Perioada rece din an se potrivește perfect cu șosetele groase și papucii comozi. Iarna poate fi o perioadă foarte plăcută, dacă echilibrăm temperaturile scăzute, nopțile lungi și atmosfera mohorâtă cu interioare colorate și luminoase, lumânări parfumate, pături moi și călduroase și cu băuturi calde, aromate și delicioase de iarnă, numai bune de preparat atunci când gradele din termometre scad considerabil. La urma urmei, ce este mai liniștitor decât o cană de ciocolată fierbinte sau de vin fiert? Aceste băuturi încălzesc, binedispun și transformă zilele cenușii de iarnă în momente colorate. În plus, sunt perfecte pentru momentele petrecute în familie, cu ocazia sărbătorilor și a reuniunilor cu prietenii. De aceea, am adunat câteva dintre cele mai gustoase și mai parfumate băuturi calde de iarnă, cu și fără alcool.

Lichior de ouă cu alcool
Cunoscut și ca eggnog, lichiorul de ouă este o băutură din lapte și ouă, dulce și cremoasă, la care se adaugă alcool.
Ingrediente:
- 2 căni de lapte;
- 1 cană de frișcă lichidă;
- 6 gălbenușuri;
- ½ cană zahăr;
- puțină sare, cuișoare, extract de vanilie, nucșoară măcinată, scorțișoară (după gust);
- ½ sau ¾ cană de rom, whiskey, coniac sau bourbon.
Mod de preparare:
Se amestecă gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, până rezultă o cremă fină și densă. Într-un vas, se pun pe foc laptele, frișca, restul de zahăr și condimentele și se aduc la fierbere. Laptele se adaugă precum uleiul la maioneză, încet, în crema de ouă, în timp ce se amestecă energic cu mixerul. Trebuie lucrat cu atenție, pentru ca ouăle să nu se gătească. Pune vasul pe baie de apă și amestecă, folosind un tel, până ce conținutul prinde consistență. Este gata când arată ca o smântână subțire. Trebuie strecurat, pentru a elimina eventualele cocoloașe. Se pune la rece pentru 12 ore. Înainte de a fi servit, se adaugă alcoolul, se agită ușor pentru omogenizare și se poate savura.

Cafea irlandeză (Irish Coffee)
Rafinată, parfumată, cu un gust special, cafeaua irlandeză este perfectă în dimineața de Craciun. Nu doar că te va energiza, dar te va și încălzi. Irish Coffee este un cocktail ce are ca ingrediente de bază cafeaua și whisky-ul. Ca să fie perfectă, și cafeaua, și whisky-ul trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Ingrediente:
- 1 ceașcă de cafea tare, preparată la ibric sau la espressor (cu sau fără zahăr, după gust);
- 3-5 linguri de whisky;
- 2 lingurițe de zahăr brun;
- frișcă proaspătă.
Mod de preparare:
Frișca se bate bine cu zahărul, până devine tare și densă. Se pun două-trei lingurițe de frișcă într-o cană caldă (se ține cana în apă fierbinte, înainte) și, imediat, se adaugă cafeaua fierbinte și whisky-ul, apoi se amestecă puțin și se servește pe loc, adăugând alte două lingurițe de frișcă deasupra.

Vin fiert roșu cu portocale
Sunt multe rețete de vin fiert, dar cele mai bune sunt acelea în care se combină sucul de citrice cu vin roșu, mirodenii și zahăr. Unele rețete recomandă să combini vinul cu cidru de mere și miere, scorțișoară, cuișoare și coajă de portocale, în timp ce altele aleg o variantă minimalistă, cu doar trei ingrediente: vin, zahăr și miere sau scorțișoară. Noi am ales o variantă mai sofisticată.
Ingrediente:
- 2 portocale;
- coajă rasă de lămâie;
- 150 g zahăr;
- 1 linguriță de cuișoare;
- 1 baton de scorțișoară;
- 2-3 bucăți de anason stelat;
- ½ linguriță de nucșoară;
- 2 sticle de vin roșu sec.
Mod de preparare:
Stoarce sucul portocalelor, apoi taie coaja în felii. Pune sucul de portocală la fiert împreună cu zahărul, pentru câteva minute. Se va forma un sirop gros. Adaugă cojile de portocale, cuișoarele, coaja de lămâie, anasonul stelat, batonul de scorțișoară și vinul. Ține totul pe foc mic, amestecând ocazional, pentru 10 minute, dar fără să lași combinația să fiarbă, pentru a nu se evapora alcoolul. Dacă vinul este prea tare, 1-2 minute de dat în clocot vor scădea concentrația de alcool. Se servește imediat, însă se poate reîncălzi. Va deveni mai aromat, dar va scădea concentrația de alcool.
Sfat: poți pune în vin, în timp ce stă pe foc, stafide sau bucățele de fructe uscate. În loc de zahăr, se poate folosi miere, iar la capitolul condimente, poți alege variantele care îți plac. Ia în calcul că aburii de alcool intensifică aromele. Se poate renunța complet la sucul de portocală și coaja de lămâie. Pune, în schimb, bucățele de măr în vin, multă scorțișoară și miere.

Limonadă fierbinte cu unt
Este ca și cum ai savura o tartă cu lămâie, doar că este într-o varianta lichidă. Este cu totul specială și trebuie încercată.
Ingrediente:
- 50 g unt nesărat;
- sucul de la 2 lămâi;
- 1 cană de apă fierbinte;
- 1 lingură de zahăr brun;
- ½ linguriță de nucșoară și scorțișoară.
Mod de preparare:
Într-un vas mic, topește untul, dar nu-l lăsa să se încingă. Adaugă sucul de lămâie și apa clocotită în care a fost topit înainte zahărul. Amestecă, pune mirodeniile, adaugă jumătăți de felie de lămâie pentru decor, pune în cană și delectează-te.
Țuică fiartă
Indiferent că ești sau nu băutor de țuică, în varianta fiartă, țuica devine cu totul și cu totul altceva. Are finețe, eleganță, aromă delicată și un gust cuceritor.
Ingrediente:
- 200 ml țuică;
- 1 lingură de boabe de piper negru;
- cuișoare – după gust;
- 1 linguriță de miere.
Mod de preparare:
Pune la fiert toate ingredientele într-un ibric, la foc mic. În clipa în care dă în fiert, dă deoparte și acoperă ibricul cu un capac, lăsând să stea 10 minute într-un loc cald, ca să rămână fierbinte. Servește în pahare mici și presară deasupra câteva fire de piper măcinat. Este o veritabilă încântare!

Cacao cu lapte
Băutura copilăriei poate fi reinterpretată și poate deveni un adevărat răsfăț în zilele de iarnă. Merită să încerci această rețetă!
Ingrediente:
- 1 cană de lapte integral;
- 1 cană de lapte condensat;
- 2 lingurițe de zahăr;
- 1 lingură de cacao;
- bucățele de ciocolată cu lapte;
- scorțișoară.
Mod de preparare:
Pune zahărul și pudra de cacao împreună, apoi adaugă, încet, lapte rece. Amestecă astfel încât să nu formeze cocoloașe. Adaugă laptele condensat și pune pe foc. Nu-l lăsa să fiarbă, dar trebuie să fie foarte fierbinte. Pune bucățile de ciocolată și scorțișoara, amestecă și toarnă băutura în căni. Este pur și simplu delicioasă.
Sfat: poți servi băutura cu frișcă sau poți adăuga, la final, o lingură de rom, pentru o aromă fină.
Turmeric latte
Nu poți lăsa să treacă iarna fără să încerci această băutură. Se mai numește și laptele de aur, este delicioasă, dar, în egală măsură, și un medicament natural care calmează simptomele de răceală, durerile musculare, punând sângele în mișcare.
Ingrediente:
- 350 ml lapte (de vacă sau de migdale);
- ¼ linguriță turmeric măcinat;
- ¼ linguriță scorțișoară măcinată;
- ¼ linguriță ghimbir măcinat;
- ½ linguriță extract de vanilie;
- 1 linguriță miere;
- puțin piper negru pentru servit.
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-o cratiță și, cu un tel, amestecă în mod constant, în timp ce vasul stă la foc mic. Poți pune toate ingredientele într-un aparat care încălzește și înspumează laptele. Nu trebuie să fiarbă, dar poate fi înfierbântat bine. Pune în căni, presară puțin piper negru deasupra și savurează. Este aromat, dulce si sanatos!
Sunt multe alte băuturi calde care pot fi făcute acasă: ceaiul negru combinat cu lapte de migdale și suc de portocale, limonada fierbinte cu miere de tei, ceaiul negru îndulcit cu miere și amețit bine cu rom sau votcă și ciocolata caldă, simplă sau cu frișcă ori bezele, cu scorțișoară ori cu una-două linguri de whisky. Toate pot face ca zilele de iarnă să devină foarte calde și foarte frumoase.
Sursa foto: Unsplash.com/Pexels.com
Fara Comentarii