Rețete de creme pentru tort

retete-creme-de-tort

Nimic nu se compară cu un tort sau o prăjitură de casă cu o cremă delicioasă, aromată și fină. Iar dacă te simți intimidat de ideea de a crea astfel de delicii acasă, nu ai de ce. Iată câteva creme ușor de realizat, cu o textură delicată, cu arome deosebite, din ingrediente accesibile. Sunt ideale pentru torturi, prăjituri, ecleruri, brioșe, tarte – pe scurt, pentru tot felul de bunătăți. Nu ezita să pregătești aceste rețete delicioase de creme, dar și de prăjituri!

  • Cremă de vanilie 
    • Tort cu cremă fiartă de vanilie
  • Cremă mousseline
    • Mini tort cu căpșuni și cremă mousseline
  • Cremă diplomat
    • Tort Karpatka
  • Cremă de mascarpone
  • Cremă bavareză
  • Cremă de unt
  • Cremă de migdale
  • Cremă frangipan
    • Tartă cu pere și frangipan

Cremă de vanilie

crema-de-vanilie

Englezii o numesc custard, francezii, crème patissière. Crema de vanilie este o rețetă de bază în patiserie. Ușor de realizat, ea poate fi folosită ca bază pentru alte creme și umpluturi de torturi.

Ingrediente:

  • 4 gălbenușuri 
  • 65 g zahăr pudră
  • 40 g amidon de porumb
  • 400 ml lapte organic semidegresat
  • o păstaie de vanilie
  • zahăr vanilat

Mod de preparare: încălzește laptele într-o cratiță din oțel inoxidabil. Când începe să fiarbă, ia oala de pe foc. Crestează pe lungime păstaia de vanilie, răzuiește semințele și adaugă totul în lapte. Lasă-le să se infuzeze timp de câteva minute. Cu un tel, bate ușor gălbenușurile cu zahăr, până când compoziția devine fină. Apoi, adaugă treptat amidonul de porumb, amestecând bine, pentru a nu avea cocoloașe. Începe să torni laptele fierbinte, puțin câte puțin. Pune crema rezultată într-o cratiță pe aragaz, la foc mediu. Amestecă în mod constant cu telul, până când crema se îngroașă. Dacă telul lasă o urmă în cremă când amesteci, atunci aceasta este gata. Adaugă zahărul vanilat. Ia cratița de pe foc și acoperă cu o folie alimentară. Folia trebuie să atingă suprafața cremei, pentru ca aceasta să nu formeze crustă la răcire. 

Ca variantă, poți înlocui vanilia cu o aromă preferată: flori de portocal, esență de violetă sau fistic etc. O poți folosi nu doar în torturi, ci și la ecleruri, choux-uri, rulade și clasicul cremșnit.

Tort cu cremă fiartă de vanilie

tort-cu-crema-fiarta-de-vanilie

Un tort simplu de realizat, o rețetă clasică ce nu se demodează niciodată. 

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă
  • 130 g făină
  • 130 g zahăr
  • 5 g praf de copt

Ingrediente pentru cremă:

  • 500 ml lapte
  • 5 gălbenușuri 
  • 80 g zahăr
  • 60 g făină
  • 1 păstaie de vanilie

Mod de preparare: începe prin a prepara crema de vanilie. Taie păstaia de vanilie pe jumătate și, cu un cuțit, scoate semințele. Într-o cratiță, pune laptele la fiert, adăugând semințele de vanilie. Fierbe la foc mic. Într-un castron, bate gălbenușurile cu zahărul, până când se albesc. Adaugă făină treptat, apoi jumătate din laptele infuzat cu vanilie. Amestecă totul, pentru a nu se crea cocoloașe. Toarnă amestecul de ouă în cratiță, peste restul de lapte, și lasă la foc mic, amestecând continuu, timp de trei minute. Ia de pe foc și continuă să o bați cu un tel, pentru a rămâne fină. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Separă albușurile de gălbenușuri. Amestecă, separat, făina cu praful de copt. Cu un mixer, bate albușurile spumă cu un praf de sare. Adaugă treptat zahărul și amestecă bine. Adaugă toate gălbenușurile, amestecă, apoi toarnă treptat făină și praful de copt. Continuă să amesteci până când aluatul este omogen. Toarnă compoziția într-o formă de tort îmbrăcată în hârtie de copt. Coace timp de 20 de minute. Lasă blatul să se răcească, apoi taie-l pe jumătate, în grosime. Unge blaturile cu cremă de vanilie, apoi decorează-l după bunul plac.

Cremă mousseline

crema-mousseline

Crema mousseline sau șifon are la bază crema de vanilie, căreia i se adaugă o spumă de unt. Delicioasă, fină, va fi arma ta secretă în realizarea unui minunat tort cu căpșuni.

Ingrediente: 

  • 300 ml lapte
  • 3 gălbenușuri 
  • 100 g zahăr
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 păstaie de vanilie
  • 120 g unt 

Mod de preparare: lasă untul să se înmoaie la temperatura camerei. Prepară o cremă de vanilie. Bate gălbenușurile cu zahărul, apoi adaugă amidonul de porumb. Fierbe laptele, apoi toarnă-l ușor peste amestecul de ouă, bătând continuu cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe. Pune acest amestec pe aragaz, la foc mediu, amestecând constant, pentru a evita formarea cocoloașelor. Ia de pe foc și acoperă suprafața cremei cu o folie alimentară. Lasă crema să se răcească. Bate untul până devine cremos. Încorporează-l în crema de vanilie și bate puternic amestecul. De mare ajutor pentru acest pas îți va fi un mixer electric.

Mini tort cu căpșuni și cremă mousseline

mini-tort-cu-capsiuni

Aceste mini torturi nu sunt deloc complicat de realizat, mai ales că, în locul unui blat, poți folosi pișcoturi. Vei mai avea nevoie de forme pentru desert de nouă centimetri în diametru și de crema mousseline. Ai văzut ce simplu este?

Ingrediente:

  • 100 ml lapte
  • 1 gălbenuș 
  • 20g zahăr 
  • 12 g amidon de porumb 
  • vanilie
  • 40 g unt înmuiat 
  • 125 g căpșuni
  • 12 pișcoturi
  • 40 g pastă de migdale 
  • 50 ml apă 
  • 40 g zahăr din trestie

Mod de preparare: pregătește crema mousseline. Amestecă amidonul cu patru linguri de lapte rece. Bate gălbenușul cu 20 g de zahăr, apoi adaugă amestecul de amidon și lapte. Într-o cratiță, încălzește laptele rămas, apoi încorporează-l treptat în compoziția de ou, pentru a nu se crea cocoloașe. Adu compoziția pe foc, amestecând continuu, până când crema se îngroașă. Răstoarnă într-un castron și lasă crema la răcit, acoperită cu o folie alimentară, pentru a nu forma crustă. Bate untul cu o lingură de lemn. Încorporează untul în crema de vanilie și amestec-o folosind un mixer electric. Introdu pasta de migdale între două straturi de hârtie de copt și aplatizeaz-o cu ajutorul unui sucitor, apoi taie cercuri de dimensiunea formelor de desert în care vei asambla mini torturile. Las-o deoparte până vei finaliza torturile. Așază trei fursecuri unul lângă altul și taie-le cu ajutorul unui inel de patiserie, cu diametrul de nouă centimetri. Realizează patru astfel de discuri. Fierbe zahărul de trestie cu apă, pentru a crea un sirop, apoi lasă-l puțin să se răcească. În fiecare formă, așază un disc din pișcoturi, apoi, cu o pensulă, umezește-le cu sirop. Adaugă un strat subțire de cremă șifon. Așază căpșunile tăiate în jumătate pe marginile cercului. Dacă este necesar, taie-le astfel încât să aibă toate aceeași înălțime. Ornează centrul tortului cu bucăți de căpșuni. Acoperă cu o lingură de cremă, apoi așază al doilea disc de pișcoturi. Umezește-l și pe acesta cu sirop de zahăr. Decorează tortul cu pastă de migdale și felii de căpșuni. Lasă torturile să se răcească la frigider timp de cel puțin o oră înainte de servire. Rulează ușor lama unui cuțit subțire pe marginile formei, pentru a putea scoate mai ușor mini torturile. 

Cremă diplomat

crema-diplomat

Cine nu iubește clasica și răcoritoarea prăjitură diplomat, cu arome fine de vanilie și frișcă?

Ingrediente:

  • 3 foi mari gelatină (4-5 g)
  • 250 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 3 gălbenușuri
  • 25 g amidon de porumb
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • 20 g unt
  • 200 ml de smântână lichidă rece

Mod de preparare: înmoaie gelatina într-un castron cu apă rece. Într-un bol, bate gălbenușurile și 25 g zahăr, apoi adaugă amidonul de porumb. Diluează, treptat, amestecul cu lapte călduț, apoi toarnă-l într-o oală și lasă la fiert la foc mediu, amestecând până când crema se îngroașă. Ia de pe foc și adaugă gelatina, apoi untul tăiat cubulețe și amestecă totul foarte bine. Bate cu un mixer smântâna lichidă și restul de 25 g de zahăr, pentru a face frișca, apoi las-o la frigider. Lasă crema de vanilie să se răcească la aproximativ 27°C, apoi, cu o spatulă de silicon, încorporează ușor frișca. 

Tort Karpatka

tort-karpatka

Karpatka este o prăjitură poloneză extrem de populară. Două blaturi din aluat de choux-uri cu o umplutură de cremă diplomat. Crocant și mătăsos, în același timp, este un tort perfect echilibrat.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250 ml lapte
  • 113 g unt
  • 150 g făină
  • 5 ouă

Pentru cremă:

  • 5 g gelatină
  • 250 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • 3 gălbenușuri 
  • 25 g amidon de porumb
  • ½ linguriță esență de vanilie
  • 20 g unt
  • 200 ml smântână lichidă rece

Mod de preparare: începe prin a realiza crema diplomat. Înmoaie gelatina în apă rece. Într-un vas, bate gălbenușurile cu 25 g zahăr, apoi adaugă amidonul de porumb. Amestecă în compoziție laptele călduț, apoi toarnă amestecul într-o oală și, la foc mediu, fierbe ușor cremă pâna se îngroașă. Nu uita să amesteci cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe. După ce crema s-a îngroșat, ia de pe foc și amestecă gelatina și cuburile de unt. Lasă crema să se răcească la temperatura camerei. Realizează o frișcă fermă, din smântână lichidă și 25 g de zahăr și, cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporeaz-o ușor în crema de vanilie.

Pentru blat: încălzește laptele și untul într-o cratiță, la foc mediu spre mic. Adu amestecul la fierbere, adaugă făină și redu focul. Bate amestecul până se formează o masă groasă, fără cocoloașe. Când începe să se desprindă de pe părțile laterale ale cratiței, ia de pe foc și lasă aluatul să se răcească. Odată ce s-a răcit complet, adaugă, pe rând, ouăle și amestecă bine de fiecare dată. Împarte aluatul în două. Ia o formă de tort, unge-o generos cu unt și presară făină. Întinde o parte din aluat și uniformizează suprafața cu un cuțit sau o spatulă de patiserie. Coace blatul la 200°C, timp de 25-30 de minute, până când prinde o culoare aurie. Nu deschide cuptorul în timpul coacerii. Repetă procesul cu cel de-al doilea blat, apoi lasă-le la răcit. Așază unul dintre blaturi pe un platou de servire. Întinde crema, uniformizând-o cu o spatulă de patiserie. Acoperă cu cel de-al doilea blat. Lasă tortul la frigider câteva ore, pentru ca blatul să absoarbă din umezeala cremei, iar aceasta să se poată stabiliza. Înainte de servire, presară cu generozitate zahăr pudră.

Cremă de mascarpone

crema-de-mascarpone

O variantă de frișcă mult mai fermă, dar și mai fină. Nu uita să adaugi și vanilie, pentru un gust desăvârșit. Potrivită pentru umplutura de torturi, prăjituri, clătite etc.

Ingrediente:

  • 100 g mascarpone
  • 250 g smântână proaspătă lichidă cu 35% grăsime 
  • 30 g zahăr pudră
  • ½ linguriță zahăr vanilat

Mod de preparare: în vasul robotului de patiserie, adaugă smântâna proaspătă și crema mascarpone și lasă-le la frigider cel puțin o oră. După acest interval, bate-le ușor pentru a le amesteca, apoi mărește viteza robotului. Când amestecul se îngroașă, adaugă zahărul și vanilia. Continuă să bați până când frișca este pufoasă și lejeră.

Cremă bavareză

crema-bavareza

Crema bavareză este o cremă englezească, de fapt, ce conține gelatină și frișcă bătută. Se poate folosi la torturi, prăjituri sau, pur și simplu, în combinație cu piureuri de fructe, cărora le oferă arome delicioase.

Ingrediente:

  • 450 g smântână
  • 2 gălbenușuri 
  • 70 g zahăr pudră
  • 1 linguriță pudră de vanilie
  • 200 ml lapte fierbinte
  • 3 foi de gelatină
  • 200 ml smântână lichidă

Mod de preparare: înmoaie foile de gelatină în apă rece. Într-un castron, bate gălbenușurile cu zahărul și vanilia. Adaugă, treptat, laptele fierbinte. Toarnă într-o oală amestecul și gătește la foc mediu, până când crema se îngroașă. Amestecul trebuie să atingă 83°C și (mai ales) să nu fiarbă. Dacă începe să fiarbă și formează cocoloașe, poți bate crema cu un blender, pentru a prinde textură. Scurge gelatina și încorporeaz-o în crema fierbinte. Lasă la răcit până când se stabilizează gelatina, iar crema devine groasă. Bate smântâna cu un mixer electric, apoi încorporeaz-o în cremă.

Cremă de unt

Crema de unt sau, cum mai este ea cunoscută, glazura de unt, este destul de complexă. Vei avea nevoie de un robot de patiserie, un termometru și puțină îndemânare, pentru a evita tăierea cremei. O poți folosi ca umplutură sau glazură pentru torturi, dar și pentru a decora brioșe, prăjituri etc. Este extrem de versatilă, îi poți adăuga foarte multe arome, iar pentru a o face mai veselă, poți folosi colorant alimentar.

Ingrediente:

  • 200 g unt foarte moale, nesărat
  • 200 g zahăr tos
  • 50 ml apă
  • 2 ouă
  • 4 gălbenușuri
  • arome la alegere (pastă de praline, vanilie, cafea, ceai verde, matcha etc.) 

Mod de preparare: scoate untul din frigider cu cel puțin două ore înainte, taie-l cuburi mici și lasă-l să se înmoaie la temperatura camerei. Toarnă zahărul și apa într-o cratiță mică, din oțel inoxidabil, și încălzește până se formează un sirop. Între timp, în bolul mixerului, începe să bați cele două ouă și gălbenușurile la viteză mică. Când siropul de zahăr ajunge la 121°C, ia-l de pe foc și toarnă-l peste gălbenușuri, setând mixerul la viteză maximă. Continuă să bați până când amestecul s-a răcit complet. Va câștiga volum și se va albi. Fără a opri mixerul, adaugă, treptat, untul înmuiat. Adaugă aromele alese, iar când amestecul este neted, oprește mixerul. Ai grijă să nu bați excesiv, pentru că riști ca această cremă de unt să se taie.

Cremă de migdale

crema-de-migdale

Este o cremă extrem de simplă, ce poate fi folosită în special ca umplutură pentru diferite plăcinte.

Ingrediente

  • 100 g migdale măcinate
  • 1 lingură de rom (sau alte arome, după preferință)
  • 2 ouă
  • 70 g unt
  • 80 g zahăr 

Mod de preparare: bate, într-un castron, untul cu zahărul. Adaugă cele două ouă, apoi migdalele măcinate. Topește untul și adaugă-l în compoziție. Încorporează aroma aleasă: rom, vanilie, migdale amare etc. Nu bate crema prea tare: nu trebuie să fie foarte aerată, altfel, în timpul gătitului, se va umfla. Cel mai bine este să o lași o oră la frigider, înainte de a o folosi.

Cremă frangipan

crema-frangipan

Frangipan este un amestec între crema de migdale și cea de patiserie. Este folosită, cel mai adesea, în plăcinte sau prăjituri.

Ingrediente:

  • 125 g migdale măcinate
  • 80 g cremă de patiserie
  • arome la alegere: vanilie, rom, scorțișoară, trandafir
  • 2 ouă medii
  • 80 g unt moale
  • 80 g zahăr pudră 

Mod de preparare: într-un castron, amestecă untul moale cu zahărul, apoi adaugă cele două ouă. Încorporează migdalele măcinate și crema de patiserie. La final, adaugă aromele preferate.

Tartă cu pere și frangipan

tarta-cu-fucte-si-frangipan

O tartă delicioasă, ce îmbină cu succes aroma delicată a perelor cu gustul inconfundabil al migdalelor.

Ingrediente:

  • 1 aluat de tarte
  • 5 pere mici
  • 1 ou 
  • 100 g unt la temperatura camerei 
  • 100 g zahăr tos 
  • 100 g migdale măcinate fin
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură rom brun (opțional)
  • fulgi de migdale

Mod de preparare: tapetează fundul unei forme pentru tarte cu hârtie de copt. Întinde aluatul și înțeapă-l cu o furculiță. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pregătește crema, amestecând pudra de migdale cu zahărul și untul, până vei avea o compoziție omogenă. Adaugă oul, romul, făina și amestecă bine compoziția. Curăță perele, taie-le pe jumătate, scoate-le semințele și crestează-le ușor. Întinde crema frangipan peste aluatul din tavă, apoi așază jumătățile de pere deasupra, împingându-le ușor în frangipan. Presară deasupra tartei fulgii de migdale. Coace tarta timp de 40 de minute, până când se rumenește ușor.

Deserturile de casă vor avea întotdeauna un gust mai bun. Nu doar ca sunt mai sănătoase și au arome mai bune decat cele din comerț, dar sunt și ușor de realizat. Și, mai ales, fiecare preparat va conține un ingredient secret: dragostea cu care l-ai pregătit pentru cei dragi și apropiați ție. Așadar, nu ezita să pregătești rețetele de mai sus! Cu siguranță familia și oaspeții tăi vor fi deosebit de încântați.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    %d blogeri au apreciat: