Perierea dinților este esențială pentru o bună îngrijire orală și pentru a preveni problemele dentare. Atât periuțele electrice, cât și cele clasice sunt eficiente în îndepărtarea plăcii dentare – din cauza căreia pot apărea carii, boli parodontale și tartru -, însă există diferențe între cele două dispozitive.
Importanța unei bune igiene orale
Corpul uman funcționează ca un sistem complex, în care toate părțile sunt interconectate. De exemplu, dacă suferi din cauza danturii și gingiilor, pot apărea și alte probleme de sănătate. O igienă orală slabă poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni serioase, precum diabetul, artrita, astmul și bolile cardiovasculare.
Pentru prevenirea acestor probleme de sănătate, este important să avem o igienă orală bună, încă din copilărie. Acest lucru înseamnă perierea zilnică a dinților, folosirea aței dentare, o alimentație corespunzătoare și vizite regulate la stomatolog.
Motivul principal pentru care ne spălăm dinții și folosim ața dentară este să îndepărtăm placa bacteriană, care se formează imediat ce terminăm de mâncat. Aproximativ 25.000 de bacterii sunt implicate în formarea plăcii dentare. Dacă în primele ore de la formare, placa dentară poate fi îndepărtată mecanic, ulterior se întărește, iar procesul devine mai dificil. După aproximativ 10 zile se transformă în tartru, iar smalțul dinților are de suferit.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de PRODUSE pentru IGIENA DENTARA
Cu o tehnică de periere adecvată și respectarea unei rutine zilnice, atât periuțele de dinți clasice, cât și cele electrice pot avea aceleași rezultate.
Medicii recomandă perierea dinților timp de două minute, dimineața și seara, precum și folosirea unei paste cu fluor. Totodată, indiferent de modelul ales, dimensiunea periuței trebuie să fie potrivită vârstei celui care o folosește: pentru copii, capul periuței trebuie să aibă între 15 și 22 de mm, iar pentru adulți – 25 de mm.
Dacă nu știi încă ce să alegi, îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva avantaje și dezavantaje ale celor două tipuri de periuțe.

Avantajele și dezavantajele folosirii periuței de dinți electrice
Periuțele electrice funcționează diferit în funcție de capetele de periaj. Astfel, există două categorii: periuțe rotative sau oscilante și periuțe cu vibrații. Sistemul de funcționare a periuțelor electrice permite mai multe mișcări la periere. Capetele de periaj îndeplinesc mai multe funcții: îndepărtarea plăcii bacteriene, curățarea limbii, dar și realizarea unor masaje gingivale.
Mai multe studii realizate în ultimii ani au arătat că, în general, periuțele electrice acționează mai bine în reducerea plăcii bacteriene și gingivitei decât periuțele clasice. După trei luni de utilizare, placa poate fi redusă cu 21%, iar gingivita cu 11%. În acest sens, periuțele rotative s-au dovedit mai eficiente decât cele cu vibrații.
Succesul acestor dispozitive constă, de fapt, în ușurința de manevrare. Sunt persoane care se chinuie să își curețe dinții corect cu o periuță clasică. De pildă, oamenii care suferă de artrită sau alte afecțiuni articulare găsesc mai simplă utilizarea unei periuțe electrice. De asemenea, copiii sunt mai atrași de aceste modele de periuțe, mai ales dacă sunt muzicale și au un design plăcut.
Un alt avantaj al acestor dispozitive este că permit modificarea intensităţii cu care oscilează sau vibrează, astfel că persoanele sensibile nu vor întâmpina dificultăți. În plus, temporizatoarele încorporate în majoritatea modelelor sunt utile pentru a conștientiza timpul de periaj necesar pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți și gingii. Majoritatea modelelor electrice te anunță sonor după două minute.
Un dezavantaj al periuțele de dinți electrice este faptul că sunt mai costisitoare decât cele clasice. Prețurile variază între 50 și 1200 de lei. Pentru unele modele, există capete de rezervă, însă altele trebuie înlocuite cu totul. Și nu trebuie pierdut din vedere nici costul bateriilor, în cazul în care periuța nu se încarcă folosind un acumulator.
👉AICI gasesti mai multe MODELE de PERIUTE ELECTRICE

Avantajele și dezavantajele folosirii periuței de dinți clasice
Unul dintre beneficiile folosirii periuțelor de dinți clasice este accesibilitatea. Ele pot fi găsite în majoritatea magazinelor și farmaciilor, iar prețul este mai mic decât al unei periuțe electrice. Totodată, sunt mai mici decât cele electrice, astfel că pot fi mai ușor de împachetat când pleci într-o călătorie.
De asemenea, presiunea exercitată asupra danturii și gingiilor este mai ușor de controlat, fiind o opțiune bună pentru persoanele care suferă de sensibilitate dentară. Pe de altă parte, un studiu realizat în 2012 a arătat că oamenii sunt mai predispuși să perie mai puternic dinții când folosesc o periuță clasică, ceea ce poate duce la rănirea gingiilor.
Mai mult decât atât, periuțele clasice sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni și texturi.
Unul dintre dezavantajele periuțelor de dinți clasice îl reprezintă lipsa confortului la utilizare. Folosirea acestor dispozitive implică un efort mai mare, dar și mai multă atenție. Dacă la periuțele electrice, ești atenționat sonor după două minute de utilizare, în cazul modelelor clasice, nu ai control asupra duratei periajului.
Pentru periajul manual, specialiștii recomandă tehnica Bass, care implică mișcări longitudinale. Pentru a înlătura eficient placa dentară, trebuie evitate mișcările orizontale, care nu fac decât să împingă resturile de alimente între dinți.
👉AICI gasesti mai multe MODELE de PERIUTE DE DINTI
Indiferent de periuța de dinți folosită, este important ca aceasta să fie schimbată o dată la trei luni. În cazul în care ai probleme ortodontice, înlocuirea periuței de dinți este recomandată la șase sau opt săptămâni.
În concluzie, atât periuțele electrice, cât și cele clasice curăță eficient dinții, dacă folosești tehnica potrivită și respecți timpul de periere.
Sursă foto: Shutterstock
Fara Comentarii