De regulă, rețetele de piure pentru bebeluși ajung în interesul părinților atunci când în alimentația celui mic trebuie introdusă diversificarea – etapă esențială pentru o creștere armonioasă. Aceasta începe de la șase luni, când copilul poate sta în fund singur, îşi ţine capul drept, îşi coordonează bine mâinile, astfel încât să poată fi hrănit cu ușurință. Înainte, însă, de a face primele rețete, este esențial să urmărești câteva sfaturi și să ai deja pregătite ustensilele care să îți simplifice munca:
- Este recomandat ca, atunci când începeți etapa de diversificare, să introduci noile alimente pe rând. De exemplu, testează câte un singur aliment nou la fiecare 3 zile, apoi obişnuieşte-l progresiv pe cel mic să mănânce;
- Nu este recomandat să adaugi zahăr sau sare atunci când gătești piureul, deoarece rinichii bebelușilor procesează sarea abia la vârsta de un an;
- Legumele și fructele trebuie curățate foarte bine, la fel și ustensilele pe care le folosești. Pentru o mai bună igienă, poți folosi robotul de bucătărie cu aburi, care poate fi curățat în întregime după fiecare utilizare, inclusiv capacul elementului de încălzire. Astfel, igiena este garantată 100%;
Descopera oferta noastra pentru Robot bucatarie cu abur Vaporo U050-FP
- Prin fierbere, atât fructele, cât și legumele își pierd o parte din proprietăți, de aceea se recomandă gătirea la aburi. Avantajul acestei metode este că îţi permite să păstrezi gustul alimentelor şi beneficiile acestora, deoarece o mare parte din micronutrienții și macronutrienții din fructe și legume rămân în acestea. Poți alege varianta clasică de gătire sau îți poți simplifica munca, utilizând dispozitivele tip 2 în 1, adică aparatele pentru prepararea hranei la aburi, care au încorporat și blender pentru pasat alimentele. Astfel, masa celui mic va fi gata mai repede decât ai crede.
Descopera beneficiile aduse de aparatul de gatit cu aburi si blenderul Philips AVENT
Piure de morcovi și piure de mere

La începutul etapei de diversificare, este recomandat să foloseşti câte un singur ingredient atunci când prepari piureurile pentru bebeluşi, din mai multe motive. Descoperi ce alimente tolerează și acceptă cel mic și poți observa dacă este alergic sau nu la anumite ingrediente. De aceea, poți începe cu rețele simple, cum sunt piureul de morcovi și cel de mere.
Cum se prepară piureul de morcovi
În primul rând, ai nevoie de doi morcovi de dimensiune medie, pe care îi cureţi de coajă și îi speli foarte bine sub jetul de apă rece. Apoi îi poți găti la aburi sau îi poți tăia rondele mai mari pentru a-i fierbe în apă timp de 15-20 de minute. Când sunt fierți, pasează morcovii cu ajutorul unui blender, până când devin o pastă. Peste ei poți adăuga o lingură de lapte.
Cum se prepară piureul de mere
Curăță de coajă și taie cubulețe trei mere de mărime medie. Într-un recipient sterilizat, pune o jumătate de cană de apă și un vârf de linguriță de scorțișoară, apoi lasă merele să se înmoaie timp de 20 de minute. Când sunt gata, cu ajutorul unui blender sau al unui robot de bucătărie, pasează-le până când obții o pastă omogenă.
Exploreaza gama completa de aparate pentru prepararea hranei bebelusului
Piure de avocado și banană
Pentru această rețetă, ai nevoie de jumătate de avocado și o banană. Pentru un gust mai aromat, ideal este ca ambele alimente să fie destul de coapte. Pasează ingredientele cu ajutorul unui blender sau al unei furculițe. Dacă dorești să nu fie foarte consistent, poți pune puțină apă sau 2-3 lingurițe de zeamă de lămâie, care va împiedica oxidarea și atunci piureul își va păstra culoarea.
Piure de broccoli și mazăre

Într-un recipient potrivit, pune în apă o cană de broccoli și jumătate de cană de mazăre. Lasă-le să fiarbă timp de 15-20 de minute. Când capătă o textură moale, scoate legumele din apă folosind o strecurătoare, apoi pasează-le cu un blender sau un robot de bucătărie. În final, poți adăuga două linguri de apă plată sau puțină zeamă de lămâie, pentru a obține o consistență ca de piure.
Piure de mere cu ovăz și goji
Pentru această rețetă, ai nevoie de un măr mare, curățat de coajă, câteva fructe goji și o mână de fulgi de ovăz. Mărul taie-l felii și lasă-l la înmuiat pentru zece minute în puțină apă cu un vârf de linguriță de scorțișoară, apoi pasează-l la blender, împreună cu celelalte ingrediente. Mixează bine până când obții o pastă.
Jobul de părinte nu este unul ușor, mai ales că niciun copil nu vine pe lume și cu „manualul său de utilizare”, însă instinctul ne învață. În plus, avem acces la numeroase informații și rețete care ne ajută să oferim celui mic hrana potrivită nevoilor lui.
Sursă foto: Shutterstock
Fara Comentarii