Primul an de școală: de ce rechizite va avea nevoie copilul tău

rechizite pentru scoala

Primul an de școală este un eveniment important și pentru copil, și pentru părinți. Pregătirea pentru acest moment memorabil trebuie făcută cu atenție, pentru că o parte din farmecul primei zile de școală se regăsește tocmai în preparativele anterioare deschiderii anului școlar. Implicarea celor mici la toate aceste pregătiri este necesară, pentru că face parte din strategia care îi familiarizează cu ideea de a merge la școală și îi face curioși. 

Pregătirea pentru școală

Școala nu începe în prima zi de cursuri pentru elevii din clasa întâi, ci cu mai mult timp înainte. Pregătirea psihologică este esențială, iar părinților le revine această misiune extrem de importantă. Cei mici sunt familiarizați, într-o oarecare măsură, cu ideea de școală încă de la grădiniță. Chiar și așa, începerea școlii este un eveniment important, iar copilul trebuie să simtă din plin participarea și suportul părinților. 

Ia în calcul aceste câteva sfaturi realiste pentru pregătirea copilului înainte de școală: 

  • vorbiți cât mai mult despre școală, cu degajare, fără urmă de angoasă, fără să-i insufli teamă, pentru că cei mici își pot face idei exagerate despre regulile din școală și din clasa întâi; 
  • este important să vizitați școala împreună și să-l lăsați pe cel mic să exploreze, în timp ce-i explicați despre viitoarele activități pe care le va avea ca elev, iar vizita poate să fie o ocazie perfectă pentru a-i stimula curiozitatea și interesul, astfel încât să aștepte cu nerăbdare începutul de an școlar; 
  • părinții trebuie să fie oricând disponibili, răspunzând la orice întrebare a copilului, iar explicațiile trebuie să fie firești, simple și logice; 
  • copilul trebuie asigurat mereu că totul va fi bine, că părinții vor fi alături de el în prima zi de școală și că se poate bizui pe ei în orice condiții, ceea ce-i va conferi școlarului un sentiment de calm;
  • este important să-i fie satisfăcută nevoia de siguranță, așa că poate fi chiar încurajat să ia cu el o jucărie preferată, cel puțin în primele zile de școală.

Nimic din reacțiile pe care le poate avea școlarul în clasa întâi nu trebuie să mire. Oricare dintre ele se înscrie în normalitate, iar părinții trebuie să ofere, necondiționat, înțelegere și suport. Doar în felul acesta, prima zi de școală va rămâne în amintire ca o experiență memorabilă și plăcută. 


👉 Vezi toata oferta noastra pentru RECHIZITE SI PAPETARIE

rechizite scolare

Rechizite pentru școală

Una dintre metodele care stârnește interesul este echiparea viitorului boboc cu cele necesare statutului de școlar. Cumpărăturile pentru școală sunt ocazia perfectă. Cele necesare variază în limite relativ mici, în funcție de școală, așa că aproape tot ce-i trebuie micului școlar poate fi pregătit înainte să sune primul clopoțel. Oricum, în timpul primei vizite la școală, este foarte posibil ca părinții să primească o listă cu rechizitele necesare, iar aceasta poate să fie un ghid util. 

Iată câteva idei ce pot fi de folos: 

  • alege numai produse de calitate;
  • cumpără împreună cu cel mic; 
  • ține cont de preferințele copilului, pentru că el este cel care le va folosi; 
  • alege produse sigure, care nu conțin compuși toxici (creioanele, acuarele pot ajunge ușor în gură); 
  • dacă simte nevoia, lasă-l să le încerce. 

