Gogoși: o scurtă istorie și rețete diverse

retete pentru gogosi

Cine nu a auzit de gogoși? Din aluat dospit, prăjite sau chiar coapte (pentru o alternativă mai ușor de digerat), dulci și, de ce nu, sărate, aceste preparate sunt savurate în aproape toată lumea, iar rețetele sunt la fel de diverse. Gogoașa are o istorie complexă, existând mai multe variante în ceea ce privește invenția ei. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre ea, precum și câteva rețete savuroase de gogoși. 

  • Scurtă istorie
  • Rețete de gogoși
    • Gogoși simple
    • Gogoși cu paharul
    • Gogoși pufoase
    • Gogoși ca la mama acasă
    • Gogoși pufoase cu iaurt
    • Gogoși rapide
    • Gogoși umplute
    • Gogoși vegane la cuptor
    • Beignets à la New Orleans
    • Gogoși sărate cu cheddar și jalapeno
    • Gogoși cu șuncă, ceapă verde și Gruyère la cuptor

Scurtă istorie

Se pare că un astfel de preparat prăjit era des întâlnit în Grecia și Roma antică, unde gogoșile erau prăjite în ulei de măsline, apoi erau stropite cu miere sau cu sos de pește. Prima rețetă pentru un aluat de gogoși, aliter dulcia, pe numele lui, este menționată de Apicius, în secolul al II-lea, în cartea sa „De re Coquinaria” („Despre gătit”). În Evul Mediu, arabii prăjeau bile din aluat dospit și neîndulcit, apoi le scufundau în sirop, pentru a le oferi dulceață. Aceste prăjiturele arăbești s-au răspândit în nordul Europei, în anii 1400, și au devenit populare în Anglia, Germania și Țările de Jos. În Germania secolului al XV-lea, unde zahărul era greu de găsit, erau adesea gătite sărate, cu umpluturi precum carne sau ciuperci. Pelerinii și coloniștii olandezi au adus gogoșile în America. Olandezii preparau așa numitele olykoeks (în traducere, „prăjituri cu ulei”) încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Aceste gogoși timpurii erau, pur și simplu, bile de aluat, prăjite în grăsime de porc până se rumeneau. Pentru că interiorul lor nu se prăjea la fel de repede ca exteriorul, de cele mai multe ori, gogoșile erau umplute cu fructe, nuci sau alte umpluturi care nu aveau nevoie să fie gătite. De altfel, tot acesta este motivul pentru care au „inventat” și gaura din mijlocul gogoșii. Una dintre legendele legate de acest subiect atribuie invenția căpitanului Hanson Gregory, un marinar olandez, căruia mama îi pregătise câteva gogoși pentru călătoria pe mare. Dar în timpul unei furtuni, a trebuit să își înfigă desertul în spițele cârmei, pentru a avea mâinile libere să manevreze vasul. Se pare că i-a plăcut mai mult forma finală a gogoșii, mai ales că rămăsese fără centrul necopt, și iată: așa s-a născut gaura din gogoși. Poate nu este întocmai adevărul, dar este, totuși, o poveste amuzantă.

Rețete de gogoși

De cele mai multe ori, dacă ne întrebăm prietenii sau familia ce desert și-ar dori, răspunsul este unanim: gogoși. Așadar, iată câteva rețete care sa îți ofere inspirația necesară pentru a-i bucura pe cei dragi cu un preparat savuros.

Gogoși simple

gogosi-simple

Gogoșile de casă îți iau puțin timp, ai ceva de lucrat la ele, dar rezultatul întrece orice așteptare. Odată ce stăpânești rețeta de bază, poți să faci orice fel de gogoși: umplute, inele, glazurate etc.

Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • 3 linguri de miere
  • 1 cub de drojdie proaspătă
  • 1 praf de sare
  • 130 ml apă călduță
  • esență de vanilie și de lămâie
  • un plic zahăr vanilat

Mod de preparare: dizolvă drojdia în apă călduță și o lingură de miere și adaug-o peste făina cernută, mierea rămasă, sare și arome. Frământă până ajungi la un aluat omogen și elastic. Lasă aluatul să crească într-un vas acoperit cu folie alimentară și un prosop curat de bucătărie. Când aluatul și-a dublat dimensiunea, întinde-l pe o suprafață pudrată cu făină. Taie cerculețe (sau inimioare, floricele etc., după imaginația ta) cu ajutorul unor forme de patiserie, apoi lasă-le 30 de minute la temperatura camerei, pentru a mai crește puțin. Pune uleiul la încins, la foc mediu. Poți verifica dacă uleiul s-a încins corespunzător, introducând coada unei linguri de lemn. Dacă se formează bule în jurul ei, înseamnă că este timpul să prăjești gogoșile. Prăjește-le în ulei încins, pe fiecare parte. După ce le-ai scos pe șervețele de hârtie, tăvălește-le prin zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat. 

Gogoși cu paharul

gogosi-cu-paharul

Gogoșile pufoase și aromate sunt ușor de făcut acasă, dacă ai rețeta potrivită. Iat-o pe cea mai simplă dintre ele; acum nu mai ai nicio scuză. Deci, ce mai aștepți ?

Ingrediente:

  • 500 g făină albă
  • 150 g apă
  • 60 g zahăr tos
  • 15 g drojdie proaspătă, mărunțită
  • 4 ouă
  • coaja de portocala rasa
  • 2 lingurițe de sare
  • 125 g unt nesărat moale
  • 2 l ulei de floarea-soarelui, pentru prăjire
  • zahăr pudră

Mod de preparare: dizolvă drojdia în 150 ml apă călduță. Într-un vas încăpător, amestecă făina cu drojdia, zahărul, sarea, ouăle bătute, coaja de lămâie și frământă până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului. Adaugă, treptat, untul topit și continuă frământarea până când aluatul este neted și elastic. Se acoperă vasul cu folie alimentară și un prosop curat și se lasă la crescut până când aluatul își dublează dimensiunea. Apoi întinde aluatul și taie-l în forme rotunde, folosindu-te de gura unui pahar. Prăjește-le în uleiul încins pe fiecare parte. Scoate-le pe prosoape de hârtie și pudrează-le cu zahăr.

Gogoși pufoase

gogosi-pufoase

Cu zahăr pudră sau acoperite de o glazură delicioasă de vanilie, aceste minunății pufoase merg de minune alături de un pahar cu lapte rece sau o cană cu ceai.

Ingrediente aluat:

  • 300 g făină albă 
  • 2 lingurițe drojdie uscată
  • 4 linguri de zahăr
  • ¼ linguriță sare
  • 1 linguriță nucșoară
  • 125 ml lapte cald
  • ½ linguriță suc de lămâie
  • 3 linguri unt topit
  • 1 ou mare
  • 1 linguriță extract de vanilie

 Glazură

  • 250 g zahăr pudră
  • 75 g unt topit
  • 4 linguri lapte
  • 1 linguriță zahăr vanilat

Mod de preparare: într-un bol, combină toate ingredientele uscate: făină, drojdie, zahăr, sare și nucșoară și amestecă-le bine. Într-un alt castron, amestecă ingredientele umede: laptele, oul, extractul de vanilie, untul topit și sucul de lămâie. Adaugă ingredientele uscate peste cele umede, apoi amestecă bine, până vei avea un aluat moale și elastic. Pe o suprafață presărată cu făină, frământă aluatul 10 minute, până devine elastic, apoi întinde-l cu sucitorul. Taie-l în cercuri de cel puțin 5 cm și decupează interiorul fiecărei gogoși, cu un cerc mai mic. Acoperă gogoșile cu un prosop, timp de 10-15 minute. Încinge uleiul, apoi poți începe să prăjești gogoșile. Durează cam 3-4 minute, la foc mediu, până când sunt gata pe ambele părți. Lasă-le să se scurgă pe prosoape de hârtie și pregătește glazura, amestecând bine toate ingredientele ei. Aruncă gogoșile în glazură cât sunt încă fierbinți, apoi scoate-le pe un grătar și lasă-le să se răcească. 

Gogoși ca la mama acasă

gogosi-ca-la-mama-acasa

Aproape oricine se gândește la gusturile copilăriei sale își va aminti, fără îndoială, de gogoșile mamei: grăsune și pufoase, cu o aromă delicată de lămâie și vanilie, pe care abia așteptai să le dai gata.

Ingrediente:

  • 500 g făină universală
  • 250 ml lapte călduț
  • 50 g unt topit și răcit
  • 40 g zahăr tos
  • 1 plic drojdie uscată
  • 2 ouă + 1 gălbenuș
  • 1 esență vanilie
  • coaja rasă de la 1 lămâie
  • 1 lingură rasă de sare 

Mod de preparare: amestecă toate ingredientele foarte bine, până când vei avea un aluat consistent și moale. Lasă-l la crescut, într-un loc mai cald, acoperit cu un prosop de bucătărie curat. Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină și decupează-l în forme rotunde. Prăjește gogoșile pe ambele părți, în ulei încins, la foc potrivit. Le poți pudra cu zahăr sau le poți umple cu dulceață sau gem de casă.

Gogoși pufoase cu iaurt

gogosi-cu-iaurt

Simple și ușor de făcut, acestea, practic, se prăjesc singure. Încearcă-le: sigur nu te vei opri doar la una, atunci când le vei gusta.

Ingrediente:

  • 300 g iaurt grecesc gras
  • 180 g făină
  • 2 ouă
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță rasă praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • coajă rasă de lămâie

Mod de preparare: într-un vas, amestecă iaurtul, ouăle, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, extractul de vanilie și sarea. Amestecă bine cu un tel, apoi adaugă făina, cernută în prealabil, împreună cu praful de copt. Încorporeaz-o, amestecând cu o spatula de silicon. Într-o tigaie, pune uleiul la încins, la foc mediu spre mic. Apoi, cu o lingură, toarnă aluat în ulei. După fiecare gogoașă, înmoaie lingura în uleiul fierbinte, pentru ca aluatul să se desprindă mai ușor. Gogoșile se vor întoarce singure, în momentul în care încep să se prăjească. Nu-ți mai rămâne decât să le scoți atunci când sunt rumene, să le scurgi pe șervete de hârtie și să le tăvălești prin zahăr pudră. 

Gogoși rapide

gogosi-rapide

Se numesc astfel, pentru că, spre deosebire de alte rețete de gogoși, acestea nu au nevoie de frământare, nici de forme speciale pentru a le tăia. Vei vedea imediat de ce. 

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 250 ml lapte cald
  • un plic de drojdie activă
  • 500 g făină albă
  • 1 linguriță de sare
  • 50 g unt
  • coajă de lămâie
  • 1 lingură esență de rom
  • 50 g stafide 

Mod de preparare: dizolvă drojdia în laptele călduț. Într-un vas, adaugă restul de ingrediente, plus drojdia dizolvată și amestecă-le, cu ajutorul unui tel. Acoperă vasul cu aluat cu un prosop și lasă-l la crescut, aproximativ două ore. Încinge uleiul și, cu ajutorul unei linguri, ia bile de aluat și adaugă-le în uleiul încins. Când se rumenesc ușor, întoarce-le și pe cealaltă parte. Scoate-le pe șervete de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei. Tăvălește-le în zahăr pudră și servește-le calde. 

Gogoși umplute

gogosi-umplute

Cine poate refuza o gogoașă perfect crescută, aromată și pufoasă? Mai ales dacă este umplută cu o dulceață sau un gem de casă, proaspăt, de vișine?

 Ingrediente:

  • 1 ¼ cană de lapte călduț
  • 1 pachet drojdie uscată activă
  • 2 ouă
  • 8 linguri unt topit și răcit
  • ¼ cană zahăr granulat
  • 1 linguriță sare
  • 4 ¼ căni de făină
  • 2 l ulei vegetal pentru prăjit
  • dulceață pentru umplut 

Mod de preparare: amestecă ușor laptele călduț cu drojdia și lasă la temperatura camerei 5 minute. Folosind un mixer cu bol fix, bate ouăle, untul, zahărul și sarea, în amestecul de drojdie. Adaugă jumătate din cantitatea de făină și amestecă, apoi repetă acțiunea cu restul de făină, până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului. Dacă amestecul este prea umed, adaugă, treptat, puțină făină. Frământă până când devine omogen. Unge un vas mai mare cu puțin ulei, transferă aluatul și lasă-l să crească până își dublează dimensiunea. Întinde aluatul până are cam 1,5 cm grosime, apoi taie gogoșile cu o formă rotundă de biscuiți. Acoperă gogoșile cu un prosop curat și lasă-le la crescut 50 de minute. Încinge uleiul la foc mediu, într-un vas adânc (ideal de fontă). Adaugă cu grijă gogoșile în ulei, doar câteva în același timp. Când se rumenesc ușor, cam după 50 de secunde, întoarce-le. Scoate-le pe prosoape de hârtie. Umple-le cu dulceața preferată sau cu cremă de ciocolată. Pudrează cu zahăr și servește-te cât mai repede. 

Gogoși vegane la cuptor

gogosi-vegane

O rețetă ușoară, din ingrediente pe bază de plante, fără drojdie, ouă sau produse lactate. Sunt ușoare, pufoase și pot fi decorate cu orice fel de glazură din fructe sau ciocolată.

Ingrediente:

Aluat de gogoși:

  • 250 g făină
  • 100 g zahăr
  • 2 lingurițe praf de copt
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 praf de sare
  • 180 ml lapte de migdale
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 50 g piure de banane
  • 60 g unt vegan sau margarină 

Glazura

  • 150 g zahăr pudră
  • 3-4 linguri suc de zmeură
  • decorațiuni din zahăr pentru prăjituri

Mod de preparare: preîncălzește cuptorul la 180˚C. Unge cu puțin ulei o formă de silicon pentru gogoși. Cerne făina într-un bol încăpător. Adaugă zahărul, praful de copt, scorțișoara, sarea și, cu un tel, amestecă totul. Adaugă laptele de migdale, extractul de vanilie, piureul de banane și untul vegan topit, apoi amestecă ușor. Umple formele doar ¾ cu aluat. Coace gogoșile aproximativ 20 de minute, până când se rumenesc ușor deasupra și trec testul scobitorii. Scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcorească 10 minute, apoi extrage-le delicat din formă. Pregătește glazura. Cerne zahărul pudră, adaugă, treptat, sucul de zmeură și amestecă bine. Dacă glazura este prea groasă, mai adaugă suc, iar dacă este prea lichidă, adaugă zahăr. Înmoaie ușor fiecare gogoașă în glazură, apoi presară decorațiunile din zahăr deasupra. Lasă-le până când glazura se întărește.

Beignets à la New Orleans

beignts-new-orleans

Ce sunt beignets? Mai simplu spus, sunt bucăți de aluat de formă pătrată, prăjite și tăvălite generos prin zahăr pudră. Ideal, se consumă fierbinți și se potrivesc de minune cu o ceașcă de cafea sau un cafe au lait.

Ingrediente:

  • 1 ½ căni de apă caldă
  • ⅔ cană zahăr tos
  • 2 ¼ lingurițe drojdie uscată
  • 2 ouă mari, la temperatura camerei
  • 1 cană de lapte condensat
  • 2 ½ lingurițe extract pur de vanilie
  • 7 căni de făină albă
  • 1 ½ lingurițe sare
  • 5 linguri unt nesărat, moale
  • 4 căni de ulei de arahide, pentru prăjire
  • 2 căni zahăr pudră

Mod de preparare: într-un castron de dimensiuni medii, amestecă apa caldă, zahărul și drojdia, apoi lasă amestecul 10 minute, până crește și devine spumos. În vasul unui mixer fix pentru aluaturi, bate ouăle spumă. Adaugă vanilia și laptele condensat. Pune jumătate din cantitatea de făină și omogenizează. Toarnă amestecul de drojdie și amestecă în continuare, la viteză mică. Adaugă untul și lasă-l să se încorporeze în aluat, apoi adaugă și restul de făină rămas și sarea. Amestecă până când aluatul este neted și omogen. Acoperă vasul cu folie alimentară și dă-l la frigider pentru 2, până la 24 de ore. Pe o suprafață presărată cu făină, întinde aluatul într-un dreptunghi gros de aproximativ 1 cm și taie pătrățele cu latura de 5 cm. Prăjește-le în ulei încins, până se rumenesc. Pudrează-le cu zahăr pudră din belșug și consumă-le cât mai repede. 

Gogoși sărate cu cheddar și jalapeno

gogosi-sarate-cheddar-jalapeno

Toți suntem familiarizați cu gogoșile dulci, dar de ce să nu-ți impresionezi oaspeții cu aceste gogoși sărate și picante? Iată un aperitiv amuzant, simplu și unic.

Ingrediente:

  • 170 ml lapte integral
  • 2 linguri unt topit
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 355 g făină albă
  • 1 lingură zahăr
  • 1 ½ lingurițe drojdie uscată
  • 1 ½ linguriță sare
  • 115 g brânză cheddar, rasă
  • 3-4 jalapenos medii, tocați mărunt
  • ulei pentru prăjire

Mod de preparare: pune la foc mic laptele și untul, până când acesta din urmă este topit, iar laptele e călduț, apoi dă vasul deoparte. Într-un mixer pentru aluaturi, amestecă făina, zahărul, drojdia și sarea. Adaugă brânza și ardeii iuți. Cu mixerul la viteză mică, adaugă, treptat, laptele și untul și lasă să se omogenizeze coca, până când se desprinde de pe pereții vasului. Scoate aluatul și continuă să îl frămânți pe o suprafață presărată cu făină. Apoi lasă-l la crescut într-un vas uns cu ulei și acoperit cu o folie alimentară și un prosop curat, timp de 1-1 ½ ore. Întinde aluatul pe suprafața presărată cu făină și decupează-l în clasica formă a gogoșilor americane sau folosește un dispozitiv pentru gogosi americane. Lasă-le acoperite cu un prosop, încă 30 de minute. Încinge ulei într-o tigaie, la foc mic. Prăjește gogoșile cam 2 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc, apoi scurge-le pe prosoape de hârtie. Le poți păstra la temperatura camerei timp de 24 de ore, într-un recipient etanș.

Gogoși cu șuncă, ceapă verde și Gruyère la cuptor

gogosi-sunca-branza

Un aperitiv gustos si picant, o gustare de seară sau, de ce nu, pentru mic dejun, aceste gogoși pot deveni cu ușurință plăcerea vinovată a celor care le gustă.

Ingrediente:

  • 2 linguri unt nesărat, topit și răcit
  • 1 ¼ căni făină albă
  • 1 lingură zahăr fin
  • 1 linguriță praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriță sare
  • ¼ linguriță piper negru
  • 1 ou mare, ușor bătut
  • 1 cană lapte bătut
  • ½ cană șuncă tăiată cubulețe
  • 2 cepe verzi, feliate subțire
  • 1 ¼ căni de Gruyère rasă
  • miere

Mod de preparare: preîncălzește cuptorul la 190˚C. Unge cu unt o forma de silicon pentru gogosi. Amestecă ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și piperul. În alt vas, amestecă-le pe cele umede: oul și laptele bătut, apoi adaugă-le peste cele uscate. Nu amesteca aluatul foarte mult. Este momentul să adaugi cubulețele de șuncă, ceapa tocată fin și o cană de brânză Gruyère rasă. Umple formele de gogoși doar pe trei sferturi, apoi presară pe fiecare gogoașă brânza rasă. Se coc aproximativ 15 minute, până când sunt rumenite și trec testul scobitorii. Lasă-le să se răcorească, apoi stropește-le cu miere și presară brânză rasă. 

Dulci, sărate, prăjite, coapte, cu glazură sau umplute, sub formă de inele, bile sau pătrățele, apreciate de adulți și copii deopotrivă, gogoșile rămân unele dintre cele mai des întâlnite și iubite preparate din lumea largă.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    %d blogeri au apreciat: