Nimic nu se compară cu pâinea de casă care, în timpul coacerii, îți învăluie locuința în arome delicioase. Așadar, de ce să nu pregătești și tu o pâine demnă de cei mai desăvârșiți brutari? Începe prin a-ți alege cele mai bune ingrediente de care ai nevoie pentru a face o pâine delicioasă. Mai ai nevoie doar de un cuptor (sau o masina de facut paine), două brațe puternice și puțin timp liber. Iar pentru a te ajuta, iată câteva rețete simple, dar de efect, precum și câteva trucuri pentru cea mai bună pâine de casă.
- Pâine de casă rețeta bunicii
- Rețetă pâine de casă țărănească
- Rețetă de pâine simplă de casă
- Rețetă de pâine pufoasă
- Rețetă de pâine fără frământare
- Trucuri pentru cea mai bună pâine de casă
Pâine de casă rețeta bunicii

Este o pâine care se poate felia foarte ușor. Unge-o cu unt și presară puțină sare sau pregătește-ți cu ea un sendviș cald la sandwich maker.
Ingrediente:
- 500 g făină
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 lingură zahăr
- 250-300 ml apă călduță
- 1 linguriță sare
Mod de preparare: realizează o maia din drojdie, 30 ml de apă călduță și 1 lingură de zahăr. Într-un vas mare, cerne făina și sarea, apoi adaugă treptat restul de apă. La final adaugă maiaua de drojdie și frământă până când aluatul este omogen și se desprinde de pe pereții vasului. Scoate aluatul din vas și continuă frământarea pe un blat de lucru, timp de 15 minute. Aluatul va deveni elastic. Pudrează-l cu puțină făină, așază-l în vas și acoperă cu un prosop curat. Lasă-l la dospit două ore, într-un loc cald. Când aluatul și-a dublat volumul, frământă aluatul două minute. Dă-i forma dorită, acoperă-l și lasă-l să mai stea o oră la dospit. Preîncălzește cuptorul la 250°C. Crestează aluatul longitudinal cu o lamă de patiserie sau un cuțit bine ascuțit. Presară pâinea cu puțină făină. Scade temperatura cuptorului la 230°C și coace timp de 30 de minute. Nu deschide ușa cuptorului în primele 20 de minute. Scoate pâinea și las-o să se răcească pe un gratar.
Rețetă pâine de casă țărănească

O pâine pufoasă, ușor rustică, ale cărei ingrediente o scot din banal. Un deliciu ce trebuie încercat!
Ingrediente:
- 1 kg făină tip 550 sau 650
- 700 ml apă călduță
- 25 g drojdie proaspătă
- 20 g sare
- 200 g fulgi de ceapă prăjită
- puțin ulei pentru uns blatul de lucru
Mod de preparare: dizolvă drojdia în 600 ml de apă călduță, apoi presară o mână de făină deasupra. Lasă maiaua la dospit 10 minute la temperatura camerei. După cele 10 minute, adaugă restul de făină și începe să frămânți. Aluatul va deveni dens și lipicios. Adaugă sarea, fulgii de ceapă și restul de 100 ml de apă călduță. Unge un blat de lucru cu puțin ulei, răstoarnă aluatul și frământă-l timp de 5-10 minute, până când devine elastic. Întinde puțin aluatul și începe să îl pliezi, aducând părțile exterioare spre interior. Repetă acest lucru de câteva ori. Așază aluatul înapoi în vas, acoperă cu un prosop și lasă la dospit timp de 1 oră. Preîncălzește cuptorul electric la 250°C, iar pe șina cea mai de sus, pune o tavă cu 2 degete de apă caldă. Apa va ajunge la fierbere și va genera aburi în momentul în care introduci pâinea la copt. Modelează aluatul într-o bilă și crestează pâinea cu un cuțit bine ascuțit. Presară făină sau mălai pe fundul unei tăvi, transferă coca și dă pâinea la cuptor. Setează timerul cuptorului electric la 20 de minute, iar după scurgerea lor, scoate tava cu apă și redu temperatura la 200°C. Lasă pâinea la copt încă 30 de minute, apoi scoate-o pe un grilaj pentru a se răci.
Rețetă de pâine simplă de casă

O rețetă de pâine simplă, de casă, la care poți adăuga un mix de semințe pentru a o face și mai interesantă.
Ingrediente:
- 1 kg făină pentru pâine
- 650 ml apă călduță
- 20 g sare fină
- 14 g drojdie uscată
Mod de preparare: în castronul încăpător, cerne făina și adaugă sarea cântărită. Adaugă și drojdia uscată și omogenizează ingredientele uscate. Adaugă 650 ml de apă călduță, nu fierbinte. Este posibil să mai ai nevoie de puțin mai multă apă (până în 50 ml), în funcție de făina folosită. Amestecăm făina cu apă cu un mixer sau cu o lingură de lemn. Frământă aluatul vreo 15 minute, iar dacă este prea vârtos, mai adaugă treptat 50 ml de apă, până când coca devine netedă și se desprinde de pereții vasului. Unge bolul cu puțin ulei, modelează coca într-o bilă, acoperă vasul și lasă la crescut două ore. Răstoarnă aluatul de pâine simplă pe planul de lucru presărat cu făină. Împarte aluatul în două, apoi modelează două pâinici. Acoperă tăvile cu un prosop și lasă să crească 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 230°. Crestează pâinea cu un cuțit bine ascuțit, apoi coace-o timp de 15 minute. În acest moment, scade temperatura la 200°C și mai lasă la copt încă 20 de minute.
Rețetă de pâine pufoasă

Dacă dorești să înveți să faci pâine, aceasta este rețeta potrivită. Aurie, pufoasă, nu există nimic mai delicios.
Ingrediente:
- 1 pachet drojdie uscată
- 3 ½ linguri zahăr
- 2 ¼ cană apă caldă
- 1 lingură sare
- 6 ¼ – 6 ¾ căni făină 550
- 2 linguri ulei vegetal
Mod de preparare: într-un castron mare, dizolvă drojdia și 1 linguriță de zahăr, în apă caldă. Las-o să crească până se formează bule la suprafață. Amestecă toată cantitatea rămasă de zahăr, sarea și 3 căni de făină. Adaugă uleiul în maia, toarnă cantitatea de făină rămasă și amestecă până la omogenizare. Adaugă treptat câte ½ de cană din făina rămasă, până vei avea un aluat moale. De-acum aluatul poate fi răsturnat pe masa de lucru unsă cu puțin ulei, dar la fel de bine poate fi mutat și frământat în bolul unui robot de bucatarie, echipat cu cârlig. Dar dacă alegi frământarea manuală, răstoarnă coca pe o suprafață de lucru, pe care ai presărat făină. Frământă energic 10 minute, până devine elastică. Unge un vas cu puțin ulei și răstoarnă aluatul, acoperă vasul și lasă la crescut într-un loc cald, până când își dublează volumul. Scoate aluatul pe blatul pudrat cu făină și împarte-l în jumătate. Modelează pâinicile și așază-le în tăvi. Acoperă pâinea și lasă la dospit pentru încă 1 oră. Preîncălzește cuptorul la 250°C, apoi, înainte de a introduce pâinea, redu temperatura la 220°C. Coace timp de 30-35 de minute, apoi scoate pâinea și las-o la răcit pe un grătar de sârmă.
Rețetă de pâine fără frământare

Una dintre cele mai simple și mai delicioase rețete. Ai nevoie doar de o oală cu capac din fontă și, desigur, de cele mai bune ingrediente.
Ingrediente:
- 425 grame făină universală
- 2 lingurițe sare de mare fină
- ½ linguriță drojdie uscată
- 1 ½ cană apă caldă
Mod de preparare: amestecă făina, sarea și drojdia într-un castron mare, până se omogenizează. Adaugă apă călduță și amestecă, folosind o lingură de lemn sau o spatulă, până când aluatul este omogen, dar destul de moale. Acoperă vasul cu o folie de plastic și un prosop de bucătărie și lasă coca la crescut la temperatura camerei, timp de 12-18 ore sau peste noapte. Transferă aluatul pe o suprafață presărată cu făină, apoi începe să-l îndoi, trăgând marginile exterioare spre centru. Fă acest lucru de câteva ori, până când vei simți că aluatul este mai legat. Modelează-l în formă de bilă. Presară aluatul cu făină, răstoarnă-l pe pe o hârtie pergament și modelează-l din nou, dacă este necesar, apoi presară deasupra făină. Acoperă-l ușor și lasă-l să stea. Între timp, pregătește oala de fontă. Preîncălzește cuptorul la 240°C, iar după 20 de minute, bagă vasul de fontă și lasă-l timp de 30 de minute. Folosind mănuși de bucătărie, scoate vasul fierbinte, transferă hârtia pergament cu pâinea în vas, apoi pune capacul. Coace timp de 30 de minute, apoi ia capacul și mai lasă pâinea la cuptor încă 10-15 minute. Scoate vasul din cuptor și, ajutându-te de hârtia pergament, transferă pâinea pe un grătar de sârmă.
Trucuri pentru cea mai bună pâine de casă

Pentru a pregăti cea mai bună pâine de casă, ține cont de anumite sfaturi:
- Tipul de făină: este recomandată făina de grâu tip 650, folosită în mod tradițional pentru aluaturi dospite, precum chifle, brioșe, pâine. Poți să folosești la fel de bine făină de secară, în special la prepararea pâinii rustice sau pentru pâinea neagră. Pentru cea integrală, ideală este făină de grâu tip 80, 110 sau de graham.
- Drojdia: drojdia biologică este formată din miliarde de ciuperci microscopice care se hrănesc, consumă oxigen, zaharuri, se înmulțesc, provoacă fermentație și eliberează dioxid de carbon. Poți folosi atât drojdie uscată (liofilizată sau deshidratată), cât și proaspătă, dar ia în calcul faptul că procesul de folosire nu este același. De asemenea, poți folosi maiaua, o pastă care este o prefermentare formată din făină și apă caldă (în cantități egale) și drojdie proaspătă de panificație. Pâinea preparată cu drojdie va avea un miez pufos, însă cea gătită cu maia va fi mai densă, coaja va fi mai crocantă și groasă, iar gustul ei va fi ușor acru.
- Sarea: este un element important în prepararea unei pâini delicioase. Oferă savoare, îmbunătățește calitățile mecanice ale aluatului, colorarea pâinii și conservarea acesteia. Bine dozată, păstrează gustul pâinii prin încetinirea oxidării în timpul frământării.
- Frământarea: cea mai simplă este cea la robotul de bucătărie sau la aparatul pentru făcut pâine. Însă una ca la carte se realizează manual, în etape. Prima constă în amestecarea tuturor elementelor care vor forma aluatul. Se începe cu o frământare ușoară, pentru a omogeniza apa și făina. Urmează una rapidă, este momentul când structura glutenului se modifică. La finalul frământării, proteinele din aluat formează o rețea continuă, capabilă să se extindă în timp ce rețin dioxidul de carbon.
- Dospirea: începe în momentul când drojdia intră în contact cu amestecul de apă și făină. După faza de frământare, aluatul este lăsat să crească. Vâscozitatea și elasticitatea aluatului se vor modifica, completând acțiunea de frământare. După dospire, aluatul se împarte în bucăți, se modelează și urmează o a doua dospire. Înainte de a introduce pâinea la cuptor, aluatul se crestează cu o lamă de patiserie, pentru ca pâinea să crească regulat la copt.
- Coacerea: cuptorul se preîncălzește la 240°C. O crustă crocantă se formează la 90°C, iar rumenirea începe între 110 și 150°C. Pentru a obține o crustă frumoasă, pune un recipient cu apă în cuptor sau gătește pâinea la un cuptor cu ventilație.
- Păstrarea pâinii: este influențată de luminozitatea, temperatura și nivelul de umiditate prezent în încăpere. Pâinea se păstrează cel mai bine la o temperatură cuprinsă între 14 și 18°C, învelită într-un prosop curat și gros sau în hârtie. Poate fi păstrată câteva zile la frigider, într-o pungă de plastic etanșă. Sau la congelator, aproximativ 1 lună.
Orice rețetă simplă de pâine poate fi transformată după cum te poartă imaginația. Adaugă în aluatul pufos semințe diverse, ierburi aromatice, ceapă sau usturoi verde, cartofi fierți. Cerul este limita. Un lucru rămâne însă veșnic același, pâinea este și va fi mereu prezentă pe mesele noastre, chiar dacă de multe ori o privim ca pe o plăcere (ne)vinovată!
Sursa foto: Shutterstock
Fara Comentarii