Cum să alegi covorul pentru living: forme, materiale și culori

covoare pentru living

Livingul este inima oricărei locuințe și camera în care toți cei din familie petrec o mare parte din timp. În casele moderne, amenajarea casei începe, de cele mai multe ori, cu livingul, iar acesta poate da tonul întregului decor. Tocmai de aceea, personalitatea acestei încăperi trebuie să fie una puternică din punct de vedere estetic, dar și din perspectiva funcționalității. În această cameră, există un trafic intens, mai ales dacă ai copii și animale de companie, iar alegerea unui covor ideal poate reprezenta o provocare. În continuare, ți-am pregătit un mic ghid care îți poate fi de ajutor când vrei să iei o astfel de decizie.

Ce trebuie să iei în considerare

Trebuie să decizi scopul principal al covorului înainte de a începe să cauți. Acesta poate fi folosit ca piesă de rezistență pentru decorul camerei, pentru a izola fonic și termic sau pentru a îmbunătăți nivelul de confort de acasă. Trebuie să ții cont, de asemenea, de numărul de persoane și timpul pe care acestea îl petrec în living. Ia în considerare și faptul că, în vreme de pandemie, cei din familie vor fi mai des acasă și vor căuta mereu confortul canapelei sau al filmelor de pe Netflix. Animalele de companie sunt și ele un factor important în alegerea materialului, a dimensiunilor și a culorii, deoarece un covor nepotrivit poate fi distrus rapid.

Forma și dimensiunea

Forma potrivită este determinată atât de gusturile personale, cât și de dimensiunile livingului. Dimensiunile acestuia trebuie alese în funcție de cele ale camerei, dar și de felul în care este amplasat mobilierul. Ai nevoie de un covor nici prea mare, încât să ofere vizibilitate spre parchet pe margine, nici prea mic, precum cele folosite sub măsuțele de cafea. 

Formele ideale pentru living sunt cele dreptunghiulare sau pătrate, în funcție de încăpere. Însă, dacă vrei să încerci ceva inedit, optează pentru un covor de dimensiuni mari, rotund. Acesta trebuie ales doar în cazul unei încăperi mari, la casă, unde există suficient spațiu pentru a lăsa loc pardoselii să rămână vizibilă. 

De exemplu, dacă ai o canapea la perete și o comodă cu televizor instalată la peretele din față, covorul trebuie să încapă în zona dintre acestea, fără a acoperi complet pardoseala. Primele picioare ale canapelei și ale fotoliilor trebuie să fie poziționate pe covor, iar dacă livingul este de dimensiuni foarte mari, covorul trebuie să fie potrivit pentru a așeza în totalitate piesele de mobilier pe suprafața acestuia.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de COVOARE

Cum măsori camera

Măsoară întreaga suprafață a livingului și scade în jur de 30-60 centimetri pentru a descoperi care sunt dimensiunile potrivite pentru covorul pe care vrei să-l instalezi. Dacă îți dorești un covor care ți-a atras atenția, dar nu este suficient de mare, trebuie să știi că designerii de interior recomandă să eviți astfel de alegeri. Un covor de mici dimensiuni poate face decorul să pară incomplet.

covoare pentru casa

Materialul

De cele mai multe ori, materialul poate fi factorul decisiv atunci când cauți covorul potrivit. Vei fi tentat să achiziționezi cel mai pufos, moale și fin covor, dar trebuie să ții cont de rezistența acestui material și de posibilitatea de a-l curăța temeinic. Cele mai multe covoare cu fir lung îți vor da bătăi de cap la acest capitol, mai ales dacă ai o familie numeroasă. De asemenea, ține cont și de alergenii care se pot ascunde în aceste modele de covoare. Iată câteva dintre materialele cele mai cunoscute, alături de avantaje și dezavantaje:

  • Fibre sintetice: acrylic, poliester, poliamidă – sunt mai avantajoase ca preț și rezistente la curățare regulată, dar și la pete. Printre dezavantaje se numără posibilitatea mai ridicată de dezvoltare a bacteriilor și a mucegaiului, în cazul petelor repetate, și vei fi nevoit să le schimbi mai repede decât pe covoarele din fibre naturale.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de COVOARE DE POLIESTER

  • Fibre naturale: lână, bumbac, sisal, mătase – în special covoarele de lână sunt foarte rezistente în timp, dar mai scumpe. De asemenea, rezistența acestora la pete este scăzută și au nevoie de curățare profesională.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de COVOARE BUMBAC

  • Mătase artificială: vâscoză, mătase de bambus – aceste covoare au prețuri accesibile și modele deosebite, însă materiale ca vâscoza atrag rapid umezeala și uleiurile, lucru care duce la deteriorarea serioasă a fibrelor.

Un living plin de viață, care definește spiritul unei familii numeroase, trebuie să se bucure de accesorii de lungă durată, care pot face față în timp. De la copii jucăuși la animale de companie neastâmpărate, toate acestea pot interveni în planul tău de a avea o încăpere de neatins, cu un aspect artistic. Desigur, avantajul este că, acum, inclusiv covoarele din sisal sau acrylic vin într-o gamă variată de modele interesante, care nu doar că te pot ajuta să ai decorul perfect, dar vor face față oricărei surprize. 

covoare pentru living

Într-o casă de mari dimensiuni, în care familia nu petrece atât de mult timp în living, iar acesta este folosit doar la ocazii speciale, poți opta pentru materiale elegante precum mătasea, dar trebuie să ai grijă la întreținerea acestora. Nu considera că un covor care nu este călcat în picioare zi de zi nu trebuie aspirat frecvent și cu atenție. De asemenea, de câteva ori pe an, trebuie să le duci la curățat, pentru a te bucura de o atmosferă fresh.

Un material care te va obliga să scoți mai mulți bani din buzunar, dar îți va oferi o durată de viață mai lungă, fiind ușor de curățat, este lâna. Un covor de lână nu absoarbe lichidele imediat și ai suficient timp să acționezi. De asemenea, petele se curăță ușor, dar este recomandat să apelezi la servicii de specialitate.

Culoarea

Un covor colorat, cu un pattern inedit, poate deveni piesa centrală a unei locuințe, mai ales dacă ai curajul să alegi ceva de impact. Covoarele cu pattern geometric sunt la mare căutare, datorită efectului pe care îl au asupra unei încăperi. Dacă în locuința ta, ai optat pentru un design minimalist, cu accent pe alb sau gri, un covor cu o combinație de alb și negru, romburi și linii în zig-zag va atrage atenția. Livingul devine camera care îți reprezintă casa, mai ales în cazul unui apartament tip open space.

covor tesut pentru living

Covoarele dintr-o fibră naturală, precum cele din sisal, sunt potrivite pentru un living cu trafic intens și într-un design cu inspirație mediteraneană. Dacă vrei un decor care să-ți amintească de mare, decorează cu multe accesorii din paie, în culori neutre, precum cremul, și optează pentru un covor care să devină cireașa de pe tort. Cele din bumbac sunt o soluție la fel de bună, în special pentru că modelele acestora se potrivesc unui living de dimensiuni mai mici și pot pune accent pe atmosfera hygge (sau chiar rustică) dintr-un apartament de la oraș.

Vezi 👉 AICI  toate ofertele noastre de COVOARE LUCRATE MANUAL

covor lucrat manual

Covorul din living este o piesă indispensabilă pentru confort, design și practicabilitate, așa că trebuie ales cu gândul la stilul de viață al familiei, dar și conform dimensiunilor spațiului. Ține cont de toate aceste aspecte, dacă vrei ca spațiul din living să fie scos în evidență și decorat corect.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: