Cum să alegi cele mai potrivite jucării în funcție de vârsta copilului

jocuri si jucarii pentru copii

În contextul în care școlile și grădinițele au fost închise din cauza pandemiei COVID-19, iar accesul în parcuri este interzis, tot mai mulți părinți caută soluții pentru ca micuții lor să nu se plictisească. Statul acasă, fără a avea posibilitatea de a ne plimba prin oraș, ori pentru a duce copiii în spații de joacă special amenajate îi face pe unii micuți să devină apatici. În plus, unii au tendința de a își schimba comportamentul pentru că sunt izolați și nu mai au posibilitatea de a petrece timpul împreună cu prietenii.

Pentru a evita o astfel de problemă, jocul este cea mai bună soluție. Jucându-se, micuții noștri sunt ocupați toată ziua, se distrează și deprind noi skill-uri și cunoștințe.

Pe piață sunt tot felul de jucării, astfel că este important să știi cum să le alegi pe cele potrivite, pentru a evita ca după 10 minute de utilizare acestea să fie uitate într-un colț al casei.

Așadar, înainte de a face o nouă comandă de jucării pentru copilul tău, ia în calcul vârsta și pasiunile sale, pentru ca beneficiul pentru acesta să fie și mai mare.

Vezi 👉 AICI categoria noastră de JOCURI ȘI JUCĂRII

Alegerea jucăriilor în funcție de vârstă

alegerea jucariilor in functie de varsta

Oferă-i copilului tău o nouă jucărie și este imposibil ca acesta să nu fie fericit. Însă, pentru că jucăriile sunt instrumente de învățare și contribuie semnificativ la dezvoltarea capacităților cognitive, acestea trebuie alese cu grijă. Primul detaliu de care este bine să ții cont este vârsta celui mic.

În primii ani de viață,  copiii se dezvoltă rapid din punct de vedere fizic și  din punctul de vedere socio-emoțional. Conform lui Jean Piaget, un renumit psiholog elvețian, există patru etape ale dezvoltării mentale a copiilor.

Stadiul senzoriomotor: primii doi ani din viață

În această etapă, cel mic beneficiază de avantajele abilității sale înnăscute de învățare intensă. Acesta se folosește de reflexe simple (precum ar fi reflexul palmar – pentru apucarea jucăriilor), pentru a se familiariza cu mediul înconjurător. De asemenea, tot în această perioadă copilul învață să facă diferența între obiecte.

Pentru că în această etapă cel mic învață să-și controleze echilibrul, făcând primii pași, jucăriile ideale pentru el sunt cele motrice, care îl ajută la dezvoltarea primară a mișcărilor sale. Mai mult decât atât, tot în această etapă celui mic îi cresc primii dinți. Pentru că gingiile sunt dureroase, iar bebelușii caută alinare, ronțăind mai ales tetina biberonului, jucăriile de dentiție sunt o altă alegere inspirată pentru aceștia.

Nu sunt recomandate plușurile, deoarece conțin puf și există riscul ca bebelușii să-l înghită, dacă rod jucăriile. Dacă, însă, alegi să-i oferi micuțului o jucărie din materiale textile, asigură-te că aceasta nu are decorațiuni care se pot desprinde, precum mărgele sau paiete.  

Jucării potrivite pentru micuții între 0 – 2 ani:

Zornăitoare – acestea îi stimulează micuțului simțurile, întrucât poate să le asculte și să le privească. În plus, ele sunt potrivite mai ales dacă au un inel de dentiție, întrucât cel mic are tendința de a roade orice jucărie.

Vezi AICI ▶ Zornaitoare si jucarie dentitie 

Jucăriile muzicale – îi atrag atenția bebelușului și îl ajută să învețe cuvinte noi, prin intermediul cântecelelor.

Vezi AICI ▶ Pianul catelusului 

Stadiul inteligenței preoperatorii: între 2 și 7 ani

Între 2 – 7 ani are loc dezvoltarea inteligenței preoperatorii a copiilor. Mai exact, în acest stadiu cei mici învață să asocieze obiectele cu diferite imagini, dezvoltându-și astfel abilitățile simbolice de gândire. În felul acesta, ei își creează propriile percepții despre viață. În această perioadă, ei asimilează rapid cunoștințe noi și rețin mult mai ușor informațiile.

De asemenea, această etapă cuprinde două subetape:

− preconceptual (2-4 ani);

− intuitiv (4-7 ani).  

În primul substadiu, cei mici își consolidează limbajul și se folosesc de imitația amânată pentru a reproduce lumea și societate prin joc. De exemplu, desenează lumea exterioară, așa cum o percepe el, se joacă de-a doctorul, imitând astfel oamenii cu care intră în contact.

Jucării potrivite pentru micuții între 2-4 ani:

Cărțile de colorat – sunt ideale pentru micuții care iubesc să deseneze. Acestea îl ajută pe copil să-și exprime simțul artistic și să se relaxeze.

Vezi AICI ▶ Carte de colorat Minnie  

Puzzle-uri – aceste jocuri îi ajută pe copii să-și dezvolte atât imaginația și creativitatea, fiind benefice și pentru dezvoltarea motricității fine.

Vezi AICI ▶ Set 26 puzzle-uri 

În ce de-al doilea substadiu, copilul are capacitatea de a rezolva corect diferite sarcini și de a face diferența între mărimi. Tot acum se dezvoltă și capacităţile instrumentale de bază care facilitează învăţarea şcolară. Jucăriile potrivite pentru această perioadă sunt cele care îl sprijină pe copil în dezvoltarea inteligenței și în acumularea de cât mai multe cunoștințe noi.

Board games – îl ajută pe copil să relaționeze cu ceilalți jucători, să-ți controleze emoțiile și să-și dezvolte încrederea în forțele proprii.

Vezi AICI  ▶ Nu te supara, frate!  

Jucăriile pufoase – ursuleții din pluș, de exemplu îi ajută pe cei mici să dezvolte legături emoționale, aceștia oferindu-le confortul necesar, mai ales în timpul somnului.

Vezi AICI  ▶  Eroi in pijama – Jucarie plus

Etapa operațiilor concrete: 7-11 ani

În această perioadă, copiii încep să înțeleagă percepțiile celor din jur, dar și emoțiile pe care le trăiesc. În plus, aceștia își dezvoltă abilitățile de comunicare și memorie, iar acest lucru este determinat în special de primii ani de școală.

Jucăriile potrivite pentru această perioadă sunt:

Puzzle-urile – îi ajută pe copii să-și dezvolte intuiția și să găsească soluții pentru rezolvarea jocului.

Vezi AICI ▶ Puzzle educativ Harta Romaniei 

LEGO – sunt benefice pentru dezvoltarea motricității fine, fiind recomandate în special pentru cei care întâmpină probleme cu scrisul de mână. În plus, aceste jocuri îi ajută pe copii să fie calmi și perseverenți.

Vezi AICI  ▶ LEGO City, Stație de pompieri 

Etapa operațiilor formale: după 11 ani 

După 11 ani, copilul își dezvoltă abilitatea de a folosi raţionamente formale logice şi matematice. De asemenea, tot după această vârstă, copilul are capacitatea de a înțelege concepte pe care le considera abstracte la vârste mai fragede.

Jucăriile potrivite pentru copiii peste 11 ani sunt cele care îi ajută să-și dezvolte intuiția și să învețe să-și gestioneze emoțiile. Pentru că cei mici au tendința de a petrece cât mai mult timp în fața ecranelor, fie că vorbim de telefonul mobil, tabletă sau televizor, board game-urile sunt cea mai bună variantă pentru a ține ocupat un copil.

Jucăriile potrivite pentru copiii de peste 11 ani sunt:

Board game-urile – pe lângă faptul că sunt educative, board game-urile sunt potrivite și pentru că aduc distracția în familie, iar în felul acesta copiii interacționează mai mult cu părinții.

Vezi AICI ▶ Joc Dixit Odyssey

Șahul – un joc educativ care dezvoltă gândirea strategică, dar și puterea de concentrare.

Vezi AICI ▶ Joc Sah & Table  

Toți părinții își doresc ca micuții lor să aibă parte de toate condițiile pentru ca aceștia să depășească mai ușor perioada actuală. Astfel că jocurile și jucăriile sunt un aliat de nădejde al adulților, pentru a îi ajuta pe copii să petreacă timpul într-un mod cât mai plăcut și util Jocurile merită cumpărate pentru valorile lor educaționale și, mai ales, în funcție de vârstă și pasiuni. Așadar, alege pentru copilul tău acele jocuri și jucării care îl ajută să învețe lucruri noi și care îl vor face să se distreze. Joacă-te cu el și petreceți clipe minunate în familie.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si

Fara Comentarii

    Lasă un răspuns

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Articole recomandate

    %d blogeri au apreciat: