Brioșele au fost inventate de englezi. Prima rețetă tipărită datează de la începutul secolului al XVIII-lea. Nu erau la fel de sofisticate ca cele de azi, dar aveau un succes teribil. Mai târziu, în primele decenii ale secolului al XIX-lea, erau atât de populare și de apreciate, încât brutarii din Londra anunțau o nouă tranșă de brioșe proaspete, trăgând niște clopote zgomotoase, puse la intrarea în magazinele lor. Și pentru că toți se străduiau să aibă brioșe calde exact la ora cinci, pentru tradiționalul ceai de după-amiază, clopotele făceau un vacarm de nedescris. Parlamentul britanic a adoptat o lege, în 1840, pentru a interzice sunetul clopotelor. Legea nu a fost respectată, dar obiceiul s-a stins de la sine. Brioșele au rămas.
- Rețete de brioșe
- Brioșe cu ciocolată
- Brioșe cu banane și ovăz
- Brioșe cu afine
- Brioșe cu lămâie
- Brioșe sărate, rapide, în cană
- Brioșe cu iaurt
- Brioșe vegane cu afine
- Brioșe de post cu mere
- Sfaturi de gătit
Rețete de brioșe
Pentru că sunt foarte gustoase, pufoase, aromate și cu ingrediente variate, brioșele sunt unele dintre cele mai populare dulciuri, perfecte în orice moment, putând fi o gustare rapidă sau un desert sofisticat. Se pot prepara cu tot felul de tipuri de făină (de grâu, porumb, ovăz și chiar cu făină de fasole), se pot combina cu fructe proaspete sau uscate și pot avea moț din cremă ori frișcă.

Brioșe cu ciocolată
O rețetă simplă, cu rezultate perfecte și gust intens de ciocolată. Pentru un rezultat fabulos, adaugă și chipsuri de ciocolată. Brioșele sunt pufoase, umede și se pot păstra mai multe zile.
Ingrediente:
- 180 g făină;
- 50 g pudră de cacao (cu un conținut mare de grăsime);
- 130 g zahăr tos;
- 1 plic de praf de copt;
- 1 vârf de linguriță sare;
- 1 ou mare;
- 250 ml lapte integral;
- esență de vanilie;
- 120 ml ulei vegetal;
- 170 g chipsuri de ciocolată.
Mod de preparare:
Brioșele se prepară foarte repede, așa că trebuie să începi prin a deschide cuptorul pentru a se încălzi. Pregătește tava pentru brioșe (pune formele de hârtie sau unge cu ulei).
Se amestecă ingredientele uscate într-un castron mare. Combină făina, pudra de cacao, zahărul, praful de copt și sarea. Separat, amestecă lichidele: oul, laptele, vanilia și uleiul. LIchidele se toarnă toate, dintr-odată, în ingredientele uscate și se amestecă de câteva ori cu o spatulă, doar atât cât trebuie pentru a se combina parțial, dar nu mai mult de 10 ori. Pune chipsurile de ciocolată și mai amestecă de două ori. Nu mai mult, pentru că brioșele vor ieși dense și tari. Pune compoziția în cupe și coace-le circa 15 minute, la 200 grade C. Sunt gata când trec testul cu scobitoarea.

Brioșe cu banane și ovăz
Sunt una dintre cele mai sănătoase variante de brioșe. Se fac foarte repede, sunt extrem de gustoase și vor fi iubite de cei mici. Folosește banane foarte coapte.
Ingrediente:
- 250 g de făină integrală;
- 1 linguriță scorțișoară măcinată;
- ½ linguriță bicarbonat;
- 100 g fulgi de ovăz;
- 50 g zahăr brun;
- 2 ouă;
- 200 g iaurt simplu;
- 50 ml ulei;
- 3-4 banane foarte coapte (circa 250 g după curățarea de coajă).
Mod de preparare:
Începe prin a pregăti tava pentru brioșe. Strivește bananele cu o furculiță până devin piure. Făina, scorțișoara, fulgii de ovăz, bicarbonatul și zahărul se pun împreună și se amestecă, astfel încât să se uniformize ingredientele. Separat, piureul de banane se amestecă împreună cu iaurtul. Pune ouăle pe rând și amestecă bine după fiecare, apoi adaugă uleiul. Pune amestecul umed în cel cu făină și amestecă de câteva ori. Vor rămâne cocoloașe, dar așa trebuie să fie, pentru un rezultat final bun. Pune compoziția în cupele pentru brioșe și coace-le, circa 20 de minute la 150 de grade.
Gasesti AICI 👉 toata colectia de CARTI DE BUCATE

Brioșe cu afine
Acestea sunt cele mai bune brioșe cu afine. Pentru un rezultat perfect, lasă compoziția să stea la rece înainte de a pune la copt. Le poți pregăti seara și coace dimineața, la micul dejun.
Ingrediente:
- 100 g făină;
- 100 g unt moale;
- 50 g zahăr tos;
- 2 ouă;
- 1½ linguriță praf de copt;
- 125 g afine proaspete sau congelate;
- puțină nucșoară proaspăt rasă.
Mod de preparare:
Combină untul cu zahărul până obții o cremă spumoasă. Adaugă ouăle, pe rând, și amestecă bine după fiecare. Pune făina, praful de copt, nucșoara, amestecă puțin, apoi dă compoziția la rece cel puțin o oră, dar este ideal să stea mai mult (chiar și 12 ore).
Pune o lingură din amestec în cupa pentru brioșe, pune afine, apoi încă puțină compoziție. Brioșele se coc la 200 de grade Celsius, timp de 20 de minute sau până când sunt aurii deasupra.
În loc de afine, se pot pune bucăți de măr, zmeură, căpșune, ciocolată albă sau neagră, banane ori nuci. Poți combina căpșunile și zmeura cu ciocolată albă, bananele cu ciocolată neagră, mărul cu nuca.

Brioșe cu lămâie
Ușoare, pufoase și cu o aromă perfectă, aceste brioșe cu lămâie sunt speciale și prin toppingul făcut din suc de lămâie și zahăr.
Ingrediente:
- 275 g făină;
- 200 g zahăr tos;
- 50 g migdale măcinate;
- 2 lingurițe rase de praf de copt;
- 2 lămâi;
- 150 ml lapte;
- 100 g unt nesărat, topit;
- 50 ml ulei de floarea-soarelui;
- 2 ouă mari;
- extract de vanilie.
- pentru glazură: 4 linguri suc de lămâie și 50 g zahăr.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul și tapetează o tava pentru briose cu 12 găuri, cu ulei sau hârtie. Într-un bol mare, pune făina, zahărul, migdalele măcinate, praful de copt și coaja rasă de la două lămâi și amestecă bine. Într-un alt bol, pune laptele, untul topit, uleiul, ouăle bătute, vanilia și sucul de la o lămâie. Amestecă bine și toarnă compoziția peste ingredientele uscate. Se amestecă foarte ușor, doar de câteva ori.
Pune compoziția în forme, dar umple-le doar pe trei sferturi. Coace-le timp de 15-20 de minute, până când sunt aurii.
Combină ingredientele pentru glazură, apoi, cu o pensulă de patiserie, unge brioșele, exact imediat după ce le-ai scos din cuptor, când sunt foarte fierbinți. Unge-le pe toate, apoi repetă, până ce se termină complet compoziția pentru glazură. Lasă-le să se răcească și bucură-te de gustul și aroma lor.

Brioșe sărate, rapide, în cană
Această rețetă este ideală la micul dejun. Se fac rapid, în cană, în cuptorul cu microunde. Este o brioșă savuroasă gustoasă, perfectă pentru o gustare sau alături de o supă cremă de legume, de exemplu. Ingredientele sunt pentru șase porții (trei căni).
Ingrediente:
- 100 g parmezan ras;
- busuioc uscat, cimbru, sare, piper;
- 250 g făină;
- 1 linguriță de bicarbonat;
- 85 ml ulei;
- trei ouă;
- 100 ml lapte;
- 100 g iaurt.
Mod de preparare:
Amestecă făina și bicarbonatul într-un bol. Adaugă ierburile uscate, piper, bicarbonat, puțină sare și parmezanul.
Bate ouăle, apoi adaugă uleiul, laptele și iaurtul. Toarnă ingredientele umede în ingredientele uscate și amestecă până se combină. Pune amestecul în părți egale în șase căni. Se umple o treime din cană. Gătește, pe rând, câte trei căni, timp de cinci minute, la putere maximă. Poate fi necesar ca timpul să varieze în plus sau în minus cu un minut, în funcție de dimensiunea, forma și grosimea cănilor. Sunt gata când cresc până la marginea cănii, devin ferme și se rumenesc ușor. Se pot desface cu un cuțit și se pot răsturna ori se pot mânca direct din cană cu iaurt, ketchup sau alt sos preferat sau ca garnitură la o supă.

Brioșe cu iaurt
Simple și foarte gustoase, brioșele cu iaurt sunt una dintre cele mai populare rețete de brioșe și merg perfect la orice oră din zi, alături de ceai si cafea.
Ingrediente:
- 100 g unt;
- 250 g făină;
- 1 linguriță de bicarbonat;
- 100 g zahăr tos;
- 2 ouă;
- esență de vanilie;
- 200 g iaurt natural.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 grade Celsius. Pregătește o tavă pentru brioșe. Topește untul într-o tigaie la foc mic, apoi dă-l deoparte, să se răcească. Cerne făina și bicarbonatul într-un castron mare, apoi adaugă zahărul. Separat, bate ouăle cu un tel, până se omogenizează, adaugă iaurtul, laptele și untul topit. Pune compoziția umedă în cea cu făină și amestecă ușor, de câteva ori. Așază aluatul în formele de brioșe. Coace-le timp de 20 de minute sau până când se rumenesc frumos.

Brioșe vegane cu afine
Aceste brioșe vegane sunt perfecte la micul dejun sau oricând ai chef de ceva bun și sănătos ori dacă respecți o dieta vegana.
Ingrediente:
- 200 ml lapte de soia/ovăz/migdale;
- 1 linguriță de oțet de mere;
- 300 g făină;
- ½ linguriță sare;
- 150 g zahăr;
- 1 linguriță de bicarbonat;
- 2 lingurițe praf de copt;
- 3 linguri semințe de mac;
- 1 lămâie, suc și coajă;
- 4 linguri de ulei de măsline;
- 175 g afine congelate.
Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și unge cu ulei o tavă pentru brioșe cu 10-12 găuri. Amestecă laptele vegetal și oțetul și lasă-le timp de aproximativ cinci minute, pentru a deveni o pastă consistentă. Cerne toate ingredientele uscate împreună, într-un castron mare. Pune, peste laptele vegetal, uleiul și sucul de la o lămâie. Combină ingredientele umede cu cele uscate. Amestecă puțin. Adaugă afinele congelate, amestecă de două ori, nu mai mult. Împarte aluatul în formele de brioșe. Coace timp de 25-30 de minute sau până când devin rumene.

Brioșe de post cu mere
Sunt delicioase și perfecte pentru zilele în care nu vrei alimente de origine animală. Pot fi savurate și de cei care respectă o dietă vegetariană. Poți ajusta cantitatea folosind o cană mai mică sau mai mare, ca unitate de măsură pentru ingrediente.
Ingrediente:
- 1 cană de zahăr;
- ½ cană de ulei;
- 1 cană de apă minerală acidulată;
- 2 mere;
- 2 căni de făină;
- 1 plic praf de copt;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- 2 lingurițe scorțișoară.
Mod de preparare:
Două mere se rad și se pun în tigaie cu o lingură de zahăr și una de scorțișoară. După ce merele s-au călit bine, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit 5-10 minute. Între timp, se pune zahărul într-un bol. Se toarnă peste el uleiul și se amestecă. Se adaugă, apoi, apa minerală și esența de vanilie. Se încorporează merele călite, amestecând toate ingredientele.
Se cerne făina împreună cu praful de copt și se adaugă în aluat. Se amestecă ușor, doar de câteva ori. Compoziția rezultată se pune în forme și se coace 25-30 de minute. Brioșele sunt perfecte și calde, și reci.
Sfaturi de gătit
- Brioșele se fac foarte ușor și rezultatele sunt mereu reușite, cu o singură mare condiție: să reziști tentației de a uniformiza aluatul final. În varianta ideală, aluatul pentru brioșe are aspectul unuia nefinisat, neomogenizat, cu cocoloase. Aluatul se uniformizează la cuptor, iar produsul final este moale, pufos, umed, adică brioșe perfecte.
- Alege ingrediente proaspete și de calitate și respectă cantitățile cât se poate de strict.
- În tăvile de teflon sau în formele de silicon, brioșele se coc cel mai bine și se desprind perfect. Este important să încălzești cuptorul înainte de a începe să prepari aluatul. Este unul dintre secretele reușitei.
- Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, atunci când se prepară compoziția.
- Temperatura de coacere este una medie pentru majoritatea brioșelor, iar timpul poate varia de la o rețetă la alta.
- Aluatul se toarnă în forme umplând aproximativ trei sferturi din volumul acestora, ca să aibă spațiu de crescut și să formeze pălăria atât de apreciată.
Brioșele pot fi mâncate simple sau decorate cu cremă de unt, frișcă, fructe, toppinguri de ciocolată sau fructe. Singura lor „problemă” este că dau dependență și că cele mai multe dintre ele au destule calorii.
Sursa foto: Shutterstock.com
Fara Comentarii