Una dintre bucuriile toamnei este plăcinta cu dovleac. Dovleacul în sine se află printre cele mai prețioase daruri ale acestui anotimp, pentru că este nu doar foarte sănătos, ci și extrem de versatil, fiind ingredient de bază pentru supe fantastice, cu un gust cu totul special, dar și pentru multe variante de plăcinte dulci ori sărate.
- Beneficiile dovleacului
- Rețete de plăcintă cu dovleac
- Plăcintă de dovleac fără aluat, cu nuci (pâine de dovleac)
- Quiche cu dovleac, spanac și brânză de capră
- Tartă americană cu dovleac
- Plăcintă cu aluat turnat
- Plăcintă cu dovleac, cu foi subțiri
- Aluaturi recomandate pentru plăcinta cu dovleac
- Sfaturi de gătit
Beneficiile dovleacului
Diferitele soiuri de dovleac au proprietăți foarte asemănătoare, cele mai des folosite fiind cel lunguieț, cu o coajă portocalie ștearsă, și cel rotund și turtit, de culoarea portocalelor. Dovleacul este foarte bogat în minerale si vitamine. Are vitaminele A și C într-o concentrație perfectă, ceea ce îl face un aliment perfect toamna. În plus, conține betacaroten, ceea ce-i sporește beneficiile. Este perfect în dietă și pentru o nutritie echilibrata, are puține calorii, nu are zaharuri multe, este bogat în minerale, fiind o sursă perfectă de potasiu și magneziu. Este foarte sățios, conține multe fibre, ceea ce îl face util pentru o digestie sănătoasă și pentru un echilibru corect al nivelului de colesterol.
În ciuda durității aparente, se gătește foarte ușor, iar un alt avantaj este acela că, depozitat în locuri întunecate, cu temperatură scăzută, dar ferit de îngheț, eventual împachetat în hârtie de ziar, se poate păstra perfect până în martie, fără să-și piardă din proprietăți.
Rețete de plăcintă cu dovleac
În esență, nu este nimic complicat în pregătirea acestor rețete: plăcinta cu dovleac se face la fel de ușor ca orice altă plăcintă. Partea cea mai frumoasă este că, în funcție de tipul de aluat ales și de felul în care pregătești dovleacul, rezultatele vor fi diferite, ca o dovadă în plus a versatilității acestuia.

Plăcintă de dovleac fără aluat, cu nuci (pâine de dovleac)
Este una dintre cele mai simple și mai rapide combinații cu dovleac. Este senzațională și poate fi servită cu orice ocazie: și la o masă în familie, dar și ca un desert special. Și da, nu are făină!
Ingrediente:
- 200 g piure de dovleac;
- 4 ouă mari;
- 150 ml lapte,
- 100 ml smântână;
- 100 g zahăr brun;
- 100 g unt;
- 3 linguri de pesmet fin;
- 1 linguriță rasă de scorțișoară;
- 1 praf de sare;
- 1 linguriță de praf de copt;
- ghimbir ras, cât o nucă;
- jumătate de linguriță de nucșoară;
- 100 g nuci măcinate;
- 100 g nuci jumătăți.
Mod de preparare:
Începe prin a prepara piureul de dovleac. Este mai simplu decât pare: taie dovleacul în felii, apoi curăță coaja. Miezul se taie în bucăți potrivite și se pun într-un vas care merge la cuptor și care are capac. Pune în vas două-trei linguri de apă și o bucățică de unt. Acoperă (poți folosi și folie de aluminiu) și coace la foc mic, circa 40 de minute. Lasă-l să se răcorească și, cu un blender sau cu o furculiță, pasează dovleacul. Va rezulta un piure, ca cel de cartofi, dens și cremos.
Pregătește vasul pentru plăcintă (unul de 20×30 cm este ideal). Acesta trebuie uns bine cu ulei sau unt.
Pune în piureul de dovleac rece, pe rând: ouăle, apoi zahărul, laptele și smântâna și, la final, untul topit și răcit. Adaugă 100 de grame de nucă măcinată și pesmetul. Pune scorțișoara, praful de copt, nucșoara și puțină sare. Omogenizează bine și lasă compoziția să stea circa 30 de minute. Își va schimba oarecum consistența în acest timp.
Pune aluatul în tavă și așază uniform, pe deasupra, jumătățile de nucă. Apoi, coace plăcinta la 170 de grade, timp de 30 de minute. Este gata când devine fermă la atingere și se rumenește ușor. Servește plăcinta simplă, pudrată cu zahăr sau cu frișcă. Poate fi servită și cu iaurt grecesc.
Gasesti AICI 👉 toata colectia de CARTI DE BUCATE

Quiche cu dovleac, spanac și brânză de capră
Quiche este o plăcintă cu un singur rând de foi. Este un fel de mâncare franțuzesc, care poate să fie dulce ori sărat și care conține un ingredient sau mai multe, variabile, dar neapărat ouă și brânză.
Ingrediente pentru aluat:
- 125 g unt;
- 180 g făină;
- 2 linguri apă rece (sau mai mult, dacă este necesar).
Ingrediente pentru umplutură:
- 800 g dovleac, tăiat în bucăți mari;
- 1-2 linguri de ulei de măsline:
- 1 ceapă mare, tocată;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 450 g spanac proaspăt;
- sare, piper, ½ linguriță nucșoară;
- 2 ouă mari;
- 200 g brânză de capră;
- 50 g nuci.
Mod de preparare:
Pentru crusta plăcintei, se amestecă untul moale, tăiat în cubulețe, cu făina, până rezultă un aluat nisipos. Adaugă apă și formează un aluat ferm. Întinde o foaie, care să acopere complet o tavă cu diametrul de 30 de centimetri, inclusiv marginea acesteia. Înțeapă foaia din loc în loc și las-o la rece. Tava nu trebuie unsă.
Dovleacul se fierbe în apă, până se înmoaie (durează circa 15-20 de minute). Scurge apa și strivește dovleacul cu furculița. Într-o tigaie medie, pune uleiul și călește ceapa. Când devine aurie, adaugă zahăr și caramelizează, apoi dă deoparte. Într-o altă tigaie, călește spanacul în ulei de măsline până scade la jumătate (spanacul trebuie mărunțit puțin – poate fi folosit și spanac congelat). Condimentează cu sare și piper și lasă deoparte.
Amestecă ouăle cu brânza de capră sfărâmată. Adaugă nucile mărunțite, piureul de dovleac, ceapa caramelizată și spanacul. Condimentează cu sare, piper și cu un vârf de nucșoară. Se toarnă amestecul în tavă, peste foaie, și se coace timp de aproximativ 40-50 de minute. Este perfectă și rece, și caldă.

Tartă americană cu dovleac
Aceasta este o rețetă clasică, având origini americane. Rețeta este simplă, iar reușita, garantată.
Ingrediente pentru crustă:
- 300 g făină;
- 1 linguriță sare;
- 1 lingură zahăr;
- 200 g unt foarte rece, tăiat în cuburi;
- 4-8 linguri de apă rece.
Ingrediente pentru umplutură:
- 3 ouă mari;
- 100 g zahăr tos;
- 400-500 g piure de dovleac proaspăt (fiert în apă, scurs și făcut piure cu furculița sau în blender);
- 175 ml smântână pentru frișcă (mai puțin grasă);
- 2 lingurițe scorțișoară;
- 1 linguriță pudră de ghimbir;
- 1 linguriță pudră de cuișoare;
- un praf de sare; vanilie.
Mod de preparare:
Făina se amestecă împreună cu untul. Rezultă un aluat nisipos. Adaugă sarea și zahărul, apoi apa, până se formează un aluat dens. Întinde foaia, pentru o tavă de 30 de centimetri diametru. Ridică foaia de aluat și pe margine. Tava nu trebuie unsă. Lasă tava cu foaia pregătită la rece.
Bate ouăle cu zahărul până se omogenizează. Adaugă piureul de dovleac, smântâna, vanilia, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele pudră și sarea. Se amestecă până se omogenizează bine.
Pune umplutura în găoacea de aluat și coace la 200 de grade, timp de 15 minute. Redu temperatura cuptorului la 150 de grade și coace 35-45 de minute sau până când o scobitoare introdusă în plăcintă (mai spre margine, nu în centru) iese curată. Rotește tava, o dată sau de două ori, în timpul coacerii. Se lasă să se răcească în tavă sau se transferă pe un grătar. Se servește cu frișcă.
Sfat suplimentar: tarta poate părea moale la mijloc. Dacă la testul cu scobitoarea, aceasta iese curată la trei centimetri de margine, tarta este gata. Se va închega pe măsură ce se răcește.

Plăcintă cu aluat turnat
Este cea mai simplă și cea mai bună prăjitură de casă cu dovleac. Se face repede, nu trebuie întinsă foaie, pentru că aluatul este moale și se autonivelează în tavă.
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă;
- 200 g zahăr;
- 150 ml ulei;
- 200 ml lapte;
- 350 g făină;
- 1 pliculeț praf de copt;
- 1 praf de sare;
- miezul de la un baton de vanilie sau esență.
Ingrediente pentru umplutura de dovleac:
- 1.5 kg dovleac curățat de coajă și semințe;
- 1 lingură rasă de scorțișoară;
- 150 g zahăr.
Mod de preparare:
Umplutura se pregătește prima. Rade dovleacul și pune-l într-o tigaie mare, apoi călește-l până devine moale. Durează circa 20 de minute, la foc mediu. Când este moale, adaugă zahărul și scorțișoara. Dă deoparte și lasă-l să se răcorească bine, înainte de a-l folosi.
Pregătește o tava de 30×40 centimetri. Aceasta trebuie unsă cu ulei și tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pentru blat, amestecă folosind mixerul ouăle și zahărul tos, până se albesc și își dublează volumul. Adaugă uleiul și amestecă. Pune vanilia și laptele, iar la final, făina, împreună cu sarea și praful de copt. Omogenizează bine.
Pune jumătate din compoziție în tavă și nivelează, dacă este cazul. Coace blatul circa 10 minute la foc potrivit, până face o crustă ușor aurie. Peste foaia de aluat coaptă, pune umplutura de dovleac și nivelează bine. Toarnă deasupra restul de aluat, astfel încât să acoperi complet stratul de dovleac.
Se coace mai departe 15-30 de minute la foc moale. Se taie doar când este rece. Se poate pudra cu zahăr.
Sfat suplimentar: pune o lingură sau două de ulei în dovleac, la călit. În felul acesta, va lăsa mai puțin suc și va fi cremos în plăcintă.

Plăcintă cu dovleac, cu foi subțiri
Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri este un desert clasic în Balcani. Poți face foile în casă, dar este foarte complicat, așa că ai soluția celor gata preparate, variantă extrem de comodă.
Ingrediente:
- 1 kg dovleac ras;
- 125 g zahăr;
- 400 g foi plăcintă subțiri;
- 100 g unt;
- 50 g unt topit pentru uns foile;
- 50 g ulei pentru uns foile;
- vanilie/scorțișoară.
Mod de preparare:
Curăță dovleacul de coajă și dă-l prin răzătoarea cu găuri mari. Amestecă dovleacul cu zahărul și untul tăiat în bucățele (cele 100 de grame) și pune-l într-o cratiță încăpătoare, unde trebuie călit 15-20 de minute. Lasă-l să se răcească, apoi adaugă scorțișoară și vanilie.
Topește untul și lasă-l să se sleiască. Se amestecă untul topit cu uleiul. Întinde o foaie de plăcintă în tava tapetată cu hârtie de copt și unge-o cu amestecul de unt și ulei pe întreaga suprafață. Folosește o pensulă. Adaugă a doua foaie și unge-o ca pe precedenta. Apoi a treia și și ultima (un pachet de foi de plăcinta are 12 foi și vei putea face patru sulului de placintă). Peste acest pat, din trei foi subțiri, se pune un sfert din cantitatea de dovleac. Pliază capetele foii și apoi rulează. La final, se ung sulurile cu unt și se coc la 180°C, în cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 minute. Înțeapă cu furculița, din loc în loc, ca să nu crape la copt. Se taie în bucăți și se pudrează. Sunt bune și reci, dar mai ales călduțe.
Aluaturi recomandate pentru plăcinta cu dovleac
Poți folosi aluaturi făcute în casă, cu unt, ca cele pentru tarte, dar sunt ideale și cele pentru plăcinte, indiferent că sunt turnate sau că trebuie întinse cu sucitorul. Aluaturile de tip foietaj, cunoscute sub numele de aluaturi franțuzești, sunt și ele o alegere bună. Se pot face în casă, pentru că realizarea lor este simplă, iar rezultatul, un succes.
Aluaturile gata preparate sunt cea mai simplă și mai rapidă variantă. Poți alege aluaturile de tip foietaj, foile subțiri pentru plăcinte sau pe cele proaspete. Oricare dintre ele se pretează bine la o umplutură cu dovleac.
Ia în calcul că aluaturile cu foaia groasă trebuie înțepate din loc în loc. Este bine să faci asta pentru a ajuta aluatul să crească. Și foile subțiri trebuie ușor înțepate, ca să nu plesnească la copt.
Sfaturi de gătit
Dovleacul, pentru oricare dintre variantele de rețete, trebuie pregătit înainte. Ideal este să-l coci sau să-l călești. Pentru a obține un piure de dovleac, fierberea este cea mai rapidă cale, dar copt, înainte de a fi pasat, va fi mult mai gustos.
Călirea dovleacului se face după ce a fost ras în prealabil, prin răzătoarea mare. Un truc bun este să-l pui la călit pe măsură ce-l razi, pentru a nu oxida. Dacă adaugi unt sau ulei în cursul călirii (o lingură de ulei sau o bucățică de unt, cât o nucă), va lăsa mai puțin suc și se va face mai repede.
Coacerea dovleacului se poate face la cuptor, în tavă sau în vase acoperite. A doua variantă îl păstrează mai suculent.
Fierberea se face ca la orice alte legume, în apă, timp de 15-20 de minute. Folosește capac pentru a accelera fierberea și a limita pierderea aromei. Se poate fierbe și la aburi, singurul dezavantaj fiind că durează ceva mai mult.
Zahărul se adaugă în dovleacul călit sau pregătit piure, la final. De regulă, zahărul scoate sucul din dovleac, iar un truc bun este acela de a adăuga concomitent cu zahărul și o lingură de pesmet fin. Nu schimbă cu nimic gustul. Uneori, din cauza sucului, aluatul de la baza plăcintelor sau tartelor nu se coace bine sau este prea moale. În cazul tartelor, peste aluatul din tava poți presăra puțin pesmet fin, înainte de a pune umplutura de dovleac.
Alege de AICI toate MIRODENIILE SI CONDIMENTELE de care ai nevoie
Mirodeniile sunt esențiale la toate plăcintele cu dovleac. La preparatele dulci, cel mai bine se potrivesc scorțișoara, nucșoara, ghimbirul (proaspăt sau pudră) și pudra de cuișoare (o faci într-un mojar sau în mașina de cafea). La preparatele sărate, merg cel mai bine piperul negru, ghimbirul, dar se combină excelent și cu rozmarinul și cimbrul uscat.
Nu uita să adaugi sare în toate umpluturile cu dovleac, indiferent dacă sunt dulci sau sărate. În cele dulci, sarea, pusă cât iei cu două degete, amplifică gustul și aroma, iar în cele sărate, este esențială.
Preparatele dulci cu dovleac se potrivesc cu vinuri albe sau roze, dulci, dar și cu cele spumoase, iar cele sărate merg excelent cu vinuri roșii seci ori demiseci.
Dovleacul este extrem de gustos. Din păcate, ne limităm, cel mai des, la a face plăcintă clasică românească, cu dovleac ras și călit. Merită să încerci și alte rețete, pentru că gustul, aroma și textura dovleacului sunt cu totul și cu totul minunate.
Sursa foto: Shutterstock.com
Fara Comentarii