Gelul te ajută să obții o manichiură impecabilă fără a-ți deteriora unghiile naturale. Construind unghiile cu gel acasă vei obține o manichiură rezistentă, economică și de lungă durată, gelul adaptându-se în funcție de lungime, formă etc.
De fapt, manichiura cu gel este o ojă semipermanentă care te ajută să obții unghii perfect colorate care durează până la 15 zile sau chiar mai mult.
- Ce sunt unghiile cu gel
- Pașii pentru construirea unghiilor cu gel
- Pașii pentru refacerea unghiilor cu gel
- Echipamentul necesar
- Cum să îți pui unghii cu gel fără capsulă
- Cum se întrețin unghiile cu gel
- Cum să îți menții unghiile cu gel cât mai mult timp
- Cum se îndepărtează unghiile cu gel
Ce sunt unghiile cu gel
Gelul este o pastă transparentă gata de folosit pe care tu sau un expert o modelează pe suprafața unghiei pentru a obține rezultatul dorit, aceasta înainte de a trece unghiile sub o lampă UV.
Acest gel este pe bază de acril, dar nu se usucă natural, spre deosebire de manichiura pe bază de rășini. Drept urmare, lampa UV este folosită pentru a fixa forma și a oferi stabilitate unghiilor false.
Există multe motive pentru care se apelează la unghiile cu gel. Cea mai evidentă este dorința de a camufla sau întări o unghie casantă, moale, subțire, fragilă sau despicată.
Un al doilea motiv, poate la fel de important pentru unele persoane, este dorința de a prelungi unghiile, un fel de extensie de unghii.
În fine, manichiura cu gel nu exclude pe nimeni, deci, pot apela la unghiile false inclusiv persoanele care au unghii naturale în stare perfectă.
Pașii pentru construirea unghiilor cu gel
Pentru a construi unghiile cu gel este indicat să urmezi pașii:
Pasul 1: Pregătește unghia
Înainte de orice tratament pentru unghii este important să le pregătești. Pentru a face acest lucru, spală-te bine pe mâini, apoi șterge-te cu un prosop moale și uscat.
Pilește unghiile la forma dorită. Pentru ca unghiile cu gel să fie perfecte, primul pas este pilirea lor. Taie unghiile, pilește-le și modelează-le așa cum îți dorești. După ce le tai, trebuie să rămână doar 1-2 mm lungime, pilește ușor capătul unghiei. La final, folosește și o pilă pentru strălucire pentru ca suprafața unghiei să fie dreaptă și fină.
Poți alege unghii rotunjite, pătrate, ovale, în formă de migdală sau ascuțite. În funcție de această formă se va modela și unghia de gel. Este important să fii atentă deoarece nu este similar unghiilor acrilice care pot lua ce formă dorești. În cazul unghiilor cu gel, tu dai forma unghiei, apoi gelul aplicat se adaptează după unghie.
După tăierea unghiilor este necesar să îndepărtezi cuticulele. Odată ce ți-ai conturat unghiile, folosește-te de un băț din bambus și împinge pielea de la baza unghiilor.
Pasul 2: Aplică gelul
Alege capsula potrivită lățimii unghiilor tale și pune o picătură de gel pe capsulă folosind accesoriile din kit.
Pune câteva picături de soluție în capac și, folosindu-te de pensulă, aplică gelul ușor pe unghie în strat uniform. Este posibil ca picături de gel să se reverse pe piele. Nu este grav! Poți șterge ulterior cu acetonă.
După fixarea gelului pe unghii, ține unghiile sub o lampă UV timp de 30-60 secunde sau timpul menționat pe ambalaj. Pentru o fixare bună, mai poți aplica un strat de gel.
Pasul 3: Finisează unghiile cu gel
După uscarea completă a gelului mai poți pili ușor unghiile. Dacă îți dorești ca unghiile să persiste, poți aplica un lac întăritor deasupra.
În funcție de imaginație și de dorințe, poți realiza manichiură franțuzească, gradient, multicolor, nail art etc. Dă-ți frâu imaginației și vei avea unghii unice!
Vezi aici întreaga categorie de MANICHIURĂ/PEDICHIURĂ
Pașii pentru refacerea unghiilor cu gel
Dacă unghiile cu gel au mici probleme „tehnice”, poți corecta relativ ușor, fără a fi nevoie de o manichiură de la zero. Mai jos sunt pașii pe care îi ai de urmat:
- Spală-te bine pe mâini;
- Dezinfectează mâinile și unghiile cu un gel antibacterian;
- Îndepărtează porțiunile cu probleme folosindu-te de o pilă. Șlefuiește ușor fără a vătăma patul unghiei;
- Aplică gel doar pe porțiunea goală de unghie;
- Ține unghiile sub lampa UV;
- După uscarea completă, folosește o pilă foarte fină pentru a aduce totul la același nivel;
- Aplică diferite culori, desene sau alte imagini pentru a decora unghia;
- Finisează prin aplicarea unui lac transparent.

Echipamentul necesar
Pentru o manichiură cu gel impecabilă ai nevoie de următoarele materiale:
- Kit pentru unghii cu gel;
- Lampă UV;
- Foarfecă de unghie;
- Pilă aspră;
- Pilă fină;
- Pilă foarte fină pentru lustruire;
- Bețișoare pentru cuticule;
- Acetonă;
- Lac de unghii transparent pentru întărirea unghiilor;
- Șervețele antibacteriene, gel antibacterian sau alcool medicinal.
Cum să îți pui unghii cu gel fără capsulă
Poți realiza unghii cu gel și fără a avea nevoie de capsulă. Tehnica aceasta oferă unghiilor un aspect curbat și strălucitor. Asigură-te, totuși, că unghiile tale nu sunt prea scurte. Mai jos sunt pașii necesari pentru a-ți pune unghii cu gel fără capsulă:
- Curăță unghiile și dezinfectează-le;
- Împinge cuticulele cu un bețișor din bambus;
- Nivelează unghia cu o pilă;
- Aplică un lac transparent în cantități mici și lasă să se usuce câteva secunde. În acest timp pornește lampa UV;
- Aplică gelul cu ajutorul unei pensule. Lasă-l să se usuce timp de 120 de secunde sub o lampă UV sau 60-90 de secunde sub o lampă LED;
- După uscare, șterge unghiile cu o lavetă înmuiată în apă cu săpun;
- Pentru un aspect natural poți folosi un lac alb pe vârfurile unghiilor. Dacă îți dorești, poți folosi inclusiv geluri colorate.
Vezi întreaga categorie de ACCESORII UNGHII
Cum se întrețin unghiile cu gel
După aplicarea unghiilor cu gel este necesar să ai grijă de ele. Astfel, vor avea o durată de viață de 2-3 săptămâni.
Odată ce unghiile naturale cresc, va trebui să faci mici ajustări unghiilor false. Poți face acest lucru prin pilirea sau lustruirea gelului. Evită pe cât posibil folosirea unei unghiere deoarece riști deteriorarea unghiilor.
De asemenea, după aplicarea unghiilor cu gel este foarte important să le hidratezi periodic cu ajutorul unui ulei special pentru cuticule. Mai mult, este indicat să folosești zilnic o crema pentru maini.
Dacă te ocupi de grădinărit, treburi casnice sau proiecte DIY, nu uita să îți protejezi mâinile prin purtarea unor mănuși din cauciuc.
Cum să îți menții unghiile cu gel cât mai mult timp
Orice posesoare a unghiilor cu gel își dorește ca acestea să persiste cât mai mult. Mai jos sunt câteva recomandări pentru a-ți menține unghiile cu gel cât mai mult timp:
- Repară rapid micile defecțiuni – cel mai bun mod de a păstra luciul perfect al gelului este să repari imediat defecțiunile care, inevitabil, vor apărea. Ține în geanta un vas cu gel pentru unghii și o pilă. Intervenția de urgență este necesară pentru a preveni ciobirea manichiurii. Aplică puțin gel și lasă-l să se usuce;
- Aplică un nou strat de lac transparent la fiecare câteva zile pentru ca gelul să stea la locul lui;
- Optează pentru unghii cu gel adaptate vieții de zi cu zi – dacă nu ești amatoare de unghii lungi, poți încerca unghiile cu gel mai scurte, pentru început;
- Lasă să treacă suficient timp între aplicarea gelului și îndepărtarea sa;
- Dacă ai ales unghii cu gel foarte lungi, este important să acorzi mai multă atenție unor sarcini zilnice precum deschisul ușilor, condusul mașinii sau activitățile casnice. Lipsa atenției poate duce la agățarea sau chiar smulgerea lor.
Cum se îndepărtează unghiile cu gel
Atunci când te-ai plictisit de culoarea unghiilor cu gel, le poți îndepărta. Mulți merg la manichiuristă pentru această etapă, însă o poți realiza și acasă, dacă urmezi recomandările noastre. Mai jos sunt trei modalități de îndepărtare a unghiilor cu gel, prin înmuiere, prin pilire și prin exfoliere.
Îndepărtarea unghiilor cu gel prin înmuiere
Pentru această metodă, urmează instrucțiunile de mai jos:
- Umple un bol cu acetonă. Aceasta reacționează cu gelul de pe unghii ducând la pierderea aderenței. În mod tradițional, acetona este folosită pentru a îndepărta lacul de unghii. Pentru a îndepărta gelul de pe unghii, este nevoie de o acetonă cu o concentrație mai mare;
- Pune vasul cu acetonă pe un alt vas cu apă fierbinte pentru a se încălzi. Lasă să stea așa timp de 3-5 minute. Ține acetona departe de orice sursă de căldură deoarece este inflamabilă;
- Îndepărtează vasul cu acetonă;
- Aplică pe cuticule și pe pielea din jurul unghiilor vaselină medicală. Acetona va usca pielea și este important să faci tot ce îți stă în putință pentru a o proteja. Dacă nu ai vaselină, poți folosi o cremă grasă sau ulei de măsline. Evită să pui vaselină și pe gel, altfel nu se va mai dizolva;
- Înmoaie vată în acetonă și apoi pune-o pe unghii;
- Acoperă unghiile cu folie de aluminiu;
- Lasă acetona să acționeze timp de 30 de minute. Dacă nu îți irită pielea, poți înmuia unghiile direct în acetona caldă. Totuși, nu lăsa unghiile în acetonă mai mult de 30 de minute;
- Îndepărtează folia de aluminiu și gata. Gelul ar trebui să se desprindă ușor odată cu îndepărtarea vatei;
- După uscarea completă, spală unghiile cu săpun. La uscare poți folosi o pilă pentru a nivela imperfecțiunile;
- Este posibil ca acetona să fi afectat unghiile, deci, este necesar să aștepți minimum o săptămână până la o nouă aplicare cu gel.

Îndepărtarea unghiilor cu gel prin pilire
Pentru a îndepărta unghiile cu gel prin pilire, urmează pașii:
- Taie-ți unghiile cu ajutorul unei forfecuțe. Dacă sunt prea groase pentru a fi tăiate, folosește o pilă pentru a le scurta din lungime;
- Folosește o pilă aspră pentru a șlefui unghiile. Mișcă ușor pila în mai multe direcții pentru a obține un aspect uniform. Evită să menții pila prea mult timp în același loc, altfel apare o senzație de arsură;
- Procedura poate dura, deci, este important să ai răbdare. Dacă încerci să te grăbești, îți poți deteriora unghiile naturale de dedesubt;
- Șterge periodic praful format în urma folosirii pilei. Astfel, vei vedea mai ușor cât gel a mai rămas pe unghii;
- Ai grijă când ajungi la suprafața unghiei naturale – nu trebuie să mai șlefuiești unghia deoarece riști deteriorarea. Cum știi când ai ajuns la suprafața unghiei? Striațiile naturale ale unghiei devin vizibile;
- După îndepărtarea gelului, șterge unghia cu o pilă fină pentru nivelare;
- Spală unghiile, iar după uscarea completă, aplică un ulei pentru unghii și o cremă de mâini timp de câteva zile;
- Așteaptă cel puțin o săptămână până aplici din nou unghii cu gel.

Îndepărtarea unghiilor cu gel prin exfoliere
A treia metodă de îndepărtare a unghiilor cu gel se realizează prin exfoliere. Folosind această metodă, se reduce riscul de vătămare a unghiei naturale. Mai jos sunt instrucțiunile:
- Așteaptă până când gelul este bine ciobit. Poate să treacă chiar și trei săptămâni de la aplicare;
- Folosește un bețișor pentru cuticule și introdu-l sub stratul de gel rămas. Împinge ușor până când porțiunea de gel se ridică. Evită să împingi prea mult deoarece poți afecta unghia;
- Folosind degetele sau o pensetă, îndepărtează gelul;
- Repetă pentru fiecare unghie până când ai îndepărtat tot gelul;
- Folosește o pilă pentru a netezi unghiile;
- Aplică un ulei pe unghii și o cremă de mâini;
- Așteaptă cel puțin o săptămână până aplici din nou gelul.

Unghiile cu gel au revoluționat manichiura. Dacă înainte foloseai un lac de unghii care sărea după 2-3 zile, astăzi unghiile cu gel vin în modele din ce în ce mai îndrăznețe și țin până la trei săptămâni. Apariția kiturilor de unghii cu gel face aplicarea lor simplă, rapidă și accesibilă. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să alegi modelul și culorile. Te-ai decis deja?
Sursa foto: Shutterstock
Fara Comentarii