Ghid complet pentru alegerea saltelei de pat

Alegerea saltelei

Modul în care te odihnești noaptea îți va afecta starea și productivitatea pe durata întregii zile. De aceea, e important să te asiguri că fiecare element din dormitorul tău îți oferă confortul de care ai nevoie.  

Cu toate că există numeroși factori ce contribuie la un somn odihnitor, salteaua de pat pentru care optezi se numără printre cei mai importanți.  

În acest ghid te vom învăța cum să faci cea mai bună alegere atunci când vine vorba de sănătatea ta. Citește în continuare pentru a descoperi 4 aspecte cheie în alegerea unei saltele de pat potrivite pentru tine.  

Dimensiunea patului tău

Înainte să te gândești la proprietățile saltelei pe care ți-o dorești, ia în considerare dimensiunea patului tău. Altfel, riști ca atunci când instalezi salteaua să vezi că aceasta, oricât de potrivită ar fi nevoilor tale, este fie prea mare, fie prea mică pentru cadrul patului tău. 

Așadar, nu uita să iei dimensiunile patului înainte de a merge în magazin sau de a-ți alege modelul favorit de pe internet. 

Poziția de dormit 

Al doilea criteriu în alegerea saltelei este stilul în care obișnuiești să dormi. În funcție de acesta, vei opta pentru o saltea a cărei fermitate să-ți ofere confortul și relaxarea de care corpul tău are nevoie pe parcursul nopții.  

De exemplu, dacă obișnuiesti să dormi pe o parte, cel mai probabil vei avea nevoie de o saltea moale care să se poată modela după forma corpului tău. În plus, aceasta va ajuta și la eliberarea tensiunii din zona umerilor și a șoldurilor, dacă este aleasă corect.  

Așadar, ca să te apropii cât mai mult de alegerea saltelei ideale pentru poziția de dormit pe o parte, ai grijă ca fermitatea acesteia să fie între 2 și 3 din 5. 

În schimb, dacă poziția în care dormi este pe spate, vei avea nevoie de o saltea mai fermă. O opțiunea perfectă pentru tine ar fi o saltea cu fermitatea de 3.5.  

Poziția de dormit a partenerului tău 

În cazul în care împarți patul cu o altă persoană, e important să ții cont și de stilul acesteia de dormit, înainte de a-ți achiziționa salteaua. Asta deoarece mișcările partenerului tău pot crea „efectul de val”. Așa că, dacă ești sensibil la mișcările acestuia din timpul nopții, ideal ar fi să cumperi două saltele pentru aceeași ramă de pat.   

Tipul de saltea  

Probabil îți e greu să te decizi atunci când vezi câte tipuri de saltele există pe piață. Totuși, fiecare model vine cu avantaje și dezavantaje. Tocmai de aceea, e esențial să te informezi cu privire la acestea înainte de a alege.  

Ca să te ajutăm, vom discuta mai jos 3 tipuri de saltele din care poți alege în funcție de nevoile tale.

Salteaua cu arcuri  

Chiar dacă este mai veche decât alte modele apărute, salteaua cu arcuri are beneficiile ei. În primul rând, este durabilă, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie să o înlocuiești prea repede. Un al doilea avantaj al saltelelor cu arcuri este că permit o ventilație bună. Așadar, nu vei transpira pe parcursul nopții.  

Mai mult, comparativ cu alte modele de saltele, cele cu arcuri sunt mai accesibile ca preț. Deci, nu vei avea probleme în a găsi un model care să se încadreze în bugetul tău și să fie și potrivit nevoilor tale.  

Un dezavantaj al saltelei cu arcuri este acela că, după o perioadă de timp, s-ar putea să nu-ți mai ofere același nivel de confort din cauza arcurilor ce se uzează.  

Salteaua cu spumă de memorie 

Cel mai important avantaj al saltelei cu memorie este că ia forma corpului tău într-un timp scurt. Prin urmare, presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale scade, lucru care îți va permite să te bucuri de un somn mult mai odihnitor. 

În cazul în care mai dormi cu cineva, acest model este chiar mai recomandat. Asta pentru că nu vei resimți mișcările celuilalt.  

Aspectul negativ al saltelelor cu spumă de memorie este tendința de încălzire care te poate face să transpiri mai mult în timpul somnului.  

Salteaua hibrid 

Salteaua hibrid este o combinație între cele două saltele prezentate mai sus. Aceasta are la bază un strat din arcuri, completat de un strat de spumă sau latex. Avantajele unei astfel de saltele sunt nivelul de confort ridicat și improbabilitatea supraîncălzirii.  

Dacă te-ai decis că vrei o saltea nouă, iată aici câteva modele de saltele care s-ar putea să fie pe placul tău.  

Recomandări pentru întreținerea noii tale saltele de pat 

Indiferent de tipul de saltea pentru care optezi, întreținerea corectă a acesteia te va ajuta să te bucuri de beneficiile ei pentru o perioadă îndelungată. Cum poți face asta?  

În primul rând, alege o husă de protecție care să împiedice pătarea saltelei tale. În al doilea rând, asigură-te că o cureți regulat, în special dacă ești alergic la factori precum praful sau alți dăunători. 

O altă metodă de a-ți menține salteaua într-o formă bună este să o întorci după anumite perioade. Asta mai ales dacă ai optat pentru o saltea cu arcuri întrucât acestea tind să se deformeze în timp.  

Salteaua pe care dormi îți influențează semnificativ calitatea somnului. De aceea, alegerea modelului potrivit trebuie făcută în funcție de stilul tău de somn (și cel al partenerului, dacă e cazul) și de preferințele în ceea ce privește compoziția acesteia.  

Acum că știi care sunt opțiunile tale și cu ce avantaje și dezavantaje vine fiecare, îți va fi mult mai ușor să te decizi odată ce vrei să-ți achiziționezi salteaua ideală pentru nevoile tale.

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: