Curățenia în casă: sfaturi pentru rapiditate și eficiență

curatenia in casa

Curățenia în casă este, pentru unii oameni, o modalitate de relaxare, în timp ce pentru alții reprezintă un calvar. Treburile casnice ne pot acapara un weekend întreg, mai ales când nu le facem cu plăcere. Pentru a evita să tragem de timp, avem nevoie de un sistem de organizare. Un plan de lucru bine pus la punct ne ajută să fim mai rapizi și mai eficienți, pentru că, în cele din urmă, atât cei cărora le place să se ocupe de treburile casnice, cât și aceia care le tratează ca pe o obligație vor să obțină același rezultat: o casă care să sclipească de curățenie.

Iată câteva sfaturi practice care te pot ajuta să termini mai ușor treburile casnice:

Fă curățenie în toată casa

Procesul este mult mai eficient dacă alegi să faci aceeași activitate în toată casa. Este mai simplu să faci curățenie în toate încăperile deodată decât să te ocupi, pe rând, de câte o cameră. De exemplu, dacă te apuci să dai cu aspiratorul, este important să faci acest lucru în toată casa. Acest truc te ajută să evadezi din ciclul de curățenie continuă în care te afli dacă faci ordine în câte o cameră. Nu vrei să începi aceeași muncă din nou și din nou, de aceea este important să îți programezi ziua de lucru în funcție de activitățile pe care vrei să le faci.

Alege produse de curățenie eficiente

Produsele de curățenie alese îți pot ușura mult munca domestică. De aceea, este indicat să alegi cele mai bune produse pentru fiecare suprafață pe care trebuie să o cureți. În plus, când te apuci de curățenie, este indicat să ai la îndemână toate obiectele și produsele de care ai nevoie. Folosește un suport portabil pentru a avea mereu lângă tine produsele de igienizare, laveta pentru praf sau soluția pentru curățarea geamurilor. Astfel, nu vei mai pierde timp căutând ce ai nevoie în timpul procesului de curățenie.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de PRODUSE de CURATENIE

Transformă activitățile neplăcute într-o competiție

Curățenia în casă nu trebuie să fie o muncă solitară. Ba din contră, este bine ca întreaga familie să ia parte la acest proces. Nu trebuie să fie o corvoadă, ci o activitate de weekend relaxantă. Ce e de făcut? Stabilește sarcini pentru fiecare membru al familiei și oferă o recompensă pentru cel ce reușește să le ducă la bun sfârșit primul. Pentru a fi mai eficienți și mai implicați în această activitate, este recomandat ca participanții la competiție să nu știe de la început care va fi câștigul.

Pune distracția pe primul loc

Orice activitate care presupune un strop de distracție îți poate aduce un zâmbet pe buze și te poate relaxa, chiar dacă este vorba despre curățenia în casă. Pentru a obține astfel de rezultate, tot ce trebuie să faci este să asociezi curățenia cu activități care îți aduc bucurii. De pildă, odată ce te apuci să faci ordine în casă, dă drumul la muzică și fă toate treburile domestice în ritm de dans sau ascultă momente amuzante de stand-up ori o poveste inedită. Podcasturile și muzica te ajută să uiți că, de fapt, realizezi o activitate care nu îți face plăcere. Totodată, curățenia în casă este și o bună modalitate de a face sport. Astfel, dacă n-ai reușit să ajungi la sală în timpul săptămânii, o zi în care te ocupi de treburile domestice este potrivită pentru a spune că ai făcut sport.

curatenia in casa

Nu lăsa murdăria să se adune

Poate că ai o zi pe săptămână în care curățenia casei se numără printre activitățile pe care le desfășori, însă acest lucru nu înseamnă că în restul timpului trebuie să ignori treburile casnice. Secretul unei locuințe curate este să nu lași murdăria să se adune. Așadar, curăță robinetele și chiuvetele după fiecare utilizare. Baia poate părea neîngrijită dacă pe chiuvetă sunt urme de pastă de dinți, de exemplu.

O altă metodă eficientă de a ține murdăria la distanță este să folosești covorașe la intrarea în casă, atât la interior, cât și la exterior. Curățate zilnic, acestea contribuie la reducerea prafului din locuință.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de TEXTILE SI COVOARE

Nu încărca inutil camerele

Curățenia în casă este importantă nu doar din punct de vedere vizual, ci și pentru menținerea stării de sănătate. Praful și mucegaiul nu sunt doar inestetice, ci pot cauza alergii și boli de plămâni. Podelele sunt printre cele mai expuse suprafețe pe care se poate acumula praful. De aceea, este recomandată curățarea acestora prin aspirare și cu ajutorul mopului, de cel puțin două ori pe săptămână. În cazul în care există covoare, curățenia trebuie să fie mult mai atent realizată. Acestea sunt ca un magnet pentru murdărie, iar aspirarea nu este suficientă pentru înlăturarea particulelor nesănătoase. 

Totodată, este important să elimini din casă toate obiectele nefolositoare care pot deveni „locuințe“ pentru bacterii și alergeni.

Oamenii își petrec, în medie, o treime din viață în dormitoarele lor, acestea devenind locurile în care murdăria se poate acumula cu rapiditate. Designul încăperii ar trebui să fie cât mai minimalist cu putință. Acest lucru te poate ajuta să adormi mai repede seara, dar și să faci curățenia mai rapid și mai eficient. Alege materiale de calitate când vine vorba despre perdele, draperii și cearșafuri și nu folosi prea multe obiecte de mobilier. 

👉 AICI gasesti OBIECTE DE MOBILIER

curatenia in locuinta

Fă din tehnologie un aliat de nădejde

Tehnologia a avansat mult în ultimii ani, iar acest lucru ne poate ajuta să păstrăm ordinea în locuință sau să facem curățenie mai ușor. Mașina de spălat vase ne ajută să economisim timp prețios, iar un aspirator robot va curăța suprafețele murdare în locul nostru. Tehnologia ne oferă posibilitatea de a menține locuința curată în permanență. Însă, și în acest caz, este important să respectăm anumite reguli. De pildă, este indicat să golim în fiecare dimineață mașina de spălat vase. Astfel, farfuriile, cănile și tacâmurile vor fi aranjate unde trebuie, iar vasele murdare le pot lua locul pentru a fi curățate. Această acțiune simplă va face ca bucătăria să pară mai ordonată – pentru că vasele murdare nu vor sta o zi întreagă în chiuvetă – și va împiedica apariția dăunătorilor casnici.

Vezi 👉 AICI oferta noastra de ELECTROCASNICE pentru ingrijirea locuintei

Curățenia în casă poate fi una dintre activitățile domestice relaxante, însă este important ca fiecare lucru să fie făcut la timpul său. Așadar, nu lăsa murdăria să se acumuleze și evită să lași dezordinea să pună stăpânire pe casă. 

Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: