Originară din China, unde era preparată din orez fiert în lapte, aromatizat și apoi răcit în zăpadă, înghețata ne fascinează cu gustul și textura ei irezistibile, de mai bine de 2.000 de ani. De la forme simple, până la adevărate opere de artă, pregătită cu lapte și ouă, frișcă sau cu fructe, ne încântă, în mod special în zilele fierbinți de vară, dar nu îi putem rezista nici cu alte ocazii.
Pe piață există o varietate mare de înghețate, dar când o prepari în casă, știi ce ingrediente folosești, ai un control asupra cantităților de zahăr și grăsimi și poți folosi aromele în ce combinații dorești. Totodată, este un proces amuzant, la care poate participa întreaga familie. Iată de ce, te invităm să descoperi câteva dintre cele mai simple și gustoase rețete de înghețată pe care le poți încerca acasă.
Rețetă de înghețată de casă de căpșuni și lămâie

Când vine vorba de fructele folosite ca ingrediente pentru înghețata de casă, ai mai multe variante. Poți prepara un piure și să faci înghețată pe băț, să faci un șerbet, congelat în diverse forme sau să pregătești o cremă fină, după o rețetă cum este și cea de mai jos:
Ingrediente:
- 1 kg căpșuni;
- 500 g smântână;
- 1 lămâie;
- 2 albușuri;
- 100 g zahăr pudră;
- frunze de mentă, frișcă.
Mod de preparare: stoarce lămâia; taie căpșunile și amestecă-le cu smântâna; adaugă sucul de lămâie; bate spumă albușurile și pune, treptat, zahărul pudră; amestecă spuma de albușuri și compoziția de smântână; pune crema, patru ore, la congelator; decorează cu bucățele de căpșuni, frunze de mentă și frișcă.
Vezi categoria noastra de ▶️ PRODUSE PENTRU BUCATARIE SI SERVIREA MESEI
Rețetă de înghețată de casă cu pepene galben și vin

Pepene galben, lămâie, mentă și vin. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui desert delicios și răcoritor. Înghețata de pepene galben și vin, căci despre ea este vorba, se prepară după cum urmează:
Ingrediente:
- 1 pepene galben zemos;
- 450 g iaurt gras;
- 200 g zahăr pudră;
- 2 lămâi;
- 200 g smântână grasă;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 1 lingură zahăr;
- ½ plic de gelatină;
- 100 ml vin alb;
- frunze de mentă.
Mod de preparare: taie pepenele cubulețe; pune jumătate la frigider și pisează restul; bate iaurtul cu zahărul pudră și smântâna; adaugă zeama și coaja rasă de la o lămâie; încorporează pepenele; pune compoziția la congelator, 4 ore; fierbe vinul, cu 1 lingură de zahăr și zahărul vanilat; adaugă gelatina dizolvată, zeama și coaja de la o lămâie; pune într-un bol o cupă de înghețată, 2-3 cuburi de pepene rece, toarnă sosul de vin rece și decorează cu frunze de mentă.
Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de PRESE SI STORCATOARE MANUALE
Rețetă de înghețată de casă cu banane și alune

Dacă vrei o înghețată delicioasă, care combină gustul inconfundabil al bananelor cu cel al alunelor, poți încerca rețeta de mai jos. Folosește ustensilele de măsurat de bucătărie, ca să pui cantitățile corecte de ingrediente. Iată cât de simplu este de preparat:
Ingrediente:
- 500 g banane;
- 150 g miere;
- 100 g nucă de cocos;
- 100 g mix alune, migdale, caju;
- 1 lingură suc de lămâie;
- 1 plic zahăr vanilat;
- 250 g smântână grasă.
Mod de preparare: pasează bananele și amestecă-le cu mierea; adaugă nuca de cocos, apoi celelalte nuci mărunțite; pune sucul de lămâie, zahărul vanilat și smântâna; omogenizează compoziția și pune-o la congelator patru ore.
👉 AICI gasesti toate tipurile de USTENSILE DE MASURAT DE BUCATARIE
Rețetă de înghețată de casă cu piersici (de post)

Chiar și în perioada postului, îi poți răsfăța pe cei dragi cu o înghețată de piersici. Ai mai multe posibilități să prepari un astfel de desert. Poți folosi piersici din compot, să le fierbi în sirop sau să le pasezi. Iată una dintre rețetele pe care le poți încerca:
Ingrediente:
- 1 kg piersici;
- 150 g zahăr pudră;
- 350 g zahăr cristale;
- 500 ml apă;
- 3 lămâi;
- frunze de mentă.
Mod de preparare: curăță piersicile de coajă, taie-le felii subțiri, presară zahărul pudră peste ele și lasă-le așa 4 ore; dizolvă zahărul cristale în apă, adaugă piersicile și fierbe până ce compoziția se leagă; când amestecul se răcește, pune sucul de lămâie; lasă înghețata la congelator 4 ore; decorează cu frunze de mentă.
Vezi categoria noastra de ▶️ SERVICII DE MASA
Rețetă de înghețată de casă cu vanilie și ciocolată

Vanilie și ciocolată, o combinație căreia puțini îi pot rezista, mai ales când vine vorba de înghețată. Poți obține un design deosebit, punând cele două creme în straturi, în recipientul în care îngheți compoziția. Iată rețeta:
Ingrediente:
Înghețata de ciocolată:
- 150 ml smântână;
- 150 ml lapte;
- 40 g zahăr;
- 100 g ciocolată;
- 20 g cacao;
- 2 gălbenușuri.
Înghețata de vanilie:
- 250 ml lapte;
- 100 ml smântână;
- 80 g zahăr;
- 3 gălbenușuri;
- esență de vanilie.
Mod de preparare: pune laptele, smântâna și zahărul într-un bol, deasupra unui vas cu apă fierbinte; adaugă gălbenușurile și amestecă; adaugă ciocolata, cacaua și fierbe-le 15 minute; pune crema la congelator 3 ore; prepară în același mod crema de vanilie și toarn-o rece, peste stratul de ciocolată; lasă la congelat 6 ore.
Înghețata de casă – secretele texturii fine și gustului irezistibil

Prepararea înghețatei de casă nu este dificilă, însă, pentru a te bucura de cele mai interesante texturi și de un gust irezistibil, este bine să ții cont de anumite trucuri:
- atenție la cantitatea de zahăr – cu cât pui mai mult zahăr, cu atât crema va îngheța mai greu; el joacă, însă, un rol important în legarea compoziției;
- amestecă în timpul procesului de înghețare – când vezi că începe să înghețe pe margini, ia o lingură de lemn și amestecă; repetă operațiunea de câteva ori și nu se vor mai forma cristale de gheață;
- utilizează recipiente potrivite pentru depozitare – după ce este gata, pune crema la congelator în recipiente plate, puțin adânci și care se închid ermetic, pentru o consistență uniformă;
👉Vezi AICI oferta noastra de RECIPIENTE PENTRU DEPOZITAREA ALIMENTELOR
- consumă înghețata repede – este bine să fie consumată în cel mult 10 zile, ca să nu-și piardă aroma;
- nu folosi toate ingredientele odată – amestecă-le pe rând; folosește alte adaosuri, cum sunt biscuiții, fulgii de ciocolată sau de cocos, după răcirea cremei;
- prepară baze pentru înghețate – atunci când faci o înghețată clasică de vanilie sau de ciocolată, ea poate fi folosită ca bază pentru alte înghețate.
Pe băț, în forme deosebite sau așezată în boluri și farfurii de desert, cu decorațiuni din nuci, frunze de mentă, sirop de caramel sau frișcă, înghețata făcută în casă este un deliciu ușor de preparat, pentru întreaga familie. Cu puțină răbdare și ținând cont de câteva sfaturi utile, cum sunt și cele de mai sus, poți obține cele mai fine texturi și arome irezistibile.
Sursa foto: Shutterstock
1 Comment
Cum să valorifici timpul petrecut acasă în această vară
5 august 2020 at 7:54 am[…] de unul singur. Nu începe cu ceva sofisticat, ci optează pentru un desert simplu, urmând o reteta de inghetata de facut in casa. Astfel, nu doar că rezultatul e unul garantat, dar vei putea să îți inviți și prietenii să […]