Jocul și importanța lui în dezvoltarea copilului

Jocuri pentru copii

Jocul este unul dintre principalele moduri în care copiii învață și se dezvoltă. În calitate de părinte, probabil că îți place să-i privești pe cei mici jucându-se. Este incredibil să le auzi ideile și să afli despre noile lumi pe care le creează în mintea lor. Este, de asemenea, distractiv să vezi cât de creativi pot fi, atunci când își pun imaginația la contribuție pentru a învăța despre lumea din jurul lor.

Cu toate acestea, jocul este mai important decât își dau seama părinții. Este, de fapt, cheia învățării. Joaca poate contribui la dezvoltarea unor abilități cheie, cum ar fi spiritul de observație, exprimarea, creativitatea sau lucrul în echipă.

În continuare, îți vom prezenta de ce este jocul important pentru dezvoltarea copilului și cum  ajută la dezvoltarea respectului de sine, oferindu-i copilului sentimentul de încredere în propriile capacități.

  • Cum învață copiii prin joc?
  • De ce este joaca sănătoasă pentru copil?
  • Ce abilități dezvoltă jocul în funcție de vârsta copilului?
  • Învățarea bazată pe jocul educativ

Cum învață copiii prin joc?

Pentru copii, jocul este o parte importantă a procesului de învățare. Spre deosebire de adulți, copiii învață în moduri destul de diferite. Cei mici învață prin compararea experiențelor fizice, prin interacțiunile cu alte persoane și prin propriile lor sentimente. De asemenea, învață enorm de mult prin imaginație. Joaca reunește părțile logice și creative ale creierului.

Pentru copii, joaca este adesea o activitate a întregului corp și îi ajută să își dezvolte abilități de care vor avea nevoie mai târziu, în viață. Alergatul, dansul, cățăratul, rostogolirea – toate aceste activități favorizează dezvoltarea musculară și ajută la perfecționarea abilităților motorii. De asemenea, copiii se dezvoltă mental și emoțional, pe măsură ce creează lumi elaborate, pline de imaginație, cu sisteme proprii de reguli ce guvernează termenii jocului.

Atunci când se joacă, cei mici învață să-și regleze emoțiile și să gândească înainte de a acționa. Jocurile de rol îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile sociale și să devină adulți capabili să se dezvolte în diferite medii personale și profesionale.

De ce este joaca sănătoasă pentru copil?

Joaca îi ajută pe copii să crească puternici și sănătoși. De asemenea, contracarează problemele de obezitate cu care se confruntă mulți copii, în prezent.

Un alt aspect important este că joaca reduce stresul și îi ajută pe copii să se dezvolte emoțional. Este o activitate care îi înveselește și care combate anxietatea și stresul. Așadar, joaca este mai mult decât ceea ce pare la prima vedere. 

Învățarea prin joc nu se oprește în casă ori în clasă. De aceea, îți sugerăm să încurajezi învățarea în aer liber.

Amintește-ți propriile experiențe în aer liber, cum ar fi construirea de forturi, joaca în fața blocului, săniușul iarna sau joaca împreună cu alți copii, în parc, și joacă-te cât mai mult afară, cu piticii tăi. Încurajează-i să-și găsească hobby-uri, implicându-i în activitati pe care le desfasori cu plăcere în timpul liber.

În acest fel, copiii tăi își creează amintiri în aer liber și în plus, îi ții departe de televizor și tabletă, ceea ce, în ziua de astăzi, reprezintă un mare câștig pentru dezvoltarea copiilor.

Mintea unui copil se extinde doar prin simpla observare a mediului înconjurător și prin asimilarea a ceea ce observă în jurul lor. 

Mergeți la o plimbare și adunați obiecte din natură, cum ar fi bețele ori frunzele, pentru a le folosi mai târziu, în proiecte artistice. De asemenea, va puteți bucura de aer liber încercând un joc distractiv cu apă sau aducând o pătură și câteva jucării afară, pentru a încuraja jocul în aer liber.

Încorporarea jocului în ziua copilului poate fi atât distractivă, cât și benefică pentru sănătatea acestuia. 

Îți amintești când erai copil, cum joaca venea de la sine? Oferă-le copiilor tăi timp pentru joacă și vezi tot ceea ce sunt capabili să facă, atunci când li se oferă ocazia. În calitate de părinți, sunteți cei mai mari susținători ai învățării copiilor voștri. Pentru a promova dezvoltarea cognitivă, lingvistică, fizică, socială și emoțională, vă puteți asigura că piticii beneficiază de cât mai mult timp pentru a se juca în timpul zilei. 

jocuri-pentru-copii-1

Ce abilități dezvoltă jocul în funcție de vârsta copilului? 

Copiii pot începe să folosească jucarii educative încă de la vârsta de o lună. Pentru bebeluși, jocul senzorial va ajuta la stimularea simțurilor. Jucăriile moi, cu diferite texturi, și saltelele de joacă sunt ideale pentru copiii de vârstă mică, deoarece se concentrează pe jocul senzorial prin sunet, vedere și atingere.

Pe măsură ce copilul crește și își dezvoltă coordonarea mână-ochi, pot fi introduse jucării care încurajează interacțiunea, cum ar fi cuburile educative, care vor continua să inspire simțurile vizuale și auditive, cu ajutorul luminilor intermitente și al diferitelor sunete.

▶️ Știm ca ești mereu în căutare de produse de calitate la prețuri decente, astfel că ți-am pregătit o selectie de jucarii care încurajează dezvoltarea copilului.

După ce copilul începe să meargă, poți introduce jucăriile tip roată cu baston, pentru a-l învăța despre coordonare și echilibru. De asemenea, poți introduce numerele, printr-un joc simplu, de genul numărării pașilor în timp ce vă plimbați.

Introducerea unor jucarii adecvate vastei îl va ajuta să-și continue procesul de învățare și să atingă etapele importante în dezvoltarea lui. De  exemplu, jucăriile ce implică rezolvarea problemelor, cum ar fi cuburile de construcție, îi vor ajuta pe copiii de 3-4 ani să rezolve conflictele și să dezvolte o înțelegere a principiului cauză-efect. 

Jucăriile educative îi vor ajuta, de asemenea, să își dezvolte încrederea în sine, odată ce au învățat cum funcționează o jucărie, după câteva încercări și erori.

Pentru copiii mai mari de doi ani, poți alege jucării care promovează jocul fizic. De asemenea, poți continua să încurajezi creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor, oferindu-le seturi de constructii mai complexe. Mai mult, copiii se vor familiariza cu modul în care cuvintele pe care le aud sunt ilustrate în cărți, citind împreună. 

Chiar și în clasele primare, copiii învață prin joc. Ceea ce funcționează, adesea, cel mai bine pentru copii este învățarea conectată, folosind strategii multisenzoriale și diferite materiale, cu oportunități de a explora și de a-și folosi imaginația. Acest lucru înseamnă că elevii ar trebui să fie implicați activ, în timp ce exersează abilitățile de matematică și alfabetizare într-un cadru mai structurat, decât să stea nemișcați pentru perioade îndelungate, ascultând lecția.

Copiii își vor aminti conceptele atunci când experiența de predare implică să vadă imagini în legătură cu acele concepte, să construiască, să cânte despre ele, să audă o poveste citită cu voce tare despre ele și apoi să aibă o discuție sau să participe la un joc imaginar, legat de conceptele predate.

De asemenea, participarea activă a elevului în procesul de învățare prin intermediul jocului îi permite copilului să se implice în procesele de gândire flexibile și de nivel superior, considerate esențiale pentru elevi. Printre acestea se numără procesele de investigare, de rezolvare a problemelor, de analiză, de evaluare, de aplicare a cunoștințelor.

jocuri-pentru-copii-2

Învățarea bazată pe jocul educativ

Este esențial să menționăm că, în timp ce impulsul de a se juca se regăsește în fiecare copil, înțelegerea elementelor de bază ale jocului nu este întotdeauna atât de naturală și poate necesita o cultivare atentă.

Școlile care promovează sistemul educațional Montessori se concentrează pe încurajarea copiilor să învețe prin „joc educativ”. Acesta are cinci caracteristici:

  • Oferă copilului posibilitatea de a alege ceea ce vrea să facă;
  • Este distractiv și plăcut pentru copil; 
  • Evoluează spontan, evitând să ofere copiilor un scenariu de urmat;
  • Este determinat de motivația intrinsecă, referitor la ceea ce vrea să facă cel mic;
  • Creează un mediu lipsit de riscuri, în care copiii pot experimenta idei noi.
jocuri-pentru-copii-3

Prin intermediul jucăriilor educative, copiii dezvoltă abilități de care vor avea nevoie în viață, cum ar fi:

  • Rezolvarea problemelor și învățarea principiului cauză-efect;
  • Învățarea modului de a se juca împreună cu ceilalți, prin rezolvarea conflictelor și stabilirea regulilor;
  • Dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere;
  • Cultivarea creativității și a imaginației;
  • Descoperirea independenței și a stimei de sine.

Modalitatea ideală de a învăța un copil este prin explorarea propriilor interese. Acesta este motivul pentru care o abordare bazată pe joc implică învățarea inițiată de copil și susținută de profesor. Acesta încurajează învățarea și cercetarea prin interacțiuni care au ca scop extinderea funcțiilor cognitive ale copiilor. 

De exemplu, în timp ce copiii se joacă utilizând cuburi de construcție, profesorul poate pune întrebări care să încurajeze rezolvarea problemelor: Cât de înalt poate ajunge? De câte blocuri ai nevoie? Câte culori se regăsesc în construcție?

Astfel de întrebări transformă un simplu joc într-o metodă de învățare, iar copiii își pot dezvolta abilitățile sociale și cognitive și pot dobândi încrederea în sine, atât de necesară pentru a se implica în experiențe și medii noi.

Atunci când copiii se angajează în activități din viața reală și imaginară, jocul le poate stimula gândirea. Cei mici învață cel mai bine prin experiențe directe – de aceea, jocul îi motivează, îi stimulează și îi sprijină în dezvoltarea abilităților, a conceptelor, în dobândirea limbajului, a abilităților de comunicare și a capacității de concentrare.

În timpul jocului, copiii își folosesc toate simțurile pentru a transmite gândurile și emoțiile, a explora mediul înconjurător și a face legătura între ceea ce știu deja și noile cunoștințe, abilități și atitudini.

De asemenea, în contextul jocului, copiii testează noi cunoștințe. Ei reconstituie experiențele pentru a consolida înțelegerea și, astfel, învață și exprimă pentru prima dată gândirea simbolică, un precursor necesar pentru alfabetizare. 

Jocul este modul în care copiii învață cum să negocieze cu ceilalți, să rezolve probleme și să improvizeze. În cadrul jocului, cei mici învață și exersează abilitățile sociale de bază, cum ar fi împărțirea și separarea de rânduri. Ca un beneficiu suplimentar, în acest proces, ei învață despre colegii lor. Implicarea în joc stimulează dorința copilului de explorare și descoperire. Acest lucru îl motivează să dobândească stăpânire asupra mediului, prin stimularea atenției și concentrării. 

Așadar, nu este niciun secret că piticilor le place să se joace, dar joaca înseamnă mult mai mult decât distracție. De fapt, joaca este o modalitate excelentă de a învăța, atât în medii structurate, cât și nestructurate. Pe lângă faptul că promovează curiozitatea, explorarea și creativitatea, joaca le oferă copiilor posibilitatea de a exersa abilități importante, cum ar fi atenția, inhibarea impulsurilor, precum și reținerea și actualizarea informațiilor.

Sursă foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: