Alegerea surselor de lumină pentru locuința ta poate să nu pară prioritatea numărul unu, însă alegerea luminii potrivite, de la becuri până la corpurile de iluminat, este importantă atunci când te gândești la confortul și armonia casei tale.
Lumina artificială îți poate afecta starea de spirit și sănătatea și îți poate influența productivitatea. Mai ales acum, când o mare parte din muncă s-a integrat în activitățile obișnuite pe care le desfășurai acasă, este important să alegi lumina care va influența pozitiv productivitatea și bunăstarea ta și a familiei tale. Află cum să alegi tipul de lumină perfect pentru fiecare cameră a casei tale, ținând cont de activitățile pe care le desfășori.
- Care sunt tipurile de lumină existente?
- Ce este temperatura de culoare?
- Lumina caldă
- Lumina rece
- Lumina neutră
- Cum alegi lumina potrivită în funcție de cameră?
- Lumina pentru living
- Lumina pentru dormitor
- Lumina pentru birou
- Lumina pentru baie
- Lumina pentru bucătărie
- Cum alegi lumina potrivită în funcție de activitățile tale?
- Lumina pentru citit
- Lumina pentru uitat la filme
- Lumina pentru lucrul la calculator
- Lumina pentru teme
- Lumina pentru dormit
- Lumina pentru gătit
Care sunt tipurile de lumină existente?
Iată că alegerea luminii potrivite – lumina caldă sau rece – devine un subiect de discuție important. Trebuie ca mai întâi să știi care sunt principalele tipuri de lumină și prin ce se caracterizează ele. Astfel, există trei mari tipuri de lumină artificială: lumina caldă, lumina rece și lumina neutră. Fiecare tip oferă o nuanță diferită de lumină, în funcție de temperatura de culoare a luminii.
Ce este temperatura de culoare?

Temperatura de culoare reprezintă diversele praguri de temperatură pe care un bec le parcurge de la aprindere până la atingerea pragului maxim de temperatură. În ceea ce privește temperatura luminii artificiale pentru casa ta, aceasta se măsoară în grade Kelvin, pornind de la temperaturi de 1500k și ajungând până la 6500k. Contrar a ceea ce se poate crede, valoarea redusă reprezintă lumina caldă, iar cu cât aceasta crește, lumina devine rece.
Dacă dorești o lumină ambientală caldă, atunci optează pentru becuri cu o temperatură mai scăzută de 3000k. Pentru lumina rece, orientează-te spre surse de iluminat cu temperatură de culoare de la 4000k la 6000k. Între aceste valori, vei regăsi lumina neutră.
Lumina caldă
Lumina caldă, care oferă nuanțe galben-portocalii camerei tale, este ideală pentru zonele de relaxare și odihnă. Aceasta rezonează mult mai bine cu noi, datorită faptului că imită lumina naturală de la răsărit ori de la apus, precum și lumina plăcută a unei lumânări. Caracteristicile sale îți pot oferi o stare de bine, de liniște, fiind odihnitoare pentru ochi.
Lumina rece
Lumina rece conferă o nuanță albăstruie camerei în care decizi să o utilizezi. Aceasta poate conferi spațiului un efect de cameră mai spațioasă, cu un aspect modern. Lumina rece scoate în evidență detaliile și culorile, fiind potrivită pentru zonele din casă dedicate studiului sau activităților care presupun concentrare.
Lumina neutră
Dacă te întrebi ce înseamnă lumina neutră, atunci află că acest tip de lumină este cel care se încadrează între cea caldă și cea rece și imită cel mai bine lumina naturală, așa cum o percepe ochiul la mijlocul zilei. Tonul său echilibrat sporește concentrarea, dar în același timp oferă ochiului o temperatură de culoare care previne oboseala.
Cum alegi lumina potrivită în funcție de cameră?

Atunci când alegi lumina pentru fiecare cameră a casei tale, este important să ții cont de efectul pe care îl produc diversele tipuri de lumină. Când te întrebi ce lumină să alegi, lumină rece sau caldă, este important de luat în calcul cum poți obține un efect de lumină naturală. Gradul ideal de luminozitate al fiecărei încăperi asigură un efect benefic pentru ochi.
Lumina pentru living
Livingul este cu siguranță camera în care îți petreci cel mai mult timp, precum și spațiul unde primești familia și prietenii în vizită. Lumina din living trebuie să sugereze confort și relaxare, dar și socializare. De aceea, se recomandă utilizarea becurilor LED cu lumină caldă, mai ales pentru sursa principală de iluminat.
Lumina pentru dormitor
Lumină potrivită pentru dormitor, indiferent că este dormitorul tău sau camera copilului, este lumina caldă. Aceasta oferă o atmosferă primitoare și intimă. De asemenea, contribuie la pregătirea corpului pentru somn. Astfel, pentru lumina ambientală în dormitoare, poți folosi aplice led cu lumină caldă.
Lumina pentru birou
Biroul este spațiul în care ai nevoie de concentrare și de menținerea productivității pe perioade destul de lungi, mai ales dacă lucrezi de acasă. Amenajarea biroului de acasa pentru confortul și eficiența ta în timpul programului de opt ore este foarte importantă. Lumina cea mai benefică pentru o concentrare sporită este lumina neutră sau lumina rece.
Temperatura de culoare ridicată a luminii, de peste 5000k, imită mai bine lumina naturală, cu care ochiul este obișnuit.
Lumina pentru baie
Lumina rece este ideală pentru zonele din casă în care ziua începe, așa cum este baia. Dimineața, pentru un plus de energie, baia ta va avea nevoie de iluminat care să-ți inducă această stare. Becurile LED cu lumină rece sunt ideale pentru a te trezi din somnul dulce și a fi gata să-ți începi ziua de muncă sau de școală. De asemenea, spoturile pentru oglindă cu lumină albă vor fi ideale pentru activități precum machiajul sau bărbieritul.
Lumina pentru bucătărie
Nu este întotdeauna nevoie să alegi între lumina caldă sau rece. Cele două tipuri de lumină pot fi combinate chiar și în interiorul aceleiași încăperi. În bucătărie, poți utiliza spoturi LED cu lumină rece sau lumină albă, deasupra blatului, acolo unde ai nevoie de iluminat mai puternic. Iar ca sursă de lumină principală poți opta pentru un candelabru cu lumină caldă, amplasat deasupra mesei.
Cum alegi lumina potrivită în funcție de activitățile tale?

Temperatura ideală a luminii nu depinde numai de preferințele tale și de recomandările în funcție de cameră, dar și de ce activități vrei să desfășori, folosindu-te de lumina artificială. Pentru a te asigura că ai o sursă de iluminat adaptată activităților tale de zi cu zi, trebuie să ții cont nu numai de temperatură, ci și de intensitatea luminii și de poziționarea corpurilor de iluminat.
Lumina pentru citit
Cititul este o activitate relaxantă, de care te poți bucura în orice moment liber al zilei. Tu sigur stai confortabil într-un fotoliu sau pe canapea, așa că e bine să asiguri și confortul ochilor tăi. Ideal este să folosești un lampadar de podea, așezat chiar lângă fotoliu sau canapea, cu un bec cu lumină rece sau albă. Lumina caldă este mai obositoare pentru ochi, în activități precum cititul, care necesită concentrare.
Lumina pentru uitat la filme
Atunci când vrei să te uiți la TV sau să vizionezi filme pe laptop ori calculator, este bine să alegi o sursă de lumină neutră sau rece. De asemenea, trebuie să ții cont și de intensitatea luminii. Optează pentru o intensitate a luminii similară cu cea a dispozitivului. Astfel, vei evita să-ți suprasoliciți ochii.
Lumina pentru lucrul la calculator
Și pentru telemuncă vei avea nevoie de o sursă de lumină rece sau albă, pentru a te asigura că îți menții productivitatea pe parcursul programului de muncă. Lampa de birou și becul cu lumina neutră îți vor deveni cei mai buni prieteni la serviciu.
Lumina pentru teme
Pentru biroul din camera copilului tău, este benefic să creezi efectul de lumină naturală. Atunci când acesta își face temele, are nevoie de concentrare și de o lumină care să nu-i obosească ochii. De aceea, îți recomandăm montarea unei lămpi de birou și alegerea unui bec cu lumină neutră, apropiată de lumina naturală a soarelui, 5600k.
Lumina pentru dormit
Lumina care îți va asigura un somn odihnitor este lumina caldă, deoarece aceasta induce o stare de relaxare. Astfel, pentru a-ți pregăti corpul pentru dormit, optează pentru veioze amplasate pe noptieră, cu becuri cu lumină caldă, în jurul valorii de 2000k.
Lumina pentru gătit
Gătitul este o altă activitate pentru care ai nevoie de concentrare, mai ales că aceasta este potențial vătămătoare. Gătește în siguranță cu o sursă de lumină cu intensitate suficientă pentru ca tu să vezi perfect ceea ce faci. Iar pentru a-ți menține atenția, optează pentru becuri cu lumină rece.
Lumina este un element foarte important al casei tale, așa că nu neglija alegerea temperaturii, intensității și amplasării potrivite a acesteia în cadrul diverselor situații din activitatea ta zilnică. Ține minte că răspunsul la întrebarea „să aleg lumina caldă sau lumina rece?” trebuie dat în funcție de caracteristici. Amintește-ți că lumina caldă este plăcută și relaxantă, în timp ce lumina rece sporește atenția și concentrarea și alege în consecință.
Sursa foto: Shutterstock
Surse
https://blog.romstal.ro/lumina-calda-versus-lumina-rece-ce-alegi-pentru-casa-si-activitatile-tale/
Fara Comentarii