Ridurile: de ce apar și cum le tratăm

Imbatranirea tenului

Îmbătrânirea pielii este un proces natural care nu poate fi oprit, însă poate fi ajutat prin folosirea a diverse produse cosmetice specifice fiecărei vârste și prin apelarea la tratamente cosmetice eficiente. Descoperă mai multe informații referitoare la procesul de îmbătrânire a pielii, dar și detalii privind cauzele apariției ridurilor și modalități de a le preveni și de a le trata.

  • Care este procesul de îmbătrânire a pielii și de ce apar ridurile
  • Clasificarea ridurilor
  • Modalități prin care să previi ridurile
  • Modalități de estompare a ridurilor

Care este procesul de îmbătrânire a pielii și de ce apar ridurile

Un citat celebru spune despre femei că „la 20 de ani nu zâmbesc ca să nu facă riduri, iar la 40 de ani zâmbesc ca să uite de ele”. Oare chiar așa este? Femeile cu siguranță știu mai bine și, pe lângă arma secretă care este zâmbetul, există diferite trucuri de a ascunde trecerea anilor: de la masaje faciale, la produse de îngrijire specifice tenului matur.

👉 Descoperă cele mai populare produse de ingrijire anti-age.

La vârste cuprinse între 35-50 de ani, pielea își pierde și mai mult din elasticitate, tenul se usucă și mai tare, ridurile fiind din ce în ce mai accentuate. Astfel, în jurul vârstei de 60 de ani, fibrele de colagen și elastina ajung să fie foarte subțiate, iar pe lângă existența ridurilor accentuate, ovalul feței începe să își piardă conturul.

De precizat este faptul că nu există o vârstă exactă pentru primele riduri, apariția acestora fiind foarte mult influențată de diverși factori. Pe unii dintre ei îi putem controla, însă pe alții nu. Iată principalii factori care duc la apariția ridurilor:

  • vârsta. Principalul factor care cauzează apariția ridurilor și pe care nu îl putem controla este vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, grăsimea din straturile pielii se diminuează și astfel pielea își pierde din elasticitate și devine mai fragilă. Din acest motiv, apar aceste linii, unele mai profunde, altele de suprafață, denumite riduri.
  • stilul alimentar. Un stil alimentar bazat pe alimente nesănătoase, care include și consumul de alcool sau tutun reprezintă un alt factor care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii, însă spre deosebire de înaintarea în vârstă, este un factor pe care îl putem controla. Fumatul afectează circulația sângelui la nivelul pielii, în timp ce alcoolul deshidratează pielea, lucruri care duc la apariția ridurilor.
  • expunerea la soare. Fie că ne expunem la soare fără să aplicăm în prealabil produse care conțin factor de protecție, fie că folosim solarul pentru un bronz accentuat, ambele lucruri contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii și la apariția ridurilor premature.

Clasificarea ridurilor

Apariția ridurilor este inevitabilă dacă ne gândim la factorii care le cauzează și asupra cărora noi nu avem niciun control. Cu toate acestea, pentru a învăța mai bine cum să le estompăm și să le prevenim pe cele asupra cărora avem influență, este bine să știm care sunt tipurile de riduri cu care ne putem confrunta. Iată cum se clasifică ridurile:

În funcție de zona în care se formează

Există mai multe zone ale feței care favorizează apariția ridurilor. În acest context, iată care sunt principalele tipuri de riduri:

  • riduri care apar pe frunte sub forma unor linii orizontale;
  • riduri care se formează în zona dintre sprâncene, denumite și riduri de expresie;
  • ridurile care se formează în colțurile exterioare ale ochilor, denumite popular și „talpa-gâștei”;

👉Descoperă serumul pentru conturul ochilor Revox Just Caffeine 5% care te protejează împotriva semnelor de îmbătrânire din jurul ochilor.

  • ridurile care apar deasupra buzei superioare, sub forma unor linii paralele verticale;
  • ridurile care încadrează bărbia.

În funcție de factorii care cauzează apariția ridurilor

Există cauze multiple care duc la apariția ridurilor, motiv pentru care ele se pot clasifica și în funcție de acest aspect. Iată care este clasificarea ridurilor din acest punct de vedere:

  • ridurile de expresie, denumite și riduri dinamice. Cauza apariției acestui tip de riduri sunt expresiile faciale repetate, precum râsul sau încruntatul;
  • ridurile elastice care își fac apariția în general pe gât, deasupra buzei superioare sau la nivelul obrajilor. Principalele cauze ale acestor riduri sunt: expunerea la soare, poluarea sau fumatul;
  • ridurile gravitaționale care apar preponderent în zona gâtului și a obrajilor, în zona pieptului sau pe frunte. Principala cauză a apariției acestor riduri este înaintarea în vârstă, care determină o producție tot mai slabă de colagen și elastină în piele;
  • ridurile de compresie cunoscute și ca riduri de la pernă. Principala cauză a apariției acestor riduri este abordarea unei poziții nepotrivite în somn.

Modalități prin care să previi ridurile

crema-anti-rid

În mod clar, procesul de îmbătrânire a pielii nu poate fi oprit, însă putem să încetinim acest proces și să ajutăm pielea să suporte mai ușor trecerea timpului. Iată câteva modalități eficiente de prevenire a ridurilor:

  • optează pentru un stil de viață sănătos. O dietă sănătoasă, fără exces de tutun și alcool care să dăuneze organismului și implicit pielii, poate contribui la combaterea îmbătrânirii premature a pielii. Nu uita de odihnă suficientă și activități fizice constante. Și acestea contribuie la un stil de viață sănătos;
  • alege produse cosmetice adecvate vârstei tale și tipului tău de ten și nu uita să folosești produse cu factor de protecție solară indiferent de anotimp. Încă de la o vârstă tânără este bine să folosești produse care hidratează tenul, iar la maturitate sunt indicate produsele care conțin retinoizi și  serumuri cu vitamina C care ajută la menținerea fermității pielii; 

👉Descoperă serumul antioxidant Revox Just Vitamin C 20% la un preț avantajos.

  • odihnește-te suficient și dormi pe spate. Pielea are abilitatea de a se reface în timpul somnului, însă dormitul pe o parte cu obrajii pe pernă poate favoriza apariția ridurilor premature;
  • evită expresiile faciale accentuate precum încruntatul sau mijirea ochilor;
  • apelează la masaj facial sau la gimnastică facială pentru a întârzia îmbătrânirea tenului;

Modalități de estompare a ridurilor

Așa cum spuneam, în general, odată cu vârsta de 25 de ani, încep să apară și primele riduri cauzate în principal de razele soarelui sau poluare, însă partea bună este că aceste riduri nu sunt foarte profunde. Din acest motiv, estomparea lor nu necesită multă muncă, în acest caz fiind suficientă folosirea unor creme și serumuri care contin acid hialuronic, vitamina A sau retinol. Includerea unor produse de îngrijire de acest tip în rutina de îngrijire poate estompa cu succes ridurile fine apărute la suprafață.

După 35 de ani, când pielea se deshidratează mult mai repede decât înainte, pe lângă folosirea de creme pentru față care conțin retinol și acid hialuronic, poți să optezi, la recomandarea medicului dermatolog, și pentru diverse tratamente cosmetice efectuate în clinicile specializate, precum microdermabraziunea, biostimularea pielii sau fotorejuvenarea cu laser care este foarte eficientă în estomparea ridurilor. 

La vârsta de 45 de ani și peste este important să continui cu aplicarea de produse de îngrijire specifice tenului matur, însă dacă îți dorești să scapi de ridurile profunde și evidente, poți să apelezi la injecțiile cu toxină botulinică care netezesc liniile și umplu țesutul lipsă care cauzează apariția ridurilor.

Îngrijirea pielii este importantă încă de la o vârstă tânără, deoarece numai în acest mod putem să ne asigurăm că pielea noastră îmbătrânește frumos. Folosirea de produse de îngrijire de calitate, dar și tratamentele efectuate de clinicile specializate pot contribui cu succes la un ten sănătos și frumos.

Sursă foto: freepik.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: