Idei de jucării educative pentru bebeluși

jucarii educative pentru bebelusi

Joaca este unul dintre cele mai importante moduri prin care copiii învață. Fiecare activitate contribuie la dezvoltarea creierului bebelușului, la stimularea abilităților organizaționale (denumite funcții executive), dar și la dezvoltarea socială și emoțională.

Când bebelușii se joacă, descoperă lumea din jurul lor, dar și pe ei înșiși. Fiecare joc este un experiment care le aduce copiilor beneficii cognitive.

👉 AICI gasești mai multe JUCARII EDUCATIVE pentru COPII

Beneficiile jocului în dezvoltarea copilului

Pe lângă faptul că reprezintă o excelentă sursă de divertisment, jocurile sunt o unealtă educațională importantă, deoarece îi ajută pe copii să își dezvolte abilități mentale, fizice și sociale.

Jocul poate contribui la dezvoltarea creierului în mai multe moduri. Creierul sugarilor are o multitudine de conexiuni celulare, cunoscute și sub numele de sinapse. „Supraproducția“ de sinapse permite informațiilor acumulate în primii ani de viață să construiască fundația pentru creier. De aceea, joaca este o experiență de viață esențială pentru o dezvoltare neuronală corespunzătoare. Dacă astfel de experimente sunt absente, sinapsele se vor pierde. Oamenii de știință au descoperit că activitățile creative și jucăriile pot modifica fiziologia și chimia creierului.

De asemenea, joaca, încă din primele luni de viață, a fost asociată cu un nivel mai ridicat de inteligență în anii ulteriori. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Arkansas arată că jucăriile îi ajută pe copii să dezvolte un coeficient de inteligență mai mare până la vârsta de trei ani. Joaca sporește dezvoltarea cognitivă, lingvistică și socială a copilului.

Unul dintre cele mai vizibile beneficii ale jocului este dezvoltarea creativității copilului. Aceasta este strâns legată de gândirea divergentă, care explorează mai multe soluții posibile și generează idei creative. Mai multe studii realizate la nivel internațional au arătat că există o legătură între joacă și gândirea divergentă.

Deși este o activitate relaxantă, joaca implică gândire, folosirea limbajului, interacțiune, curiozitate și explorare. Astfel, prin intermediul jocului, copiii pot înțelege mai bine cuvintele și modul în care acestea trebuie folosite, pot învăța să asculte, își pot descoperi talentele (să scrie, să deseneze, să picteze, să cânte etc.), pot descoperi structura unei povești (intriga, personajele, cuvintele de pe o pagină) și vor face conexiuni, dar pot învăța și că fiecare obiect are un scop anume.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de JUCARII pentru BEBELUSI

Tipuri de jocuri

Există mai multe tipuri de jocuri, în funcție de vârsta copilului.

Pentru nou-născuți, care abia descoperă lumea înconjurătoare, cele mai practicate jocuri sunt cele nestructurate. Acestea se stabilesc în funcție de interesul bebelușului la momentul practicării lor. Nu sunt planificate și, astfel, copilul trebuie să își folosească imaginația. Printre cele mai îndrăgite jocuri nestructurate se numără activitățile artistice și muzicale, explorarea unor spații de joacă noi (parc, curte, căsuțe), precum și jocurile de rol.

Pe de altă parte, jocurile structurate se desfășoară după anumite reguli și cele mai multe se adresează copiilor mai mari. De exemplu, clasele de înot (la care pot participa și bebeluși), grupuri de lectură (la care copiii descoperă, cu fiecare participare, o nouă poveste), orele de muzică sau dans, jocurile de societate sau sporturile în echipă.

jucarii pentru bebelusi

Jucării și jocuri pentru bebeluși

Jocul trebuie să înceapă încă din primele zile de viață ale copilului. Chiar dacă cel mic nu poate încă să țină în mână o jucărie și, în majoritatea timpului, doarme sau mănâncă, jocul nu trebuie să lipsească din activitățile zilnice. Joaca poate lua mai multe forme, mai ales în primele luni de viață ale copilului, când el se descoperă pe sine și intră în contact cu oameni și obiecte necunoscute.

Jocul cu oglinda este unul dintre cele mai eficiente pentru ca un bebeluș să se descopere pe sine. Așază-l în fața oglinzii și dă-i posibilitatea să se privească și să identifice părțile corpului și mișcările acestora. Reacțiile la contactul inițial cu oglinda pot fi diferite. Unii copii sunt surprinși și curioși să descopere mai multe despre persoana din fața lor, alții se sperie și plâng, în timp ce unii micuți sunt total dezinteresați de ceea ce văd.

Activitățile fizice pot, de asemenea, să stimuleze creierul copilului. Mersul de-a bușilea, încercările de a face primii pași, precum și cursurile de înot pot avea beneficii asupra dezvoltării cognitive a bebelușului. O echipă de cercetători canadieni a descoperit că activitățile fizice ajută mai ales la dezvoltarea funcției executive și a abilităților lingvistice.

O altă activitate fizică este încercarea bebelușilor de a ajunge la anumite obiecte. Pentru că sunt fascinați de lucrurile colorate și de cele care scot sunete diverse, îi poți instala deasupra pătuțului un carusel multicolor. Încercând să atingă obiectele din fața lui, bebelușul își va întări musculatura și va reuși mai repede să se ridice și să meargă.

jucarii educative pentru bebelusi

De asemenea, expunerea bebelușilor la muzică introduce conceptul de ritm, care ajută la dezvoltarea abilităților matematice, susțin specialiștii în educație de la Universitatea din Washington. O sesiune de legănat de 5-10 minute în fiecare zi, în ritmul melodiilor îndrăgite, poate fi o modalitate de relaxare pentru părinți, dar și o metodă de dezvoltare cognitivă pentru copil.

Totodată, ascultarea poeziilor îl ajută pe copil să-și dezvolte conștiința fonologică, o componentă importantă a limbajului și a alfabetizării. De regulă, adulții nu obișnuiesc să vorbească în rimă și folosesc cam aceleași cuvinte în discuțiile zilnice. De aceea, cărțile le oferă celor mici șansa de a auzi cuvinte și rime pe care părinții nu le folosesc în mod obișnuit.

Odată ce copilul își dezvoltă abilități motorii, jocurile cu ajutorul cuburilor sau realizarea unor puzzle-uri sunt activități pe care trebuie să le încerce pentru a-și antrena mintea. Mai mult decât atât, astfel de jucării le dezvoltă abilități matematice și le sporesc nivelul de creativitate.

Interacțiunea constantă cu bebelușul este esențială în primii ani de viață, de aceea, jocurile precum „cucu-bau“ sunt recomandate. O astfel de activitate îl ajută pe copil să-și exerseze memoria și să pună bazele gândirii abstracte. Totodată, bebelușul învață că unele obiecte sau ființe umane pot rămâne în același loc, chiar dacă el nu le mai vede.

👉 AICI gasesti o gama variata de JUCARII

Părinții care se joacă împreună cu ai lor copii formează o legătură mai profundă cu aceștia. Chiar și un joc simplu, precum privitul în oglindă sau „cucu-bau“, poate fi un moment special și poate întări relația dintre cei doi. Aceste interacțiuni oferă experiențe de viață pozitive și stimulează dezvoltarea creierului copilului.

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: