Idei de amenajare și organizare a unui dormitor mic

idei de amenajare dormitor mic

Lipsa de spațiu este o problemă comună pentru cei mai mulți dintre noi, în special pentru cei care locuiesc la apartament. Pentru mulți, dormitorul reprezintă cea mai importantă cameră din locuință, fiind locul în care se relaxează după o zi grea de muncă și cel în care se asigură că au un somn odihnitor, astfel încât să-și încarce bateriile pentru a doua zi. 

Astfel, amenajarea corespunzătoare a dormitorului reprezintă o prioritate pentru foarte mulți proprietari de locuințe, însă lipsa spațiului transformă această misiune într-una destul de dificilă, care necesită eforturi suplimentare din partea lor. 

Dacă și tu ai un dormitor de dimensiuni reduse, însă îți dorești să valorifici fiecare centimetru din spațiul disponibil pentru a-ți crea un grad înalt de confort, în cele ce urmează îți oferim o serie de sfaturi care să te ajute să realizezi acest lucru, fără a fi nevoit să cheltui o avere cu materialele și cu manopera. 

Alege culori care amplifică spațiul

idei pentru amenajarea dormitorului

Dacă în cazul unui dormitor mare, ai o gamă largă de opțiuni în ceea ce privește alegerea culorii din interiorul încăperii, când vine vorba despre unul de dimensiuni reduse, trebuie să folosești doar acele nuanțe cromatice care creează iluzia unui spațiu mai mare. Din fericire, există suficient de multe opțiuni pentru a realiza acest lucru, iar culori precum albul, albastrul-marin sau chiar verdele într-o nuanță pală te vor ajuta să creezi impresia unei încăperi mai mari. 

De asemenea, poți pune în aplicare și câteva trucuri, precum alegerea de perdele în aceeași nuanță cromatică precum cea a pereților sau realizarea unui contrast de culoare între tavan și podea. Mai mult, poți decora pereții cu dungi pictate, care vor da iluzia unui spațiu mărit și vor contribui la designul întregului dormitor sau te poți folosi de accesorii care să amplifice spațiul.

Vezi 👉AICI DECORATIUNI PENTRU DORMITOR

Cum alegi mobilierul pentru un dormitor mic

piese de mobilier pentru un dormitor mic

Pe lângă designul atractiv, funcționalitatea reprezintă un alt aspect care nu trebuie neglijat atunci când te ocupi de amenajare. Totuși, pentru că spațiul tău este limitat, va trebui să găsești piese de mobilier care să nu ocupe foarte mult loc, dar care să-ți permită să-ți depozitezi toate hainele și obiectele, în ordine, astfel încât să le poți găsi rapid atunci când ai nevoie de acestea.

Alege piese multifuncționale

Piesele de mobilier mulifuncționale și cele foarte bine compartimentate sunt alegerea cea mai inspirată pentru un dormitor de mici dimensiuni, întrucât îți vor permite să valorifici la maximum tot spațiul pe care îl ai la dispoziție și să te bucuri de o funcționalitate mărită, fără a aglomera camera.

Alege un pat de dimensiuni generoase

Alegerea unor piese de mobilier bine compartimentate te va ajuta să economisești foarte mult spațiu, iar astfel, vei avea posibilitatea de a alege un pat de dimensiuni generoase, pentru a te putea bucura la maximum de confortul pe care un dormitor de mici dimensiuni ți-l poate oferi. Pentru un plus de confort, este indicat să alegi și o saltea de o calitate superioară, care îți va asigura un somn odihnitor și te va ajuta să îți începi diminețile cu forțe proaspete. 

AICI gasesti 👉SALTEA SILVER ACTIVE

Nu renunța la decorațiuni

Doar pentru că dormitorul tău este unul de dimensiuni reduse, asta nu înseamnă că trebuie să sacrifici aspectul în detrimentul funcționalului. Deși este important să alegi elemente de mobilier practice, ai posibilitatea de a rezerva un colț al camerei pentru fotografii, accesorii sau alte elemente decorative care consideri că ar da o personalitate unică dormitorului tău. Astfel, poți instala un corp de bibliotecă de dimensiuni reduse, pe care îl poți folosi pentru a-ți așeza decorațiunile, dar și câteva cărți. 

Vezi 👉AICI CORP BIBLIOTECA DECORATIE

Creează-ți un mic spațiu de lucru

De cele mai multe ori, când vine vorba de amenajarea unui dormitor, observăm că nu spațiul limitat este problema, ci amenajarea necorespunzătoare a acestuia. Dacă reușești să folosești eficient tot spațiul din încăpere, vei avea suficient loc pentru a instala alte corpuri de mobilier sau chiar pentru a transforma dormitorul într-o cameră multifuncțională. 

În prezent, foarte multe persoane aleg să-și amenajeze un mic spațiu de lucru în dormitor, pentru zilele în care lucrează de acasă sau pentru cele în care ziua de lucru nu se încheie odată cu plecarea de la birou. Totuși, este important să înțelegi că acesta nu este scopul dormitorului tău și că trebuie să iei în calcul ideea de a-ți crea un spațiu de lucru doar după ce ai ales mobilierul specific acestei încăperi. Măsoară cu atenție spațiul rămas liber, iar dacă ai posibilitatea, alege un birou și un scaun care pot fi instalate cu ușurință în dormitor. 

Vezi 👉AICI SCAUN DIRECTORIAL     

Cum alegi sistemul de iluminat

sistem de iluminat pentru dormitor

Un dormitor de mici dimensiuni trebuie să beneficieze de mai multe surse de lumină, care să creeze impresia unui spațiu dinamic și plin de farmec, însă fără a deveni deranjante ochiului. Pentru iluminatul general, poți alege o lustră de dimensiuni medii, cu lumină galbenă, caldă, care îți va pune în valoare întreaga încăpere și îți va oferi un sentiment de relaxare atunci când te pregătești de culcare. 

În cazul în care obișnuiești să citești înainte de somn, poți alege o veioză pe care să o așezi pe noptieră, montată astfel încât lumina să cadă direct pe paginile cărții, fără a te deranja. De asemenea, dacă ai un tablou sau un obiect pe care dorești să îl scoți în evidență, o sursă de iluminat de accent, precum un lampadar sau o veioză de podea, orientată spre acesta, va oferi un plus de personalitate dormitorului tău. 

Învață să valorifici eficient tot spațiul disponibil și să-ți transformi dormitorul într-un loc al relaxării și al bunului gust. Măsoară cu atenție spațiul pe care îl ai la dispoziție și găsește-i fiecărui colțișor din încăpere un scop bine definit. 

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: