Viața fără apă este imposibilă. Apa este esențială pentru fiecare organism viu de pe această planetă. Oamenii, animalele și plantele sunt dependente de apă și, în mod esențial, de calitatea acesteia, pentru a putea exista, crește și prospera. Optimizarea calității apei înseamnă îmbunătățirea vieții, iar accesul neîngrădit la apă bună de băut un semn esențial al civilizației.
Apa potabilă
Termenul de apă potabilă definește apa ce are caracteristici care o fac potrivită consumului uman. Asta înseamnă că trebuie să fie lipsită de agenți patogeni, incoloră și inodoră.
Calitatea apei de la robinet trebuie să respecte o serie de caracteristici care sunt prevăzute în Legea 458 din 2002 – privind calitatea apei potabile, completată și modificată prin Legea nr. 311 din 2004. La nivelul Uniunii Europene, calitatea apei potabile este reglementată prin Directiva 98/83/CE privind caracteristicile pe care trebuie să le întrunească apa destinată consumului uman. Apa potabilă este cea care ajunge în casele noastre, însă, chiar dacă din punct de vedere chimic și microbiologic, este conformă cu standardele, sunt foarte puțini cei care o consumă ca apă de băut. De cele mai multe ori, alegem apa îmbuteliată, mai ales datorită gustului. Și asta din cauza faptului că metodele moderne de purificare a apei, chiar dacă aduc la robinet o apă curată, pot adăuga acesteia gust și miros neplăcut.
Apa potabilă conține unele minerale, reziduuri chimice, azotați, chiar și urme de detergenți și îngrășăminte chimice, dar mai ales clor și cloramină, folosite în principal pentru dezinfectarea și purificarea apei. Toate acestea se află sub nivelul limitelor maxime admise, dar există.
Soluțiile sunt simple. Prima este aceea de a folosi doar apă îmbuteliată sau de a utiliza sisteme de filtrare suplimentare, acasă, pentru apa de la robinet. În prima variantă, inconvenientele sunt evidente: costuri ridicate, dificultăți legate de transport, la care se adaugă o cantitate mare de pet-uri care sunt toxice, poluate și complet neprietenoase cu mediul. Chiar și reciclarea acestora este o mare consumatoare de energie și efort.
Cele mai recente statistici arată că, în România, consumul de apă minerală naturală, apă de masă și apă de izvor a ajuns la 90,2l/capita/an, față de 50l/capita în 2011 sau 75l/capita în 2015, adică de nouă ori mai mult decât în Suedia, de șase ori mai mult decât în Finlanda și de aproape trei ori mai mult decât în Marea Britanie.
Apă filtrată. Cum funcționează filtrele
Filtrarea apei poate ajuta la purificarea apei potabile de la robinet, elimină impuritățile și o face sigură și foarte plăcută la gust, comparabilă cu apa îmbuteliată sau poate chiar mai bună decât aceasta. Există o multitudine de sisteme de filtre pentru apă:
- Filtre mecanice – principiul de funcționare este acela de a îndepărta fizic sedimentele, murdăria sau orice particule din apă, printr-o barieră care folosește diferite materiale.
- De absorbție – sunt cele mai frecvent utilizate și au un filtru de carbon, extrem de eficient în captarea microorganismelor și a celor mai neplăcute impurități chimice, respectiv clor. Motivul pentru care filtrele de carbon reușesc să absoarbă reziduurile ce contaminează apa și alterează gustul este suprafața imensă a rețelei de atomi de carbon. Este folosit cărbunele activ granular, ce reduce gusturile și mirosurile nedorite prin absorbție.
- Sistem de filtrare prin sechestrare – este capacitatea filtrelor de a izola chimic o substanță. Este utilizat polifosfatul alimentar, care acționează astfel încât unele minerale (calciu, magneziu – care produc fenomenul de apă calcaroasă) nu mai formează depuneri pe suprafețele cu care intră în contact, dar nu elimină mineralele în exces.
- Filtre cu schimb ionic – permite dedurizarea apei prin schimbul ionilor de magneziu și calciu care se găsesc în apa dură cu ioni de sodiu sau hidrogen.
- Osmoză inversă – este procesul de eliminare a solidelor anorganice dizolvate în apă (cum ar fi ionii de magneziu și calciu). Este o modalitate extrem de eficientă de purificare a apei, fiind, de obicei, combinată cu o serie de alte filtre, cum ar fi un filtru de sedimente și unul de absorbție a cărbunelui activ. Filtrele funcționează fără electricitate și oferă cel mai bun nivel de filtrare.
Fiecare metodă de filtrare are limitele și avantajele ei, astfel încât majoritatea filtrelor de apă sau sistemelor de filtrare utilizează o combinație pentru a atinge un nivel de puritate optim al apei, oferind acesteia gustul de apă proaspătă, fără miros, fără niciun fel de impurități biologice sau chimice.
Cel mai des, sistemele de filtrare pentru acasă sunt o combinație de filtre mecanice, schimb de ioni și osmoză. Înțelegând cele cinci metode diferite prin care apa poate fi filtrată, este mai ușor de stabilit varianta optimă pentru apa potabilă de acasă.

Filtrarea – o soluție eficientă?
Toate datele merg spre varianta unui răspuns afirmativ. Iată câteva argumente:
- testele au dovedit că gustul apei filtrate, provenite de la robinet, este mai plăcut decât cel al apei îmbuteliate;
- este mai ieftină decât apa îmbuteliată;
- este o soluție ecologică;
- apa îmbuteliată este foarte bogată în minerale, unele dintre ele benefice sănătății, dar numai dacă este respectată doza zilnică recomandată. În realitate, rar va verifica cineva concentrația de calciu, magneziu, sodiu etc. din apa minerală. Excesul poate avea repercusiuni asupra rinichilor sau tensiunii arteriale (mai ales pentru cei ce respectă o dietă fără sare);
- filtrarea elimină clorul, cloramina (compus format din clor și amoniac) din apa de la robinet și, implicit, gustul și mirosul neplăcut. Respectivele substanțe sunt folosite pentru ca apa de la robinet să fie microbiologic pură;
- este dificil de verificat cu adevărat calitatea apei de la robinet, iar aceasta poate varia de la o zi la alta, în funcție de mulți parametri, în timp ce un sistem de filtrare a apei va produce mereu o apă de o calitate organoleptică identică;
- ceaiul și cafeaua, precum și mâncarea preparată cu apă filtrată au un gust mai bun, tocmai pentru că această apă are un gust perfect neutru, comparativ cu cea îmbuteliată plată, care are gust diferit în funcție de sursa folosită;
- datorită prospețimii apei filtrate, gustului perfect neutru și purității, oamenii beau mai multă apă, ceea ce este un beneficiu uriaș pentru sănătate, în condițiile în care un aport hidric corect este un suport, printre altele, pentru sănătatea rinichilor, digestie și imunitate, dar și pentru frumusețea și sănătatea pielii.
Filtrele folosite trebuie înlocuite periodic. Este important de spus că, pe parcursul perioadei în care filtrele sunt active, calitatea apei rezultate este constantă. Cele mai multe dintre sistemele de filtrare a apei au indicatori care arata momentul in care filtrul este epuizat, dar asta nu înseamnă că se reduce eficiența procesului de filtrare, când filtrul expiră.
Valoarea filtrelor este mereu mai mică decât costul total pentru achiziționarea și transportul apei îmbuteliate, la care trebuie adăugate și costurile suplimentare de reciclare (taxa pe gunoi colectat diferențiat).
Există mereu o soluție de filtrare eficientă pentru nevoile reale ale fiecărei familii. Orice calcul va arăta că aceste variante sunt mai comode, mai eficiente, mai economice și infinit mai prietenoase cu mediul, comparativ cu alternativa apei îmbuteliate.
Sursa foto: shutterstock.com
Fara Comentarii