Rețete cu sirop de brad, potrivite pentru masa de Crăciun

retete de prajituri de craciun

Mugurii de brad pot fi folosiți în numeroase rețete. Primăvara este anotimpul potrivit pentru a recolta mugurii de brad, care pot fi folosiți pentru a face siropuri, lichioruri, dulcețuri, ceaiuri de plante, pateuri de legume, gogoșele, prăjituri și chiar bere. În bucătăria românească, siropul de brad nu este folosit la prea multe preparate. Însă, pe lângă un gust aparte, mai mult sau mai puțin citric, siropul de brad are și calități terapeutice. Și, pentru că nu mai este mult până la Crăciun, am pregătit pentru tine câteva rețete potrivite pentru o masa festiva, precum și informații despre beneficiile siropului de brad. 

  • Rețete de și cu sirop de brad
    • Sirop de muguri de brad
    • Rețetă sirop de muguri de pin
    • Sirop de muguri de brad cu miere
    • Sirop de brad la rece, cu lămâie
    • Salată cu somon, quinoa și sirop de brad
    • Friptură de porc cu sirop de brad
    • Friptură de vită cu ciuperci și sirop de brad
    • Pavlova cu afine, căpșuni și sirop de brad
    • Tartă cu brânză și sirop de brad
    • Punci non-alcoolic, cu sirop de brad
    • Cocktail cu gin și sirop de brad
  • Sirop de brad – beneficii și contraindicații

Rețete de și cu sirop de brad

Cunoscuți pentru proprietățile antiseptice și expectorante, mugurii de brad sunt și un ingredient interesant și original în bucătărie. Pot fi folosiți la aromatizarea sosurilor și marinatelor pentru carne și pește ori ca bază pentru jeleuri, înghețată și sorbet. De asemenea, pot da o aromă deosebită berii sau lichiorului. Mugurii de conifere se recoltează în perioada dintre sfârșitul lunii martie și începutul lunii iunie și nu pot fi conservați în stare crudă decât patru luni, putând fi păstrați și la congelator. În momentul recoltării, nu se rup prea mulți muguri de pe aceeași creangă, pentru a nu afecta copacul.

Sirop de muguri de brad

sirop-de-brad-1

Pentru a obține o băutură delicioasă, folosește acest sirop amestecat cu apă rece, plată sau carbogazoasă, în proporție de 1:5. 

Ingrediente: 

  • 500 g muguri de brad
  • 2 l apă
  • 2 kg zahăr
  • 2 lămâi 

Mod de preparare: mugurii de brad se spală cu apă rece din abundență, se pun pe prosoape curate și se lasă la uscat, apoi se pun într-o oală mare, cu 3 litri de apă. Acoperă oala cu un capac și lasă mugurii de brad în apă rece, timp de 4 ore. Pune oala pe aragaz, iar după ce ajunge la punctul de fierbere, lasă câteva minute să clocotească la foc mic. Ia oala de pe foc și las-o deoparte peste noapte, pentru a obține o infuzie aromată. Adaugă zahărul, zeama de lămâie și pune din nou oala pe aragaz, la foc potrivit. Siropul se fierbe circa o jumătate de oră, până când la suprafață se formează multe bule mari. Pentru a testa dacă este gata siropul, pune câteva picături de sirop pe o farfurioară ținută în prealabil la congelator. Dacă picăturile își mențin forma atunci când farfuria este înclinată, înseamnă că siropul este bine fiert. Siropul se strecoară fierbinte în sticle sterilizate, așezate pe o tavă din metal, pentru a nu se sparge, apoi se închid cu capace și se pun în cămară.

Rețetă sirop de muguri de pin

sirop-de-pin

Siropul din muguri de conifere poate varia la gust, în funcție de tipul copacului de la care se face recoltarea. Nu folosi o cantitate mai mică de zahăr decât cea indicată în rețetă, pentru că este posibil ca siropul să fermenteze.

Ingrediente:

  • 500 g muguri de pin
  • 500 g zahăr
  • 1 l apă

Mod de preparare: spală mugurii cu apă rece din abundență și pune-i la fiert într-o oală cu apă, timp de o oră, până devin moi. Ia oala de pe aragaz și las-o departe o zi. Ulterior, strecoară infuzia de muguri de pin, adaugă zahărul (proporția fiind de 1:1) și lasă la fiert până ce siropul devine auriu-maroniu. Pune siropul fierbinte în sticle sterilizate, sigilează cu dopuri și păstrează-l la loc întunecos și uscat. 

Sirop de muguri de brad cu miere

sirop-de-brad-2

Siropul din muguri de brad poate fi și mai sănătos, dacă îl prepari cu miere de albine, în loc de zahăr. În acest caz, siropul nu se fierbe, pentru a nu distruge calitățile mierii. 

Ingrediente: 

  • muguri de brad
  • miere de albine

Mod de preparare: mugurii de brad se spală bine cu apă rece, apoi se lasă la uscat pe prosoape de hârtie. A doua zi, se pun straturi de miere de albine și muguri de brad în borcane sterilizate, cu capac. Ultimul strat trebuie să fie din miere. Sigilează borcanele și lasă compoziția la macerat într-un loc rece și întunecos (de exemplu, în frigider). Din când în când, scutură borcanele, pentru a omogeniza amestecul. Strecoară, apoi, siropul în sticle sterilizate, pe care le închizi etanș, cu capac.

Sirop de brad la rece, cu lămâie

sirop-de-brad-3

Aceasta este o altă rețetă de sirop de brad preparat la rece. De data aceasta, beneficiilor mugurilor de brad li se alătură și cele ale lămâii.

Ingrediente: 

  • 1 kg muguri de brad
  • 1 kg zahăr
  • 2 lămâi

Mod de preparare: mugurii de brad se spală bine și se lasă la uscat până a doua zi, pe prosoape curate. Apoi, într-un borcan de sticlă mare, curat, se pun straturi de muguri, zahăr și felii de lămâie. Se acoperă borcanul și se lasă la macerat aproximativ o lună, amestecând din când în când. Scurge siropul format în recipiente sterilizate, pe care le sigilezi și le depozitezi într-un loc întunecos și rece.

Salată cu somon, quinoa și sirop de brad

salata-cu-somon

Aceasta este o salată delicioasă din pește, quinoa și cartofi cu arome originale. O poți servi la masa de Crăciun, ca aperitiv.

Ingrediente: 

  • 500 g file de somon
  • ½ cană smântână
  • 1 legătură de mărar verde
  • 200 g roșii cherry
  • 200 g măsline negre
  • 200 g spanac proaspăt
  • 350 g quinoa
  • 300 g cartofi mici
  • 20 g afine uscate
  • 40 g semințe de dovleac
  • 60 ml sirop de brad
  • 2 lămâi

Mod de preparare: fierbe quinoa spălată în apă clocotită cu sare, timp de 15 minute, apoi scurge-o. Între timp, taie roșiile și mărarul. Taie cartofii în jumătate. Încinge puțin ulei într-o tigaie, la foc mediu. Adaugă cartofii, acoperă tigaia cu un capac și gătește timp de 10 minute. Scoate cartofii din tigaie și adaugă, în locul lor, somonul tăiat în bucați mari și siropul de brad. Gătește aproximativ 3-4 minute, apoi scoate peștele din tigaie. Într-un castron mare, pune quinoa, legumele, mărarul și smântâna, sare și piper, după gust. Pune salata pe un platou mare, iar deasupra așază somonul și decorează cu felii de lămâie. Fiecare invitat își poate pune singur salată în bol.

Friptură de porc cu sirop de brad

friptura-de-porc

Aceasta este o rețetă de friptură de porc delicioasă, care poate fi piesa de rezistență a mesei festive de Craciun.

Ingrediente:

  • 2,5 kg pulpă de porc dezosată
  • 450 ml bere blondă
  • 450 ml apă
  • 250 ml sirop de brad
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingură muștar de Dijon
  • ¼ linguriță piper negru măcinat
  • sare

Mod de preparare: într-o cratiță pentru friptură rezistentă la cuptor, pune carnea, berea, 450 ml apă, 70 ml sirop de brad, foile de dafin, muștarul și piperul negru. Adu totul la punctul de fierbere, pe aragaz, apoi redu focul și lasă la gătit carnea, acoperită cu un capac, timp de două ore, ungând-o cu sos, din când în când. Ia cratița de pe foc, scoate capacul și lasă friptura deoparte, timp de 15 minute. Între timp, preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. Unge friptura abundent cu sirop de brad și gătește-o fără să mai pui capacul, la cuptor, timp de 30 de minute. Înainte de a o servi, las-o să se odihnească 10 minute. 

Friptură de vită cu ciuperci și sirop de brad

vita-cu-sos-de-ciuperci

Un fel principal delicios, friptura de vită cu ciuperci și sirop de brad se servește pe un pat de orez pufos.

Ingrediente: 

  • 1 kg medalioane de vită
  • 2 căni orez fiert
  • 100 g unt
  • 100 g mix de ciuperci uscate, înmuiate în prealabil în apă rece
  • 250 ml sirop de brad
  • 500 ml supă de vițel
  • 2 căni vin alb
  • 4 linguri de amidon
  • 4 șalote mari
  • 1 mână de rucola
  • ulei
  • sare
  • piper negru măcinat

Mod de preparare: gătește carnea într-o tigaie, în câteva linguri de ulei, timp de 5-6 minute, apoi las-o deoparte, după ce ai pudrat-o cu sare și piper. Fierbe orezul într-o cantitate triplă de apă fierbinte, acoperit cu un capac, respectând timpul indicat pe ambalaj. Călește ciupercile într-o tigaie cu puțin ulei, timp de 5 minute. În tigaia în care ai rumenit carnea, pune untul și ceapa tocată fin și călește, timp de 2 minute. Adaugă supa de vițel, vinul alb, siropul de brad și mai lasă 5 minute. Pune amidonul de porumb și amestecă rapid, pentru a îngroșa sosul. La final, adaugă ciupercile și mai fierbe 1 minut. Potrivește gustul sosului cu sare și piper. Pe un platou, așază un strat de orez cald, carnea și stropește cu sos. 

Pavlova cu afine, căpșuni și sirop de brad

pavlova

Pavlova este o prăjitură spectaculoasă, ușoară, care poate încheia cu succes o masă mai copioasă, cum este cea de Crăciun.

Ingrediente:

  • 4 albușuri
  • 220 g zahăr brun
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 7 linguri sirop de brad
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smântână lichidă grasă
  • 350 g căpșuni
  • 125 de afine
  • câteva frunze de mentă

Mod de preparare: preîncălzește cuptorul la 130°C. Într-un bol de inox, bate albușurile spumă, apoi adaugă, treptat, zahărul și amidonul și mai bate până ce obții o masă pufoasă și lucioasă. Pune bezeaua într-un poș (sau o pungă de plastic, căreia îi tai un colț) și fă un blat rotund, pe o tavă căptușită cu hârtie de copt. Poți forma și mini pavlove, dacă dorești. Coace o oră și zece minute, apoi lasă la răcit. Taie căpșunile și afinele în bucăți mici (păstrează câteva pentru decor). Într-un castron, combină căpșunile, afinele, menta și 2 linguri de sirop de brad. Într-un castron mare, bate smântâna lichidă împreună cu mascarpone, până ce obții o cremă pufoasă. Adaugă restul de sirop și mai bate puțin, apoi pune fructele tăiate. Pune crema peste pavlova și decorează cu fructele rămase. 

Tartă cu brânză și sirop de brad

prajitura-cu-branza

Această tartă este un desert lejer, iar siropul de brad îi conferă o savoare specială. 

Ingrediente: 

  • 1 pachet aluat de plăcintă
  • 500 g brânză de vaci grasă
  • 60 g zahăr pudră
  • 3 ouă
  • 100 ml sirop de brad
  • unt cât o nucă

Mod de preparare: unge cu unt o formă de tartă, întinde aluatul de 5 mm grosime și pune-l în formă. Într-un castron, amestecă zahărul cu crema de brânză, gălbenușurile și siropul. După ce compoziția s-a omogenizat, adaugă, treptat, albușurile bătute spumă tare. Umple forma de tartă cu cremă și coace timp de aproximativ 45 de minute, la 200 de grade Celsius. Servește prăjitura cu înghețată de vanilie, la masa de Crăciun.

Punci non-alcoolic, cu sirop de brad

punci-non-alcoolic

Această băutură aromatizată cu sirop de brad este excelentă în seara de Crăciun, pentru persoanele care nu beau alcool.

Ingrediente: 

  • 1,5 l suc de afine
  • 1 l apă minerală
  • 180 ml suc de lămâie
  • 200 ml sirop de brad
  • felii de lămâie
  • 100 g merișoare proaspete
  • gheață

Mod de preparare: toarnă lichidele într-un bol de sticlă mare, adaugă gheață și fructe, apoi servește. 

Cocktail cu gin și sirop de brad

cocktail-cu-gin

Acest cocktail este delicios, dar trebuie să fie consumat cu măsură.

Ingrediente:

  • 250 ml gin
  • 1 litru suc de citrice
  • 100 ml sirop de brad
  • 100 g merișoare
  • 2 limete tăiate felii
  • gheaţă

Mod de preparare: se amestecă toate ingredientele și se servește în pahare frumoase de cocktail.

Sirop de brad – beneficii și contraindicații

Mugurii de brad pot contribui la fluidificarea secrețiilor bronșice, în cazul afecțiunilor căilor respiratorii. Aceasta este, poate, cea mai cunoscută virtute a lor, însă bradul are numeroase alte beneficii importante pentru sănătate: 

  • Poate fi util în tratarea durerilor gastrice și abdominale, precum și a aerofagiei.
  • Bradul este antiseptic, tratând rinita și sinuzita.
  • Antiinflamator, bradul poate ajuta persoanele cu artrită sau dureri reumatice ori cu nevralgii.
  • Extern, uleiul de brad poate fi aplicat pe tăieturi superficiale sau arsuri.
  • Siropul de brad combate anemia și lipsa poftei de mâncare, având un efect tonic asupra organismului.
  • De asemenea, siropul de brad este indicat în combaterea iritațiilor tenului, inclus în măști cosmetice.

Totuși, precum în cazul oricărei plante, cere sfatul unui specialist, înainte de a folosi brad în diverse tratamente. De asemenea, trebuie să știi că siropul de brad poate avea printre efecte secundare constipația, greața, voma și reacțiile alergice. 

Sezonul sărbătorilor de sfârșit de an este un moment magic, dar organizarea Crăciunului poate deveni rapid o bătaie de cap, dacă o lași în ultimul moment. Pe de altă parte, cu puțină pregătire în prealabil, vei putea trece peste această perioadă în cel mai senin mod posibil. Iar cu rețetele de mai sus, masa de Crăciun va fi un adevărat festin pentru tine și cei dragi.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    %d blogeri au apreciat: