Jurnale și cărți de memorii ale unor persoane care au făcut istorie

Jurnale si carti de memorii ale unor persoane care au facut istorie

Jurnalele și cărțile de memorii oferă cele mai valoroase lecții de viață. Este educativ să aflăm cum oameni obișnuiți sau mari personalități au gestionat crizele din viața lor, cât au muncit pentru cariera pe care o au sau cât de mult s-au chinuit din cauza regimurilor sau a familiilor disfuncționale.

Fiecare viață servește unui scop, iar lectura unor jurnale și cărți de memorii ne poate ajuta să descoperim calea pe care trebuie să o urmăm. Cercetările au arătat că avem neuroni ce reflectă experiența altor persoane în propriul creier. Cunoscuți drept neuroni oglindă, aceștia ne ajută să realizăm un soi de simulare într-o realitate virtuală a acțiunilor altor persoane. De aceea, autobiografiile sunt o metodă eficientă de a învăța.

Cheia este să citim astfel de cărți cu mintea deschisă și să nu lăsăm percepțiile despre o persoană sau despre un eveniment să ne împiedice să vedem ce e în spatele imaginii publice.

De-a lungul timpului, actori, sportivi, șefi de stat și muzicieni și-au scris povestea, pentru a arăta publicului și partea nevăzută a succesului lor: strădania, neputința, suferința, tristețea și singurătatea. Totodată, oameni simpli, care au trecut prin situații chinuitoare, au pus pe hârtie toate momentele dificile și lupta pentru supraviețuire, devenind, astfel, cunoscuți în întreaga lume.

Lectura unui jurnal sau a unei cărți de memorii este o modalitate excelentă de a descoperi o altă față a istoriei și de a cunoaște mai bine oamenii pe care îi admirăm, români sau străini.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de CARTI BIOGRAFICE SI MEMORII

jurnale si carti de memorii semnate de personalitati internationale

Jurnale și cărți de memorii semnate de personalități internaționale

Una dintre cele mai așteptate cărți ale anului 2020 a fost „Pamantul fagaduintei“, autobiografia fostului președinte american Barack Obama. În acest volum, Barack Obama relatează, pe de o parte, parcursul său profesional, de la micile victorii politice până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, și, pe de altă parte, face o analiză a influenței și a limitelor puterilor prezidențiale. „Pământul făgăduinței“ este o invitație în Biroul Oval și o ocazie unică de a descoperi ce a însemnat pentru Barack Obama să ocupe cea mai importantă funcție în stat.

De la începutul anilor 1990 și până la mijlocul anilor 2000, Andre Agassi a făcut spectacol pe terenul de tenis. A cucerit publicul nu doar prin talentul inconfundabil, ci și prin carismă și un stil artistic aparte. „Open. O autobiografie“ este povestea captivantă a unui campion.
Împins de la spate de un tată dominator, Andre Agassi a reușit, la vârsta de 22 de ani, să câștige primul dintre cele opt turnee de Grand Slam pe care le-a obținut în carieră. Fostul numărul 1 mondial povestește, cu umor și sinceritate, despre copilăria furată de ambiția tatălui ca el să devină campion la tenis, despre ura pe care o simte pentru acest sport, despre relațiile pe care le-a legat de-a lungul anilor, dar și despre trăirile, emoțiile și dezamăgirile de pe teren. „Open. O autobiografie“ este considerată una dintre cele mai bune cărți de memorii din ultimii ani.

O carte cunoscută în întreaga lume și devenită obiect de studiu în multe școli este „Jurnalul Annei Frank“. Povestea Annei Frank, care, împreună cu familia și câțiva prieteni, s-a ascuns, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de teama deportării în lagăr, reprezintă un document istoric important. Anne Frank avea 13 ani când a intrat în așa-numita Anexă a sediului firmei patronate de tatăl său. În perioada 6 iulie 1942 – 4 august 1944, ea a ținut un jurnal, pe care tatăl ei l-a publicat în 1947. De atunci, a fost tradus în peste 65 de limbi și s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

jurnale si carti de memorii semnate de romani

Jurnale și cărți de memorii semnate de români

Scriitorul american Philip Roth spunea despre Jurnalul lui Mihail Sebastian că merită să stea pe același raft cu „Jurnalul Annei Frank“. Scris între 1935 și 1944, jurnalul lui Mihail Sebastian a fost publicat abia în 1996 și a iscat controverse. Mai mult decât o scriere de căpătâi pe tema războiului și a Holocaustului, „Jurnal 1935-1944“ este un tablou al lumii culturale din epocă. Nume mari precum Nae Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade și Eugen Ionescu apar în paginile jurnalului.

Jurnalul unei fete greu de multumit“, de Jeni Acterian, este, la fel ca jurnalul lui Mihail Sebastian, un document istoric despre o întreagă generație. De la Mircea Eliade și Emil Cioran până la Constantin Noica și Petre Țuțea, fiecare mare personalitate a României cu care Jeni Acterian a interacționat este descrisă în cele aproape o mie de pagini ale jurnalului. Aflăm despre lecturile care îi bucurau zilele, despre evenimentele artistice la care participa, dar suntem, în același timp, martorii unei vieți triste și ai unei suferințe fără cauze.

20 de ani in Siberia. Amintiri din viata“ este o mărturie despre calvarul trăit în Gulagul sovietic de o țărancă din Bucovina, Anița Nandriș-Cudla. Deportată cu cei trei fii ai săi în Siberia, la Cercul Polar, lăsând în urmă un soț și o mamă bolnavă – pe care nu avea să îi mai vadă niciodată -, Anița a reușit să suporte regimul de înfometare și munca într-un mediu extrem de dur. A fost deportată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Bucovina de Nord a fost ocupată de Uniunea Sovietică, și s-a întors în țară, împreună cu cei trei copii, în 1961. O carte care demască teroarea comunismului, „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață“ este o lectură esențială pentru oricine vrea să cunoască istoria României.

Vezi categoria noastră de 👉 CARTE

O carte autobiografică ne poate ajuta să ne formăm o percepție mai clară asupra anumitor evenimente și să pătrundem în colțurile ascunse ale vieților marilor personalități, de aceea n-ar trebui să lipsească de pe listele de lectură din această iarnă.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: