Lavanda: proprietăți și beneficii pentru sănătate

Propietatile si beneficiile lavandei

Oamenii asociază, de obicei, lavanda, cu două caracteristici specifice: mirosul și culoarea. Floarea de lavandă, însă, are o istorie destul de lungă, fiind cunoscută pentru proprietățile și beneficiile sale, nu doar în rol decorativ. 

Lavanda (cunoscută popular drept levănțică) este o plantă din familia mentei, fiind ușor de identificat datorită mirosului său floral dulce. În Antichitate, era folosită ca o floare sfântă, folosindu-se adesea leacuri cu lavandă, dar și pentru a împrospăta articolele vestimentare, iar oamenii utilizau adesea frunze de lavandă și pentru clătirea părului, indiferent de câte specii de lavandă existau.

  • Tipuri de lavandă
  • Beneficiile lavandei
  • Proprietățile lavandei
  • Întrebuințările lavandei
  • Îngrijirea lavandei
  • Diverse folosiri ale lavandei
  • Curiozități pe lângă beneficiile lavandei

Tipuri de lavandă

Există mai multe tipuri de flori de lavandă. Pentru unii, aceste diferențe se pot observa după tipul de frunze de lavandă sau prin alte mijloace cunoscute despre lavandă. Ele sunt peste 40 de tipuri, iar cea mai cunoscută este lavanda angustifolia (lavanda englezească), ce definește cel mai bine lavanda plantă.

Lavanda englezească – originară din Marea Mediterană, crește în ciorchini care sunt în nuanțe de violet, albastru închis sau roz deschis. Este folosită adesea în domeniul culinar și poate atinge o înălțime între 60 și 90 de centimetri. 

Lavanda spaniolă – acest tip preferă un climat mai cald și poate atinge o înălțime de până la 60 de centimetri. 

Lavandinele – înfloresc de la jumătatea verii și ajung la o înălțime de 60 de centimetri. Culorile acestui tip pot fi violet închis sau alb. Ele nu sunt recomandate pentru consum, pentru că au un conținut ridicat de camfor, însă florile se utilizează în uleiul de lavandă sau în săculețe, pentru parfum de cameră sau îndepărtarea mirosurilor neplăcute. 

Lavanda franțuzească – apare vara devreme și rezistă până toamna, având florile violet deschis și înălțimea de 15 cm sau mai mult. 

lavanda-propietati-si-beneficii-1

Beneficiile lavandei

Din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost folosită pentru a diminua simptome și pentru a veni în ajutorul mai multor afecțiuni. Știința modernă a confirmat beneficiile lavandei pentru sănătate, în timp ce altele sunt în curs de investigare. 

Astfel, poți folosi lavanda ca ceai, seara, sau apă de lavandă, pentru a combate mai multe afecțiuni, precum:

Insomnia – pe vremuri, era recomandată persoanelor care sufereau de tulburări frecvente ale somnului. Oamenii își umpleau pernele cu frunze și flori de lavandă, pentru a putea dormi mai bine. Astăzi, există aceeași tendință, de a utiliza detergenți cu miros de lavandă pentru spălarea așternuturilor sau de a folosi sprayuri înainte de culcare. Dacă bei un ceai de lavandă seara, poți dormi mai bine. 

Căderea părului – ultimele studii au arătat că uleiurile esențiale de lavandă sunt benefice pentru încetinirea pierderii părului, stimulând creșterea lui. Aplicat direct pe scalp, uleiul de lavandă poate preveni alopecia. 

Durerile de cap și migrenele – efectele calmante ale lavandei s-au dovedit a fi suficiente pentru a calma durerea de cap sau o migrenă apărută brusc.

Rănile – uleiul esențial de lavandă poate avea un efect calmant pentru leziuni. 

Proprietățile lavandei

Flori de lavandă 

Majoritatea persoanelor obișnuiesc să usuce florile de lavandă pentru decor, pentru frumusețea lor. Odată ajunse în casă, oferă un miros plăcut și relaxant. 

Frunze de lavandă 

Se cunosc foarte multe rețete în care se utilizează frunze de lavandă, în special în zona mediteraneană. Poate fi un condiment fin atât în băuturi, dar și în arome de înghețată, deserturi, cât și pentru felurile principale. 

Întrebuințările lavandei

Ceai de lavandă – beneficii

Numeroasele avantaje pe care ni le oferă lavanda se găsesc în ceai. Un ceai de lavandă vine cu beneficii pentru reumatism, menține sănătatea orală, tratează durerile de stomac, detoxifiază organismul, combate spasmele gastrointestinale, menține tensiunea arterială, combate afecțiunile respiratorii (răceala, bronșita, amigdalita).

Ceai lavandă seara

Poate deveni un obicei sănătos acela de a încheia ziua cu un ceai. Dacă te confrunți cu probleme de somn, un ceai de lavandă seara te poate liniști. Poate fi administrat sublingual, macerat la rece sau infuzat, în funcție de tipul acestuia. 

Apa de lavandă

Denumită și apă florală de lavandă sau hidrolat de lavandă, este folosită cu succes pentru împrospătarea tenului. Oferă rezultate bune pentru tenul acneic sau gras, calmează pielea după epilat, fiind foarte benefică și pentru pielea copiilor sau scalpului. 

Îngrijirea lavandei

Lavandă ghiveci

Lavandei îi trebuie un ghiveci suficient de adânc, pentru a permite rădăcinii să se dezvolte (minimum 40 cm). Are nevoie de foarte mult soare, dar trebuie ferită de curenți. Nu are nevoie de o îngrijire specială: o lavandă la ghiveci se udă de maximum 2-3 ori pe săptămână și este potrivită pentru balcoane și terase.

Lavandă uscată în casă

Mai sus, spuneam despre mirosul plăcut pe care florile de lavandă îl aduc în casă. O lavandă uscată în casă nu doar că oferă frumusețe, ci este foarte bună în combaterea moliilor, oferind miros plăcut hainelor din dulap. Beneficiile lavandei în casă țin, așadar, atât de folosință, cât și de estetică. 

Plantare lavandă

Una dintre cele mai întâlnite întrebări este legată de momentul când se recoltează lavanda. Înflorește de aproximativ 2-3 ori pe an, în lunile mai-septembrie, în funcție de climă, sol și soi. La noi în țară, lavanda înflorește în luna iunie și înflorirea durează patru săptămâni. 

Diverse folosiri ale lavandei

Ulei esențial de lavandă – beneficii

Beneficiile lavandei se observă în diferite forme, cum ar fi și uleiurile. Este folosit pentru relaxare, calmare și înlăturarea stresului, cât și în cosmetică. Mai este folosit și în aromaterapie, un remediu spectaculos pentru apnee. 

Alte beneficii ale uleiului de lavandă: 

  • reduce tensiunea musculară;
  • previne crampele musculare;
  • elimină durerile de picioare;
  • bun împotriva mușcăturilor de insecte;
  • poate înlătura mătreața. 

Tinctură de lavandă- beneficii:

  • poate fi folosită în caz de tensiune nervoasă, neliniște, iritabilitate; 
  • contribuie la relaxarea organismului;
  • ajută la menținerea unui somn odihnitor;
  • benefic în cazul refluxului gastric.

Sirop de lavandă:

  • reduce stresul;
  • contribuie la reglarea somnului;
  • recomandat pentru susținerea memoriei și a funcțiilor cognitive;
  • echilibrează glicemia și reduce migrenele.

Mierea de lavandă:

  • este printre cele mai bune soiuri de miere din lume;
  • are proprietăți terapeutice;
  • se obține prin polenizarea de către albine a florilor de lavandă;
  • există și miere infuzată de lavandă, obținută prin încălzirea mierii cu flori de lavandă. 
lavanda-propietati-si-beneficii-2

Curiozități pe lângă beneficiile lavandei

Diferența dintre lavandă și levănțică

Un subiect dezbătut de foarte mult timp este legat de diferența dintre lavandă și levănțică. Ambele se referă la același lucru, fiind doi termeni utilizați să exprime același lucru. 

Romanii foloseau lavanda pentru a-și parfuma casa

Și nu doar atât. O foloseau pentru a se spăla și pentru prepararea alimentelor.

Lavanda și ciuma

Oamenii purtau flori de lavandă la încheieturile mâinilor, pentru a ține la distanță bacteriile și a se lupta cu infecțiile.

Lavanda și Egiptul

Era folosită în urmă cu 2500 de ani, în procesul de mumificare. Se spune că faimoasa Cleopatra folosea un parfum din lavandă, pentru a-i cuceri pe Iulius Cezar și Marc Antoniu.

Contraindicațiile utilizării lavandei

Deși este o plantă sigură, nu trebuie utilizată cu medicamente care sunt prescrise pentru somn sau cu cele pentru reducerea tensiunii arteriale. De altfel, poate provoca alergii la persoane cunoscute deja cu alergii. Uleiul de lavandă nu trebuie aplicat în mod repetat pe piele, fiindcă poate provoca alergii sau iritații. Pentru folosirea în timpul sarcinii, este recomandat sfatul medicului. 

Beneficiile lavandei sunt numeroase pentru sănătate, dar și pentru utilizarea acesteia în viața de zi cu zi. 

Surse foto: http://www.shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d