Dacă efervescența naturii te determină să pui în practică proiectele de primăvară la casă și în casă, dă curs dorinței și transformă-ți planurile în realitate. Reparațiile, micile modificări din interior și curte, pe care ai putea să le realizezi singur, sunt tot atâtea motive de mândrie și îți vor aduce o mare satisfacție personală. Ca să fii mai eficient, câteva sfaturi și idei îți vor încuraja elanul și-ți vor hrăni imaginația.
Modificările din interior sporesc confortul
Primăvara înseamnă primenire așa că, dacă simți că este momentul să-ți împrospătezi casa și să redecorezi unele încăperi, să știi că ai ales perioada ideală pentru aceasta. Este demonstrat faptul că o culoare nouă pentru pereții unei camere va schimba complet starea de spirit și atmosfera din toată casa și va furniza un veritabil boost de energie pozitivă.
Orice proiect începe cu un plan și cu procurarea materialelor și uneltelor de care vei avea nevoie. Pentru ca rezultatul să fie unul reușit, ia în calcul câteva sfaturi:
- alege o culoare mai intensă decât cea care deja există, pentru că în felul acesta rezultatul va fi unul perfect și ușor de obținut;
- nu sări peste etapa pregătirii peretelui (curățarea și corectarea denivelărilor și crăpăturilor), care, deși poate părea dificilă, se va parcurge ușor, dacă folosești materialele și sculele potrivite (îți vor fi de folos o mistrie, daltă, pistoale cu silicon și altele, în funcție de fiecare situație în parte);
- calculează ce cantitate de vopsea îți este necesară, măsurând exact, cu ruleta, suprafața pe care vrei să o zugrăvești;
- respectă indicațiile producătorului în ceea ce privește pregătirea vopselei și nu uita să o omogenizezi bine înainte de utilizare, folosind un mixer pentru vopsea;
- pentru ca rezultatul să fie perfect, folosește o vopsea mată pentru camere și una lucioasă pentru bucătărie și hol, ca să amplifici lumina;
- utilizează trafaleți și materiale de calitate pentru finisajul pereților și, dacă este necesar, fă reparații și la podele și plinte (vei avea nevoie de o bormașină, o șlefuitoare și/sau discuri abrazive, burghie, cuie și șuruburi).
Pe lista modificărilor și reparațiilor mici, care îmbunătățesc aspectul general al camerei, se mai numără și:
- înlocuirea corpurilor de iluminat sau completarea acestora cu un lampadar sau cu veioze;
- adaptarea elementelor de accent (perne de decor, husa canapelei, de exemplu) la culoarea nouă, folosită pentru pereți;
- utilizarea unor becuri cu lumină caldă;
- schimbarea perdelelor (cele simple, albe, cu aspect fluid oferă mereu un aer proaspăt, mediteraneean încăperilor);
- rearanjarea pieselor de mobilier;
- adăugarea unor plante verzi.
Înainte de a te apuca de un proiect, procură-ți toate sculele de mana necesare pentru lucrarea pe care o ai în plan, acesta fiind unul dintre secretele proiectelor de interior finalizate repede și bine.

Reparațiile anuale mențin și cresc valoarea casei
Toți cei care locuiesc la casă știu că reparațiile anuale sunt esențiale pentru a menține locuința în stare bună. Primăvara este perioada când stricăciunile din sezonul rece trebuie identificate și rezolvate, pentru a evita agravarea și amplificarea daunelor.
O casă individuală are câteva zone vulnerabile: acoperișul și sistemul pluvial format din jgheaburi și burlane, temelia casei, beciul și zona de demisol. De fiecare dată, inamicul principal este apa, care, prin infiltrare, poate duce la umezeală, mucegai și, în timp, afectează pereții casei.
Inspecția acoperișului, a podului (dacă acesta există), curățarea și înlocuirea/repararea jgheaburilor și a burlanelor feresc casa de neplăcerile și stricăciunile a căror rezolvare este costisitoare și dificilă. Folosește perii și alte sisteme pentru curățarea jgheaburilor și a burlanelor.

Transformă grădina într-o sufragerie în aer liber
Indiferent de suprafața grădinii din jurul casei, aceasta poate să devină, în sezonul cald, o extensie a livingului și un spațiu util, unde poți să lucrezi și să te relaxezi și unde copiii se pot juca, dar și loc de luat masa, în zilele cu soare, când toată familia este acasă. Pentru a realiza acest lucru, amenajarea începe, la propriu, de la firul ierbii.
Zona verde, cu iarbă sau gazon, are nevoie de întreținere periodică, așa că repune în funcțiune motocositoarea sau mașina de tuns iarba și taie vegetația astfel încât să creezi spațiul necesar pentru mobilierul de grădină. Verifică înainte aceste utilaje și reglează-le. În absența lor, la fel de bine, ai putea utiliza și o coasă de mână.
Uneltele de grădinărit (sapă, lopată, săpăligă, greblă) te vor ajuta să plantezi, să îndepărtezi buruienile și să oxigenezi solul astfel încât plantele să aibă cele mai bune condiții. Nu le uita nici pe cele din ghivece și scoate din casă plantele care pot fi ținute afară pe toată perioada sezonului cald.
Greblează atent gazonul, fertilizează-l și îndesește-l prin reînsămânțare. Lunile aprilie-mai reprezintă perioada ideală pentru aceste operații, pentru a avea o peluză cu iarbă deasă și sănătoasă, în lunile de vară.
Acordă atenție mobilierului de grădină, chiar dacă a stat, în perioada rece, la adăpost. Mereu există șuruburi care trebuie strânse sau înlocuite. Cele din lemn ar putea avea nevoie și de împrospătarea vopselei sau a lacului de protecție, iar cele din plastic trebuie spălate și lustruite.
Altă operațiuni necesare sunt tunderea gardului viu (dacă este din categoria celor cu flori, fă asta doar după ce perioada de înflorire trece) și îndepărtarea ramurilor uscate sau rupte ale pomilor, folosind fierăstraie de mână.
Utilizează uneltele si accesoriile de gradinarit adecvate, iar munca va fi mai simplă și mai plăcută. În plus, toate acestea îți vor fi necesare și cu alte ocazii, în alte proiecte, dar și în anii următori.
Recuperează spațiul
Include printre proiectele de primăvară și recuperarea spațiilor pierdute, care există în orice casă, deci și la tine. Este vorba despre locurile în care ai înghesuit obiecte care nu-ți trebuie, dar pe care nu te înduri să le arunci. Cămara, garajul, debaralele și uneori chiar șifonierele sunt astfel de spații care pot deveni aglomerate.
Primul pas este o serioasă și atentă triere a tuturor lucrurilor. Împarte-le în patru categorii:
- de aruncat;
- pentru donat;
- bune pentru reparat;
- de reciclat.
Impune-ți un interval de timp în care le vei repara, indiferent că vei face tu asta sau că vei apela la meșteri. La fel va trebui să procedezi și cu lucrurile care urmează a fi donate. Toate trebuie să fie în stare bună și să funcționeze, iar hainele trebuie spălate și verificate atent, pentru a putea fi purtate. Selectează lucrurile de aruncat, pentru a fi puse în containerele corecte, în funcție de materialul din care sunt făcute. Ultima categorie, a celor de reciclat, reprezintă materia primă pentru ideile de bricolaj, aceste obiecte urmând să primească o nouă viață și să devină utile în casă ori în grădină.

Bricolajul, demonstrație de abilitate și inventivitate
Dacă tot ai adunat materiale pentru bricolaj, finalizează proiectele de primăvară la casă și în casă, realizând lucruri noi din cele vechi. Este foarte simplu să găsești idei, de la cele foarte simple la unele elaborate, care cer uneltele și sculele potrivite, dar și îndemânare. Partea cea mai frumoasă este că, lucrând efectiv, vei dobândi din ce în ce mai multă abilitate și experiență.
Începe mereu cu lucrurile simple, cum ar fi amenajarea unor straturi cu flori din cauciucuri vechi. Poți continua transformând anvelopele uzate în otomani pentru grădină. Trebuie să decupezi o placă de lemn care să aibă aceeași suprafață precum anvelopa uzată, să pui deasupra un strat de burete gros și să îmbraci toată „construcția” cu o foaie de cort colorată, pe care să o fixezi cât mai bine cu capse, folosind un aparat special. Foaia de cort face otomanul de grădină impermeabil și ușor de curățat.
O altă idee este să transformi o ușă veche în masă de grădină ori în suport pentru o oglindă sau, după ce o tai și o îmbini cu măiestrie și răbdare, lemnul se va transforma într-o etajeră rustică pentru baie. Oricare alte piese din lemn pot fi materia primă pentru un balansoar în curte sau pe terasă. Nu există limită pentru proiectele de primăvară la casă și în casă. Entuziasmul vine natural, iar sursele de inspirație sunt nenumărate.
Indiferent ce idei ai pentru casă, în exterior sau interior, începe mereu cu un plan, documentează-te, caută soluții și pregătește-ți uneltele și sculele potrivite, pentru ca nimic să nu te împiedicie să le duci la bun sfârșit.
Sursa foto: Shutterstock.com
Fara Comentarii