Idei pentru cină: cum asociem vinul cu brânzeturile

asocierea vinului cu branzeturile

Nu mai este un secret faptul că vinul și brânzeturile merg mână în mână și că le poți asocia de minune, mai ales atunci când vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu o cină specială. Prin proprietățile lor individuale, vinul și brânzeturile se completează, mai ales când vine vorba de gust și arome. Însă cum știm să le asociem, astfel încât savorile ambelor tipuri de produse să fie puse în evidență și să devină vedetele unei cine servite ca la carte? Iată în acest articol câteva sugestii și sfaturi cheie. 

Ține cont de zona de proveniență a produselor 

Una dintre regulile simple, cu ajutorul căreia cu siguranță nu vei da greș, este să alegi produsele în funcție de zona lor de proveniență. Prin apartenența la același teritoriu, ambele produse vor dobândi proprietăți similare. Urmărește etichetele și alege produsele astfel încât și vinul, și brânzeturile să aibă aceeași țară de origine sau zonă geografică. De exemplu, fiind un vin născut în regiunea viticolă Rin din Germania, Rieslingul poate fi asociat foarte bine cu brânzeturi nemțești, cum sunt Limburger și Hirtenkase, dar și cu faimoasa brânză elvețiană,  Raclette. De asemenea, vinurile din Italia se potrivesc excelent cu brânzeturi precum Mozzarela, Mascarpone, Gorgonzola, Parmezan.

 👉 Descopera intreaga gama de VINURI ITALIA

Ține cont de consistență și arome

cum asociezi vinul cu branzeturile

Complementaritatea, echilibrul perfect între gusturi și amplificarea calităților reprezintă ceea ce se urmărește prin asocierea dintre vin și brânzeturi. Un vin subțire, tânăr, cum este cel rosé, de exemplu, va fi acoperit de gustul unor brânzeturi mature, la fel cum un vin corpolent, cu un nivel crescut de alcool, va domina brânzeturile proaspete sau neutre. O altă regulă nescrisă este aceea că produsele trebuie să se susțină reciproc. Brânzeturile tari, cum ar fi Parmezan, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort, pot pune în evidență savoarea unui vin roșu,  corpolent, precum Cabernet Sauvignon sau Feteasca Neagră.

 👉 Descopera intreaga gama de VINURI ROSII

Consistența moale și cremoasă a brânzeturilor Feta se aliniază excelent cu sortimentele de vin echilibrate, cum ar fi Sauvignon Blanc. Datorită acidității sale vibrante și aromelor ierboase, Sauvignon Blanc se comportă elegant și în asocierea cu  brânzeturile din lapte de capră (Bijou, Crottin, Bucheron). 

 👉 Descopera intreaga gama de VINURI ALBE

Blue Stilton, Danish Blue și alte tipuri de brânzeturi cu mucegai merg foarte bine cu vinurile dulci și dense, cum ar fi vinul de Porto, Merlot, Chardonnay, Muscat. 

Combinații celebre de vin și brânzeturi

combinatii celebre de vin si branzeturi

Combinația de vinuri și brânzeturi este cunoscută pe întreg mapamondul, așa că nu este de mirare faptul că oenologii și somelierii au stabilit deja câteva combinații de vin-brânzeturi pe care le poți testa cu încredere la orice cină pe care vrei să o pregătești:

 • Chardonnay cu brânza Brie, Camembert sau Morbier (din lapte de vaca) și Chevre D’Argental (lapte de capră); 
 • Sauvignon Blanc cu  brânzeturile din lapte de capră, brânză Feta;
 • Cabernet Sauvignon cu Gorgonzola, Emmenthaler, Cheddar, Pecorino romano;
 • Fetească Neagră cu Danish Blue, telemea românească de oaie sau de vacă;
 • Riesling cu brânza cu mucegai și brânzeturile nemțești (Limburger, Hirtenkase);
 • Vinul rosé cu Emmenthaler și Cheddar.

Pentru ca experiența culinară să fie completă, pe platoul de degustare poți pune și câteva felii de bruschete, biscuiți, nuci, migdale, struguri, caise deshidratate, smochine sau chiar mezeluri uscate. Modalitățile prin care poți îmbogăți experiența sunt variate și depind de creativitatea și gustul fiecăruia, însă cu siguranță merită să încerci. 

Sursa foto: Shutterstock 

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d blogeri au apreciat: