxarea, distracția și confortul. Regula de bază este că dormitorul copilului reprezintă mai mult decât un loc în care doarme și își face temele. Este locul în care se dezvoltă, crește, descoperă lucruri noi, își face planuri de viitor.
Sursa foto: Shutterstock
Fara Comentarii