Iasomia: beneficii, proprietăți, utilizări

iasomie-beneficii

Legenda spune că regina Cleopatra folosea parfumul florilor de iasomie pentru a înmuia pânzele corăbiilor sale pentru a-l cuceri pe Marcus Antonius. În India, iasomia era considerată floarea sfântă a zeului Kama, zeul dragostei și al iubirii. Kama era descris ca fiind cel mai frumos zeu, find înconjurat de păsări și muzicieni. Conform legendei, Kama anunța primăvara și anotimpul dragostei, cu ajutorul unui arc din trestie de zahăr și al unor săgeți cu câte 5 flori, din care una era de iasomie. În prezent, este un simbol folosit la ceremonia nunților indiene, floarea de iasomie semnificând dragostea sinceră și puritatea.  

Numele plantei este de origine arabă, iasomia crescând în mod natural cu precădere în zona Arabiei, în China și India. Este cultivată pentru frunzișul de un verde strălucitor și florile parfumate, folosite din plin în aromaterapie și în industria cosmetică, datorită proprietăților antibacteriene excelente. Iasomia este un arbust ornamental, considerat plantă medicinală, având numeroase beneficii terapeutice.

  • Proprietățile iasomiei
  • Beneficiile utilizării iasomiei
  • Moduri de utilizare ale iasomiei
  • Contraindicații

Proprietățile iasomiei 

Proprietățile vindecătoare ale iasomiei sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, florile fiind folosite ca remediu pentru diferite afecțiuni, dar și în domeniul homeopatiei, pentru tratamentul unor boli.

Iasomia are numeroase proprietăți antibacteriene și antimicrobiene și este folosită eficient în tratarea unor probleme de sănătate:

  • Scăderea temperaturii
  • Tratamentul afecțiunilor respiratorii și infecțioase
  • Combaterea infecțiilor bacteriene la nivelul cavității bucale și prevenirea apariției cariilor
  • Tratamentul infecțiilor vaginale
  • Ameliorarea stărilor de depresie, cu ajutorul aromaterapiei
  • Efect antiinflamator și detoxifiant pentru organism
  • Îmbunătățirea aspectului și sănătății pielii și părului

În China, ceaiul parfumat de iasomie era apreciat încă din timpul dinastiei Ming, pentru aroma sa florală delicioasă, cu efect calmant și de îndepărtare a oboselii. Ceaiul este forma cea mai frecventă de preparare a iasomiei și poate fi consumat ca atare sau în combinație cu ceai verde sau negru, pentru a potența aroma iasomiei. Ceaiul de iasomie are numeroase proprietăți și beneficii pentru minte și corp, îmbunătățind sănătatea inimii, starea de bună dispoziție și păstrează pielea tânără și plină de prospețime. De asemenea, ameliorează eficient stresul și ajută la pierderea în greutate.

Iasomia este un bun antispastic al musculaturii netede, antibacterian și expectorant, ameliorând tulburările respiratorii, în cazurile de laringită sau bronșită. De asemenea, iasomia este ideală pentru a regla tensiunea arterială, pentru normalizarea metabolismului și pentru a combate retenția de lichide. Iasomia are în compoziție multe uleiuri eterice și este o sursă bogată în acid salicilic, având efect calmant și analgezic, ameliorând considerabil migrenele, cefaleele și durerile articulare. Ca o consecință a prezenței în compoziție a unor precursori ai salicinei, iasomia are efecte antitermice și antivirale.

Consumul regulat de ceai de iasomie reduce probabilitatea apariției diabetului, deoarece una dintre proprietățile acesteia este de a regla nivelul de zahăr din sânge și formarea insulinei în corp.

iasomie-1

Beneficiile utilizării iasomiei 

Ceaiul de flori de iasomie conține aproximativ 5 calorii la o porție de 200 de grame. Amestecul de flori de iasomie are în compoziție minerale, antioxidanți, vitaminele A, B, C și D, calciu, zinc, potasiu, magneziu și cofeină.

Menținerea sănătății inimii este unul dintre cele mai importante lucruri. În prezent, dietele bogate în grăsimi saturate, împreună cu activitatea fizică scăzută, sunt principalii factori care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. Includerea ceaiurilor de iasomie în dietă are un efect pozitiv asupra sănătății inimii. Catechinele care se găsesc în ceaiul de iasomie inhibă oxidarea colesterolului de tip LDL și, implicit, duc la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului rău.

Sunt recunoscute proprietățile antioxidante ale iasomiei și efectele benefice asupra stării generale și aspectului pielii. Ceaiul și produsele care au în compoziție extracte din flori de iasomie ajută la prevenirea descompunerii elastinei și a colagenului din piele, ceea ce înseamnă o piele mai tonifiată și mai sănătoasă. Multe produse pentru îngrijirea pielii conțin flori de iasomie, alte beneficii dovedite fiind reducerea inflamației pielii și prevenirea iritațiilor care pot apărea la nivelul epidermei.

Chinezii consumă cantități foarte mari de ceai de iasomie, datorită efectelor pe care le are asupra sistemului digestiv. Iasomia are proprietăți antispastice capable să amelioreze indigestia și crampele stomacale. Unele remedii naturiste folosesc florile de iasomie pentru a preveni apariția ulcerului gastric și pentru a contracara acțiunea bacteriilor rele din stomac. Catechinele din ceaiul verde cu flori de iasomie au un efect pozitiv asupra sistemului gastrointestinal. Consumul frecvent al acestui tip de ceai poate activa antioxidanți intracelulari, care interacționează cu enzimele gastro-intestinale, pentru a promova o funcție intestinală sănătoasă.

Ceaiul verde cu iasomie și ceaiul din flori de iasomie au proprietăți care stimulează metabolismul și reacțiile chimice care au loc în celulele corpului. Metabolismul are rolul de a transforma combustibilul din alimente în energie, care ne este necesară în tot ceea ce facem. Aceste beneficii apar atunci când facem exerciții fizice în mod regulat și avem o alimentație echilibrată, de aceea, este important să includem în dietă alimente și băuturi care stimulează eficient metabolismul.Stresul ne afectează din ce în ce mai mult, nu doar psihic, ci și fizic, putând determina creșteri în greutate și complicații asociate suplimentare. Stresul cronic ne afectează somnul și influențează nivelul glicemiei, ceea ce duce la senzația de foame și la consumul emoțional de alimente. Acest lucru duce, în timp, la tulburări de somn și un nivel exacerbat de stres. În timp, acesta poate determina niveluri nesănătoase de grăsime corporală și apariția diabetului de tip II. Ceaiul de iasomie și folosirea uleiului esential de iasomie în aromaterapie ne ajută să ne simțim bine la interior și la exterior și scad nivelul stresului.

iasomie-2

Moduri de utilizare ale iasomiei 

Uleiul esențial de iasomie este folosit de sute de ani în scop terapeutic și pentru efectele sale afrodisiace. Cu numeroase beneficii, cum ar fi proprietățile antispasmodice, antiseptice, cicatrizante și sedative, uleiurile esențiale care au la bază această plantă sunt folosite în aromaterapie pentru efectele calmante și relaxante. Mirosul plăcut al uleiului de iasomie se folosește în aromaterapie pentru relaxare și ameliorarea depresiei. Aroma florală stimulează eliberarea serotoninei care îmbunătățește dispoziția. În acest scop, uleiul esențial de iasomie poate fi folosit cu ajutorul unui dispozitiv special de aromaterapie sau prin aplicare cutanată, la încheieturile mâinilor sau în zona gâtului.

În scop terapeutic, pentru calmarea sistemului nervos, se folosesc florile de iasomie, care îmbunătățesc circulația sângelui, relaxează mușchii tensionați și ameliorează durerile musculare. În acest scop, se folosește uleiul de iasomie pentru masaj și ceaiul de iasomie pentru uz intern.

Florile de iasomie sunt folosite frecvent și pentru îngrijirea tenului și a pielii corpului, datorită proprietăților hidratante. De exemplu, crema de maini pe bază de iasomie calmează senzația de uscăciune a pielii, o netezește și formează o barieră împotriva factorilor externi dăunători. Iasomia înmoaie pielea și o hidratează eficient, lăsând-o catifelată. În industria cosmetică, iasomia este folosită, pe lângă includerea extractelor în parfumuri, la fabricarea produselor destinate reglării cantității de sebum secretate de piele. Produsele pe bază de iasomie sunt recomandate cu precădere tenului cu tendință de îngrășare sau pentru tratarea acneei.

Pe lângă gustul delicios și aroma delicată, vinul de iasomie este folosit ca tonic al sistemului nervos central și în cazul afecțiunilor alergice. Pentru bolile aparatului circulator periferic (mai ales în cazul sindromului picioarelor grele), se recomandă 3 linguri cu vin de iasomie, de 2 ori pe zi, după masă. Acest vin este un remediu recunoscut și eficient pentru îmbunătățirea circulației sângelui. 

iasomie-3

Contraindicații 

Consumul de ceai de iasomie este contraindicat pe stomacul gol, deoarece, în unele cazuri, poate produce hiperaciditate gastrică. Acesta este unul dintre motivele pentru care ceaiul de iasomie și remediile pe bază de iasomie sunt contraindicate persoanelor care suferă de ulcer gastric, hiperaciditate gastrică sau ulcer duodenal. De asemenea, remediile pe bază de iasomie nu se iau înainte de culcare, deoarece pot produce insomnii. În cazul în care sistemul imunitar este slăbit, se recomandă întreruperea utilizării ceaiurilor și remediilor pe bază de iasomie, deoarece acestea pot accentua respectivele deficiențe.

Ceaiul de iasomie este contraindicat în perioada sarcinii, pentru a nu afecta evoluția naturală a fătului. De asemenea, contraindicațiile consumului regulat de ceai de iasomie se extind și pentru perioada de alăptare, deoarece compușii activi din compoziție se pot transmite prin lapte la bebeluș și pot provoca dereglări în dezvoltarea naturală a sistemului imunitar al acestuia.

În anumite cazuri și doar la recomandarea medicului care supraveghează sarcina, se poate consuma ceai de iasomie foarte slab, deoarece acesta poate fi cel mai bun și mai inofensiv remediu natural pentru migrene și durerile de cap care apar în timpul sarcinii. Este important să nu depășești mai mult de o cană de ceai de iasomie pe zi.

Ceaiul de iasomie conține o cantitate semnificativă de cafeină. Persoanele care suferă de probleme de inimă, hipertensiune sau afecțiuni nervoase ar trebui să îl consume cu precauție. Consumul excesiv prin depăşirea dozei recomandate ori a perioadei de tratament poate avea efecte negative asupra organismului, care ajunge să reacţioneze opus faţă de beneficiile de bază ale ceaiului: somnolenţă, moleşeală, dureri abdominale, chiar disfuncţii renale şi scăderea imunităţii. 

Iasomia are nenumărate proprietăți curative și beneficii pentru sănătatea și starea noastră de bine. Ne ajută să ne calmăm rapid într-o situație stresantă, însă, pe lângă efectul sedativ, revigorează sistemul nervos central, înlăturând semnele depresiei, asteniei sau anxietății. Efectele calmante și tonice nu sunt datorate doar compușilor activi din plantă, ci și mirosului plăcut și relaxant al acesteia.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d