Cum să-ți îngrijești plantele de apartament: 5 sfaturi utile

Sfaturi pentru ingrijirea plantelor din apartament

Plantele de apartament joacă un rol foarte important în starea noastră de bine. Pe lângă faptul că vor înfrumuseța orice colțișor al casei, acestea vor contribui semnificativ și la sănătatea ta și a celor dragi. 

Așa că, dacă vrei să-ți transformi apartamentul într-un loc mai relaxant și să creezi o atmosferă plăcută și primitoare, florile de apartament cu siguranță te vor ajuta să faci acest lucru. În acest articol îți vom prezenta care sunt cele mai potrivite flori pentru apartamentul tău și cum să ai grijă de ele. 

 • Ce beneficii au plantele de apartament 
 • Tipuri de flori în ghiveci potrivite pentru apartament
  • Bromelia 
  • Crinul Păcii
  • Dracaena
  • Pana cocoșului (Aspidistra Elatior)
  • Feriga de cameră
 •   Sfaturi pentru îngrijirea florilor de apartament

Ce beneficii au plantele de apartament 

Fie că vrei să creezi un mic colț de natură în apartamentul tău sau doar să înfrumusețezi aspectul unei camere, plantele și florile sunt alegerea ideală. Iată aici câteva dintre beneficiile lor asupra sănătății, dar și a atmosferei din casa ta:

 • Plantele de apartament îți schimbă starea de spirit și-ți pot reduce nivelul de stres. Spațiile închise ne pot face să ne simțim deprimați și chiar ușor anxioși, mai ales când suntem nevoiți să petrecem mult timp în interior. Dar asta nu e de mirare din moment ce pierdem orice contact cu natura și beneficiile acesteia. Tocmai de aceea, plantele sau florile de interior te vor face să te simți mai aproape de natură și îți vor da o stare de bine imediat ce le așezi în apartamentul tău.
 • Plantele de apartament te ajută să te concentrezi mai ușor. Există numeroase studii care demonstrează legătura directă dintre plantele de interior și nivelul de concentrare. Acestea te pot ajuta să devii mai creativ și să ai mai multă inspirație (mai ales atunci când lucrezi la un proiect important). Prin urmare, dacă vrei să-ți îmbunătățești capacitatea de concentrare și creativitatea în viața de zi cu zi, ai grijă să adaugi câteva flori în apartamentul tău.
 • Plantele de apartament înfrumusețează decorul casei tale. Verdele este culoarea naturii. Așadar, orice plantă pe care o așezi în apartamentul tău va transforma locul într-unul plin de viață. Iar dacă vrei să adaugi și mai multă culoare locuinței tale, poți opta pentru florile de apartament cu un colorit deosebit (cum ar fi orhideea sau crinul de cameră).
 • Plantele de apartament te ajută să ai un somn mai bun. Deoarece purifică aerul din cameră și eliberează oxigen, plantele și florile de apartament te vor ajuta să ai un somn mai odihnitor. Așadar, dacă uneori îți este greu să adormi sau simți că nu te odihnești îndeajuns de bine, așază câteva plante în dormitorul tău.

Acum că știi de ce este benefic să ai câteva plante în fiecare cameră din apartamentul tău, haide să vedem și care sunt cele mai bune și rezistente specii de flori de interior.

Tipuri de flori în ghiveci potrivite pentru apartament

Nu toate florile sunt potrivite pentru a fi ținute în apartament, iar asta din mai multe motive. Cel mai important ar fi acela că nu se pot adapta la un spațiu închis. Unele au nevoie de mult mai multă lumină decât le poate oferi apartamentul tău.

Dar hai să aruncăm o privire la cele mai rezistente tipuri de flori în ghiveci. 

1. Bromelia 

Bromelia este o floare specifică zonelor tropicale. Deoarece se regăsește în mai multe culori, forme și dimensiuni, această plantă îți va înfrumuseța casa indiferent de tipul de design.

bromelia

Mai mult, această plantă se poate adapta și rezistă la temperaturi ridicate, fără să ai prea multă bătaie de cap cu întreținerea ei. Tot ce trebuie să știi e că această floare de apartament trebuie îngrijită în funcție de anotimp, iar cantitatea de apă de care are nevoie poate fi mai mare primăvara și vara. 

2. Crinul Păcii 

Această floare este una dintre cele mai comune plante care se regăsesc în apartament. Și asta datorită frumuseții ei și faptului că este foarte ușor de cultivat. Totuși, ar trebui să știi că Spathiphyllum (sau Crinul Păcii) conține o substanță toxică ce poate provoca iritații ale căilor respiratorii.

crinul-pacii

Așadar, dacă ai copii sau animale de companie care obișnuiesc să alerge toată ziua prin apartament, ar fi o idee bună să așezi această plantă într-un loc strategic. 

3. Dracaena

Dracaena sau dragonier este o plantă decorativă, originară din Insulele Canare. Asemănătoare cu un palmier, această plantă de apartament va adăuga o notă de eleganță încăperii în care o așezi. 

dracaena

Chiar dacă această floare iubește căldura, pentru a-i asigura și umiditatea de care are nevoie îi poți stropi frunzele cu un pulverizator de apă. În acest fel, nu doar că o menții sănătoasă, dar îi vei reda și aspectul lucios al frunzelor. 

4. Pana cocoșului (Aspidistra Elatior)

Aspidistra (sau Pana cocoșului) este o plantă extrem de rezistentă care nu are nevoie de o îngrijire specială. Această floare crește destul de lent, dar se adaptează cu ușurință la aproape orice tip de mediu. 

pana-cocosului

Totuși, o poți ajuta prin a-i oferi un loc luminos și a menține o temperatură de 10 grade Celsius în spațiul în care ai așezat-o. 

5. Feriga de cameră

Fiind recunoscută ca o plantă ce purifică aerul din încăpere, feriga de cameră cu siguranță îți va reîmprospăta atmosfera din apartament. Această plantă originară din India are aspect de tufă și poate ajunge, ca înălțime, până la 90 de centimetri.

feriga-de-camera

Dacă vrei să-ți transformi camera într-un colț de natură, feriga de cameră este planta care te va ajuta să faci asta. Și asta datorită coloritului verde și efectului decorativ spectaculos.

Sfaturi pentru îngrijirea florilor de apartament  

Chiar dacă florile de cameră enumerate nu necesită un tratament special, există câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de plantele tale pentru cât mai mult timp. 

Iată, deci, câteva trucuri pentru îngrijirea florilor de apartament.

 • Ține cont de cantitatea de lumină de care au nevoie. Chiar dacă există multe tipuri de flori de geam care pur și simplu iubesc lumina soarelui, sunt și câteva excepții printre acestea. Așadar, interesează-te care este cantitatea de lumină de care floarea ta are nevoie și așaz-o într-un loc potrivit nevoilor ei.
 • Ai grijă la modul în care le uzi. Există două moduri prin care poți să-i asiguri cantitatea de apă necesară plantei tale. Fie prin stropire (având grijă să nu-i uzi frunzele), fie prin imersie (ceea ce practic înseamnă să scufunzi planta în apă până ce aceasta ajunge la nivelul solului și să o lași așa pentru aproximativ 15 minute). Indiferent de modul pe care îl alegi (sau care este recomandat), nu uita să ții cont și de cât de des trebuie să îți uzi planta. 
 • Alege ghiveciul potrivit. Deoarece plantele au nevoi diferite, și ghivecele pe care le alegi pentru acestea trebuie să corespundă. Așadar, ai grijă în primul rând ca ghiveciul pe care îl alegi să aibă orificii care vor preveni umiditatea excesivă. Apoi, pe măsură ce planta ta crește, așaz-o într-un nou ghiveci care să-i ofere suportul necesar. 
 • Schimbă-le pământul. De multe ori e recomandat să faci asta chiar după ce le-ai cumpărat. Plantele tale au nevoie de un pământ fertil, iar cel din magazine nu este chiar cel mai bun la capitolul acesta. Tocmai de aceea, este bine să le asiguri un sol adecvat prin alegerea unui pământ special pentru florile de apartament.
 • Asigură-le umiditatea de care au nevoie. Aerul uscat și căldura excesivă pot duce la ofilirea plantelor. O metodă clasică și utilă prin care le poți asigura florilor tale umiditatea necesară este prin pulverizarea apei în încăpere la anumite intervale de timp. O altă idee ar fi amplasarea umidificatoarelor în apartamentul tău. 

Florile de apartament sunt cel mai bun mod prin care poți crea un colț de natură în casa ta. Iar beneficiile pe care acestea le au asupra ta și a familiei tale sunt incontestabile. Totuși, există câteva moduri prin care le menții sănătoase și le asiguri un mediu adecvat în care acestea să „înflorească”.

Așadar, acum că știi tot ce este nevoie legat de îngrijirea plantelor de apartament, poți începe să-ți umpli casa cu florile pe care le iubești.  

Sursa foto: https://unsplash.com 

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Articole recomandate

  %d