Pentru un plus de eficiență, împarte lista de cumpărături pe categorii: 

  1. Caiete și cele necesare pentru acestea, inclusiv bloc de desen. Nu uita de coperte, sugativă și etichete, eventual hârtie pentru îmbrăcat caiete și cărți, care este mai practică și mai prietenoasă cu mediul. 
  2. Instrumente de scris. Creioane simple și colorate cu mină moale, pentru că sunt mai confortabile pentru mâna neexperimentată a micului școlar, și un stilou. Cele cu cartușe de cerneală sunt mai eficiente și mai sigure. Pentru școlarii mici, stilourile cu peniță mare sunt mai bune, fiind mai ușor de ținut în mână, și îi ajută să-și formeze deprinderea de a ține obiectele de scris în poziția corectă. Nu uita cariocile și, eventual, pixurile cu gel.   
  3. Alte obiecte de papetărie. Aici, lista este destul de lungă: o călimară cu cerneală sau cartușe pentru stilou, ascuțitoare, acuarele, pensule, radieră, o foarfecă având vârf rotund, lipici. Este posibil să mai fie nevoie de hârtie colorată.  
  4. Numărătoare și alfabetar (sunt utile acasă, iar unii învățători încă le folosesc), poate un glob pământesc și o tablă magnetică pentru acasă.  
  5. Penarul este un element important și extrem de atractiv pentru micul școlar. Cel mai bine ar fi să alegi unul neechipat și să-l completați împreună. 

👉  Descopera oferta noastra pentru ARTA SI INDEMANARE

ghiozdan scolar

Ghiozdanul și alte accesorii importante

Deși poate părea greu de crezut, există ghiozdanul perfect și nici nu va fi foarte greu de găsit. Mai mult, există un ghiozdan ideal care se potrivește perfect cu bugetul alocat acestuia. 

Ceea ce contează, din punctul de vedere al părinților, trebuie să se combine cu ceea ce este important pentru viitorul școlar. Dacă părinții vor căuta un ghiozdan comod și ergonomic, cei mici se vor orienta după personajele familiare imprimate pe acesta. 

Este bine dacă primul ghiozdan de școlar va fi ales pe gustul celui mic, chiar dacă asta presupune acceptarea unui compromis pentru părinți. Un ghiozdan pe gustul copilului poate fi un motiv suficient pentru a merge cu plăcere la școală.

Ideal este ca acesta să fie proporțional cu înălțimea copilului (avem copil cu ghiozdan, nu ghiozdan cu copil), să fie suficient de încăpător (nu uita că este nevoie de loc pentru pachețelul cu mâncare), să poată fi purtat în spate și să nu fie foarte greu. Verifica atent fermoarul, cataramele și capsele și evaluează dacă acestea vor face față provocărilor prin care vor trece pe parcursul primului an de școală. 

Celelalte accesorii importante sunt: cutiuța pentru mâncare și sticla pentru apă. Alege-le pe cele din materiale care nu conțin substanțe toxice și care se pot spăla repetat cu apă caldă sau în mașina de spălat vase. 

Adaugă, la toate acestea, șervețele umede, dezinfectant și ce mai este necesar pentru perioada epidemică prin care trecem și învață-l pe micul școlar când trebuie să le folosească și cum este corect să o facă. Alege numai soluții dezinfectante autorizate. 

birou scolar

Biroul de acasă

Este foarte important ca acasă, în camera copilului sau într-o altă zonă adecvată din locuință, să amenajezi un loc destinat exclusiv micului școlar. Trebuie să știe că acela este spațiul lui, că acolo trebuie să fie adunate și ordonate toate cărțile, caietele și instrumentele de scris.  

Biroul trebuie completat cu un dulap pentru rechizite, cu o lampă cu lumină caldă și cu un organizator de birou. În primele luni de școala, pot sta pe birou și câteva jucării. 

Pregătirea pentru școală, primul ghiozdan, prima zi de școlar sunt momente unice, prețioase, și pentru cei mici, și pentru părinți, fiind surse de amintiri ce vor dura toată viața. Așa că este foarte important ca totul să se deruleze cu calm, înțelegere, echilibru și cu zâmbetul pe buze. Iar unul dintre secrete, pentru ca totul să decurgă bine, este ca cei mari să asculte și să respecte dorințele celor mici! 

Sursa foto: shutterstock.com/unsplash.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d