Jocul cu plastilina este o excelentă sursă de divertisment pentru copii, deoarece le permite să își lase imaginația să zburde și să creeze tot soiul de figurine și imagini inspirate din realitate.
Plastilina este una dintre cele mai populare jucării în rândul copiilor și are numeroase beneficii în dezvoltarea acestora: de la cele motorii și cognitive până la cele creative și de divertisment.
Posibilitățile de a crea figurine inedite cu ajutorul plastilinei sunt nesfârșite, motiv pentru care un copil poate petrece ore în șir jucându-se cu acest material maleabil, fără să se plictisească. Totodată, în spatele fiecărui personaj ori animal creat, poate sta o poveste. Cei mici își dezvoltă, astfel, imaginația.

Beneficiile jocului cu plastilina
Plastilina are numeroase beneficii asupra dezvoltării copiilor și poate fi o sursă de relaxare și pentru părinți.
În primul rând, jocul cu plastilina sporește creativitatea și concentrarea copiilor. În timp ce frământă, înmoaie, separă și montează plastilina, cei mici acordă o atenție sporită dimensiunilor și proporțiilor. Este important ca prichindeii să fie încurajați să se exprime creativ. Ideile diferite vor produce rezultate inedite și vor stimula originalitatea și imaginația copiilor. Exprimarea liberă a gândurilor sau ideilor unei persoane și transformarea lor într-un obiect concret înseamnă mai mult decât joacă. Întreaga activitate – de la idee la modelare – este, de fapt, un proces care pornește de la gândire, trece prin acțiune și se concretizează printr-o creație artistică.
Chiar dacă, la început, copiii vor imita comportamentul adulților și vor realiza aceleași figurine ca cele deja create de ceilalți, odată ce înțeleg mai bine întregul proces, vor conștientiza că pot obține orice își doresc. Este important, însă, ca munca celor mici să fie apreciată de adulți, pentru a le întări încrederea în forțele proprii încă de la vârste fragede.
Un alt beneficiu pe care îl are jocul cu plastilina asupra copiilor este că îi ajută să își dezvolte abilități motorii fine. Pentru manipularea acestui material, ei își folosesc mâinile și degetele și astfel, își întăresc musculatura. Jocul cu plastilina poate fi considerat și un antrenament pentru scris, deoarece, când copiii vor merge la școală și vor învăța să scrie, vor ține în mână, cu mai multă ușurință, creionul sau stiloul. În plus, această activitate creativă îi ajută să învețe să își coordoneze mâinile și ochii.
Vezi 👉 AICI oferta noastra de PLASTILINA si JUCARII DE MODELAJ
Plastilina poate fi, totodată, o formă primară de exprimare și comunicare. În cazul bebelușilor, contactul este prima formă de a-și exprima sentimentele. Deși încă nu pot vorbi, copiii pot spune povești prin intermediul plastilinei. Joaca de acest fel poate fi, așadar, o formă non-verbală de comunicare între părinți și copii.
Un alt avantaj pe care îl prezintă jocul cu plastilina asupra dezvoltării copiilor vizează abilitățile emoționale ale acestora. Când cei mici se simt supărați, frustrați sau îngrijorați în legătură cu întâmplările din viața lor, folosirea plastilinei îi poate ajuta să se elibereze de gândurile și emoțiile negative. Totodată, această activitate poate duce la eliminarea obiceiurilor nesănătoase, care pot fi distructive sau neproductive. Plastilina este, așadar, un instrument util pentru eliberarea tensiunii și agresivității.
Și, pentru că jocul cu plastilina este o activitate distractivă, copiii râd foarte mult, iar acesta este un comportament sănătos. Când zâmbesc, substanțele chimice care se dezvoltă în organism sunt eliminate, iar circulația sangvină este îmbunătățită. Astfel, sistemul lor imunitar este întărit, iar tensiunea fizică și stresul dispar timp de cel puțin 45 de minute după o „sesiune“ de râs.
Nu în ultimul rând, jocul cu plastilina este un instrument grozav, cu ajutorul căruia copiii pot învăța alfabetul și cum să își scrie numele, pot memora numere și pot face calcule simple.

Idei pentru folosirea plastilinei
Nu e nimic complicat în a meșteri figurine și imagini inedite împreună cu copilul. În doar câteva minute, puteți obține un elefant vesel, un ursuleț morocănos sau peștișori în căutarea unui acvariu. Nici fundalul pentru astfel de figurine nu trebuie ignorat, dacă vreți să obțineți o imagine completă.
👉 AICI gasești mai multe JUCARII pentru a spori INDEMANAREA copiilor
La fel ca la orice altă activitate practică, și pentru jocul cu plastilina sunt necesare câteva instrumente de bază. În primul rând, este nevoie de materialul principal, respectiv plastilina, după care trebuie să identifici cea mai bună bază pentru manipularea acestui material (plexiglas, lemn, tablă) și să găsești accesorii care îți pot ușura munca (ștampile, creioane, riglă).
Pentru a putea fi folosită fără probleme, plastilina trebuie să fie moale. Însă, odată ce se înmoaie, devine lipicioasă. Drept urmare, părinții trebuie să găsească soluții pentru a împiedica deteriorarea materialului. O variantă ar fi acoperirea tablei de lucru cu o țesătură de iută, pentru a permite aerisirea. Totodată, apa este un element care nu trebuie să lipsească din trusa de lucru, deoarece, cu ajutorul acesteia, copiii vor păstra plastilina umedă, astfel încât să nu se lipească.

Pentru a obține forme diverse, este important ca părinții să le furnizeze copiilor ustensile pentru a tăia plastilina. În acest sens, o riglă poate fi instrumentul potrivit. În plus, pentru a realiza figurine și imagini spectaculoase, cei mici se pot folosi și de alte materiale. De pildă, fire de lână pentru a face părul unei fetițe.
Este important, însă, ca părinții să îi învețe pe copii să combine culorile. Astfel, pentru realizarea unui elefant, pot folosi plastilina gri, însă pentru ochii acestuia, vor avea nevoie de cea albă și de cea neagră (pentru realizarea pupilei).
Totodată, dacă cel mic își dorește să facă un tablou complex, este necesar să aleagă încă de la început fundalul și apoi să construiască figurine pe el. Jocul cu plastilina poate fi o activitate plină de satisfacții pentru copiii care au dubii în legătură cu creativitatea lor. Însă, la început, aceștia au nevoie de sprijinul părinților sau al cadrelor didactice, pentru a înțelege mecanismul din spatele unei astfel de activități.
👉 AICI gasesti o gama variata de JUCARII EDUCATIVE
Plastilina le permite copiilor să-și exprime propriile idei. Cu ajutorul imaginației, ei creează figurine și imagini inedite, materializându-și, astfel, gândurile. În acest proces, fiecare aspect este important: de la culori și materiale până la timpul de execuție și reacția celorlalți.
Sursă foto: Shutterstock
Fara Comentarii