Idei de lucru manual şi activităţi pentru copii 

Lucru manual cu copii

Vrei să petreci mai mult timp cu cel mic într-un mod distractiv și, totodată, care să-l ajute să își dezvolte abilitățile? O idee excelentă este să ocupi timpul liber al copilului tău (vacanțe, weekenduri) de la vârste fragede cu activități de lucru manual. Lucrul manual încurajează copiii să folosească o mulțime de abilități pentru a rezolva probleme și a se gândi cu atenție la sarcini. Exersează mintea, încurajând gândirea logică.

De asemenea, activitățile de lucru manual pentru copii stimulează creativitatea, permițându-le să-și folosească imaginația și să-și pună în practică abilitățile artistice. Află care sunt beneficiile lucrului manual pentru mintea copilului tău și descoperă idei de activități DIY (do it yourself) pe care le poți încerca oricând acasă.

Beneficii lucru manual pentru copii

Lucrul manual ajută la dezvoltarea mentală, fizică și socială a copiilor. Diversele crafturi pe care copiii de orice vârstă le pot face acasă, împreună cu părinții, dezvoltă o serie de abilități care le vor fi folositoare toată viața.

Dezvoltă abilitățile motorii

În ceea ce privește mișcarea, activitățile DIY ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine ale copiilor, deoarece aceștia vor folosi adesea mișcări ale mâinilor și degetelor care vor ajuta la îmbunătățirea generală a musculaturii, precum și a controlului asupra mișcărilor. De asemenea, copilul va folosi mișcări mici care necesită concentrare și răbdare pentru a obține rezultatul dorit.

Îmbunătățește dexteritatea

În timp, activitățile de lucru manual vor contribui și la agilitatea micuțului tău. Cu cât copilul va practica mai des activitatea, cu atât va căpăta experiență și va face lucrurile mai bine și într-un timp mai scurt. Iar pe măsură ce va câștiga viteză, își va îmbunătăți și coordonarea ochi-mână.

Dezvoltarea acestei coordonări ochi-mână de la o vârstă cât mai fragedă este extrem de utilă. Acest lucru îi va ajuta în aproape toate domeniile, inclusiv în dorința de a excela în sport.

Dezvoltă stima de sine și încurajează exprimarea

Artele și craftul pot crea un sentiment de reușită copilului atunci când acesta vede rezultatul final al efortului depus. Când îți înveți copilul să creeze ceva, acest lucru îi va oferi ideea că el deține controlul. Ceea ce, în final, va construi o încredere imensă în sine, în abilitățile proprii.

Lucrul manual este o modalitate excelentă de a lăsa copilul să se exprime liber. Poate scoate la iveală sentimentele și emoțiile ascunse la copiii introvertiți. De asemenea, toată energia poate fi canalizată în eforturi pozitive.

Dezvoltă memoria

Copiii pot învăța lucruri noi într-un mod distractiv, într-un mediu diferit de învățarea clasică, prin joacă și creativitate. Diversele activități de lucru manual îi vor învăța despre noi forme și culori, precum și despre diferite modele și figuri. Unele crafturi necesită vizualizarea modelelor complexe, iar obiceiul de a încerca să rețină modele complexe îl va ajuta pe copil să-și îmbunătățească memoria.

Crește capacitatea de a fi flexibil

Majoritatea activităților DIY pot fi realizate în mai multe moduri. Deci, spre deosebire de științele exacte care nu oferă posibilitatea de a fi flexibil, lucrul manual îi învață pe micuți că pot obține același rezultat prin metode diferite. Îi face să gândească diferit și să inoveze. Acest lucru îi va ajuta în viața reală, unde se confruntă continuu cu situații cu posibilități multiple.

lucru-manual-1

Idei de lucru manual copii

Ca părinte, sigur ești mereu în căutare de lucruri amuzante de făcut împreună cu copilul tău. Nu contează dacă ești începător într-ale proiectelor DIY sau ești deja un geniu creativ care vrea să insufle această pasiune și copilului. Indiferent de situație, ai la îndemână soluții și idei de lucru manual pe care le poți încerca oricând.

Lucru manual croșetat

Activitățile de lucru manual pentru copii de cusut sunt o alegere foarte bună. Croșetarea nu este doar distractivă și ușor de învățat, ci oferă o serie de beneficii atât pentru bunăstarea fizică, cât și pentru cea mentală și chiar va ajuta copilul să-și dezvolte gândirea matematică!

Este o modalitate grozavă de a ține mâinile agitate ale micuțului tău ocupate și de a-i canaliza energia către o activitate care îi va pune la încercare răbdarea. Croșetatul și cusutul pot fi activități relaxante pentru tine, deci pot fi la fel și pentru copilul tău. Dar nu este vorba doar despre croșetat ca abilitate nouă. Copiii care învață să coasă și să croșeteze își vor dezvolta abilitățile de citire și rezolvare de probleme.

Lucrul manual croșetat va da copilului senzația de a fi creat ceva frumos și util. Poți începe prin a-l învăța pe copil să coasă și să croșeteze cu ajutorul unor jucării special concepute. De reținut, se recomandă folosirea acestor jucării pentru copiii cu vârsta de peste trei ani.

⏩ Descoperă gama variată de seturi de broderie si tricotaj din oferta Elefant!

Lucru manual din hârtie

Când vine vorba de lucru manual din hârtie pentru copii, există o mulțime de lucruri pe care micuțul tău le poate crea. Însă, dacă ești în căutarea unei activități care nu doar că îi va stimula creativitatea și-l va lăsa să se exprime liber, dar va ajuta și la dezvoltarea abilităților cognitive, poți lua în calcul tehnica origami. Lucrul manual din hârtie este adus la rang de artă de această tehnică japoneză.

Există atât de multe tipuri de figurine origami, care variază ca nivel de dificultate de la începător până la expert. Gândește-te la origami ca la un exercițiu pentru dezvoltarea creierului! Necesită coordonare mână-ochi, concentrare sporită și dezvoltă abilitățile motorii, toate acestea stimulând creierul. Copiii ajung să folosească atât emisfera stângă, cât și cea dreaptă a creierului în același timp. Origami îmbină logica și creativitatea.

Specialiștii susțin că atunci când mâinile tale sunt implicate în procesul de pliere a hârtiei, creierul eliberează serotonină. Serotonina influențează starea de spirit și ne ajută să ne simțim calmi și fericiți.

⏩ Vezi ce kituri origami ți-am pregătit și alege modele pe gustul copilului tău!

Lucru manual din plastilină

Din categoria crafturi pentru copii, plastilina este nelipsită. Dă frâu liber imaginației cu un set de plastilină din care copilul tău poate crea orice. Plastilina este, în principal, un mediu tactil care are un efect calmant. Modelarea cât se poate de liberă, fără reguli, este o modalitate foarte bună de exprimare a emoțiilor.

Spre deosebire de pictură sau desen, plastilina îi ajută pe copii să înțeleagă aspectul tridimensional al lumii care îi înconjoară. Modelarea ajută la dezvoltarea abilității de adaptare la schimbări, deoarece plastilina poate fi presată, înțepată, modelată și remodelată în orice formă și modalitate imaginabilă. Prin plastilină, un copil își poate aduce imaginația la viață.

⏩ Descoperă seturile de plastilina si modelaj care vor face lumea imaginară a copilului tău să prindă viață!

Beneficiile lucrului manual pentru copii se extind în toate sferele vieții și îi fac pe cei mici să devină mai bine pregătiți pentru a face față provocărilor. Stimulează creativitatea, memoria și dexteritatea micuțului tău cu activități DIY distractive care fac din învățare o joacă!

Sursa foto: Shutterstock

Surse: https://www.elefant.ro/list/jucarii-copii-bebe/jucarii/arta-si-indemanare/broderie-si-tricotaj

https://www.elefant.ro/list/jucarii-copii-bebe/jucarii/arta-si-indemanare/origami-decupaje

https://www.elefant.ro/list/jucarii-copii-bebe/jucarii/arta-si-indemanare/plastilina-si-modelaj

https://www.theschoolrun.com/diy-children-what-it-teaches-them

https://www.fabercastell.com/blogs/creativity-for-life/origami-as-a-family-benefits

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d