Scorțișoara: utilizări și beneficii

retete-cu-scortisoara

Scorțișoara este un condiment versatil, folosit încă de acum 4.000 de ani, din timpurile Egiptului Antic. Fiind considerat foarte valoros, în acele vremuri era vândut la prețuri mari și oferit zeilor drept recunoștință pentru belșugul de peste an.

În India Antică, scorțișoara era considerată un afrodiziac tonic și energizant. Folosită cu precădere în tratamentele ayurveda, scorțișoara era ingredientul principal în tratarea diabetului.

Ulterior, în Evul Mediu, scorțișoara a început să fie folosită de farmaciști ca ingredient în remediile pentru răceală și dureri de gât.

Scorțișoara, așa cum îi spune și numele, este o scoarță de copac din familia Cinnamomum. Aceasta se răzuie de pe partea interioară a copacului, după care este pusă la soare, pentru a se usca în voie. Pentru a ajunge la forma pe care o cunoaștem astăzi, de bețișoare, scortisoara este răsucită.

  • Ce beneficii are scorțișoara
  • Ce aplicații cosmetice are scorțișoara
  • Cum poți folosi scorțișoara în bucătărie
  • Rețete cu scorțișoară
  • Ce contraindicații are scorțișoara

Ce beneficii are scorțișoara

Scorțișoara are numeroase beneficii, printre care:

  • Înlesnește digestia – scorțișoara ajută la eliminarea gazelor intestinale, calmează greața și diareea. Este folosită în caz de digestie lentă, flatulență și colici intestinali, datorită uleiurilor volatile conținute și efectului astringent;
  • Reprezintă o sursă bogată de antioxidanți – scorțișoara conține antioxidanți din familia flavonoidelor și a polifenolilor, care oferă protecție împotriva stresului oxidativ și efectelor radicalilor liberi;
  • Are rol antiinflamator – ca parte a unei diete echilibrate și variate, scorțișoara poate reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, ajută la reducerea durerii, a inflamației și a febrei musculare;
  • Susține sănătatea sistemului nervos – anumiți compuși din scorțișoară activează proteinele neuroprotectoare care susțin funcționarea creierului și îl protejează împotriva unor afecțiuni neurodegenerative;
  • Oferă protecție sănătății orale – extractul de scorțișoară este folosit ca parte a unor paste de dinți, pentru a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Astfel, se reduc riscul de apariție a cariilor, precum și respirația urât mirositoare;
  • Ameliorează simptome asociate răcelii – scorțișoara este un ingredient folosit în mod tradițional în tratarea virozelor. Poate fi întâlnită ca parte a unor siropuri de gât, eventual alături de extractul de ghimbir. Poate reduce durerile musculare specifice răcelii, iar ghimbirul îmbunătățește circulația mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor.

Alte beneficii ale scorțișoarei, studiate încă insuficient, includ:

  • Reglarea nivelului zahărului din sânge;
  • Calitatea de adjuvant în slăbire;
  • Poziția de factor ce contribuie la reglarea nivelului colesterolului.

Ce aplicații cosmetice are scorțișoara

Scorțișoara poate fi folosită și pentru beneficiile sale cosmetice, în special pentru piele și păr. Mai jos, poți citi mai multe.

Aplicațiile scorțișoarei pentru piele

Scorțișoara are proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și antifungice, fiind utilă în tratarea unor probleme ale tenului. Mai jos, sunt câteva dintre beneficiile scorțișoarei pentru piele:

  • Reduce simptomele acneei – calmează roșeața pielii și iritațiile. Amestecă trei lingurițe de miere cu o linguriță de scorțișoară și aplică pe tenul curat. Lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește cu apă călduță;
  • Curăță tenul – scorțișoara poate fi folosită și ca un scrub natural, în special pentru pielea uscată. Amestecă o linguriță de scorțișoară cu jumătate de linguriță de sare, câteva picături de ulei de măsline și o linguriță de miere. Aplică amestecul pe față și lasă să acționeze timp de 10 minute. Clătește cu apă din abundență;
  • Ameliorează ciuperca piciorului – amestecă miere și scorțișoară în proporții egale (o lingură de miere la o lingură de scorțișoară) și aplică pe zona cu probleme. Lasă să acționeze timp de 30 de minute, apoi clătește cu apă. După uscare, pune o pereche de sosete;
  • Catifelează călcâiele aspre – scorțișoara înmoaie pielea aspră și crăpată a călcâielor. Amestecă într-un lighean două linguri de scorțișoară, o cană de lapte, o lingură de ulei de măsline și sucul de la cinci lămâi. Ține picioarele în acest amestec timp de 20 de minute, pentru a obține o piele catifelată;
  • Reduce petele pigmentare și iluminează tenul – amestecă o linguriță de scorțișoară cu două felii de banană, o linguriță de iaurt și o linguriță de suc de lămâie. Aplică pasta rezultată pe ten și lasă timp de 15 minute. Clătește cu apă călduță.

Aplicațiile scorțișoarei pentru păr

Scorțișoara este folosită încă din Antichitate, pentru a reda elasticitatea firului de păr. Mai jos, sunt câteva aplicații ale scorțișoarei pentru păr:

  • Întărește firul de păr – amestecă o lingură de scorțișoară cu o linguriță de miere, o lingură de ulei de măsline și un ou. Aplică amestecul și lasă să acționeze timp de 30 de minute. Spală părul cu șamponul preferat;
  • Ajută la decolorarea naturală a părului – pentru o decolorare ușoară și naturală, poți pune o linguriță de scorțișoară în șamponul folosit pentru spălarea părului;
  • Stimulează creșterea firului de păr – poți masa scalpul cu pudră de scorțișoară sau poți folosi un ulei de păr care conține și scorțișoară. Masează ușor scalpul și tâmplele, pentru cel puțin 20 de minute. Spală bine cu sampon;
  • Reduce căderea părului – amestecă o linguriță de scorțișoară cu două linguri de ulei de măsline extravirgin. Masează timp de 5-10 minute, apoi lasă să acționeze timp de 30 de minute. Spală părul cu un șampon blând.

De asemenea, scorțișoara ajută la:

  • Reducerea infecțiilor scalpului, datorită proprietăților antimicrobiene;
  • Protejarea părului împotriva radicalilor liberi;
  • Sănătatea firului de păr, prin vitaminele, proteinele și mineralele conținute;
  • Prevenirea dermatitei seboreice și a mătreții cronice, datorită proprietăților antifungice.

Cum poți folosi scorțișoara în bucătărie

Ca să beneficiezi de proprietățile scorțișoarei, este indicat să alegi un produs de calitate. În prezent, există scorțișoară Ceylon, cu o aromă ușor dulceagă, potrivită pentru deserturi, și scorțișoara Cassia, care este folosită mai ales pentru preparate picante. Mai jos sunt câteva aplicații ale scorțișoarei în bucătărie:

  • Pentru a aroma prăjituri sau plăcinte cu dovleac ori mere, budinci, chec – poate fi adăugată în aluat sau o poți presăra peste prăjituri;
  • Pentru a aduce un plus de gust unor băuturi calde, precum ciocolata caldă, ceaiul sau cafeaua, sau băuturilor reci, din categoria cocktailurilor, shake-urilor sau lichiorului;
  • În pregătirea preparatelor din miel sau pui, mai ales gătite în stil asiatic;
  • Pentru un mic dejun aparte – poate fi adăugată peste cereale sau fructe. Pentru copii poți pune scorțișoară peste pâine prăjită cu miere;
  • Pentru a aromatiza ciocolata de casă pregătită după rețete mexicane;
  • Pentru pregătirea sosurilor pentru marinarea cărnii;
  • Pentru a aromatiza orezul cu lapte.

Rețete cu scorțișoară

Scorțișoara este un condiment cu multe aplicații, care poate fi folosit atât pentru preparate sărate, cât și pentru deserturi. Mai jos, sunt câteva rețete cu scorțișoară pe care le poți încerca.

Rulouri cu scorțișoară

Pentru a pregăti rulouri cu scorțișoară, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 350 g aluat de croissant din comerț;
  • 30 g unt moale, nesărat;
  • 2 lingurițe scorțișoară;
  • 6 linguri zahăr brun.

Mai jos, sunt pașii necesari pentru pregătirea rețetei:

  • Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius și acoperă o tavă pentru tort cu hârtie de copt;
  • Pune aluatul pentru croissant pe blatul de bucătărie;
  • Taie-l în trei părți egale; fiecare va fi împărțit în alte patru bucăți;
  • Pune câte o bucată de unt pe fiecare. Trebuie să mai rămână un cub mic de unt;
  • Amestecă scorțișoara cu zahărul;
  • Întinde o bucată de aluat și presară pe el amestecul de zahăr și scorțișoară;
  • Rotește aluatul pentru a forma un fel de ruladă;
  • Pune aluatul obținut în tavă;
  • Repetă pașii pentru restul aluatului. Dacă mai este nevoie de zahăr sau scorțișoară, amestecă-le în același raport (1 linguriță de scorțișoară la 3 linguri de zahăr);
  • Lasă rulourile la cuptor timp de 15 minute sau până au crescut și au căpătat o nuanță aurie;
  • Separat, amestecă o lingură de zahăr cu untul rămas, până obții caramel;
  • După ce ai scos rulourile de la cuptor, le vei acoperi cu lichidul obținut;
  • După 10-15 minute, pot fi consumate.
retete-cu-scortisoara-2

Plăcintă cu scorțișoară

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g zahăr;
  • 20 g făină;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 1 vârf de sare;
  • 1 ou bătut;
  • 2 linguri de unt topit;
  • 1 linguriță de extract de vanilie;
  • 350 ml lapte;
  • 1 măr mediu, tăiat bucăți mici;
  • 1 crustă pentru plăcinte.

Ingrediente pentru crusta pentru plăcinte:

  • 150 g făină;
  •  2 linguri apă;
  • 125 g unt;
  • 1 vârf de zahăr;
  • 1 vârf de sare.

Pașii pentru pregătirea crustei:

  • Ia untul de la frigider și taie-l cubulețe cu latura de aproximativ 1 cm;
  • Amestecă untul într-un bol cu făina, sarea și zahărul;
  • Folosește degetele sau un robot de bucătărie, pentru a amesteca bine ingredientele;
  • La final, aluatul va semăna cu mici bucăți rase de brânză;
  • Adaugă cele două linguri de apă și amestecă folosind degetele;
  • Pune două linguri de făină pe blatul de bucătărie și, peste acestea, adaugă aluatul;
  • Frământă ușor cu podul palmei timp de 2-3 minute, până obții o bilă de aluat;
  • Înfășoară aluatul în folie alimentară și dă-l la frigider cel puțin o oră;
  • După ce îl scoți, îl vei întinde în tava dorită, având grijă să lași aproximativ 3 cm pe margine, pentru pereții crustei.

Mai jos, sunt pașii pentru a pregăti plăcinta cu mere și scorțișoară:

  • Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius;
  • Amestecă într-un bol zahărul, făina, sarea și scorțișoara;
  • Adaugă oul, untul și vanilia;
  • Amestecă bine, apoi adaugă laptele și bucățile de mere;
  • Pune amestecul în crusta pentru plăcinte;
  • Dă totul la cuptor pentru 15 minute, apoi redu focul la 175 de grade Celsius și mai lasă 45 de minute;
  • Se consumă după răcire, iar restul poate fi depozitat la frigider.
retete-cu-scortisoara-3

Pui cu scorțișoară

Poți pregăti pui cu scorțișoară, folosind următoarele ingrediente:

  • 4 pulpe de pui;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 2 roșii medii;
  • 1 iaurt grecesc;
  • sare și piper, după gust.

Mai jos sunt pașii rețetei:

  • Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mediu);
  • Spală pulpele, crestează-le, pune sare și piper;
  • Pregătește sosul pentru marinare;
  • Amestecă iaurtul cu roșiile tăiate cubulețe și scorțișoară;
  • Înmoaie pulpele crestate în sos, apoi pune-le pe o tavă cu hârtie de copt;
  • Pune pulpele la cuptor timp de 30 minute;
  • Întoarce-le pe partea cealaltă și acoperă-le cu sosul rămas;
  • Mai lasă-le la foc 30 de minute.
retete-cu-scortisoara-4

Budincă de scorțișoară cu mere

Pentru această rețetă, ai nevoie de:

  • 85 g unt moale;
  • 85 g zahăr;
  • 125 g făină cu agent de creștere;
  • 25 g ovăz;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 2 ouă mari;
  • 3 linguri de lapte;
  • 1 măr mare, curățat de coajă și tăiat mărunt sau dat pe răzătoare;
  • 25 g nuci tocate;
  • iaurt grecesc sau smântână, după gust.

Mai jos, sunt pașii rețetei:

  • Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius;
  • Unge cu unt o tavă de plăcintă;
  • Amestecă într-un vas untul și zahărul cu făina, ovăzul, scorțișoara și praful de copt;
  • Adaugă ouăle și laptele și folosește mixerul, pentru a obține un amestec omogen;
  • Adaugă bucățile de măr și mai amestecă 10-20 de secunde;
  • Presară bucățile de nucă;
  • Pune totul în tavă, la cuptor, timp de 45 de minute sau până când budinca a devenit aurie. Folosește o scobitoare, pentru a te asigura că nu se ia aluatul;
  • Se poate servi cu iaurt grecesc sau smântână.

Shake cu ghimbir și scorțișoară

Mai jos, sunt ingredientele necesare pentru a obține un shake de ghimbir și scorțișoară:

  • 200 ml lapte;
  • 1 linguriță de miere;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • ½ linguriță de ghimbir pudră sau rasă;
  • 2-3 fursecuri simple.

Pentru a pregăti rețeta, este necesar să urmezi următorii pași:

  • Pune laptele la încălzit, la foc mic;
  • După ce se încălzește, ia-l de pe foc și amestecă-l cu mierea, scorțișoara, ghimbirul și fursecurile bucățele;
  • Folosește un blender, pentru a amesteca până obții un lichid cremos, cu o consistență fină;
  • Se servește imediat după preparare.
retete-cu-scortisoara-5

Vin fiert cu scorțișoară

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 l vin roșu;
  • 8 linguri zahăr;
  • 1 portocală;
  • 4-5 steluțe de anason;
  • 2 batoane de scorțișoară.

Mai jos, sunt pașii pentru a obține vin fiert cu scorțișoară:

  • Strecoară vinul, pentru a evita formarea spumei abundente;
  • Adaugă într-un vas încăpător vinul, zahărul, anasonul și scorțișoara;
  • Lasă pe foc până se dizolvă zahărul, apoi mai lasă câteva minute până începe să facă spumă;
  • Pune felii decojite de portocale în pahare;
  • Adaugă vinul fiert;
  • Lasă să stea 5 minute, apoi poți consuma.
retete-cu-scortisoara-6

Ce contraindicații are scorțișoara

Scorțișoara este contraindicată dacă suferi de boli hepatice, deoarece aceasta conține cumarină, o substanță care poate fi un factor de risc, în aceste afecțiuni.

Dacă ai o boală hepatică, vorbește cu medicul înainte de a consuma chiar și cantități mici de scorțișoară. Chiar și în lipsa unei afecțiuni renale, nu este indicat consumul excesiv, deoarece poate afecta ficatul.

De asemenea, unele persoane au avut afte bucale, după ce au consumat cantități mari de scorțișoară. Mai mult, pot apărea și alte simptome, precum gingii sau limbă umflate, zone albe în gură sau senzația de arsură.

Scorțișoara poate fi consumată fără probleme în cantități mici, adăugată la alimente, însă în cantități mari, poate interacționa cu medicația pentru boli cardiovasculare, diabet și boli hepatice.

În final, persoanele care suferă de hipertensiune și gravidele ar trebui să evite mirosul de scorțișoară și cantitățile mari de scorțișoară. La adăugarea în mâncare, scorțișoara poate deveni foarte amară, motiv pentru care este indicat să se utilizeze la sfârșitul preparării rețetei.

Scorțișoara este un condiment foarte folosit, indiferent de sezon. Poate fi utilizată la rețete culinare, gustul său deosebit oferind o savoare unică în orice preparat. De asemenea, are aplicații cosmetice, putând fi folosită pentru a curăța tenul sau pentru a avea grijă de podoaba capilară.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    %d blogeri au apreciat: