Nu este nimic mai potrivit, în sezonul rece, decât răsfățul pe care îl oferă o ceașcă cu ceai aromat. Anumite ceaiuri pot fi consumate doar pentru plăcerea gustului și pentru senzația de bine pe care o dau parfumul acestora, unele relaxează sau țin loc de cafea, în timp ce altele pot avea și valoare terapeutică.
Mică istorie a ceaiului
Ceaiul, în toate formele lui, este cea mai populară băutură din lume. Consumat cald sau, în varianta modernă, rece, este preparat prin infuzia unor plante în apă fierbinte. Se consumă simplu, îndulcit sau nu, cu sau fără lapte ori gheață.
Ceaiul de astazi este perceput ca fiind o băutura britanică prin excelență, dar are în spate o lungă istorie, legată de cultura chineză antică. Este popular, în cele mai variate forme, în toată Asia, în zonele din nordul Africii, iar în America este cea mai consumată băutură după cafea. Este băut frecvent în Balcani, mai ales cu scop medicinal. În Turcia și Rusia se consumă cele mai mari cantități de ceai negru, iar în Japonia este împământenită o veritabilă filosofie de viață asociată ceaiului. Ceaiul verde are virtuți terapeutice dovedite, în timp ce alte tipuri de ceai sunt consumate doar pentru bucuria aromei.
Este dificil de spus cine a inventat ceaiul sau unde și cum a ajuns să fie preparată prima ceașcă de ceai. Legenda spune că descoperirea ceaiului a fost făcută când împăratul Shen Nung din China a dat peste planta de ceai verde (Camellia sinensis) în 2737 î.Hr., iar câteva frunze luate de vânt au ajuns într-o oală cu apă clocotită. Aroma specială l-ar fi determinat să guste, iar din acel moment omenirea ar fi descoperit ceaiul. Alții susțin că a apărut ca băutură în sine, undeva între anii 1500 î.Hr.-1046 î.Hr., în China, în timpul dinastiei Shang, și că avea exclusiv rol de medicament.

Ceaiuri elixir
Toate plantele aromate se pot asocia cu tot felul de condimente. Uneori, se pot combina cu fructe uscate, iar rezultatele duc la o veritabilă încântare a simțurilor și o bucurie a gustului. Sunt nenumărate rețetele de ceaiuri aromate, iar dintre toate acestea, le-am adunat pe cele cu miros plăcut și gust intens:
- Ceai tonic – în 250 de mililitri de apă fierbinte (la 90 de grade) se pune un vârf de linguriță de pudră de curcuma, frunze de mentă proaspătă și sucul de la jumătate de lămâie. Acoperă, lasă să stea cinci minute, îndulcește cu miere și bea. Curcuma este un puternic detoxifiant, este antiseptic și antibacterian natural, este antiinflamator și accelerează metabolismul, previne depresia și ameliorează artrita.
- Cu piper – în 250 de mililitri de apă fierbinte se adaugă un vârf de cuțit de pudră de ardei iute (piper cayenne), o linguriță rasă de pudră de scorțișoară și sucul de la jumătate de lămâie sau de la o portocală. Poți adăuga și coajă de portocală rasă. Acoperă, lasă să stea zece minute, îndulcește cu miere și bea. Ardeiul iute încălzește organismul și accelereaza metabolismului, iar scorțișoara reduce nivelul de zahăr din sânge și scade colesterolul.
- Relaxant – combină un plic de ceai verde cu o linguriță de ghimbir proaspăt ras, în apă fierbinte. Adaugă puțină coajă de lămâie și suc provenit din aceasta. Poți îndulci ceaiul cu miere, dar este foarte plăcut și simplu. Combinația dintre lămâie, ghimbir și ceai verde are o aromă suavă, delicată și un efect relaxant rapid și de durată.
- Ceai negru aromat – un plic de ceai negru, un băț de scorțișoară, două-trei cuișoare întregi, o jumătate de linguriță de boabe de piper, câteva boabe mici de cardamom se pun toate în apa care clocotește. Acoperă imediat și dă deoparte. Lasă ceaiul să stea circa 10 minute, apoi strecoară-l. Este foarte aromat, poate fi băut așa sau cu un strop de lapte și miere.
- Cu fructe de pădure – se poate spune că este unul dintre cele mai aromate ceaiuri de fructe. Este perfect și rece, și cald. Poți adăuga și un plic de ceai verde sau negru, situație în care este un înlocuitor perfect pentru cafea, cu efecte garantate. Combină două-trei linguri de fructe de pădure proaspete (zmeură, mure, afine, coacăze) strivite ușor, două frunze de mentă și toarnă două căni de apă clocotită. Acoperă și lasă să stea câteva minute. Este delicios simplu, dar poate fi îndulcit. Se consumă cu tot cu fructe.
Un ceai rafinat nu se poate bea decât dintr-o cană frumoasă. Găsești AICI exact ceea ce-ți trebuie!

Ceaiuri din plante aromate și condimente
Toate plantele aromatice au și efecte medicinale. Pentru prepararea acestora, cel mai bine este să folosești planta proaspătă, pentru că aroma și beneficiile sunt mai intense.
- Ceai de busuioc – fierbe apa cât pentru două căni. Când aceasta clocotește, adaugă 8-10 frunze de busuioc, eventual și crenguțe, și un plic de ceai verde sau negru. Cu o lingură de lemn, zdrobește ușor frunzele în apa clocotită. Acoperă și lasă să infuzeze. Adaugă puțin suc de lamaie, apoi bucură-te de gust și aromă, dar și de beneficii. Ceaiul de busuioc are proprietăți antioxidante, antibacteriene și o doză importantă de vitamina K.
- Infuzie de cimbru – are un efect relaxant și induce o stare de bine. Italienii au obiceiul de a bea ceai de cimbru pentru a calma balonarea, dar aroma specială a acestuia este suficientă pentru a face o pasiune pentru acest tip de ceai. Este important să folosești cimbru proaspăt (un motiv în plus pentru a crește cimbru în bucătărie, pe pervazul ferestrei).
- Ceai de lavandă – este unul dintre cele mai parfumate ceaiuri și are capacitatea de a îmbunătăți starea de spirit, reducând anxietatea. Pune flori de lavandă în apă la 90 de grade. O linguriță de plantă este suficientă. Lasă să infuzeze cinci minute, apoi îndulcește cu miere și bea.
- Băutură fierbinte cu vanilie – este un răsfăț care poate produce dependență. Este important să utilizezi vanilie veritabilă, extract sau esență, ori conținutul unei păstăi de vanilie. Combină o linguriță de pudră de ceai verde cu trei sferturi de cană de apă clocotită, jumătate de cană de lapte fierbinte, două lingurițe de zahăr brun și o linguriță de esență de vanilie. Pune totul într-un blender și mixează un minut. Este foarte plăcut la gust și are un parfum uluitor.
- Ceai indian – este o combinație aromată de condimente, lapte, ceai verde și apă. Proporția apă-lapte este de 2:1. Pentru o cană de ceai indian, ai nevoie de apă clocotită și lapte fierbinte. Adaugă în lichidul fierbinte două lingurițe de zahăr, o linguriță rasă de pudră fină de ceai negru, o jumătate de linguriță de cardamom măcinat, o jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată, tot atâtea boabe de fenicul și câteva felii subțiri de ghimbir proaspăt. Pune totul la foc foarte mic, acoperit pentru trei minute. Strecoară și răsfață-te cu această băutură cu gust și aromă de poveste.
Frunzele de mentă proaspătă, de salvie, petalele de trandafiri de dulceață, florile de iasomie, florile de tei simple sau combinate între ele sunt perfecte pentru a face ceaiuri aromate.
Arta ceaiului
Nu toate ceaiurile se prepară la fel. Este importantă respectarea proporției dintre apă, eventual lapte și plantă și/sau ingrediente. Ia în calcul aceste câteva sfaturi:
- ceaiurile verzi se prepară cu apă la cel mult 90 de grade și trebuie să infuzeze pentru a se extrage toate principiile cel puțin cinci minute, după care se scoate plicul de ceai sau se strecoară;
- ceaiul negru nu trebuie să fiarbă, ci se lasă la infuzat două minute, pentru un ceai de după-amiază, și cinci minute, pentru a ține loc de cafea, iar după acest interval se strecoară;
- ceaiul negru și cel verde se pot asocia cu lapte și miere, dar merg cel mai bine cu zahăr;
- infuzia este cea mai folosită metodă, iar vasul de infuzare trebuie să fie din portelan sau cu smalțul perfect întreg;
- unele plante se pot prepara doar prin infuzie, deoarece prin fierbere, principiul lor activ dispare; este cazul teiului, al mușețelului, dar este valabil și pentru mentă și alte ceaiuri din frunze proaspete, verzi;
- la fel de importantă este și calitatea apei, iar cea mai bună este cea cu pH7;
- zahărul alb nu interferează cu aroma ceaiului;
- ceaiurile negre și verzi merg cu zahăr brun, care îmbogățește gustul și aroma ceaiului;
- parfumul plantelor (tei, mentă, soc sau amestecuri din plante) se combină cu aroma specifică a mierii de albine;
- proporția de lapte din ceai se stabilește după propriul gust;
- sunt tipuri de ceai (cum ar fi cel de măceșe) care nu merg cu lapte, pentru că acestea sunt acrișoare, iar laptele se taie;
- ceaiul negru este delicios cu puțin lapte, iar cel verde devine catifelat;
- toate ceaiurile merg cu un strop de lămâie;
- lămâia exclude folosirea laptelui;
- ceaiul negru merge cel mai bine cu rom sau coniac;
- aromele băuturilor alcoolice sunt foarte bine puse în valoare de căldura ceaiului (alcoolul se pierde în aburi), iar în această combinație, este recomandat ca ceaiul să fie îndulcit cu miere sau zahăr.
Ceaiurile aromate sunt mereu o cale simplă de a da valoare unui moment, fie că este vorba de clipe de relaxare, fie de diferite activități. Există un ceai perfect pentru fiecare moment, pentru fiecare stare, pentru fiecare nevoie.
Sursa foto: unsplash.com
Fara Comentarii