Jocuri educative pentru cei mici

jocuri educative pentru cei mici

Provocarea multor părinți este aceea de a găsi jocuri potrivite copilului lor. Tableta, telefonul, televizorul nu sunt întotdeauna cele mai bune soluții, spun specialiștii, așa că este nevoie să stârnim interesul copiilor și altfel. Poate desenând, pictând, construind garaje pentru mașinuțe, interpretând diferite roluri. Există multe posibilități, iar dacă putem face din joc și o modalitate de a învăța lucruri noi – poate cuvinte dintr-o limbă străină sau informații din domeniul geografiei, noțiuni de anatomie – atunci putem spune că ne-am atins toate obiectivele.

De ce să oferi jocuri educative copilului tău

Noi, adulții, ne gândim că procesul de învățare trebuie să fie unul serios, disciplinat, în stilul clasic pe care îl cunoaștem. Copiii, însă, sunt capabili să descopere lucruri noi în nenumărate moduri. Tabla, foaia, pixul și orele de curs nu sunt singurele modalități prin care cel mic poate învăța să numere, să citească, să scrie sau să identifice pe hartă toate capitalele lumii. Pentru el, este mult mai distractiv să descopere lumea jucându-se. De aceea, au fost create nenumărate jocuri care pot transforma orele de învățare într-un timp plăcut și amuzant. Spre exemplu, cartea „Intru in joc, invat pe loc” îi poate ajuta pe copii să învețe diferite numere, litere, culori și forme și să obțină multe alte informații utile pentru dezvoltarea lor. Folosind un creion electronic, capabil să redea cântece și cuvinte ca un MP3 Player, copilul poate rezolva diferite teste pe baza informațiilor „rostite” de acesta.

Pe lângă faptul că un copil învață mult mai ușor atunci când se joacă, el poate prinde drag de studiu. Faptul că află informații într-un mod distractiv îi poate produce o stare bună atunci când vine vorba de învățare. Pe viitor, poate deveni interesat de tot felul de domenii: de la anatomie, chimie, astronomie, până la fizică cuantică, tocmai pentru că știe să le descopere într-un mod plăcut. Iată în continuare câteva idei de jocuri educative pentru copii, cu care vă puteți anima timpul liber.

Jocuri de asamblat

jocuri de asamblat

Cuburi mari, viu colorate, diferite forme geometrice, unele din lemn, altele din plastic, umplute cu nisip sau care au accesorii metalice – sunt genul de jucării pe care copiii încep să le descopere din primele luni de viață. Ele sunt menite sa stimuleze simțul tactil, dar nu numai. Pe măsură ce cresc, cei mici descoperă că pot face și alte lucruri cu ele în afară de a le roade și a le arunca. Învață să construiască tot felul de căsuțe, garaje pentru mașinuțe și multe alte „metropole” pe care le întind în toată sufrageria. Avantajul acestor jocuri este că dezvoltă abilităţile motrice ale copilului, stimulează capacitatea de gândire creativă, îmbunătățesc abilitatea de soluționare a problemelor, iar copilul descoperă în fiecare zi că poate construi lucruri noi și poate modifica ceea ce nu îi convine. De asemenea, ele sunt potrivite chiar și copiilor de 1-2 ani. 

Vezi 🎁 oferta noastră Joc sortare – Patrate colorate

Board games, circuite și labirinturi

Aceste jocuri sunt distractive atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. Multe dintre ele sunt bazate pe o poveste care ne invită să îi descoperim personajele și să devenim unul dintre ele. „Catan junior”, „Monopoly Junior”, „Nu te supăra, frate!” sunt genul de jocuri care ne prind în povestea lor și ne provoacă să îndeplinim o misiune mai mult sau mai puțin dificilă. Avantajul jocurilor tip circuit, labirint sau board game este că stimulează imaginația copilului, capacitatea lui de a elabora strategii, dar și nivelul de atenție și puterea de concentrare. 

Vezi 🎁 toate ofertele noastre de jocuri educative pentru cei mici.

Instrumente muzicale

În mod normal, unii specialiști spun că vârsta potrivită pentru începerea studierii unui instrument muzical este în jur de patru ani, când cel mic poate începe cursuri individuale de pian sau vioară. Pentru chitară, percuție și canto, mai potrivit este să înceapă de la 5-6 ani. Dar asta nu înseamnă că până atunci nu îl poți familiariza cu domeniul muzicii. Așa că, dacă vrei să îl încurajezi pe micuțul tău să învețe să cânte la un instrument muzical, trebuie mai întâi să faci din asta o experienţă amuzantă, plăcută şi plină de recompense. Puteți învăța melodii noi împreună, puteți dansa și vă puteți distra cu jucăriile educative care pot reproduce o parte dintre notele muzicale.

Vezi 🎁 oferta noastră de Xilofon 8 tonuri

Jocuri pentru desenat

jocuri pentru desenat

Chiar dacă pare o activitate banală, desenatul poate fi oricând reinventat. Totul depinde de creativitatea și implicarea copilului, dar și de părinte. De asemenea, este important să adaptezi așteptările și activitățile după vârsta copilului și să explorați împreună mai multe modalități de a desena. La un an, un an și jumătate, copilul descoperă mâzgălitul la întâmplare, pe la 2-3 ani, descoperă simbolurile, iar în jur de 4-5 ani, începe să reproducă obiecte, imagini destul de apropiate de realitate. Pentru a stârni imaginația și creativitatea copilului, dă-i voie să folosească mai multe tehnici de desenat: pictați folosind mâinile, degetele, fără pensule sau, dacă spațiul îți permite, dă-i voie să vopsească un perete așa cum vrea el, colorați diferite obiecte din lemn împreună sau achiziționează pânze speciale și table pe care poate exersa. Pe unele creații le poți păstra într-un dosar în care să treci data, anul și vârsta pe care o avea când le-a desenat. O să se amuze pe seama lor atunci când va fi mare. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d