Pereți cu personalitate – decorarea pereților 

decorarea peretilor

De fiecare dată când îți propui să reamenajezi locuința, ești tentat să îți îndrepți atenția asupra mobilei sau obiectelor care să scoată din anonimat încăperea în cauză. Cu ce ar trebui să începi, de fapt, sunt pereții. Aceștia reprezintă un element important pentru crearea unui ambient care să îți aducă liniște și relaxare pentru casa ta. În funcție de preferințe și buget, pereții pot deveni adevărate opere de artă. 

Ca să obții pereți cu personalitate, trebuie să fii atent cum îi decorezi, să nu ajungi în situația în care nu se vor potrivi cu mobila pe care o ai deja, dacă nu ți-ai făcut planuri să o schimbi. Astfel, te ajutăm să faci cele mai inspirate alegeri pentru decorarea pereților casei tale. 

Reguli de care să ții cont în decorarea pereților

Înainte de a te apuca de decorat, trebuie să știi câteva reguli de bază pe care, de altfel, să le implementezi. S-ar putea ca unele idei să nu se potrivească bine în realitate, pe pereți. Și, ca să ai o încăpere decorată cu bun-gust, nu te abate de la reguli, fiindcă pereții trebuie să fie în armonie cu încăperea. Adică, dacă vrei să decorezi pereții din living, nu vei putea să alegi culori prea copilărești sau să te îndrepți spre decorațiuni care să se potrivească, mai degrabă, în bucătărie. 

 • Creează un punct focal al camerei, prin pereți

Orice cameră trebuie să aibă un punct focal, adică un loc care să atragă atenția. Pentru living, dormitor sau chiar bucătărie, acesta poate fi reprezentat prin decorațiunile de pe pereți. Ai posibilitatea să alegi un tapet deosebit, oglinzi cu forme diferite sau un tablou cu o ramă vintage – oportunitățile sunt nenumărate. 

 • Fii atent la simetrii și proporții

Decorul trebuie să fie echilibrat și simetric, în încăperea ta. Astfel, dacă ai ales să colorezi un perete într-o anumită nuanță, asigură-te că și cel din față este zugrăvit la fel. Echilibrul proporțiilor înseamnă că toate formele, culorile și obiectele sunt în armonie și egale, indiferent de perete. 

 • Optează pentru numere impare la decorațiuni

Când alegi să înfrumusețezi pereții cu decorațiuni, fii atent să le pui în număr impar. Adică, dacă vrei pe un perete să ai tablouri sau câteva rafturi, pune trei sau cinci și niciodată două sau patru. Regula este aceeași, indiferent dacă vrei să alegi accesorii mai speciale, de tipul pălăriilor sau orice alt obiect ce merită să fie la vedere. 

⏩ Dacă alegi tablouri, descoperă aici o varietate de modele. 

Decor pereți

După ce ai analizat îndeaproape regulile care fac din decorarea pereților un proces încărcat cu personalitate, urmează treaba propriu-zisă. Decorul pereților poate fi făcut pe un perete din living, dormitor, bucătărie sau hol, însă fiecare în stilul caracteristic, pentru că detaliile nu se potrivesc peste tot. 

 • Amenajare pereți living
pereti-cu-personalitate-1

Livingul este locul unde îți petreci majoritatea timpului liber. Pentru că este o încăpere de relaxare, pereții trebuie să te ajute să ai o stare de confort și liniște. Să nu uităm nici de faptul că în living vor sta și toți invitații care îți trec pragul. 

Poți să ai un perete decorativ în living, unde să pui obiecte care atrag atenția prin detalii abstracte. La acest capitol, nu există întrebarea „ce se poate pune pe perete?”, fiindcă ai de unde alege. Dacă ai un living mic, este indicat să te ferești de tapet, pentru că va da senzația de spațiu încărcat. Acesta se potrivește mai bine într-o încăpere de dimensiuni mai mari. 

În schimb, picturile, ceasurile de perete în modele abstracte, tablourile, plantele sau oglinzile merg de minune pentru orice dimensiune, doar să iei în calcul și celelalte obiecte din living, cum ar fi covorul, pentru ca totul să fie în armonie perfectă. 

⏩ Descoperă ce covoare poți să alegi pentru armonia livingului tău. 

 • Decor pereți dormitor

Dormitorul, fiind locul unde nu vor intra alte persoane, poate fi amenajat în conformitate cu preferințele tale. Adică, pentru un plus de personalitate, poți jongla cu lumini într-o culoare caldă și, bineînțeles, sub diferite forme. Ai libertatea să atașezi imagini personale, din locurile unde ți-ai creat cele mai frumoase amintiri. Peretele din fața patului, cel pe care îl vezi prima dată când deschizi ochii dimineața, merită decorat cu obiecte ce inspiră la optimism: poate un tapet sau un tablou cu o caricatură.

Rămâne aceeași regulă: orice tip de decorațiune ai alege pentru pereții tăi, aceasta trebuie să fie în armonie cu toată încăperea. Caută până găsești cele mai potrivite modele pentru pereții din dormitor și decorează-i cu personalitate. 

⏩ Alege decorațiunile potrivite personalității tale.

 • Decor pereți bucătărie
pereti-cu-personalitate-2

Și în bucătărie trebuie să existe acea stare de relaxare, atunci când gătești, dar și când mănânci. Una dintre cele mai sigure soluții pentru decorarea pereților din dormitor este legată de alegerea unor obiecte simple, dar cu impact – poate o floare sau un ceas de perete într-un model mai neobișnuit. Pereții din bucătărie vor fi încărcați cu electrocasnice mari sau corpuri de mobilier, așa că decorurile mici trebuie să aibă impact. 

pereti-cu-personalitate-3

Amenajare pereți baie

pereti-cu-personalitate-4

Pentru baie, va fi o reală provocare să decorezi pereții, fiindcă ei sunt mascați prin faianță, în majoritatea cazurilor. În unele băi, însă, există porțiuni de perete, iar asta aduce încăperii un farmec aparte. Accentul va fi pe oglindă, ceea ce înseamnă că trebuie să alegi una care să fie punctul central de observație, când intri în baie. În restul spațiului liber, cel mai bine pui un raft cu un model mai abstract, unde să depozitezi lucrurile esențiale. 

 • Decor pereți hol 
pereti-cu-personalitate-5

De cele mai multe ori, holul este un spațiu îngust, care nu îți oferă prea multe posibilități. Dar, cu idei sigure, poți să amenajezi creativ și pereții din hol. Dulăpiorul poate fi un obiect în sine de decor, dacă optezi pentru un model de tip cutie. Oglinda alege-o într-un model mai aparte: rotundă sau în formă de semicerc. Mai poți să agăți și câteva ornamente pentru pereți de interior și gata, vei avea parte de o amenajare cu personalitate. 

Casa ta trebuie să fie amenajată în funcție de personalitatea ta, pentru o stare de bine îndelungată. Procesul începe prin decorarea pereților, un aspect foarte important, când vine vorba de amenajare. Acum că ai aflat de ce trebuie să ții cont, îți mai rămâne doar să ai spor la decorarea cu personalitate a pereților. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d blogeri au apreciat: