Idei de hobby-uri care te vor ajuta să te dezvolți

Hobbiy-dezvoltare personala

Un hobby înseamnă mai mult decât un mod de a-ți petrece timpul, poate fi și o oportunitate de a-ți îmbunătăți calitatea vieții. În general, un hobby este o activitate pe care o faci din plăcere sau pasiune, în timpul liber, fără a fi plătit pentru el. Hobby-urile reprezintă șansa de a-ți exprima creativitatea, de a-ți menține creierul în formă și ajută la creșterea încrederii în propriile forțe. În continuare, poți citi mai multe despre câteva hobby-uri care te vor ajuta să te dezvolți.

  • Cititul
  • Fotografia
  • Desenul
  • Dansul
  • Bricolajul
  • Origami
  • Călătoriile
  • Muzica
  • Gătitul
  • Scrisul

Cititul

Cu toții știm că ar trebui să citim mai mult, iar lista de cărți continuă să se adune. Indiferent că îți place literatura clasică sau contemporana, non-ficțiunea, poezia sau piesele de teatru, cititul te ajută să înțelegi mai bine lumea care te înconjoară și, efectiv, să îți dezvolți creierul. Studiile arată că cititul îți lărgește orizonturile. 

Activitatea implică o rețea complexă de circuite, neuroni și semnale nervoase, iar pe măsură ce faci din citit o activitate recurentă, această rețea devine tot mai puternică și sofisticată. Un studiu interesant, publicat în anul 2013, arată că lectura unui roman de suspans face ca anumite regiuni ale creierului să se „aprindă” pe măsură ce tensiunea crește. 

De asemenea, cititul poate fi un hobby comun între părinți și copii. Cititul în familie este recomandat de la vârste fragede până în primii ani de școală. Se pare că acest lucru face ca cel mic să asocieze sentimentele de bucurie și căldură cu lectura. Mai târziu, copiii care au citit alături de părinți vor avea un vocabular mai bogat, o stimă de sine ridicată și vor comunica mai bine. 

În plus, petrecerea timpului liber alături de cei mici te poate, de asemenea, ajuta să te relaxezi, mai ales dacă programul nu îți permite să organizezi  prea des activități interactive împreună cu ei. Astfel, pe lângă faptul că orele de joacă sunt importante pentru dezvoltarea copiilor, aceste momente te pot ajuta să te relaxezi alături de cele mai importante persoane din viața ta. 

Un alt avantaj al cititului este că ne ajută să empatizăm cu personajele care sunt puse în situații inedite, cu cele care trec prin experiențe necunoscute etc. Această calitate ne ajută să ne înțelegem mai bine propriile emoții și să relaționăm mai ușor cu persoanele din jur, indiferent de cât de diferite sunt de noi. 

Mai mult, lectura reduce stresul, ameliorează simptomele asociate depresiei, te ajută să dormi mai bine și stimulează creativitatea. Pe măsură ce citim mai mult, suntem mai deschiși la idei noi și formăm noi conexiuni între lucruri aparent diferite.

hobby-cititul

Fotografia

Un apus de poveste, chipul unui prieten sau o clădire cu o arhitectură interesantă reprezintă doar câteva dintre posibilele subiecte ale unei fotografii. Imortalizarea va păstra acea clipă cu tine, pentru totdeauna. 

Fotografia este, în primul rând, o formă prin care ai grijă de tine. Un studiu realizat la Universitatea Lancaster a demonstrat că persoanele care realizează cel puțin o fotografie pe zi, pe care o distribuie pe platformele de socializare, sunt mai puțin stresate, iar activitatea devine o formă de terapie. De asemenea, acest obicei te face să îți dorești să faci fotografii din ce în ce mai bune.

Ideea de a organiza o comunitate în jurul fotografiei poate aduce mai multe persoane cu aceeași pasiune în același loc (pagină de socializare, grup etc.). De exemplu, un proiect de fotografiere a propriului cartier te va pune în contact cu alte persoane care locuiesc în zona ta. Fiecare persoană va vedea un colț de stradă din propria perspectivă, iar acest lucru îți va stimula și mai mult creativitatea și propria dezvoltare. 

În plus, prin fotografie, reușești să observi frumusețea din lume. Fiecare poză oferă o viziune cu totul nouă asupra lumii și te face să te simți mai bine din punct de vedere emoțional. 

hobby-fotografia

Desenul

Desenul este folosit de sute de ani pentru a înregistra idei, amintiri și observații. Leonardo da Vinci a fost unul dintre primii artiști care și-a luat un caiet în afara studioului, pentru a observa strada prin desen. 

Prin desen, este stimulată creativitatea, chiar dacă nu ai talent. Cercetătorii cred că desenele, chiar și cele simpliste, încurajează gândirea deschisă și stimulează formarea de noi idei. De exemplu, Betty Edwards vorbește, în cartea sa Drawing on the Right Side of the Brain, despre învățarea desenului în cazul persoanelor care cred că nu sunt creative. Imaginile înainte și după sunt elocvente pentru evoluția unui non-artist în lumea desenului. 

Similar altor forme artistice, și desenul ajută la reducerea stresului și promovează relaxarea, deoarece ne forțează să fim atenți la detaliile din jur. De asemenea, desenul spontan îmbunătățește concentrarea. 

Dansul

Dansul reprezintă un hobby excelent pentru persoane de toate vârstele. În primul rând, stimulează performanțele cognitive și oferă noi provocări creierului. Potrivit unor oameni de știință, anumite zone din creier, precum cele care controlează memoria, planificarea și organizarea, sunt îmbunătățite prin dans. 

De asemenea, dansul este o activitate socială care îmbunătățește comunicarea cu persoanele din jur.

Indiferent dacă dansezi la un curs, alături de prieteni sau în context informal, alături de copii, petrecerea timpului în pași de dans, alături de alte persoane, îmbunătățește sănătatea socială și emoțională. Dansul oferă o stare de spirit optimistă, crește încrederea în propriile forțe și ajută la diminuarea simptomelor depresiei. 

hobby-dansul

Bricolajul

Activitățile de bricolaj te învață să faci un lucru nou și îți lucrează mintea. Deoarece proiectele de tip DIY necesită folosirea mâinilor, vei învăța noi metode și tehnici de a asambla un obiect. Acest lucru te va ajuta în proiectele viitoare sau atunci când apropiații îți cer ajutorul. Iar dacă descoperi că te pricepi și îți place să îți petreci timpul construind și reparând mici piese, îți poți transforma hobby-ul într-o meserie. 

Spre deosebire de sport, bricolajul îți lucrează corpul, iar la final, ești recompensat cu produsul finit, creația mâinilor tale. 

Mai mult, activitățile de bricolaj oferă o stare bună de spirit, plăcere și satisfacție și contribuie la reducerea stresului. Dacă te concentrezi asupra activității din fața ta, nu te vei mai gândi la stresul de zi cu zi. 

Ideile de bricolaj sunt foarte multe, de la realizarea unui colaj din decupaje din reviste la vopsirea unor ghivece pentru plante sau recondiționarea unui fotoliu. 

La fel cum bricolajul te ajută să-ți dezvolți creativitatea și abilitățile ca adult, tot așa un joc lego contribuie la stimularea imaginației și a motricității fine în cazul celor mici. Află care sunt beneficiile jocului de lego pentru dezvoltarea copilului tău.

Ai un copil care tocmai se află în principalele etape de dezvoltare cognitivă? Descoperă alte sfaturi pentru stimularea creativității copiilor, de la primele luni de viață până în perioada preșcolară.

Origami

Origami este o tehnică japoneză străveche de a împacheta hârtia. Poate fi învățat indiferent de vârstă, dezvoltă funcțiile motorii ale degetelor și menține creierul tânăr. Origami presupune mișcarea degetelor într-un anumit mod, pentru a crea diferite forme. Atunci când folosești degetele pentru a crea un model complex, se trimit semnale creierului, iar acesta este antrenat similar situațiilor când jucăm șah, desenăm sau compunem muzică. 

Pe lângă activitatea fizică a degetelor, realizarea de origami te forțează să vezi produsul final, să îți folosești imaginația și să urmezi o serie de pași. Este o idee excelentă de lucru manual, atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, stimulând imaginația și privitul imaginii de ansamblu. 

De asemenea, dezvoltă gândirea critică. Tehnica origami este folosită în multe probleme din matematică, fizică și astronomie. Fiecare pliu presupune gândire și creativitate. Poți crea fluturi, păsări sau elefanți, dar și pandantive, cercei ori medalioane, prin plierea hârtiei. 

hobby-oregami

Călătoriile

Călătoriile nu sunt doar un mod de a evita plictiseala. Efortul fizic și mintal reduce stresul și te ajută să te concentrezi asupra lucrurilor din fața ta (obiective turistice, mare, bucătărie locală etc.), să observi și să înțelegi o nouă cultură. 

În plus, călătoriile te ajută să te deconectezi și să îți reîncarci bateriile. Munca prelungită poate duce la depresie, anxietate, burnout și alte probleme de sănătate. Chiar și călătoriile locale, în țară, te vor ajuta să te deconectezi și să vezi lumea dintr-o altă perspectivă. 

Un alt avantaj al călătoriilor este că te expun la lucruri noi și astfel, te ajută să te dezvolți. În primul rând, vei ieși din zona de confort. Chiar dacă destinația este la doar 100 km distanță, tot vei observa lucruri noi.  

Dacă te simți blocat la locul de muncă, o vacanță, mai ales în afara țării, unde poți experimenta o cultură cu totul nouă, îți poate reaprinde creativitatea. Experiențele exotice stimulează flexibilitatea cognitivă și capacitatea de a realiza conexiuni între lucruri aparent diferite. 

hobby-calatoriile

Muzica

Învățarea unui instrument muzical te deschide la o lume nouă. Devii mai încrezător în propriile forțe, îți stimulezi memoria și chiar îți lărgești cercul de prieteni. 

Dacă te alături unui grup de pasionați de muzică, inclusiv unui cor, vei cunoaște oameni noi, iar acest lucru va stimula lucrul în echipă. 

În ceea ce privește latura emoțională, cântatul la un instrument minimizează stresul, prin reducerea ritmului inimii și a tensiunii arteriale. Psihologii spun că mai ales muzica clasică (ascultată, dar și cântată) induce o stare de relaxare asupra corpului și creierului. 

Deprinderea unui instrument muzical îți oferă motive de mândrie, mai ales dacă ai reușit să treci peste un pasaj dificil, la care lucrai de câteva săptămâni. 

Totodată, învățarea unui instrument stimulează memoria vizuală și spațială și antrenează creierul în ansamblul său. Mai mult, te ajută să fii mai disciplinat și să îți dezvolți abilități de managementul timpului. Dacă vrei să stăpânești un instrument, este necesar să îi dedici regulat ore din viața ta. 

În fine, învățarea unui instrument nu are loc peste noapte, deci îți antrenează și răbdarea. Nerăbdarea poate cauza stres și tensiune cu persoanele din jur. Învățarea unui instrument te forțează să ai răbdare, deoarece este nevoie de timp pentru a învăța. 

Gătitul

Gătitul este, pentru mulți, o activitate terapeutică. Atunci când gătești, stimulezi toate simțurile. Făina proaspăt măcinată, căpșunele de la piață, zgomotul făcut de mixer stimulează eliberarea de endorfine, hormoni care îți dau o stare de bine și te fac să zâmbești. 

Atunci când gătitul devine un hobby, vei citi rețete și ghiduri online din țări din întreaga lume. Documentarea pentru rețete te va face să înveți lucruri noi despre culturi diferite și să încerci arome inedite. Și, cine știe, poate că dragostea pentru gătit te va motiva suficient pentru a-ți lărgi lista de destinații de vacanță, pentru a gusta din preparatele exotice, la ele acasă. 

Gătitul înseamnă și să fii un maestru al managementului timpului. Este foarte posibil să ai nevoie de mai multe timere, pentru diferite părți ale procesului de gătit. Trebuie să te asiguri că ai toate ingredientele pe masă și suficient timp pentru a le pregăti. Acest lucru înseamnă că îți pui creierul la treabă, pentru a planifica următoarea etapă a unei rețete. 

Un alt avantaj al gătitului ca hobby este că îți crește încrederea în propriile forțe. Aprecierea prietenilor și a familiei te va face și mai mândru de ceea ce ai realizat. 

Per total, gătitul este o grijă pentru sine, la nivel elementar. Iei câteva ingrediente și le transformi într-o masă delicioasă, care hrănește corpul și spiritul. Se pare că gătitul terapeutic îmbunătățește socializarea, stima de sine și calitatea vieții. Persoanele care au participat la cursuri de gătit s-au simțit mai confortabil, ulterior, când au gătit pentru prieteni. Deci, lasă-te purtat prin cartile de bucate și alege-le pe cele care îți atrag atenția imediat. După ce vei stăpâni rețetele de bază, vei putea trece, plin de încredere, spre experimentele culinare.

hobby-gatitul

Scrisul

Scrie o poveste, un scenariu de film, un cântec sau doar într-un jurnal. Această activitate te ajută să îți înțelegi mai bine propriile emoții, să comunici mai eficient cu persoanele din jur și să crești. 

Mai mult, studiile arată că scrisul despre greutățile pe care le întâmpini te ajută să le accepți pentru a putea merge mai departe. De asemenea, persoanele care scriu despre obiectivele pe termen lung sunt mai fericite și mai sănătoase. 

Plăcerea din practicarea unui hobby vine din timpul pe care i-l dedici zilnic. Pe lângă satisfacția pe care o vei obține pe măsură ce devii din ce în ce mai bun, un hobby te ajută să fii mai creativ, perseverent, stimulează activitatea cerebrală, contribuie la creșterea încrederii în sine și reduce stresul. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d